Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Reaktywacja Secret Service  (Przeczytany 8326 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: Reaktywacja Secret Service
« Odpowiedź #225 dnia: 26 Listopada 2015, 11:10 »
Sikret Serwis, Piksel - WTF ? W życiu żadnego SS nie miałem w ręku, na okładce same gry tylko - nuda :P
-profil nieaktywny-

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #226 dnia: 18 Lutego 2018, 23:19 »
Guano lubi wyplywac.
https://youtu.be/tzSwB5tnoFc
Od 5:00 dla niecierpliwych.
« Ostatnia zmiana: 18 Lutego 2018, 23:23 wysłana przez StaryMarabut »

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #227 dnia: 18 Lutego 2018, 23:33 »
Guano lubi wyplywac.
https://youtu.be/tzSwB5tnoFc
Od 5:00 dla niecierpliwych.

Dobrze, że o tym się mówi. A tu dla przypomnienia (no i warto rzucić okiem na commenty): http://www.wirtualnemedia.pl/artykul/secret-service-znika-z-rynku-przez-spor-wydawcy-i-wlasciciela-tytulu

We wstępniaku do pierwszego numeru Hot Style na samym końcu rzuciłem textem o Secret Service, ale zastosowałem skrót (SS), by dawało do myślenia i nie było tak oczywiste. :-)

http://hotstyle64.com/pl/issues/1/wstepniak
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #228 dnia: 21 Lutego 2018, 00:33 »
Dobrze, że podpowiedziałeś od której minuty. Program równie sensacyjny jak Strefa 11 emitowana kiedyś w TVN. Nie wiem w jakiej kondycji znajduje się aktualnie Pixel (w sensie nakład), ale widzę że wydali już grubo ponad 30 numerów. To też o czymś świadczy.

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #229 dnia: 21 Lutego 2018, 00:41 »
Wydanie nowego SS było ogromnym wydarzeniem. Potem wielki smutek bo prawa autorskie.
Potem afera / teoria spiskowa że rejestracja adresu pixel wcześniej niż problemy.
Dziś to już w sumie incydent. Kto nie chce, nie kupuje. Kto chce, kupuje. Sukces jakby nie patrzeć jest.

Ogólnie jest lepiej gdy gazeta traktująca w jakimś stopniu o retro jednak wychodzi niż gdyby jej nie było.
Ja kupuję, chociaż nie każdy numer... przeglądam w Empiku i czasem nie biorę :) ...ale za całokształt bardzo cenię, bo dobro.

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #230 dnia: 21 Lutego 2018, 01:49 »
Zanim była duża afera była mała afera - uczestnicy akcji wściekli się bo Łapusz zdecydował o nowej szacie graficznej okładki wbrew Pegazowi, który to miał być oficjalnie odpowiedzialny za formę graficzną pisma. Ostatecznie ze starą okładką wyszedł tylko nr specjalny. Pegaz zrezygnował z udzielania praw do swej własności w nie takiej oprawie jak sobie wyobrażał (i jaką obiecano fundatorom).

Generalnie wyglądało to tak, jakby Łapusz chciał mieć prężne retropismo dla swego pixel heaven za kasę na obietnicę wskrzeszenia SS. Pegaz się połapał i odjechał z tytułem, Łapusz został z kasą na start a fani z  jednym nr SS (zgodnym  w formie z obietnicami zbiórkowymi) i figą z makiem.

Offline Vato74

• Level 3
« Odpowiedź #231 dnia: 21 Lutego 2018, 07:39 »
Czyli to przez Pegaza bo foch? Może i był powód ale jednak...
Łapusz ma konkret imprezę i fajne pismo.
Ludziom, którzy wsparli projekt oddał kasę za brak SS z tego co jest na filmie.
Do więzienia za oszustwo nie trafił więc najwyraźniej jest to wszystko mocno przesadzone.
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2018, 08:23 wysłana przez Vato74 »

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #232 dnia: 21 Lutego 2018, 17:57 »
Nie mi to wszystko oceniasz bo nie znam sprawy w szczegolach, ale mysle, ze moge zaryzykowac stwierdzenie, ze bez zbiorki na SS by tego Pixela jak i Pixel heaven nie bylo :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #233 dnia: 21 Lutego 2018, 18:46 »
Nie mi to wszystko oceniasz bo nie znam sprawy w szczegolach, ale mysle, ze moge zaryzykowac stwierdzenie, ze bez zbiorki na SS by tego Pixela jak i Pixel heaven nie bylo :)
Teoretycznie kasy ze zpiorki wystarczyło by na reaktywacji SS i powstanie Pixela. Szkoda że się nie dogadali.

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #234 dnia: 21 Lutego 2018, 19:26 »
Vato, kto strzelił focha to się nigdy nie dowiemy. Mniemam, że był obustronny tzn każdy chciał po swojemu - Pegaz oldschoolowo a Łapusz nowocześniej i w stronę swojej imprezy.

I pewnie doszło do rozłamu w stylu:

- P:"o nie ziomuś, ja przed ludźmi z gęby dupy nie będę robił, miał być sikret jak za dawnych lat a  zaprosiłeś mnie, żebym tylko praw do nazwy użyczył!";
- Ł:"a to sobie idź z tą nazwą, ja zbiórkę robię i to na przedsięwzięcie dochodowe a nie ożywianie czegoś w formie, w jakiej upadło a ty masz głowę w latach 90 chyba!".

Czy bez zbiórki nie byłoby PH? Myślę, że był by ale kto wie, czy nie w formie klasycznego "wynajęliśmy salę gimnastyczną w Pacanowie" ;)

A pismo to najwyżej w formie elektronicznego darmowego zina - w obecnej formie komercyjnej powstało na plecach zbiórki na SS.

No a ekhm... "nie trafił do więzienia więc jest wszystko ok" to bez przesady ;) nikt nie stawiał zarzutów z KK :)

W zasadzie jak się rypnęło to nikt nie krzyczał o kasę a o ukradzione  marzenia ;)
Powiem wam szczerze, że nie widziałem crowfundingu, który by tak pochłonął ludzi emocjonalnie.  Telepało wtedy tak  jakby teraz Elon Musk ogłosił, że odpala produkcje C65 za 99$ bo ktoś się śmiał, że to się nie uda.  ;D

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #235 dnia: 21 Lutego 2018, 19:40 »

Zagrało. Utratę paru PLN łatwiej przebolec niż nie
spelnionej obietnicy.

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #236 dnia: 21 Lutego 2018, 19:50 »
Ale pierwsza edycja PH była zanim ktokolwiek pomyślał o reaktywacji SS. Raf, byłeś na tej imprezie :) O pomyśle na wydawanie gazety (jeszcze wtedy nie SS) słyszałem na Silly Venture. Także pomysł na pismo, wypłynął po sukcesie PH. Resztę masz opisaną w wyjaśnieniach Lapusza. I jakoś to wszystko układa się w całość. Znając natomiast Pegaza, resztę można sobie akurat wyobrazić.
Oczywiście, kasa ze zbiórki na SS bardzo im pomogła. Choćby koszty organizacji redakcji, a i zapewne pierwszych tekstów. To płynnie przeszło z SS > Pixel. Został natomiast smród i shit storm związany ze zbiórką.
Co mnie cieszy, to fakt że wbrew głosom udało im się. Nie wiem jak długo jeszcze będą istnieć, ale odnieśli spory sukces. Mimo, że czasami czytam tylko felietony, w gry nie gram, to i tak ich prenumeruję. Dla zasady.

Natomiast samo pismo o Retro nie ma szans. Jak widać, po próbach wydawania takiego pisma przez CDA, target jest chyba zbyt mały.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #237 dnia: 21 Lutego 2018, 23:44 »

Natomiast samo pismo o Retro nie ma szans. Jak widać, po próbach wydawania takiego pisma przez CDA, target jest chyba zbyt mały.

Ostatnio stojąc w kolejce na poczcie zauważyłem, że na stojaku z gazetami tkwi gazeta o tytule Retro. Szybki wgląd w google i co się okazuje? Tytuł już 4 lata jest sprzedawany na polskim rynku. Czyli na "retro" da się coś tam zarobić w wielu dziedzinach. Problem tylko polega na tym, jak długo.

Natomiast co do tej kosmicznej sytuacji z SS, to najwięcej mówi zarejestrowanie domeny pixel na 2 miechy przed ogłoszeniem zakończenia współpracy i w zasadzie o to głównie poszedł dym. Mi pozostał po tej akcji spory niesmak, bo jednak chyba wszystkiego się nie dowiedzieliśmy, jak było.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #238 dnia: 24 Lutego 2018, 01:10 »
Heh, ale to Retro to chyba nie jest o komputerach. Tylko tak ogólnie o wszystkim. Wydawca CDA zrobił pismo "Retro". Jeden numer jako dodatek i drugi już w ogólnej sprzedaży. Mniejsza o szczegóły. Tematyka hmmmm rożna. Oczywiście growa i okołogrowa. Jakoś nie przypadli mi do gustu. Generalnie sprawa rozbija się o to, co dla kogo jest retro. Dla nas retro to 8-bit, dla niektórych 16, a dla innych to PS2/XBOX. Mnie np. wywody nt. gry Tekken nie interesują. Albo wynurzenia redaktorki, nad grą w Settlers III, kiedy ja pamiętam część pierwszą odpalaną na A500 i te jaranie się intrem z jadącym rycerzem. :)

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #239 dnia: 24 Lutego 2018, 12:22 »
To też trochę kwestie pokoleniowe. :) Znajomy organizował wystawę retrokomputerów z prywatnych zbiorów przy okazji WOŚP w 2014 roku i przychodzili mu gówniarze nie dowierzając, że nie ma GTA na Amigę.

Jeśli chodzi o Pixela i całą tą dyskusję, to utrzymuję swoje poglądy sprzed 4 lat. Niezłe nekro, swoją drogą.  ;)