@kisiel - prowizje możesz obliczyć, nie potrzebujesz nikogo z "góry" aby to sprawdzać, wszystko jest w regulaminie.
Co do "marnych" 3k - już to kiedyś wałkowałem w innym miejscu, ludzie się boją zmian czyli np. sprzedaży na Allegro, nie sprzedawali i sądzą, że nie podołają wyzwaniu. Druczek na wysyłkę za granicę nie jest jakiś trudny. Obliczenie kosztów transportu też nie.
Dlatego gdyby sprzedawca wystawił to na ebay to miałby szanse to sprzedać od ręki a nie czekać. Oczywiście są u nas w kraju ceny niektórego sprzętu ostro zawyżone np w stosunku do ebaya i tak bywa że jak sam coś szukam to potrafi z 4 razy taniej wyjść sprowadzenie tego nawet z USA niż kupno w kraju. Sprowadzenie czegokolwiek z UK, DE, AU i innych regionów świata nadal jest dużo tańsze w przypadku niektórych rzeczy a zasilanie jest już takie samo.
Boimy się zmian i dlatego nie wkraczamy na rynki zagraniczne. Np na Allegro działał colney od wakacji dość ostro - w porządku osoba ale trochę zawyżała ceny innego sprzętu, jednak taki jest rynek, jeżeli są chętni na zakup to można poczekać. Generalnie tak jak już kisiel napisał - spekulacje i tym podobne mechanizmy. Oczywiście raz podniesione ceny, które się utrzymały nie spadną ot tak - na szczęście C64 raczej stoi dalej tanio a ja i tak zapasy zrobiłem w czasach "taniości".