Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Odbanować RS232 !!!  (Przeczytany 23950 razy)

Offline Canga

• Level 5
Re: Odbanować RS232 !!!
« Odpowiedź #105 dnia: 28 Stycznia 2018, 15:41 »
licze ze odszczekasz te insynuacje,

Co miałbym odszczekać? Pytania jakie zadawałem? To, ze jestem dociekliwy mam odszczekać? Nie bardzo rozumiem...
Insynuacja - niezgodne z prawdą przypisywanie lub wmawianie komuś pewnych postępków, myśli bądź intencji

Raczej to my chcemy byś odszczekał swoje słowa, które do nas skierowałeś wielokrotnie i dotyczy stwierdzenia: "Durne Polaczki".
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #106 dnia: 28 Stycznia 2018, 16:09 »
SM, powiedz, to znaczy, że ci co kupują tego fejka są sobie sami winni ? Bo tak zrozumiałem Twoją wypowiedź.
Po części są sami sobie winni.
Czy V12 złapał by się na taki prymitywny wałek?  Nie sądzę.
]

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #107 dnia: 28 Stycznia 2018, 16:42 »
Widzę Canga, że masz podobny problem jaki ja miałem z uzyskaniem info o warunkach gwarancji na produkt Kisiela. Powodzenia.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #108 dnia: 28 Stycznia 2018, 19:22 »
SM, powiedz, to znaczy, że ci co kupują tego fejka są sobie sami winni ? Bo tak zrozumiałem Twoją wypowiedź.
Po części są sami sobie winni.
Czy V12 złapał by się na taki prymitywny wałek?  Nie sądzę.

Ja tu nawet w tym wątku widzę potencjalną ofiarę tego typu praktyk - potem by krzyczał, że zapłacił za unikat a dostał masówkę - w domyśle, że będzie miał mały zwrot z inwestycji (ROI). OK, jego akurat w drodze wyjątku bym nie żałował ;)

Tak czy siak, przyzwalając na "małe, niewinne wałki", potem na "troszkę większe wałki" i tak dalej - mamy to co mamy.
-profil nieaktywny-

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #109 dnia: 28 Stycznia 2018, 19:51 »
Też tego nie pochwala.
Ale ja nie mam tu nic do gadania.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #110 dnia: 29 Stycznia 2018, 08:05 »
Chyba niektórzy mają kaca po wczorajszych ciekawostkach od Heńka, czy może to ten filtr "de-buddyzujący" tak wyciął ludzi ?

-profil nieaktywny-

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #111 dnia: 29 Stycznia 2018, 08:14 »
KB Ty naprawdę w to wierzysz? RS=Olek?
Mogę podać kilka prostych przykładów dlaczego tak wyszło a nie inaczej.
Ale przecież lepiej podjudzić od rana, tutaj gdzie się nie wypowie osoba ,której to dotyczy.
Gratulacje, bardzo dorosłe podejście.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2018, 08:17 wysłana przez Canga »

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #112 dnia: 29 Stycznia 2018, 08:22 »
Wydawało mi się że znikające posty widziałem.
Hasiok się przepelnia.
« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2018, 08:25 wysłana przez StaryMarabut »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #113 dnia: 29 Stycznia 2018, 09:41 »
KB Ty naprawdę w to wierzysz? RS=Olek?
Mogę podać kilka prostych przykładów dlaczego tak wyszło a nie inaczej.
Ale przecież lepiej podjudzić od rana, tutaj gdzie się nie wypowie osoba ,której to dotyczy.
Gratulacje, bardzo dorosłe podejście.

Dla mnie nie ma większego znaczenia czy Olo to RS czy RS to Olo, czy może to Olo + RS, albo nawet jakaś Silna Trójka Pod Wezwaniem.

Dla mnie znaczenie ma:
1. Że jest to człowiek, który dla błahych powodów nie ma oporów żeby szantażować firmę - wyciągając od niej dokumentację/firmware czy co tam się jeszcze chwalił - bo se chciał podłączyć JTAGa
Wiem, że trudno Ci wiele z tych rzeczy zrozumieć - pozwól, że wyjaśnię. Respekt na dzielnicy w światku hardware haxxorów się dostaje, jak się zrobi reverse engineering samemu. Albo jak się do tego podchodzi jak sympatyczna Pani Tasza (z kręgów EP/AVT), która swoim urokiem osobistym jest w stanie wyprosić dokumentację - choć to akurat dotyczyło sprzętu już dawno nie produkowanego, ale przecież producent mógł ją spławić. Potrafiła to zrobić w sposób taki, że ma +100 do respektu.
2. Że zamiast sprawę rozegrać dla siebie w czysty sposób: pokazać choćby zajawkę (kiedyś coś tylko napomknął, dawno temu, nie wiadomo było czy ten projekt idzie czy nie), powiedzieć że będzie fully featured/fully tested z urzędowymi certyfikatami i w konkurencyjnej cenie (75 zł ? hmmm... może na orzechach zarabia, tutaj robiąc dumping heh) - zrobił to we właściwy dla siebie sposób: groźbą (cóż, wiem że mało kto ją odczytał prawidłowo... "takie ludzie, co poradzisz").
3. "Tylko winni się tłumaczą" (jego odpowiedź, zaprzeczysz ?) - no ja dalej czekam, że się ustosunkuje do tego zachowania o którym w punkcie 1 się "rozpisałem". Pytanie przecież na scene zadałem, tam ma możliwość wypowiadania się.
-profil nieaktywny-

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #114 dnia: 29 Stycznia 2018, 11:11 »
KB rozumiem doskonale bez tłumaczenia krok po kroku (pkt. 1 do 3). Doskonale rozumiem niechęć, obrazę, zażenowanie, zdenerwowanie itp.
Ja czytam dokładnie każdą wypowiedź (włącznie z Twoimi tutaj, na ppa, czy scene), lecz czy Ty czytasz dokładnie co my piszemy i odnośnie czego?

Pozwolę sobie przypomnieć, za co dostał bana:

Nie pochwalam zachowania RS, a pochwalasz wypowiedzi moderatora forum gdzie wyzywa ludzi od "durnych Polaczków" - to jest w jak najlepszym porządku? Za coś takiego nie ma bana (patrz regulamin. pkt 1 oraz pkt. 6) ?
Nie pochwalam zachowania RS w którym pisze o legalizacjach, czy wymuszenia schematu, ja neguję hipokryzję, której przykłady już podałem, dodatkowo to za co otrzymał bana RS, a gdzie moderator ma pełne prawo do takich wypowiedzi, bądź identycznego zachowania (już wskazywałem).
Hipokryzja ze strony moderacji.

Czyli cartridge też nie mamy kupować z grami od RS? Nie jest to jego własność intelektualna?
A oferta Rafa: cart za 1/4 ceny już jest własnością intelektualną i ten cart już można?
Czy to nie jest hipokryzja?

By nie było, że post zrobiony na pokaz, oto pełne zainteresowanie moderatora:

Cartridge, rzekomy unikat za 190zl:

https://www.olx.pl/oferta/cartridge-commodore-c-64-c64-13-gier-CID99-ID8Kvz3.html

Mozna go zrobic za 1/4 ceny, celuje w kit do wlasnego montazu z elementami przewlekanymi, tak aby kazdy mogl go zmontowac, chetni wpisywac sie, jak bedzie 10 osob chetnych, to startujemy z tematem, jest tu mnostwo elektronikow i osob chetnych do bezinteresownej pomocy i dzielienia sie wiedza - projektu jeszcze nie ma wiec nie dodaje foto ale razem na pewno damy rade! Ten cartridge jest zrobiony tak prymitywnie, ze bankowanie pamieci jest wspomagane przelacznikiem - idziemy w wersje bez przelacznika. Tam jest tanie, male pcb, jedna pamiec rom i kilka ttl.

1. Raf
Zapomnialem, ze to wlasnie Ty pokazywales te cartridge - w takim razie temat powinien byc znacznie uproszczony, niebawem sie z Toba skontaktuje.

Brzmi bardzo ok. Cena czesci wyszla nawet 1/8 unikatowego golden cartridge ;)

willem 3b i tl-866CS hacked to A xD

Czy to nie świadczy o tym, że była świadoma chęć wyprodukowania carta?
Czy ten cart nie jest taki sam jak cart od RS (pytam o wykonanie, nie o opis)?

Dodatkowo sugerowanie jak należy traktować klientów, czy chętnych na carta:

@Sajmosia, po co dajesz ludziom wybor zawartosci carta

Jeszcze raz, dla zrozumienia - nie pochwalam zachowania RS odnośnie szantażu, wymuszenia dokumentacji itp. lecz nie zmienia to faktu w jaki sposób został potraktowany i za co, przy czym moderacja wielokrotnie przymykała oczy na o wiele gorsze zachowania na tym forum, gdzie groźby karalne były lekceważone, tłumacząc chorobą człowieka, pomimo że nikt dokumentacji medycznej nie widział na oczy, lub też sam wielokrotnie zachowywał się poniżej krytyki.
Poczytaj co piszemy w postach (nie tylko ja, czy Wegi), właśnie dotyczy tego co opisuję - to jest hipokryzja, gdyż wielokrotnie przedstawiamy dokładnie to samo jak czynił lub czyni Raf.
Ja dobieram to jak wykorzystywanie swojej pozycji dla własnych celów.
Pomimo że szanuję Rafa i będę szanował, nie zaakceptuję tego by moderator obrażał ludzi na forum, bezkarnie stosował te same metody co ukarany, czy też wykorzystywał pozycję do własnych cełów.

« Ostatnia zmiana: 29 Stycznia 2018, 11:18 wysłana przez Canga »

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #115 dnia: 29 Stycznia 2018, 12:12 »
Ja czytam dokładnie każdą wypowiedź (włącznie z Twoimi tutaj, na ppa, czy scene), lecz czy Ty czytasz dokładnie co my piszemy i odnośnie czego?

1. W watku założonym przez Wegiego - moja opinia była jaka ? Zdjąć bana z RS. Co jeszcze zaproponowałem - wróć tam i przeczytaj tym razem _dokładnie_.
2. W poprzednim moim poście, punkt 1  - później się zorientowałem, że nie napisałem tak jak chciałem (w kontekście "że wiem że tego nie zrozumiesz" -> lata temu siedziałem w temacie łamania zabezpieczeń softu i sprzętu do zdejmowania simlocków, to była taka śliska branża że każdy próbował każdego podejść i sklonować - ale za "wypad z rynku bo doniosę" to pełen ostracyzm środowiska) i mogło wyglądać jakbym coś do Ciebie miał.

Skoro już przy PPA jesteśmy - a ja z kolei ubolewam, że "PPA się wlewa do Powera" - ale żeby to dojrzeć, trzeba mieć perspektywę może i dziesięciu ostatnich lat. Temat na inny wątek (tylko czy jest sens).
-profil nieaktywny-

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #116 dnia: 29 Stycznia 2018, 13:20 »
lata temu siedziałem w temacie łamania zabezpieczeń softu i sprzętu do zdejmowania simlocków, to była taka śliska branża że każdy próbował każdego podejść i sklonować - ale za "wypad z rynku bo doniosę" to pełen ostracyzm środowiska) i mogło wyglądać jakbym coś do Ciebie miał.

Ja również.
Jeden z pierwszych serwisów, który usuwał locki z BB5, pamiętam klej na N80, procki kanapki, osobiście znalazłem miejsce zapisu ilość wpisów kodu z klaw i z kabla (PM), który mogłem edytować i zapisywać  (modeli BB5 których nie była jeszcze możliwość w żadnym box) . Jestem autorem jedynych PL Firmware do Samsungów Qualcomm (ZV10, ZV30, ZV40, ZV50, ZV60) z Polskimi znakami diakrytycznymi oraz Polskim edytorem edytorem T9 (znane również na gsmhosting), pierwszy jtag i stawianie boot w i900 gdzie robiło to kilka osób na świecie, osobiście znam Raskala, Elco i również pamiętamy tamte czas wojen i wojenek i jak wszystkim wiadomo chodziło o kasę.
Znam te czasy bardzo dobrze :)
Nie zamierzam i nie będę przenosił przeszłości do przyszłości i jestem bardzo daleki od tego, dodatkowo staraliśmy się by Serwisy w okolicy "trzymały" się razem i nie skakały sobie do oczu , tak do dzisiaj jeżdżę do zaprzyjaźnionego serwisu w Bielsku już tylko prywatnie na konkretne imprezy dwudniowe ;)
Dlatego, że nas coś łączyło - zamiłowanie, hobby które połączyliśmy z pracą!

Myślę, że nic nowego nie wnosimy, są tylko przepychanki.
Ze swojej strony chyba już wyczerpałem wszelkie argumenty odnośnie ściągnięcia bana z RS.
Miłego dnia życzę.
Pozdrowienia dla wszystkich

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #117 dnia: 03 Lutego 2018, 12:44 »
wypada podsumowac ten watek, pelen niezrozumienia tematu, uproszczen, klamstw i zamieniania bana w slusznej sprawie na atak na admina.

pierwszy post wegiego, do ktorego sie odnioslem i wegi juz potem nie chcial dyskutowac tylko wylewac jad, zostawie na boku, bo szkoda czasu, "deserek" wystawil jeszcze w watku o aktualizacji SD-BOX (http://c64power.com/forumng/index.php?topic=8025.0)

skupie sie tylko na tym:
Wszystko co od niego kupiłem to jest EF3 i SD2IEC wykonane jest idealnie, płytki perfekcyjne, chyba ze 6 milsów, cena co najmniej przystępna.
Mało tego, jak robiłem 16 x kernal do C64 człowiek przysłał mi bezinteresownie prototypy płytek - co mogę mieć przeciwko niemu

Gdybys sprzedawal cokolwiek i gosc ktory na forum nic nie wnosi, tylko handluje (udajac dobrego wujka, ktory przynosi hardware po dobrych cenach), perfidnie klamie na temat tego, co sprzedajesz, to nieistotne, bo sprzedaje fajne cudze projekty - jestem pod wrazeniem logiki. Dokladnie tak samo reagujesz na ola w watku o sd-box. Gratulacje.

NA szczescie sa tu jeszcze osoby takie jak KB777, ktore mysla samodzielnie:

O ile się nie mylę, RS pierwszy wyskoczył na Rafa, gdy ten pokazał swoje ustrojstwo, w dalszej dyskusji jeszcze pochwalił się "gnojeniem kułaka" (wątek o sterowniku do autogazu). To oczywiście była zawoalowana groźba: "wchodzisz mi w drogę, to po bolszewicku cię zakapuję tak, że się nie wygrzebiesz". "Dziadzia nie lubi pis" a tu mamy destylat pisu w stuprocentowym stężeniu.

Pozdro tez dla komancza, ktory wiecznie tutaj pisze jednolinijkowe posty, jakze adekwatne do zaistnialek sytuacji
ale jakie zmiany, typo dostał obecnie bana bo wjechal na ambicje producentowi zasilaczy z czeladzi.

Najciekawsza wynikla jednak rozmowa z Canga, ktora postaram sie zobrazowac ta bajka:

Raf pokazal, ze 2+2 = 4, po czym przyszedl wielki rs2232 i powiedzial ze to nie jest 4 i nie ma na to dowodu. Po wielokrotnym klamstwie ze strony RS (i pogrywaniu sobie z wladca, co krol widzial a plebs byl zaslepiony), dostal on bana, gdyz godzilo to zarowno w dobre imie jak i interes Rafa, a takze w interes plebsu, nawet jesli tego nie dostrzegal.

Raf zaczal udowadnia, ze 2+2 = 4 , napisal ze 1+1 = 2, polozyl na ziemi patyczki: | \ 
widac przeciez ze sa dwa... i wtedy wielki mistrz przemowy, bioracy nauki u jozefa g. zaczal sie irytowac - JAK TO? krzywo polozyles patyczki, a poza tym 1+1 to nie to samo co 2+2, jak mozesz szkalowac RS2232?

Krol Raf zaczal sie nieco irytowac, wolalac iz tylko durne polaczki i inne podludzie moga nie zauwazyc w czym rzecz, na co spec od propagandy zamiast skupic sie na wczesniejszych argumentach Krola Rafa zaczal wbijac wytrych lapiac go za slowka. Czesc poddanych jak wegi z kazdym postem usilowal sie pograzac, niektorzy w miedzyczasie krzyczeli, ze miesiac banicji za klamanie to za duzo, szczegolnie wzgledem permamentnych szkodnikow takich jak Kisiel ale krok Raf byl nieugiety, wiec Ikci zalozyl temat, majacy podbic sile rzekomych "argumentow" stawianych przez Canga, opisujac go jako mega prawilengo czlowieka. Dalo sie tez zauwazyc, ze Canga unika odpowiediz na konkretne pytania stawiane przez krola a i gdy krol dopasowal dyskusje do tego poziomu to Canga krzyczal jeszcze glosniej, ze Krol nie odpowiada na pytania.

Krol niektore akcje wykonal jako prowokacje w kierunku RS2232 aby obnazyc jego prawdziwe oblicze ale plebs pod krzykami Cangi zaczal w tym widziec hipokryzje, mimo iz ciag zdarzen byl zapisany na forum i jego spojnosc chronoligczna i logiczna byla ciezka do podwazenia, chyba ze komus koniecznie zalezalo na zaczarowywaniu rzeczywistosci. W toku dzialan Krol uslyszal zatem ze jest nieudolny, zawistny, zazdrosny i ze niszczy krolestwo a nawet najinteligentnijsi poddani krzyczeli iz na bezkrolewiu to miejsce bylo lepsze.

Plebs nie przyjmowal takze do wiadomosci, ze Krol po zabanowaniu RS2232 odpuscil na jakis czas zarzadzanie krolestwem i w miedzyczasie zajmowal sie nim pelnomocnik Vato, stosujac nawet metody, ktore sugerowal Canga, aby wyciac wiecznie powracajacego Budde, ktory za kazdym razem przychodzil do krolestwa pod inna postacia i nie dalo sie go wylapac, ale Canga mimo iz twierdzil, ze on by sobie z tym dal rade, to praktyczna wiedza w tym temacie podzielic sie nie chcial. Wszystkie banicje i "watche" byly wydane przez Vato ale "madrzy" poddani wytykali palcami Krola.

Docelowo mistrz propagandy Canga juz nawet nie uzywal slowa argument tylko "osad, punkt widzenia" co bylo podsumowaniem iz nie liczy sie dla niego prawda i fakty a tylko to, zeby inni mysleli tak jak on chce.

Rowniez inni poddani pokazali swoje prawdziwe oblicze, StaryMarabut np napisal "Krolu, po co się martwisz o portfele zagranicznikow.", sugerujac ze obywatele innych krain to gorsi ludzie i nalezy ich ruchac tak jak pis na rucha.

wegi ostatecznie nie nadawalby sie w krolestwie nawet na blazna, vide: "Paweł w tym wątku chodzi o to, że Raf prowadzi prywatne krucjaty przeciwko userom których nie lubi wykorzystując funkcję admina, mając samemu sporo za uszami." bo ta funkcja wymaga rozumienia, tego co sie dzieje wokol.

Krol chcial byc dobry i wyeliminowac szkodnika ale plebs niestety liczyl na zabawki, ktore RS2232 obiecal tylko po to, aby przycmic prawde o ktorej mowil Krol Raf.

V12, głos wołającego na pustyni... Do kogo to trafi ? Do nikogo. Na PPA popatrzą jak na idiotę, "przyszedł moralista yeah-bunny", tutaj może doczekasz sie na privie "wykładu" od  Cangi.
Krol Raf tez mial prywatne wyklady od mistrza propagandy Canga.

No i to chyba tyle, i tak watpie aby wiekszosc z was skumala o co mi chodzilo ale ja przynajmniej mialem beke i uruchomilem druga polkule mozgowa. POZDRO DLA KUMATYCH, tych w mniejszosci niestety.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline ikci

• Global Moderator
  • Level 4
« Odpowiedź #118 dnia: 03 Lutego 2018, 15:07 »
Ludu mój ludu, cóżem ci uczynił
W czymem zasmucił, albo w czym zawinił.
Jam był ci wodzem, w kolumnie obłoku,
a tyś się słuchał RS2322 wyroków.

Jam ciebie karmił memi zasilaczami
tyś mi odpłacił policzkowaniami.

Jam cię oświecał, nie liczył złych sprawek,
a tyś mnie sprzedał za kilka zabawek.

Jam Król jest na forum z litości słynący
Raf od Commodore! Nazywaj mnie Słońcem !

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #119 dnia: 03 Lutego 2018, 15:14 »
Jam był ci wodzem, w kolumnie obłoku,
a tyś się słuchał RS2322 wyroków.

Jam ciebie karmił memi zasilaczami
tyś mi odpłacił policzkowaniami.

Jam cię oświecał, nie liczył złych sprawek,
a tyś mnie sprzedał za kilka zabawek.

Jam Król jest na forum z litości słynący
Raf od Commodore! Nazywaj mnie Słońcem !
Czekaj czekaj,  zaraz coś znajdę na Ciebie:)