Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Legalność cartridge'y - samoróbek  (Przeczytany 4474 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Legalność cartridge'y - samoróbek
« Odpowiedź #15 dnia: 13 Stycznia 2014, 09:04 »
No i co zatkało kakało ??? mówiłem hahahaha

Szkoda że V12 nie pozwał pięć jedynek za zajumanie zdjęcia tak jak pozwał AGORE.
Przynejmniej koledzy z SAMARU by mieli jednego skazanego w grupie.
A tak to się pierdoli od rzeczy o taniości i legalności a SAMAR wyrasta powoli na grupę crakersów :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #16 dnia: 13 Stycznia 2014, 09:12 »
my już samą nazwą to pokazujemy.

Zresztą nie widzę możliwości, aby 5x1 "zepsuł jakoś rynek" - po pierwsze działa na wąskiej grupie, a po drugie ma "czarny piar".

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #17 dnia: 13 Stycznia 2014, 10:59 »
Skull:
Umowa jest "dżentelmeńska", nie podpisywałem żadnych papierów

mmmkay...

Skull:
że firma Hudson Soft

:D no tak, to faktycznie trochę komplikuje sprawę.

Skull:
powiem tak, "nie przeszkadza mi to".

imo - jest to strzał do własnej bramki. w zasadzie jest to zaprzeczeniem tego co napisałeś w pierwszym zdaniu. bo na czym miałaby się ta umowa opierać jak nie na tymczasowej wyłączności w produkcji?
rozumiem w sytuacji  gdy nakład zostaje wyczerpany i nie jest planowane wznowienie - wtedy jest okienko i można mówic o wygaśnięciu umow.

argument "ze polak sobie pogra" do mnie nie przemawia dopóki warunkiem nie bylołby zapłacenie licencji za image carta do każdej kopii takiego cartridge'a.

w zasadzie najciekawszym aspektem bootlega olo jest to z kim paktujesz:
"Ci którzy nie wiedzą ów wsad kosztuje 5 funciaków i można go kupić. Co potem zrobiłem ze swoją własnością to wyłącznie moja sprawa."

ale kumam że ci nie przeszkadza - bo to przywilej autora, choc imo słaba postawa wobec wydawcy.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #18 dnia: 13 Stycznia 2014, 11:05 »
Kisiel:
A tak to się pierdoli od rzeczy o taniości i legalności a SAMAR wyrasta powoli na grupę crakersów :P

o well. taka sytuacja - inflexion dev sprzedalo kiedys gre timsoftowi, zapłacił nie wydał. co spowodowalo wygasniecie jego praw (ówcześnie po bodajże 2ch latach).
gra do tej pory nie wyszła ponieważ nie uważamy żeby było to fair wzgledem wydawcy (zaplacil pelna kwote). ale coz - inna etyka :D

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 13 Stycznia 2014, 11:27 »
Skull:
Nie jest już to oryginalny cart wraz z dodatkami, a on zobowiązał się do wyprodukowania krótkiej serii takich kartów (kilkanaście) - mowa oczywiście tylko o naszym "rynku"

Wiesz dobrze, że olo sprzedawał pop'y na amibay do momentu aż komanch napisał w prost że to nie są oryginały. Ludzie którzy to kupowali myśleli że są. Tak więc nie wierzę w Twoje zapewnienia o małej ilości kartów tylko na rynek polski bo przecież nie możesz zaręczyć że kolega twojego kolegi nie sprzeda tego na amibay. Coż się więc stanie dalej, komanch napisze że to piracka kopia, sprzedawca przytoczy Twoje słowa o zezwoleniu  "nie przeszkadza mi to" i jak następnym razem jakiś autor przypełznie z niezłą gierką do wydawcy ten puści polską gierkę na bambus tam gdzie jest jej należne miejsce.
Wszyscy którym przetarłeś drogę powinni ciebie po stopach całować.

Co do czarnego PR:
- AMIGA 4000 , akcja wymyślona i zorganizowana przez użytkowników c64power, dokładnie Raf i Kisiel.. biedny olo,
- brak podstawowej wiedzy z dziedziny AMIGI i elektroniki.. gaszenie olka przez userów ppa którzy oczywiście mają mocodawców komanch i skuter.
- biedny biedak musiał przerzucić POP-y bo mu zbanowali sprzedaż jako NIELEGALNĄ na allegro.
Powiedz szczerze kto jest temu winien.. Kisiel to oczywista oczywistość.

Powiedzonko jest takie.. lepiej z mądrym zgubić niż z głupim znaleźć... ja dodaje do tego każdy jest heniem własnego losu. I dobrze że Ciebie wyruchał \"\"

PS. olo puścił marketing na allegro i ma już pierwsze zamówienia. Gratulacje bez mydła.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #20 dnia: 13 Stycznia 2014, 11:35 »
Kisiel:
nie możesz zaręczyć że kolega twojego kolegi nie sprzeda tego na amibay

dokładnie.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #21 dnia: 13 Stycznia 2014, 11:57 »
dlatego przy "nie przeszkadza mi to" wspomniałem także o "zamiarach", przecież nie mam z nim żadnej umowy, jeżeli przekroczy "granicę" mogę go również oskarżyć. Myślę że to też dobry sprawdzian jego osoby.

POP to inna sprawa, oczywiście nie pochwalam postawy trolla, ale problem jest złożony przez prawa firmy Brøderbund - która to już przeszkadza mr. SID-owi, co ciekawe trolo uzyskał od niego zgodę na karty - ale z racji nie wygasłych praw firmy, niestety nie wiele to daje.
Po drugie POP jest darmowy, a nie ma możliwości kupić go legalnie na karcie - tylko nie mówcie żeby kupować sobie EF, bo to naciągane.

Ja nie daję mu zgody na robienie cartirdgów z Bomberlandem - bo i sam nie mogę (tj. wyżej np. względem wydawcy), ale zauważcie, że do sprawy tak "na dziko" to on nie podchodzi, pyta.
Chciał go wydawać, zanim powstał układ z rgcd, no ale sami rozumiecie - że zasięg tą drogą dystrybucji byłby raczej mizerny.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #22 dnia: 13 Stycznia 2014, 12:46 »
comankh:
mialem na mysli raczej sdbrowse, dracopy, fibr i co tam jeszcze jest wsadzone.

Nie pytałem. To są PD udostępnione nieraz ze źródłami. Jad też sam udostępnił swój program. Jaka różnica czy ktokolwiek uruchomi ten program z carta, czy ściągnie go sam na kartę SD załaduje i uruchomi.

Różnica to wygoda
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 13 Stycznia 2014, 12:52 »
Skull:
ale problem jest złożony przez prawa firmy Brøderbund - która to już przeszkadza mr. SID-owi,

Dokładnie to powinien podziękować trolowi za sprzedaż "oryginalnych" POP-ów. Informacje o tym procederze poszły też przez adminów amibay i użytkowników. W świecie twórców gierek jest podobna zasada każdy każdego przez kogoś zna, tak jak na NK czy facebook. Zgłoszone sprawy kradzieży w Polsce olali natomiast admini Amibay mieli już troszkę gorzej.
Allegro jako passer też może mieć gorzej w końcu prowizję od sprzedaży pirata biorą.
Skull:
tylko nie mówcie żeby kupować sobie EF

EF możesz sobie sam zrobić lub kupić, jest to platforma do wgrania różnych gier. Kartridge olka imituje oryginał. Sprzedaż EF z POP też została zablokowana na amibay.
Teraz pytanie na inteligencję czy jak ktoś kupi tanio to znaczy że kartridge jest rzeźbiony w garażu przez amatora elektroniki ? Jak to się ma do oryginalnego karta ?
Psujesz swój image wprowadzającąc tanią kupę na rynek tłumacząc to polskimi realiami.
Teraz czekamy na kopie instrukcji do Bomberlandi i zostaje tylko opakowanie do obcykania.

Skull:
że zasięg tą drogą dystrybucji byłby raczej mizerny

Błąd nie znasz olka i jego możliwości produkcji pcb w chałupie. Nie odrobiłeś pracy domowej. Nie będę tutaj przytaczał komentarzy na temat jakości z elektrody ale jeden utkwił mi w pamięci... "to znaczy że tam jest to robione... bo wygląda jakby chińczyk zdechł przy robieniu " czy tak jakoś. Czarny PR ? Osoba podstawiona przez kiśla? Oczywista oczywistość.
Spójrz synu w tę studnię przeszłości i powiedz mi co widzisz?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 13 Stycznia 2014, 13:07 »
no ale co mnie obchodzi jak to jest wykonane - przecież ja się pod tym nie podpisuję. Zresztą masz możliwość kupienia oryginału. Jest różnica?

Na  amibay nie wejdzie bo może "nie przeszkadza mi to", ale RGCD już na to nie pozwoli - zresztą już się pytali o te aukcje na allegro.

ps. traktuj to bardziej jako "eksperyment"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #25 dnia: 13 Stycznia 2014, 13:45 »
Skull:
ps. traktuj to bardziej jako "eksperyment"

No i to by był eksperyment jakbyś to robił z olkiem od początku, słowa by nikt nie powiedział na temat legalności. Jakość rzecz gustu, jedni lubią grube baby a inni jak im nogi śmierdzą.

Teraz to jest kwas, znowu polacy to złodzieje.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #26 dnia: 13 Stycznia 2014, 14:38 »
wegi:
Jaka różnica czy ktokolwiek uruchomi ten program z carta, czy ściągnie go sam na kartę SD załaduje i uruchomi.

taka że sprzedajesz nośnik (cart) właśnie z taką zawartością. rozpowszechnianie w celu uzyskania korzyści majątkowej.

ofc wiemy ze soft pd.
ale formalnie tak to wlasnie wyglada.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #27 dnia: 13 Stycznia 2014, 14:53 »
Skull:
tylko nie mówcie żeby kupować sobie EF, bo to naciągane.

absolutnie nie jest. właśnie dlatego do np. nintendo DS możesz kupić cart M3 ze slotem sd do odpalania czegokolwiek.
to sprzedaz mozliwosci (homebrew/nielegal), a nie lewego softu.
(ostatnio wielkie N zalozylo im sprawe bo costam, po 8 latach ;] )

jedynym legalnym sposobem grania w popa jest wlasnie ... ef :D
(imo dlatego tez ten port jest mega słaby)

edit: i geoaction?

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #28 dnia: 13 Stycznia 2014, 14:55 »
Skull:
Myślę że to też dobry sprawdzian jego osoby.

może to być też sprawdzian dla RGCD czy brać gry z tej cześci europy.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #29 dnia: 13 Stycznia 2014, 15:21 »
comankh:
może to być też sprawdzian dla RGCD czy brać gry z tej cześci europy.

Moze byc sprawdzian i dlatego szkoda, zeby przez 11111jednego Olusia, wydawca postawil kreske na polskich produkcjach.