Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)  (Przeczytany 103896 razy)

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)
« Odpowiedź #1590 dnia: 29 Października 2012, 19:09 »
F7sus4:
hsimpson: Wiadomo, w pelni zgoda. Pytanie, w ktorym momencie mowimy "tanio", a kiedy "za bezcen". Jezeli jako kupujacy, nabede przedmiot warty 200zl za kwote w przedziale 100-150zl, uwazam ze zakup byl uczciwy i tani. Jezeli mialbym nabyc go za 20zl, uwazam ze nie bylaby to fair oferta. A w uczciwym handlu chodzi o zadowolenie zarowno strony kupujacego, jak sprzedajacego.

No tak, wszystko ok ale nie do końca. Po to licytacja jest, że zaczynasz od 1zł. Ja czasem daje na start 2zł czasem 5zł aby nie zapomnieć. Mam w licytowanych. Jeżeli uważam, że cena jest nadal atrakcyjna na koniec to podbijam do mojej kwoty. Każdy tak może i z punktu technicznego jest to w porządku i uczciwe. W końcu teoretycznie jak będzie 20 licytujących to aukcja lepiej się skończy. Psychologicznie działa to na kupujących, w końcu niektórzy pomyślą "tylu licytuje, sprzęt musi na pewno być sprawny albo w super stanie albo coś innego że warto się o niego bić" i mamy w ten sposób też wyższe ceny.

Idąc na targ także masz "czynnik anonimowości", za przykład podam to, że jeżdżąc na rowerze na targ to się przechadzałem już między ludźmi na piechotę i niektórzy myśleli, że chcę opchnąć rower i czasem bywało pytanie ile za rower z całym osprzętem gdzie nie rozumieli nie na sprzedaż albo odrazu propozycje w stylu dam 120zł bo co w ogóle za firma GT czy Kellys (zależnie od dalszej trasy jeździłem jednym i drugim) i gdybym chciał to bez problemowo sprzedaje taki rower za 500zł gdzie propozycje były wręcz śmieszne. Także takie są realia, niektórzy są bezczelni do tego stopnia że zaproponowaliby Ci 1zł.

Zresztą to jest rynek, ja znam wartość swojego sprzętu ale bywało na targu, że sprzedający chciał 5zł za C64 to nie negocjowałem tylko brałem, w końcu on tyle chce.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1591 dnia: 29 Października 2012, 19:27 »
Dexter:
Zresztą to jest rynek, ja znam wartość swojego sprzętu

Dokładnie o to chodzi. Jeżeli wystawiam sprzęt, który wg mnie jest wart 200zł za 1 zł, to sam jestem sobie winny, że sprzeda się za 2,50. To sprzedający daję cenę wywoławczą i kupujący albo się decyduje, albo nie. Nie można wystawić aukcji za złotówkę licząc, że kupujący da stówę, tylko dlatego, że wie że jest to tyle warte. Mimo wszystko cena wywoławcza musi być minimalną ceną za jaką decydujemy się sprzedać. Drugorzędną sprawą jest prowizja za cenę początkową aukcji. Rodzi się wtedy dylemat czy wystawić za złotówkę, zapłacić małą prowizję i modlić się, że dolicytują do założonej kwoty, czy też wystawić za stówkę, zapłacić większą prowizję i mieć pewność, że sprzęt nie pójdzie za bezcen.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1592 dnia: 29 Października 2012, 19:48 »
Nie dalej niz 5 postow temu jednomyslnie doszlismy do wniosku, ze aukcja na poziomie 300zl z 10 licytujacymi lepiej sie sprzeda, niz aukcja od 300zl z 1 licytujacym, choc obiektywna cena i towar sa dokladnie te same. To dlatego aukcja od 1zl daje wieksze szanse na lukratywna sprzedaz przy duzym zainteresowaniu, jednak kosztem ryzyka sprzedazy za bezcen w przypadku malej ilosci ofert. Rowniez stawianie wyjsciowej poprzeczki zbyt wysoko (np. zabezpieczenie cena minimalna) zniecheca do zakupu, z czym tez sie zgodzilismy.

Na nieszczescie nieuczciwych kupujacych, zdecydowana wiekszosc przedmiotow o znacznej wartosci (a pamietam: Audi, perkusje Yamahy i mieszkanie na Woli), ktore niefartem poszly za jakies 50zl i tak zakonczyla sie rozpatrzeniem sprawy na rzecz sprzedajacego. "Nie mozna czynic z prawa uzytku (...) dla wlasnej korzysci kosztem innego podmiotu".

A poza tematem w temacie, obejrzalem wlasnie ciekawa rzecz na YT i chcialbym wyrazic respekt dla faceta, ktoremu chcialo sie to montowac:
http://www.youtube.com/watch?v=dWv-QW5eKbs
http://www.ebay.com.au/itm/261070184406

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1593 dnia: 29 Października 2012, 20:07 »
F7sus4 zgadam się teraz z Twoją wypowiedzią \"\"

Musimy teraz czekać aż eBay poczyni odpowiednie kroki, żeby stać się popularniejszym/atrakcyjniejszym dla polskiego klienta. Jak Allegro poczuje oddech konkurencji koszty prowizji zmienią się na korzystniejsze.

F7sus4:
A poza tematem w temacie, obejrzalem wlasnie ciekawa rzecz na YT i chcialbym wyrazic respekt dla faceta, ktoremu chcialo sie to montowac

To jest rewelacyjne, że rynek retro rozwija się i powstają nadal nowe projekty usprawnień do naszych Komodorków.
Bardzo ładnie, estetycznie i profesjonalnie wykonany moduł. Czapki z głów za wykonanie. \"\"

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #1594 dnia: 29 Października 2012, 20:38 »
Generalnie ebay miał swoje 5 minut jak wchodził na nasz rynek. Szum zrobił się nawet niezły wtedy ale niestety nie poszło coś, przywiązanie pewnie do Allegro. Nawet zerowe stawki za wystawianie i sprzedaż nie skusiły aż tak bardzo.

PayPal jest dużym problemem, gdzie czasem słychać jak kupujący nadużywają opcji refund itp no i ta blokada środków.

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1595 dnia: 29 Października 2012, 22:20 »
Raf:
licytowalem u Carriona vic20 w boxie i odwolal dzis moja oferte, cyt "allegrowicz ma negatwy" - nie wiem jak to skomentowac... na ponad 700 itemow mam 4 negatywy i 1 neutral - wnioski wyciagniejcie sami.

Ja miałem troszkę podobną sytuację ze srololo, który po tej całej aferze, gdy upubliczniłem jego zagrywki z fejkowymi kontami e-mailowymi i próbami wyłudzenia mojej kolekcji kaset, zablokował mnie na Allegro ;). A co do pana C., to z pewnością była to personalna zagrywka. To taka nowoczesna forma agresji internetowej - jak ktoś coś ma do kogoś, to "odwdzięcza" się w świecie wirtualnym a to downvotem, a to złym komentarzem, a to wywaleniem z aukcji \"\"

Dexter:
Zgodnie z regulaminem to zrobił... nie budzisz jego zaufania ale to kwestia dyskusyjna, ostatnio sam odwołałem oferty z takiego powodu, ale kupujący mieli kilka komentarzy i chyba negatywy czy konta junior - i powodem było to że chyba z 5 razy musiałem o zwrot prowizji pisać w ostatnim czasie, wystawiać ponownie itp. Głównie chodzi o czas i że zalegało mi to a kupujący olewali sprawę, zero kontaktu i tyle.

Wielokrotnie zwracaliśmy już uwagę na fakt, że allegrowicze nadużywają możliwości odwoływania ofert z błahego powodu. Niemniej jak powołujesz się na regulamin, to dobrze by było, abyś wskazał konkretny punkt. \"\"

Zgodnie z regulaminem, odwołać można, gdy m.in.:

"Licytant ma wiele komentarzy negatywnych lub z innych, poważnych powodów nie budzi Twojego zaufania. "

Trzeba podkreślić słowo "wiele", czyli nie kilka, a kilkadziesiąt. Drugie słowo warte podkreślenia, to "poważnych", czyli z błahego powodu nie można usuwać z aukcji np. "bo zupa była za słona".

Czy dalej będziesz przystawał za tym, że usunięcie Raf'a z aukcji było zgodne z regulaminem? ;)

Dexter:
Zresztą to jest rynek, ja znam wartość swojego sprzętu ale bywało na targu, że sprzedający chciał 5zł za C64 to nie negocjowałem tylko brałem, w końcu on tyle chce.

Aż przypomniałem sobie sytuację sprzed blisko 10 lat, kiedy na targu gość oferował C64 za 5 zł i go nie kupiłem tylko dlatego, że nikt w pobliżu nie miał rozmienić 100 zł. Teraz żałuję, że nie poleciałem 2 km dalej, by rozmienić kasę. ;) W przypadku innych retro sprzętów też zdarzało mi się brać coś bez targowania, jak chociażby niedawno szpulaka za 10 zł :D
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1596 dnia: 29 Października 2012, 22:46 »
V-12: Z ta zasada o odwolywaniu ofert z "powaznych powodow" jest troche jak paragrafem o zaklocaniu "ponad miare" spokoju publicznego. Takie skojarzenie. "Powazny powod" i "ponad miare" dla kazdego znaczyc bedzie cos zgola innego - kryterium tych zmiennych jest logicznie subiektywne. W praktyce oznacza, ze mozesz odwolywac sobie oferty jak Ci sie podoba, tak samo jak policjant moze wystawic kobiecie mandat za zbyt duzy dekolt (patrz Wroclaw).

\"\"

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1597 dnia: 29 Października 2012, 22:49 »
PS. Zasade sam stosowalem do jednego delikwenta. Wprawdzie kupuje on ciekawe rzeczy do C64, ale nie podoba mi sie jego nick, pachnie czyims drugim kontem. Powazny powod, jakby nie patrzec. A sprawdzcie sami:

http://allegro.pl/show_user.php?search=niemampieniedzy

Niemampieniedzy, ale kupuje? Od razu widac, ze cos tu nie gra! \"\" \"\"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1598 dnia: 29 Października 2012, 22:56 »
F7sus4:
Niemampieniedzy, ale kupuje? Od razu widac, ze cos tu nie gra!

Ku*wa dawno takich pojeb*nych komentarzy nie czytałem. Po jakiego grzyba on pisze odpowiedzi na pozytyw?! \"\" Coś chyba z główką nie tak.

Offline Dexter

• Level 5
« Odpowiedź #1599 dnia: 29 Października 2012, 22:57 »
Z reguły daje wstawki do regulaminu (chyba jako nieliczny), dzisiaj nie chciało mi się tego szukać a regulamin znam (pewnie jako jeden z nielicznych). Lubię czytać takie rzeczy aby później wiedzieć na czym stoję.

V-12/Tropyx:
Czy dalej będziesz przystawał za tym, że usunięcie Raf'a z aukcji było zgodne z regulaminem? ;)

To był żart co napisałem. Nie uważam aby słusznie odwołał.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1600 dnia: 29 Października 2012, 22:59 »
hsimpson: Tam odpowiedzi. Przeczytaj, jakie wystawil. \"\" U mnie czarna lista.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #1601 dnia: 29 Października 2012, 23:11 »
F7sus4:
Przeczytaj, jakie wystawil

Czytałem \"\" Dodany do blacklisty \"\"

dc64

• Gość
« Odpowiedź #1602 dnia: 29 Października 2012, 23:32 »

FluFF

• Gość
« Odpowiedź #1603 dnia: 30 Października 2012, 10:08 »
tego szczerbola to już chyba wszyscy znają - koszt jedyne  60zł
http://allegro.pl/commodore-64-i2754358357.html

ale żeby "stacja dyskietek" :D pomniejszyła wartość tego cudownego zestawu to bym się nie spodziewał
http://allegro.pl/commodore-c64-i2754358801.html

dla nie klikających sprzedawca ten sam \"\"

FluFF

• Gość
« Odpowiedź #1604 dnia: 30 Października 2012, 10:13 »
dc64

Po przeczytaniu kilku nie wiem czy płakać czy zastanawiać się nad przesłaniem leków. A może się na poczuciu "chómoru" nie poznawszy ??