Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowe forum  (Przeczytany 2347 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Tomaaz

• Gość
Nowe forum
« dnia: 02 Lipca 2009, 01:20 »
 Rozkręcam  hobbistycznie  forum  o  C64  (to  tutaj  zupełnie  nie  podoba  mi  się  pod  względem  technicznym).  Jeśli  ktoś  ma  ochotę  dołączyć  -  zapraszam  na  http://c64.phorum.pl/\' target=_blank>http://c64.phorum.pl/ .

Offline wegi

• Level 7
Nowe forum
« Odpowiedź #1 dnia: 02 Lipca 2009, 13:26 »
 stron  związanych  z  C64  nigdy  za  wiele    \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

chateau

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #2 dnia: 02 Lipca 2009, 14:31 »
 kolejne  polskie  forum  o  c64  ?    \'\'  podaz  zdecydowanie  przekracza  juz  popyt,lepsze  jedno  aktywne  niz  5  polmartwych.

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum
« Odpowiedź #3 dnia: 02 Lipca 2009, 16:45 »
 przydała  by  się  bardziej  strona  o  c64  z  aktualnymi  newsami  -  żeby  coś  poczytać  można  było.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Nowe forum
« Odpowiedź #4 dnia: 02 Lipca 2009, 21:32 »
 odwiedzaj  .sk  albo  sam  pisz/tłumacz  ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Tomaaz

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #5 dnia: 03 Lipca 2009, 23:48 »
 Ale  jakie  newsy?  W  Polsce  to  nic  się  nie  dzieje,  a  te  zagraniczne  znajdziesz  na    .sk,  Lemonie  lub  w  Commodore  Free  (jakieś  kilka  na  pół  roku).  Jeśli  sa  tacy,  którzy  nie  znają  angielskiego,  to  ja  mogę  je  tłumaczyć  i  wrzucać  tutaj.  

Forum  ma  więcej  sensu  -  można  pogadać  o  nowościach  starociach  i  czymkolwiek.  Dlatego  spróbowałem,  ale  jeśli  forum  się  nie  przyjmie  (a  już  widzę,  że  raczej  nie),  no  to  trudno.  Trzeba  mieć  tylko  nadzieję,  że  to  tutaj  nie  zniknie  tak  po  prostu  któregoś  dnia.  

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum
« Odpowiedź #6 dnia: 04 Lipca 2009, 10:45 »
 No  właśnie  -  angielski  znam  słabo,  i  byłbym  wdzięczny  gdybyś  prowadził  translację  takich  newsów  -  również  z  csdb.  W  Polsce  sie  nic  nie  dzieje?  Dzięki  takiemu  forum  jak  to  -  można  tak  wnioskować.  Są  projekty  które  są  ulepszane,  poprawiane,  powstają  nowe  produkcje,  albo  chociaż  pomysły  -  nie  zawsze  kończące  się  powodzeniem.  Przy  obecnym  stanie  dostępu  do  \'światka  commodore\'  w  Polsce,  wydaje  się  że  tu  nic  nie  ma,  a  powtarzające  się  pytania  o  ustawianie  głowicy  w  magnetofonie  oraz  o  znajdownie  gierek  -  powodują,  że  po  prostu  wieje  nudą  na  odległość  i  zniechęceniem.    
  Gdyby  pojawiło  się  choć  kilka  mało  istotnych  informacji  i  kilka  prostych  programików  (patrz  atari  online)  można  było  by  coś  skomentować,  albo  podyskutować,  zachęcało  by  do  jakiejkolwiek  pracy.  To  strona  to  cmentarz.

Offline wegi

• Level 7
Nowe forum
« Odpowiedź #7 dnia: 04 Lipca 2009, 14:29 »
 OK  -  ponarzekałeś  -  załóżmy,  że  jest  pomysł  zrobienia  kilku  wersji  cartridge`a,  ulepszenia  load  dla  mmc2iec  pytanie:  co  dasz  od  siebie?  Zamówisz?  Pomożesz?  Czy  tylko  ponarzekasz,  że  drogo  wychodzi  albo,  że  są  gdzieś  lepsze?  

To  nie  sprawa  forum  -  tylko  tego  co  nam  się  aktualnie  chce  zrobić  i  nie  możesz  liczyć,  że  ktoś  na  Twoje  życzenie  będzie  stenotypistą  i  tłumaczem.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

chateau

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #8 dnia: 04 Lipca 2009, 15:01 »
 nie  oszukujmy  sie,wiekszosc  osob  zna  teraz  angielski.  newsy  o  c64  nie  sa  pisane  jakas  super  skomplikowana  techniczna  angielszczyzna  wiec  z  tlumaczenia  ich  na  polski  realna  korzysc  mialoby  niewiele  osob.  oczywiscie  jak  komus  sie  chce  to  nie  widze  przeciwskazan  ale  nie  dziwie  sie  ze  nikomu  sie  nie  chce.

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum
« Odpowiedź #9 dnia: 04 Lipca 2009, 15:06 »
 to  nie  moje  życzenie,  tylko  kolega  się  zaoferował.  

Jeśli  chodzi  o  projekt  modułu  do  wykorzystywania  kart  SD  itd.  zapewniam  że  kupie  o  ile  nie  bedzie  kosztował  więcej  niż  ultimate1541.  Już  dawno  na  takie  coś  czekam  -  bo  zabawa  z  przenoszeniem  softu  przez  kable  xe,xm  itd.  to  katorga  na  nowszych  windowsach  (o  ile  wogole  mozliwe)  

Jestem  koderem,  cały  czas  piszę  kod  gry  (praktyczne  coddziennie  spedzam  nad  nia  czas,  ale  to  nie  jest  proste  jak  chcesz  samemu  coś  dopracować)  i  to  juz  ładny  szmat  czasu.  I  to  jest  moja  działka  -  ale  na  takim  forum  jak  to  nawet  nie  ma  jak  sie  pochwalic  i  przedstawic  zawansowanie  projektu.

Offline wegi

• Level 7
Nowe forum
« Odpowiedź #10 dnia: 04 Lipca 2009, 15:14 »
 No  widzisz  -  nie  jesteś  jedyny  znajdziemy  jakiegos  GURU  HARDWARE  (KB777  \'\',  KISIEL  \'\'  ...)  -  zrzucimy  się  mu  np.  na  cyklona  i  będziemy  tworzyć  -  to  taka  luźna  ale  realna  propozycja.  W  każdym  razie  będziemy  mieli  dobry  polski  hard.  

Wrzucaj  co  masz  -  Kto  chce  przetestuje

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum
« Odpowiedź #11 dnia: 04 Lipca 2009, 19:24 »
 no  Kisiel  zrobił  cały  \'kombajn\',  ale  niestety  nie  jest  to  takie  proste  do  wykorzystania  jak  cartridge  -  trzeba  sie  bawić  lutownicą  i  \'wypuszczać\'  przewody  bezpośrednio  z  nóżek  układów  na  płycie  c64  -  takie  rozwiązanie  jest  niestety  nie  do  przyjęcia.  

Co  do  \'wrzucania\'  swoich  produkcji  -  daruj  -  ale  to  nie  tędy  droga.  Życzyłbym  sobie,  aby  to  jednak  jakoś  było  żywe  -  tu  musi  być  obraz,  dźwięk  ładny  opis  i  wszystko  \'podane  na  tacy\'.  Zwykły  link,  raczej  nikogo  do  niczego  nie  zachęci.  Po  prostu  uważam  ,że  takie  rzeczy  nie  powinny  się  pojawiać  jako  oddzielny  wątek  na  forum  -  to  tak  jakby  reklamować  samochód  poprzez  ustawienie  go  na  parkingu  w  jakimś  hipermarkecie.  

ps.  nawet  zwykła  edycja  na  tym  forum  nie  działa  -  C64  POWER  !

Tomaaz

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #12 dnia: 04 Lipca 2009, 22:54 »
 No  właśnie  dlatego,  że  na  tym  forum  nie  działa  opcja  edycji,  nie  można  usuwać  postów,  nie  można  przyklejać  wątków,  nie  ma  powiadomienia  o  odpowiedzi,  prywatnych  wiadomości,  nie  ma  moderacji  i  panuje  totalny  bałagan,  założyłem  nowe  forum.  Nie  zarejestrowałeś  się,  więc  widać,  że  tam  też  Ci  coś  nie  pasuje.    

Wybacz,  ale  nie  mogę  Cię  zrozumieć.  Z  jednej  strony  narzekasz  na  brak  newsów.  Z  drugiej  prezyznajesz,  że  masz  informacje  o  czymś  o  czym  nie  wiedzą  inni  użytkownicy  tego  forum.  Czemu  więc  się  po  prostu  tą  wiedzą  nie  podzielisz?  Piszesz,  że  jesteś  aktywnym  koderem.  Czemu  więc  nie  chcesz  pokazać  swoich  produkcji/projektów?  Ujawnisz  się  dopiero  jak  stworzysz  coś  na  poziomie  \'Edge  of  Disgrace\'?  A  może  uważasz,  że  nikt  tutaj  nie  zrozumie  Twoich  pomysłów?    

Ja  wrzuciłem  prościutki  program  w  BASICU.  Gizmoń  odpalił  go  na  C64  (którego  ja  nie  mam)  i  pokazał  efekt.  Może  nie  jest  to  nic  specjalnego,  ale  przynajmniej  coś  się  dzieje.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Nowe forum
« Odpowiedź #13 dnia: 04 Lipca 2009, 22:57 »
 IMO  na  nasze  polskie  warunki  jedyny  dopalacz  w  niskiej  cenie  to  koprocesor  dzialajacy  niezaleznie  od  6510  w  c64.  
  Ciagle  chodzi  mi  po  glowie  atmega16  lub  32  majaca  we  FLASHu  gotowe  procedury  liczace  jakies  podstawowe  rzeczy  typu  macierze,  mnozenie/dzielenie,  jakies  proste  operacja  na  tablicach,  moze  blitter  (szybkosc  reu  jest  chyba  nie  do  osiagniecia,  chociaz  kto  wie  ;)  atmega  wykonuje  prawie  wszystkie  instrukcje  w  jednym  cyklu  zegarowym,  a  napedzana  by  byla  oczywiscie  z  DOTCLOCK).  

tak  czy  siak  za  50zl  mozna  by  miec  wydajnosciowo  niezla  dopalke,  aczkolwiek  na  pewno  nie  tak  uniwersalna,  jak  supercpu  czy  inne  wynalazki  typu  FLASH8  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Nowe forum
« Odpowiedź #14 dnia: 05 Lipca 2009, 15:39 »
 a  w  mojej  opinii  przyśpieszenie  procka  na  płycie  jest  najtańsze.  Albo  wrzucenie  drugiego  wyprutego  jako  core  do  obsługi  nmi  albo  irq.  Problem  jest  tylko  z  kontrolowaniem  pamięci  i  przydziałami  do  kolejnych  odwołań.  Ogólnie  da  się  to  zrobić  za  pomocą  jednego  xc  i  paru  ttl.  Jak  się  otworzy  comcia  to  można  cuda  wianki  robić,  tylko  lutownica  w  dłoń  panowie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....