Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Legalność cartridge'y - samoróbek  (Przeczytany 4475 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Legalność cartridge'y - samoróbek
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Stycznia 2014, 22:50 »
Macie w grupie SAMAR złodzieja własności intelektualnej ilustracja Prince of Persia to dzieło i podlega prawu autorskiemu z 1993. Nie można je dowolnie kopiować i rozpowszechniać i umieszczać na produktach imitujących oryginalny produkt.

http://c64power.com/forum/uploads/files/pop.jpg

Oluś jest złodziejem dlatego że świadomie w celu uzyskania korzyści majątkowej używa czegoś co do niego nie należy.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Stycznia 2014, 22:58 »
Kisiel:
MA GA nie udaje że jest oryginalnym AR, natomiast POP jest podróbką oryginalnej gry co do szaty graficznej i znaku towarowego

+1.

prosta sytuacja z zycia - zakupione plyty muzyczne na allegro okazuja sie ruskim tlokiem.
rypany jestem ja, zespol, oryginalny wydawca. fair, serio?

pop/bomberland sa ciekawymi przykladami, szczegolnie ze sa swieze i jeden z tych projektow jest stricte komercyjny (czytaj: ktos wladowal wen swoj czas i pieniazki w fizyczna produkcje) a drugi fanowskim portem starocia zrobionym dla funu (czytaj: ktos wladowal swoj czas czyli pieniazki).

bomberland chce pewnie zwrocic koszty produkcji, pojawia sie pan 5xolo i chce uszczknac kawalek tortu dla siebie. fair?

kod do pop'a zostal upubliczniony przez mechnera
https://github.com/jmechner/Prince-of-Persia-Apple-II

gdzie jasno okreslil warunki jego używania:
"As the author and copyright holder of this source code, I personally have no problem with anyone studying it, modifying it, attempting to run it, etc. Please understand that this does NOT constitute a grant of rights of any kind in Prince of Persia, which is an ongoing Ubisoft game franchise. Ubisoft alone has the right to make and distribute Prince of Persia games."

nikt nie twierdzi ze jest to autoryzowany produkt, ubisoft nie wykazuje zainteresownia (bo port dawno by zniknal w obliczu sily prawnej/finansowej firmy)

nikt na tym porcie nie proboje zarabiac do momentu pojawenia sie pana 5xolo. fair?

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #47 dnia: 13 Stycznia 2014, 22:59 »
Ty jakiś dwuklik z opóźnieniem wyrabiasz czy co jest ???

Czy mr Sid nie zrobił tego samego ??????????????????
Nie zamieścił loga Branderbound Software i nie użył szaty graficznej całej gry ??????????????????????????????????

Hola hola

1. http://csdb.dk/group/?id=201

Nie widzę tutaj nic z oficjalnych wieści

2. Do czasu udowodnienia winy każdy jest niewinny i wygłaszanie takich oszczerstw jest karalne

3. Jak mam rozumieć wybiórcze zastosowanie prawa ?

mr Sid wykupił te prawa, zastosował logo BS i szatę graficzną gry ? Robił to jako programista i pracownik Branderbound Software na zlecenie czy za przyzwoleniem tej firmy ???

Czy może mr Sid może olo nie może - to jest folwark zwierzęcy ??? "Wszystkie świnie są równe, ale niektóre są równiejsze ???"

edit

Kisiel:
http://c64power.com/forum/uploads/files/pop.jpg

No jakie ładne logo - dokładnie to samo co jest na 5 sekundzie filmiku z gry jaki zapodałem które użył mr Sid. Cie choroba ...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #48 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:06 »
comankh:
gdzie jasno okreslil warunki jego używania:
"As the author and copyright holder of this source code, I personally have no problem with anyone studying it, modifying it, attempting to run it, etc. Please understand that this does NOT constitute a grant of rights of any kind in Prince of Persia, which is an ongoing Ubisoft game franchise. Ubisoft alone has the right to make and distribute Prince of Persia games."

nikt nie twierdzi ze jest to autoryzowany produkt, ubisoft nie wykazuje zainteresownia (bo port dawno by zniknal w obliczu sily prawnej/finansowej firmy)

nikt na tym porcie nie proboje zarabiac do momentu pojawenia sie pana 5xolo. fair?

google translate

gdzie Jasno okreslil warunki Jégo używania:
"Jako posiadacz autora i praw autorskich do tego kodu źródłowego, ja osobiście nie mam problemu z ktoś studiuje je, modyfikując je, starając się go uruchomić, itp. Należy pamiętać, że to nie stanowi przyznania jakichkolwiek praw w Prince of Persia , która jest w toku Ubisoft gry franczyzy. Ubisoft sam ma prawo do podejmowania i dystrybucji gier Księcia Persji ".

So what ???
Było prawo nie było do wydania POP ?

Jeżeli mr Sid który zrobił ten port nie ma nic przeciwko to kto ma ???
Jeżeli skull wyraża zgodę to kto może zabronić ???

Co próbujecie udowodnić ???
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #49 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:06 »
Kisiel:
Oluś jest złodziejem dlatego że świadomie w celu uzyskania korzyści majątkowej używa czegoś co do niego nie należy.

tzn, kisiel jest znacznie gorzej niz myslisz, cytujac z ppa:
"Co potem zrobiłem ze swoją własnością to wyłącznie moja sprawa."

to sa powazne problemy z logicznym mysleniem. nikt kto kupuje licencje oprogramowania nie staje sie jego wlascicielem.
to pokazuje na jakim poziomie operuje ten czlowiek - giełda '91, okradanie kolegów ze stolika obok.

wegi:
Czy może mr Sid może olo nie może - to jest folwark zwierzęcy ???

ciagle nie chcesz zauwazyc ze naruszenie prawa autorskiego pojawia sie w momencie czerpania korzysci majatkowej. pokaz mi gdzie mrsid sprzedaje ten port.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #50 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:08 »
comankh:
prosta sytuacja z zycia - zakupione plyty muzyczne na allegro okazuja sie ruskim tlokiem.
rypany jestem ja, zespol, oryginalny wydawca. fair, serio?

Wegiego nie przekonasz bo Ty jesteś korporacja która śmieszne pieniądze na tym traci.
Taki mały polski kali.

comankh:
ciagle nie chcesz zauwazyc ze naruszenie prawa autorskiego pojawia sie w momencie czerpania korzysci majatkowej. pokaz mi gdzie mrsid sprzedaje ten port.

Ale czy to ważne przecież użył :P A inny na tym zarabia więc olo na wolności a Mr.Sid do pierdla.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #51 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:18 »
comankh:
ciagle nie chcesz zauwazyc ze naruszenie prawa autorskiego pojawia sie w momencie czerpania korzysci majatkowej. pokaz mi gdzie mr Sid sprzedaje ten port.

Czyli co ???
Jak Mr sid otrzyma dobrze płatną posadę w HP jako programista, bo wpisze do CV sobie, że zrobił port POP z komputera 16bit na 8 bit to dopiero wtedy naruszy prawo autorskie ???

Co do gry niewydanej przez TIMsoft - powinna ona ujrzeć światło dzienne dla potomności jako preserve !!!

Bo jest niszowa grupa fanatyków C64 kilkuset osób nie będąca żadnym rynkiem mogącym wpływać na działalność zarobkową.

Kisiel:
Ale czy to ważne przecież użył :P A inny na tym zarabia więc olo na wolności a Mr.Sid do pierdla.

Jeszcze tylko podaj definicję "oryginału" na C64 który może być sprzedawany z logo Branderbound Software a który nie i potem zamykaj wszystkich. Bo jak rozumiem olo nie może na amibayu bo oszukał zachód TO KTO MOŻE ????????????????????

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #52 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:18 »
wegi:
Jeżeli mr Sid który zrobił ten port nie ma nic przeciwko to kto ma ???

mr sid nie wydal tej gry (sic!), upublicznil prace nad udostepnionym kodem.
w samej grze pozostaja informacje o oryginalnych autorach... (poprawcie mnie jesli tego...)
nie czerpie korzysci majatkowych, port dystrybuuje portal nie zwiazany z nim zadna umowa.

wegi:
Jeżeli skull wyraża zgodę to kto może zabronić ???

formalnie - jego wydawca, nawet jesli umowa byla ustna. carty sa nadal w dystrybucji wiec puszcznie lewizny to walenie w ch... nawet crackerzy to zrozumieli i uszanowali robote.

imo naklad rgcd wyjdzie, prdukcja się zwróci, gra sie upubliczni i nikt nie bedzie mial żalu.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #53 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:19 »
Polacy w kwestii prawa nie maja "tak-tak, nie-nie", lecz "zabronione, ale ja tylko...". \"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #54 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:23 »
comankh:
imo naklad rgcd wyjdzie, prdukcja się zwróci, gra sie upubliczni i nikt nie bedzie mial żalu.

Tak właśnie będzie i myślę, że skull wiedział, że może wydać na to zgodę, nie zrobił tego wbrew rgcd...

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #55 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:27 »
Ehh Wegi nie rozumie że jak zrobię kupę i ktoś mi ją opublikuje w gazecie to będzie mi musiał kasę zapłacić. Bo to moje dzieło i moja kupa. Kurwa proste?
I nikt nie ma prawa dysponować moja kupą.

PS. I dlatego nie dam UK1541 w sieć bo się znajdzie taki baran który będzie potem kasę trzaskał na mojej robocie i lansował na ppa jaki to wielki elektronik.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #56 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:29 »
wegi:
Jak Mr sid otrzyma dobrze płatną posadę w HP jako programista, bo wpisze do CV sobie, że zrobił port POP z komputera 16bit na 8 bit to dopiero wtedy naruszy prawo autorskie

Apple II to komputer 8 bitowy [...]

jesli napisze ze stworzyl nieautoryzowany port w swoim CV bedzie to wysoce nierozsadne.

wegi:
TIMsoft - powinna ona ujrzeć światło dzienne dla potomności jako preserve

afair wg ówczenego prawa autorskego dwa lata od podpisania umowy i nieopublikowania jej przez wydawce prawa w pelni wrocily do autorow. zdecydowali(smy) nie wypuszczac gry. o tak, zły druid :D

wegi:
Bo jest niszowa grupa fanatyków C64 kilkuset osób nie będąca żadnym rynkiem mogącym wpływać na działalność zarobkową.

wydawnictwa takie jak rgcd czy protovision troche temu przecza. kto wie, moze chcemy podobnego releasa w dogodnym dla nas momencie, np na 20lecie :D
demo tu: http://csdb.dk/release/?id=34395

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #57 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:30 »
wegi:
nie zrobił tego wbrew rgcd...

Przecież zrobił bo się go już pytali o piraty bomberlandi od olo \"\"

Przecież to oczywiste że nastało zaskoczenie jak olo wyskoczył z bombą na allegro.
Michał nie przewidział że olo będzie tak głupi że seria "kilka" sztuk będzie puszczana tak szumnie na allegro. I dobrze że go olo bez mydła wydymał :P
Nie zawiera się paktu z diabłem :P

337 osób ostatnio kupiło SD2IEC na mocno nasyconym rynku. Wegi pierdolisz wiesz ?
Nie masz bladego pojęcia ile olo sprzedaje na boku tego towaru.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #58 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:33 »
wegi:
Tak właśnie będzie i myślę, że skull wiedział, że może wydać na to zgodę, nie zrobił tego wbrew rgcd

tylko ze carty rgcd sa nadal dostepne.

Kisiel:
Wegiego nie przekonasz bo Ty jesteś korporacja która śmieszne pieniądze na tym traci.

ja nie widze wielkiej roznicy wtedy i dzis. kiedys tez nam zalezalo zeby crack za szybko nie poszedl.
pomijam juz przyklady grup crackerskich ktore placily tyle co wydawcy. :D

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #59 dnia: 13 Stycznia 2014, 23:35 »
comankh:
grup crackerskich ktore placily tyle co wydawcy

Legenda ?