Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97899 razy)

Offline misiek2

• Level 4
Re: Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #750 dnia: 14 Marca 2016, 10:15 »
Wręcz bjutiful  ;)

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #751 dnia: 14 Marca 2016, 12:19 »
Uratowałem C64G przed utylizacją na złomie elektronicznym. Obecnie wyczyszczony i działający. Wymieniłem mu tylko klawiaturę na taką z wszystkimi klawiszami. Mam też niekompletną klawiaturę od Commodore 16. Ma ktoś może tez niekompletną celem uzupełnienia brakujących klawiszy? Wersja z siwymi klawiszami.
Chetnie przygarnalbym klaiwsz funta do c16. Mam wylamany :-)
No chyba ze ty chcesz uzupelniac swoja:-)
« Ostatnia zmiana: 14 Marca 2016, 12:24 wysłana przez nameless »

Offline misiek2

• Level 4
« Odpowiedź #752 dnia: 14 Marca 2016, 12:47 »
Muszę poczekać na 1 rzecz z decyzją. Prawdopodobnie będę mógł odstąpić w całości to co mam, ale sprawa wyjaśni się na dniach. Braki w tej klawie to caps lock i kilka cyferek. Wydaje mi się, że górna pokrywa kompa nie jest od tego kompa z uwagi na kolor. Na googlach c16 miało czarną pokrywę, a tu jest jakaś szara / siwa. Daltonistą nie jestem, ale nie potrafię zdefiniować tego koloru. Zresztą jest złamana i nieprzydatna. Klawisze wyjmę i przynajmniej umyję żeby ocenić ich stan.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #753 dnia: 15 Marca 2016, 21:59 »
Łyknąłem dziś VIC 20 :-) Made in USA
http://olx.pl/oferta/commodore-vic-20-CID99-IDetHHD.html
Stan wizualny jak na 34 latka bardzo dobry.
Po włączeniu owszem dioda się pali niemrawo. okazuje się że nie ma 5 volt tylko 1,5.
Zasilacz do śmieci . Przysposobiłem na szybko zasilacz z C64 , napięcia ok chwila prawdy i jest obraz :-)
Szybki test klawiatury i brak 2, 4, itp itd - 7 kolumna leży.
Pomiar miernikiem i nie ma polaczenia miedzy konektorem a 6522
Po wyjęciu układu wyprostowaniu nóżki oraz usunięcia paprocha z podstawki. Wszystko działa :-)

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #754 dnia: 15 Marca 2016, 22:02 »
Jak wystawiał była cena 50zł, teraz widzę 120zł.
Widzę, że olx działa już w pełni jak allegro - ceny rosną jak aukcje.
Niemniej gratuluję zakupu.
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #755 dnia: 15 Marca 2016, 22:12 »
tez go widzialem na olx - w tresci bylo "zarezerwowany do 15.3 14:30" ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #756 dnia: 15 Marca 2016, 23:57 »
No gratuluję VIC-a!

->Canga
To nic, kiedyś odbierałem za darmo krzesła. Potrzebowałem dwa, facet oddawał 9. Przede mną jeszcze jakiś student brał jedno do wynajmowanego mieszkania - to gość niema od razu po wydaniu trzech postanowił te krzesła sprzedawać. Zaczął od 50PLN. Przez tydzień sprzedał jedno po czym podniósł cenę do 100PLN. Z tego się robi Allegro na sterowaniu ręcznym.

Co dzisiaj?
Klawiatura akordowa: Prototyp:

Wiem, strach do USB podłączać takie wykonanie, ale z powodu lipnego tonera jestem w ostatnim czasie bez możliwości robienia PCB inaczej niż malowaniem emalią ze strzykawki.
Sterownik:
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2016, 00:00 wysłana przez MCbx »

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #757 dnia: 16 Marca 2016, 09:33 »
@MCbx:

Pytanie z innego gatunku.
Na pierwszym zdjęciu widać z tyłu, w głębi kawałek klawiatury. Czy to jest Rosyjski klon ZX Spectrum - Delta S lub Delta C?

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #758 dnia: 16 Marca 2016, 21:54 »
->Canga
Nie, nie, to jest uniwersalna klawiatura marki bodajże PROMAG. Ma podstawione pod klawisze nieużywane skróty typu LCtrl-Windows-RAlt-A itp. To jest w systemie operacyjnym połączone z uruchamianiem programów.
Co prawda na komputerze stacjonarnym pracuję na Linuksie, którego sobie skonfigurowałem tak, że wygląda jak Windows 98 (dobra, jak KDE 2), ale nie mogłem znieść odpalania softu z ikonek pulpitu.
To dodałem coś takiego:

W miarę intensywności użytkowania ikonek przybywa. Aktualnie dolny i górny rząd są już właściwie wypełnione. Po części ikonek widoczne są moje Windowsowe nałogi :). Niedawno przerzuciłem sobie ikonki LO z MS Office, bo po naciśnięciu "Worda" odpalał się i tak Writer.
« Ostatnia zmiana: 16 Marca 2016, 21:58 wysłana przez MCbx »

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #759 dnia: 16 Marca 2016, 21:59 »
Ale czasy nadeszły na Unix...
Ja pamiętam czasy jak wszystko z konsoli się robiło... mount/unmount...
a tutaj już gotowe ikony na klaw;)

Wszystko idzie do przodu

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #760 dnia: 20 Marca 2016, 22:16 »
Dzisiaj wylutowalem romy z niedzialajacego dragon's den. Po wlozeniu do adaptera 2364=>2764 willem odczytywal losowe wartosci w niektorych komorkach jednej z pamieci.
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #761 dnia: 21 Marca 2016, 08:34 »
no to jak to jest parę komórek to można zgadnąć zawartość :)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #762 dnia: 21 Marca 2016, 13:13 »
Sa oryginalne obrazy w sieci, wiec nie ma strachu ;) mozna substytuowac, adaptery mam :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #763 dnia: 21 Marca 2016, 13:49 »
Dzisiaj wylutowalem romy z niedzialajacego dragon's den. Po wlozeniu do adaptera 2364=>2764 willem odczytywal losowe wartosci w niektorych komorkach jednej z pamieci.

Za każdym razem w tych samych - i czy to był jakiś obszar czy pojedyncze ?

Nie wiem czy to kwestia Willema, ale kiedyś jak zrzuciłem Epromy z karta od Mian'owej telegazety to niedawno gdy ponownie je zrzuciłem TL866A - okazało się że wtedy Willem połowę odczytał z kosmosu... A tam, kij Willemowi w ucho, niby mam port równoległy w płycie z G43 (i jeszcze na upartego na karcie), ale Willema czas już minął :P
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
« Odpowiedź #764 dnia: 21 Marca 2016, 14:02 »
Ostatnio dalem willemowi drugie zycie-wymienilem w nim podstawke. Nagle zniknely problemy z programowaniem E/promow (flasze i eepromy byly ok) - miala prawo, programator z 2004r a ja go kupilem jako uzywany i wkladalem wiele scalakow z "brzydkimi" pinami. Ogolem na willema nie narzekam, zarabia na siebie. Zczytalem tego roma i na weryfikacji pod roznymi adresami si3 potem dane nie zgadzaly (byly to glownie 2 adresy, jak wiadomo soft do willema przerywa po pierwszej niezgodnosci, wiec wtop moglo byc wiecej), druga kosc za kazdym raz3m miala zgodny odczyt