Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Legalność cartridge'y - samoróbek  (Przeczytany 4472 razy)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Legalność cartridge'y - samoróbek
« dnia: 12 Stycznia 2014, 17:49 »
temat do dyskusji o bomberlandach, lewych actionach i tak dalej.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Stycznia 2014, 17:55 »
lewy action - abandonware?
bomberland - czy olo ma zgode?

czy jesli robisz taki cart na wlasny uzytek ale tym nie handlujesz to kradniesz?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:06 »
action - zgodnie z definicja abandonware, raczej tak.

inna sprawa gdy pojawia sie mod typu multiaction, ktory zawiera kilka softow mogacych byc jego salespointem (np. dracopy).
zgaduje ze duo kisiel&wegi poprosili o zgode autorów? ;] imo zalegalizowanie tego klocka sprowadzaloby sie wlasnie do tego.

ofc pole do interpretacji jakies zawsze jest - cart jest flashowalny i teoretycznie user moze go zapchac czymkolwiek.

Raf:
bomberland - czy olo ma zgode?

chciałeś zapytać - czy kupił licencję.

Raf:
czy jesli robisz taki cart na wlasny uzytek ale tym nie handlujesz to kradniesz?

najprawdopodobniej nie jest to kradziez. mówi o tym:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Dozwolony_u%C5%BCytek

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:09 »
Równie dobrze można podejść w ten sposób do JiffyDOS'a.

"Słuchaj, ja Ci to zaprogramuję, bo Ty sam nie umiesz, ale jak Ci się spodoba (nie wiem czy po jednym dniu czy po 20 latach stwierdzisz, że jest ok.) to pamiętaj, żeby zapłacić za licencję"

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #4 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:16 »
jiffy - pytanie na co pozwala licencja, mozna przeciez kupic wlasny image:
http://store.go4retro.com/jiffydos-64-kernal-rom-overlay-image/

jesli ktos zaczyna klepac to bardziej czy mniej seryjnie to imo jasna sprawa.
i jesli wzial za to piwo ;]

poza tym - to nie jest abandonware.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #5 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:25 »
comankh:
action

Ja bym tutaj Tobie przytoczył:
RR, MMC replay, 1541U - I, 1541U-II, VICE, HOXS,CCS....
To było przed moimi wynalazkami.
Więc jak chcesz się zapytać czy to legalne to chyba bardziej prekursorów tego trendu.

Ogólnie oprócz mojego ARC żaden z kartów nie jest 100% kopią AR.
ARC z tego całego towarzystwa jest jedynie dostępny do kopiowania i robienia problem tylko w dostępności układów ATF1502 oraz nie dopracowanego freezera.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #6 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:32 »
Kisiel:
To było przed moimi wynalazkami.

mówię o addonach w carcie (F2), nie interesuje mnie datel tak jak datela od 20 lat nie interesuja losy AR (co jest bardziej lub mniej oczywiste)

"zgaduje ze duo kisiel&wegi poprosili o zgode autorów?"

ale przeciez to chyba zaden problem napisac na csdb do kogos - "hej, robimy fajnego carta i userzy chcieli miec w nim twoj soft, nie masz nic przeciwko?"

wiec jak, bylo?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #7 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:43 »
CSDB.
Tak zapytałem się kolegów z Triadu którzy hakowali AR.
Oczywiście uzyskałem pozytywną odpowiedź.
Tak samo pytał się Gideon jak użyjesz opcji search to znajdziesz \"\"

Jak się pytasz bez trollowania (trudno w to uwierzyć coraz większej liczbie osób) to źródła AR 6.0 są na forum de. Z tego masz modyfikacje Wegiego. Zresztą pogadaj z nim przy okazji zakupów o legalność AR w 1541U.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 12 Stycznia 2014, 21:57 »
Dobre pytanie. Raczej do prawników. Mądrować się na forum każdy może a wszystko i tak końcowo jest opierane o wyrok sądu. Domorośli prawnicy mogą sobie paplać ale i tak tylko pozostaje to paplaniną. Wsad do SD2iec pisałem sam - chyba wolno mi było choć pewności nie mam. Jest tam wyrypany z FC3 load i save które zdaje się z kolei wyrypała firma "Ryśka" rypnęła z EXOSa który był publikowany chyba w 64er. Co do wsadów datelowskich sprawa jest co najmniej śliska imo są one własnością DATEL'a. Tak czy siak bez wyroku sądu możemy się tu mądrować i można to podsumować końcowym zdaniem Donald Rumsfeld'a na temat obecności broni w Iraku poprzedzonego kilkuminutową tyradą "nie wiemy tego czego nie wiemy". \"\"
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline elwer

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 12 Stycznia 2014, 22:43 »
wegi:
Dobre pytanie. Raczej do prawników.

Łapówki to ... nieformalne opłaty (uzadnienie wyroku Adrianny G.-Ł), to na jakie uzadnienie my możemy liczyć.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #10 dnia: 13 Stycznia 2014, 00:58 »
Kisiel:
Zresztą pogadaj z nim przy okazji zakupów o legalność AR w 1541U

pisalem - stuff datela mnie grzeje, jest oczywiste ze to abandonware (z definicji).

mialem na mysli raczej sdbrowse, dracopy, fibr i co tam jeszcze jest wsadzone.
z drugiej strony jest to flash i moze tam byc cokolwiek, ale z pewnoscia autorzy ucieszyliby sie ze ich job ma jakies kolejne zastosowanie. imo.

wegi, Riska B.V. chyba dawno zmarło wiec raczej noprob?
(co ciekawe zauwazylem ze ten fastload lubi niespodziewanie zadzialac tu i uwdzie w programach, ostatnio w mufli/nufli edytorach, nice)

co do bomberlanda i pop chyba nie ma watpliwosci.
Skull, jesli nie podpisales jakiegos nda moglbys uchylic rabka tajemnicy jak wyglada twoja umowa, czy przekazales pelne prawa etc.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #11 dnia: 13 Stycznia 2014, 01:45 »
Abandonware to nie jest soft, co do ktorego "wyglasly" prawa autorskie, tylko z powodu wieku, przerwana jest jego linia dystrybucyjna i support producenta. Nie zmienia to faktu, ze wykorzystanie takiego oprogramowania bez zgody autora jest nadal, w mysl prawa, kradzieza. To nie freeware. Nie ma o czym dyskutowac.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #12 dnia: 13 Stycznia 2014, 02:20 »
BUT

"While sharing of such software is usually considered copyright infringement, in practice copyright holders rarely enforce their abandonware copyrights and may allow the product to de facto lapse into the public domain to such an extent that enforcement becomes impractical."

IMPRACTICAL

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #13 dnia: 13 Stycznia 2014, 02:22 »
nikt nie neguje ze prawny/legalny status jest taki czy inny.
życie jak widać weryfikuje.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 13 Stycznia 2014, 08:48 »
comankh
Umowa jest "dżentelmeńska", nie podpisywałem żadnych papierów, dokumentami są rozmowy mailowe, lub na komunikatorach - w tej "branży" zarówno autorzy jak i wydawcy są fanami sprzętu i traktują to jako hobby, główny cel to jednak wspieranie społeczności, a nie zyski finansowe.
Zdradzę, że już napisałem artykuł "o tych sprawach" i się ukaże on wraz z najbliższym wydaniem CA Fan lub CA Games i to całkiem niebawem.

Inna sprawa - to przecież nie jest mój pomysł autorski, i ciężko byłoby się bawić w takie umowy prawne, nawet pomimo tego, że firma Hudson Soft (właściciel całej serii Bombermanów)
przestała istnieć w 2012 roku.

Co do pana "pięć jedynek", cóż... mam z nim kontakt, i nawet zapytał się, czy może zrobić taki kart, proponował zarobek itd, ale ja przecież nie mogę (nawet jak bym chciał) dać mu prawa, bo w tej chwili ten projekt nie należy już tylko do mnie.
Po jego kosztach - cena karta jest zdecydowanie przystępniejsza niż ta z rgcd.
Nie jest już to oryginalny cart wraz z dodatkami, a on zobowiązał się do wyprodukowania krótkiej serii takich kartów (kilkanaście) - mowa oczywiście tylko o naszym "rynku", jeśli to sprawi, że jeszcze kilku gości będzie miało tą grę na cartridge (bo przecież jest takie jest założenie tego projektu), i jeszcze uda się z nimi zagrać na jakimś party
 - powiem tak, "nie przeszkadza mi to".