Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97913 razy)

Esio

• Gość
Re: Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #765 dnia: 22 Marca 2016, 07:11 »
Raf, a chcesz dać pierwsze życie mojemu ? Hahhaha  :)
Jak się w końcu odrobię to ruszę ten temat bo będzie mi potrzebny ten skórkozjad, ta przetwornica to przecie z nie jest kosmiczna technologia NASA.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #766 dnia: 22 Marca 2016, 08:16 »
Po przebojach z moim pierwszym willemem polecam uzyc dodatkowy zasilacz regulowany zamiast przewornicy :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #767 dnia: 23 Marca 2016, 16:34 »
Po co osobny zasilacz, wystarczy użyć porządnego dławika. Te, na które jest miejsce w PCB3 są niestety dość ułomne. Jak się nawinie na toroidzie to lepiej działa.
Ostatnio jednak kupiłem jakieś "fufło" zamiast MC34063, dawał dużo niższe napięcia gdy został podstawiony za oryginał do całkowicie sprawnego układu. Nie odróżniał się z zewnątrz praktycznie niczym od typowych MC34063 produkcji "UTC".

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #768 dnia: 23 Marca 2016, 21:36 »
wadliwosc przetwornic jest wrecz legendarna, ja jak 10 lat temu zlozylem sobie jakiegos 3.x to nie udalo mi sie uruchomic przetwornicy a w tym co uzywam teraz (zlozony gotronik) po prostu dzialala i dziala wciaz.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #769 dnia: 23 Marca 2016, 21:53 »
bolączka willema w pcb3 to dławik. Ja wymieniłem na cewkę 100uH dokładnie taką http://electropark.pl/cewki/1084-cewka-100uh-0-3a.html i wszystkie problemy z wypalaniem epromów znikneły + zasilacz 15V . Na zasilaczu 12V 2A nie dało rady zaprogramować 27c160

Esio

• Gość
« Odpowiedź #770 dnia: 23 Marca 2016, 22:02 »
Raf widział, że w moim willemie dławik jest nie byle jaki, a swoją drogą nie zaszkodzi go wymienić. Układ scalony też bym podmienił, ale to wszystko w przyszłym życiu  ;D Szkoda mi na razie czasu na to upiorstwo, i tak zbyt dużo mnie kosztował roboczogodzin. Przed następnym 8-bit party może spróbuję, bo zależy mi na Parados w amstradzie CPC, żeby obsługiwał zapis obu stron dyskietki.

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #771 dnia: 24 Marca 2016, 19:17 »
Mój dławik wygląda tak (w tle):

Offline wegi

• Level 7
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #773 dnia: 29 Kwietnia 2016, 11:50 »
Może nie do końca tak związane z C= (zwłaszcza na typ etapie hehee). Ale od jakiegoś czasu męczę STM32F4 Discovery (w skrócie: Cortex M4, nominalnie 168 MHz, podobno do mniej więcej 250 można popędzać, mega flaszki+192k RAMu wewnętrznie, 16 bitowy D/A ze wzmacniaczem podpięty po I2S), zrobiłem sobie "foto na pamiątkę" z pierwszego podpięcia pod oscyloskop:

OK, tak, wiem - trójkąt na zdjęciu ma zły okres ;) Czemu nie piła ma zły ? Bo ona poprawnie szła do przetwornika, 12 najstarszych bitów z "phase-accu", natomiast do trójkąta negację robiłem "złym bitem" (i był trójkąt z rozdzielczością 12 bitów a nie 11 dopełnione zerem tak jak powinno być).

Zastanawia mnie jedno - goście od residów/libsidplayów itp nie wyczaili, że szum można generować po kilka bitów naraz (robią to w pętli co jeden "emulowany" cykl, nawet jeśli do przetwornika wywalają co n-ty stan LFSR'a). Ja w pracy dyplomowej miałem "równoległego LFSR'a" generującego po 32 czy 64 bity przebiegu co cykl (na FPGA).

No dobra, wgryzam się w envelope generator, synce, ring mody. Kurdę, Bob Yannes to był gość, szkoda że z C= mu nie było po drodze. BTW - łażąc raz po giełdzie ("Grzyb" w Wawie) u jednego gościa zobaczyłem  Ensonikowe Soundscape Elite (taka karta a'la Turtle Beache'e z DSP - tak samo jak one miała 68000 na pokładzie, ale zamiast DSP Motoroli, miało daughterboard'a z ESP, tj. "Ensoniq Sound Processor") - wiedziałem, że muszę kupić ;)
« Ostatnia zmiana: 29 Kwietnia 2016, 12:00 wysłana przez KB777 »
-profil nieaktywny-

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #774 dnia: 30 Kwietnia 2016, 16:46 »
Moje dokonanie jest skromniejsze - przerobiłem gumostyka na mikrostyka.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #775 dnia: 16 Maja 2016, 23:37 »
Zamontowalem DolphinDos3 w 1541-II - pakiet od Silver Dream...
a oprocz tego ostatnio przerabialem gorfa dla vic20na 16in1 multicart, jiffy do vic20 na adapterze romow wstawilem itd itp

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #776 dnia: 16 Maja 2016, 23:43 »
zapodaj fote
Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #777 dnia: 17 Maja 2016, 00:19 »
u silver dreama tez sa foty ;)

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #778 dnia: 17 Maja 2016, 01:42 »
zdiagnozowalem zdechla plyte vic20 oraz naprawilem c64 ze stara plyta glowna, wylutowalem 6502 z dzialajacego vic20- bedziemy wstawiac petramrom... coz za owocna noc!

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #779 dnia: 17 Maja 2016, 12:24 »
coz za owocna noc!

By nie powiedzieć "upojna !"  ;)
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???