Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Być trendy  (Przeczytany 2696 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

chateau

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #45 dnia: 25 Października 2009, 02:04 »
 c64.org  to  portal  ktory  powstal  dlugo  zanim  pojawily  sie  csdb,nowy  lemon64,c64.sk  itepe.  tam  jest  cala  masa  przekierowan  do  stron  scenowych  ktore  byly  masowo  zakladane  kiedy  nie  bylo  jeszcze  jednego  miejsca  w  ktorym  mozna  bylo  zaprezentowac  swoja  tworczosc  i  dzialalnosc.  teraz  kazda  grupa  ma  swoja  strone  na  csdb  gdzie  zgromadzone  sa  wszystkie  albo  prawie  wszystkie  ich  produkty  i  wiekszosc  w  dupie  ma  zakladanie  czy  aktualizowanie  jakichs  osobnych  miejsc  w  sieci.  c64.org  to  istniejacy  od  dawien  dawna  portal  gdzie  wiekszosc  przekierowan  zalozonych  bylo  wieki  temu  wiec  wnioskowanie  o  tym  jakie  jest  obecnie  zainteresowanie  c64  po  ilosci  dzialajacych  tam  linkow  jest  niespecjalnie  miarodajne.  po  prostu  zmienia  sie  specyfika  dzialalnosci  zainteresowanych  tematem,ludzie  bardziej  kumuluja  sie  wokol  stron  w  stylu  web2.0  w  ktorych  masowo  dziela  sie  trescia  zamiast  jak  to  bylo  popularne  dawniej  tworzyc  gowniane  strony  z  ramkami  i  aktualizowac  je  co  5  minut  zeby  Tomaaz  mial  przekonanie  ze  swiat  c64  kwitnie.

zyga

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #46 dnia: 25 Października 2009, 06:38 »
 Niewątpliwie  \'jakaś\'  moda  na  retro  JEST  !  Aż  się  (pozytywnie)  zdziwiłem  przyjęciem  atarowców  z  atarionline.pl  na  PGA  (Poznań  Game  Arena)  i  zainteresowaniem  odwiedzających:  http://www.atarionline.pl/v01/index.phtml?ct=nowinki&id=1255910358&ucat=1&subaction=showfull\' target=_blank>http://www.atarionline.pl/v01/index.phtml?ct=nowinki&id=1255910358&ucat=1&subaction=showfull

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #47 dnia: 25 Października 2009, 08:40 »
 @chateau.  Oczywiście,  że  wciąż  są  strony,  na  których  udzielają  się  MIŁOŚNICY  ośmiobitowców,  ale  to  nie  oznacza  istnienia  mody  na  ośmiobitowce.  W  sieci  istnieją  np.  strony  dla  miłośników  harmonijki  ustnej,  na  każdych  większych  targach  muzycznych  znajdziesz  stoisko  z  nimi,  ale  to  nie  oznacza,  że  obecnie  jest  moda  na  harmonijkę  ustną  (choć  na  przełomie  60/70  niewątpliwie  była).  Takich  przykładów  znalazłbyś  setki.  Wiesz  ile  jest  w  sieci  aktywnych  stron  o  BASICU?  Sporo,  ale  chyba  nie  powiesz  mi,  że  obecnie  istnieje  trend  na  programowanie  w  BASICU.  

Działalność  miłośników,  choć  sama  w  sobie  jest  sprawą  bardzo  fajną  i  w  wielu  przypadkach  wartościową,  nie  jest  tym  samym  co  moda  na  coś.  Wegi  wymienił  tu  parę  polskich  przedsięwzięć.  Wypadałoby  dadać,  że  w  zdecydowanej  większości  udziela  się  na  nich  ta  sama  grupka  kilkunastu  osób.  I  to  ma  być  moda?  

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #48 dnia: 25 Października 2009, 08:51 »
 Czemu  dopatrujecie  się  w  mojej  wypowiedzi  jakichś  ataków  na  środowisko  C64?  Przecież  nie  o  to  mi  chodzi.  Stwierdzam  tylko  prosty  fakt,  który  zauważył  też  gornipio  (szacun  za  trzeźwy  obiektywizm  i  bezkompleksowe  podejście!    \'\'),  że  ŻADNEJ  MODY  NA  STARE  KOMPUTERY  NIE  MA.  

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #49 dnia: 25 Października 2009, 08:53 »
 I  w  żaden  sposób  nie  zmienia  to  mojego  podejścia  do  tematu.

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #50 dnia: 25 Października 2009, 08:55 »
 tzn.  do  nich.

chateau

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #51 dnia: 25 Października 2009, 09:56 »
 ja  sie  nie  wypowiadam  czy  jest  moda  czy  nie  jest  bo  mnie  to  malo  obchodzi  a  slowo  \'moda\'  jest  uzywane  w  tak  szerokim  znaczeniu,ze  mozna  pod  nie  podczepic  nawet  jednolity  kolor  beretow  wsrod  pan  siedzacych  w  pierwszym  rzedzie  w  kosciele,ale  pytam  o  ten  cytat:  

\'Zainteresowanie  ośmiobitowcami  słabnie  z  dnia  na  dzień,  strony  są  likwidowane,  przestają  być  aktualizowane,  pustoszeją.\'  

pytam  z  czego  to  wnioskujesz  bo  ja  odnosze  dokladnie  odwrotne  wrazenie.  zainteresowanie  osmiobitowcami  rosnie  a  zwiazane  jest  to  chocby  z  faktem  ze  sporo  osob  ktore  kiedys  korzystaly  z  tych  komputerow  wchodzi  w  wiek  \'nostalgii\'  kiedy  wspomina  sie  z  rozrzewnieniem  to  co  bylo  kiedys  i  czasem  na  krocej  lub  na  dluzej  wraca  do  tego,w  czym  internet  bardzo  ulatwia  sprawe  (emulatory,latwo  dostepne  gry  itp).  dotyczy  to  zarowno  casualowych  graczy  jak  i  bardziej  aktywnych  uczestnikow  swiata  c64(ostatnie  powroty  na  scene).  podales  tez  przyklad  niedzialajacych  linkow  na  c64.org  totez  wytlumaczylem  dlaczego  nie  nalezy  sie  tym  sugerowac.

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #52 dnia: 25 Października 2009, 12:12 »
 Jeśli  nie  chcesz  się  wypowiadać  czy  jest  moda  czy  jej  nie  ma,  to  najlepiej  w  ogóle  się  nie  wypowiadaj  w  tym  temacie,  bo  temu  zagadnieniu  jest  on  poświęcony.  

Jakiś  czas  temu  sam  pisałem,  że  na  świecie  sporo  się  wciąż  dzieje  wokół  C64  (nawet  jeśli  z  czasem  coraz  mniej).  Zdanie  podtrzymuję.  Tylko,  że  to  nie  ma  nic  wspólnego  z  modą  na  8bit.  Żeby  mówić  o  modzie  to  musielibyśmy  mieć  do  czynienia  z  sytuacją,  w  której  ludzie,  którzy  wcześniej  nie  mieli  do  czynienia  z  takim  sprzętem,  nagle  w  miarę  masowo  zaczęli  się  nim  interesować,  kupować  go  i  używać.  Widzisz  gdzieś  coś  takiego?  Podkreślam  -  nostalgia  i  sentymenty  to  coś  zupełnie  innego.  

rafvte  napisał:  

\'c64power  to  w  koncu  protal  glwonei  dla  osob  ktore  sie  bawia  glownie  joystickiem,  nie  tylko  tym  podlaczanym  do  c64\'  

Mam  pytanie.  Gdzie  te  osoby  są???  Bo  chyba  nie  masz  na  myśli  Kisiela,  Skulla,  Wegiego,  siebie,  Chaetau,  Zygi,  gornipio  i  tych  kilku  innych,  którzy  się  tu  udzielają,  a  którzy  zupełnie  czym  innym  niż  gry  się  zajmują.  Przecież  tu  nie  ma  nikogo  więcej!  Gdzie  są  Ci  wszyscy  miłosnicy  bawienia  się  joystickiem?  Nie  ma  ich,  tak  samo  jak  nie  ma  żadnej  mody  na  ośmiobitowce.  

Skończmy  tę  dyskusje,  bo  mam  wrażenie,  że  gdybym  to  ja  zaczął  pisać  \'że  jest  moda  i  mnóstwo  rzeczy  się  dzieje\'  to  parę  osób  tutaj  zaraz  by  zaczęło  \'eee  tam,  teraz  to  jest  kicha,  kiedyś  to  się  działo.\'  

chateau

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #53 dnia: 25 Października 2009, 13:56 »
   \'\'  niby  dlaczego  mam  sie  nie  wypowiadac  ?  jezeli  argumentujac  swoje  zdanie  uzywasz  bzdurnych  tez,to  jak  najbardziej  uzasadnia  to  pisanie  w  tym  watku.  podobnie  mozna  twierdzic  nie  ma  mody  na  trabanty  ale  brednia  byloby  pisac  ze  zainteresowanie  nimi  spada  np.  w  swietle  ostatnio  wydanej  \'nowej  wersji\'.

gornipio

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #54 dnia: 25 Października 2009, 14:35 »
 Mody  i  szalu  jako  takich  nie  ma,  choc  duzo  osob  po  latach  wraca  do  swoich  ukochanych  commodorkow.  Sa  tez  pasjonaci,  jak  Kisiel,  Zyga,  Chateau,  Tomaaz,  Raf  i  inni,  ktorzy  robia  hardware  lub  koduja.  Sa  tez  osoby,  ktore  pogrywaja  sobie  na  emulatorach...  No  na  pewno  dzieciaki  majace  w  domu  ultrakomputery  i  bog  wie  co  nie  rzuca  ich  w  kat  i  wroca  do  commodore.  Koszulek  tez  raczej  nikt  nie  nosi  xD

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #55 dnia: 25 Października 2009, 15:22 »
 @chaetau.  Po  co  się  wypowiadać  jak  nie  ma  się  nic  do  powiedzenia  na  temat  i  samemu  się  to  na  wstępie  przyznaje?  

Swoje  bzdurne  tezy  opieram  na  wypowiedziach  Ramosa,  Cobry,  administratora  Lemona,  braku  aktualizacji  na  Gamebase64,  c64composers,  c64.org,  likwidacji  emu64,  śladowej  (lub  zerowej)    aktywności  na  innych  polskich  przedsięwzięciach,  ilości  aktywnych  użytkowników  na  tychże,  likwidacji  wielu  mniejszych  serwisów  oraz  własnych  spostrzeżeniach  na  temat  aktywności  na  stronach  istniejących  i  popularności  maszyn  ośmiobitowych  w  realu.  Tak  wiem  -  wszyscy  przenieśli  się  na  CSDb.  Tylko  skoro  WSZYSCY  tam  są  to  czemu  tak  mało  się  tam  dzieje???  Widocznie  nie  za  dużo  tych  WSZYSTKICH.  

@gornipio.  Nie  widziałeś  tych  koszulek,  bo  pod  kurtkami  ukryte.  A  myślisz,  że  w  torbach  od  laptopów,  to  ludzie  laptopy  noszą?  ;)

gornipio

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #56 dnia: 25 Października 2009, 15:27 »
 @Tomaaz  jakbym  mial  koszulke,  raczej  bym  ja  pokazywal  xD  A  zreszta  tylko  zapalency,  tacy,  jak  udzielajacy  sie  userzy  tego  forum,  je  maja  xD  Co  do  laptopow  -  zalezy.  Biznesmeni  czasem  maja  -  widze  na  przystanku  :P

gornipio

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #57 dnia: 25 Października 2009, 15:31 »
 kurcze  chcialbym  taka  koszulke  ze  screenem  basica  -  COMMODORE  BASIC  V2  X  BYTES  FREE

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #58 dnia: 25 Października 2009, 15:34 »
 Och,  gornipio.  icon10:    W  torbach  od  laptopów  ludzie  noszą  nie  laptopy  a  C64  rzecz  jasna,  a  koszulki  muszą  mieć  ukryte  pod  kurtkami,  bo  chyba  nikt  nie  powie,  że  w  czasach  MODY  nikt  takich  nie  nosi  (przecie  każdy  chce  być  trendy  jak  to  wegi  sformułował).    \'\'  :  

Koszulkę  takową  możesz  nabyć  tu  -  http://lemon.spreadshirt.co.uk/t-shirts-c64-C88610\' target=_blank>http://lemon.spreadshirt.co.uk/t-shirts-c64-C88610 .    \'\'  

chateau

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #59 dnia: 25 Października 2009, 15:40 »
 taaa  administrator  Lemona,pewnie  chodzi  ci  o  ten  watek:  http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=28832\' target=_blank>http://www.lemon64.com/forum/viewtopic.php?t=28832 -znajac  twoja  umiejetnosc  czytania  ze  zrozumieniem  pewnie  nie  doczytales  drobnego  \'Kim`s  stats  were  screwed,  see  this  post\'.    \'\'    \'\'    

brak  aktualizacji  na  gamebase64  -chyba  piszesz  o  tych  recenzjach  gier  ktore  byly  po  prostu  artykulami  z  zzap64  przerobionymi  na  html  ?  bo  gb64v7  wkrotce:  http://gb64.com/forum/viewtopic.php?t=4330\' target=_blank>http://gb64.com/forum/viewtopic.php?t=4330

co  do  aktywnosci  na  polskich  forach/stronach  to  juz  ci  raz  pisalem  ze  dawniej  na  forum  c64power  bywaly  po  1-2  posty  na  tydzien  a  lista  elysium  gdzie  pisali  scenowcy  byla  martwa.  teraz  jest  nawet  forum  scenowe,pojawili  sie  nowi  ludzie  jak  np.  Nitro,wracaja  starzy(zielok,carrion,sebaloz,mistera  wegi  tez  tutaj  nie  bylo  2  lata  temu  o  ile  pamietam),z  nieregularnego  north  party  powstalo  coroczne  i  solidne  silesia  party,Polacy  coraz  czesciej  pojawiaja  sie  na  zachodnich  party,nawet  udzielaja  sie  w  konkursach.  i  pewnie  to  wlasnie  poprzez  fakt  ze  ludzi  jest  coraz  mniej  nawet  niektorzy  odniesli  wrazenie  ze  jest  co  rozmieniac  na  drobne  zakladajac  wlasne  fora.    \'\'  ale  nie,najlepiej  ponarzekac  ze  zainteresowanie  ośmiobitowcami  słabnie  z  dnia  na  dzień,  strony  są  likwidowane,blablabla.  Polska.