Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Nowe forum  (Przeczytany 2346 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline wegi

• Level 7
Nowe forum
« Odpowiedź #75 dnia: 18 Grudnia 2009, 14:29 »
 nie  -  przypadkiem  znalazłem  i  wrzuciłem  bo  się  przechwalałem  że  zrobiłem    \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
Nowe forum
« Odpowiedź #76 dnia: 11 Stycznia 2010, 19:44 »
 Przy  okazji  Chessboard  Zoomer  256bytes!!  

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=18224\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/release/?id=18224

Dobre  \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

chateau

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #77 dnia: 12 Stycznia 2010, 13:59 »

supczinskib

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #78 dnia: 15 Lutego 2010, 03:50 »
 Może  nie  w  temacie,  ani  na  czasie,  ale  jak  to  miło,  że  po  tylu  latach  jeszcze  ktoś  wspomina  moje  intro  :)  

Pozdrawiam  
  Bartosz  Supcziński  

supczinskib

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #79 dnia: 15 Lutego 2010, 03:52 »
 \'wegi:  Dla  przykładu  obejrzyj  GORAUDA  w  realtime  intro  VICTOR`a  -  zrób  to  na  PC,  potem  na  C64  i  oceń  co  jest  bardziej  banalne...\'  

Może  nie  w  temacie,  ani  na  czasie,  ale  jak  to  miło,  że  po  tylu  latach  jeszcze  ktoś  wspomina  moje  intro  :)    

Pozdrawiam    
  Bartosz  Supcziński    

Offline wegi

• Level 7
Nowe forum
« Odpowiedź #80 dnia: 15 Lutego 2010, 09:48 »
 Elo  Victor  \'\'    \'\'    Produkcja  była  w  klasie  -  jest  co  wspominać.  Wracasz?  pozdrowionka

supczinskib

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #81 dnia: 16 Lutego 2010, 00:32 »
 Czesc,  na  pewno  nie  wracam.  Ten  etap  mojego  zycia  ewidentnie  sie  zakonczyl  wiele  lat  temu.  Milo  wspominam  tamte  czasy.  Na  pewno  dzieki  programowaniu  na  C64  zdobylem  wiele  doswiadczenia,  ktore  zaowocowalo  pozniej  w  pracy  zawodowej.  

Napisze  o  kilku  ciekawostkach,  ktore  towarzyszyly  przy  tworzeniu  intra  \'Realtime\'.  Czesci,  ktore  skladaja  sie  na  intro  powstawaly  niezaleznie  i  nie  powstawaly  dla  jakiegos  konkretnego  celu.  Byly  po  prostu  ewolucja  moich  umiejetnosci  i  pomyslow.  Najpierw  nauczylem  sie  rysowac  linie,  pozniej  zoptymalizowalem  kod,  nastepnie  bryly,  obroty,  pozniej  przerzucilem  obliczenia  do  stacji  dyskietek,  itd.  Wypelnianie,  mozna  powiedziec  na  owe  czasy  nowatorskie,  poniewaz  odbywalo  sie  liniami  poziomymi,  a  nie  pionowymi  jak  to  robili  chyba  wszyscy  opracowalem  sam,  nie  mowiac  juz  o  dithering`u.  Po  czesci  to  intro  powstalo  przy  pomocy  moich  znajomych,  nigdy  nie  bylem  dobry  z  matematyki,  wiec  kolega  Sylwka  Zarebskiego  (Kenjiro)  pomogl  mi  zoptymalizowac  wzory,  aby  bylo  mniej  obliczen.  Sylwek  pozyczyl  mi  ksiazke  o  cieniowaniu  goraud`a  oraz  jak  obliczyc,  ktore  sciany  bryly  sa  tylem  i  nie  trzeba  ich  rysowac.  Obrazek  goscia  z  wytrzeszczem  oczu  przerysowalem  z  jakiegos  miesiecznika  w  ktorym  byly  zamieszczane  opowiadania  kryminalne.  

supczinskib

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #82 dnia: 16 Lutego 2010, 00:33 »
 W  tamtym  czasie  Robert  Grabowski  (Grabba)  przyjechal  z  Bartoszyc  do  Torunia  na  studia  i  zaporponowal,  aby  zlozyc  te  czesci  do  kupy,  wymodelowac  troche  obiektow  i  wystawic  to  na  party  w  Bartoszycach.  Skladalismy  to  u  mnie  w  domu  przez  kilka  nocek,  pamietam,  ze  ubaw  byl  po  pachy.  Zoptymalizowalem  kod,  aby  zmiescic  sie  w  4kb,  a  Robert  zrobil  grafike  koncowa    w  programie  graficznym  pod  GEOS`em.  Pozniej  poskladal  to  wszystko  do  kupy  i  porobil  przescia  miedzyc  czesciami.  Pamietam,  zalowalem,  ze  na  koncu  nie  ma  jego  imienia  i  nazwiskaw  credits`ach,  a  powinno  byc,  chociaz  nigdy  sie  nie  upomnial.  Pojechalismy  na  party,  on  wczesniej,  ja  dojechalem.  Na  miejscu  okazalo  sie,  ze  cos  sie  spieprzylo  w  komunikacji  miedzy  kodem  w  stacji  a  tym  w  C64.  Na  miejscu  kogos  podsiadlem,  poniewaz  nie  mialem  swojego  komputera,  Robert  dal  mi  swoj  magiczny  cartridge,  rozszerzajacy  pamiec  z  podtrzymaniem  bateryjnym  dzieki  ktoremu  moglem,  szybko  uruchamiac  kod  i  powracac  do  edycji.  Sprezylem  sie  i  sam  nie  wiem  jak  to  zrobilem,  ale  napisalem  czesc  kodu  dla  stacji  dyskietek  od  zera,  zdazylem  w  ostatniej  chwili.  Jednak  pozstal  jeden  blad,  C64  nie  odczytuje  ostatniego  bajtu  wysylanego  przez  stacje  dyskietek  dlatego  trzeba  ja  na  koniec  zrestartowac.    

To  tyle  historii,  troche  sie  rozkleilem  :)  

Offline Skull

• Level 6
Nowe forum
« Odpowiedź #83 dnia: 16 Lutego 2010, 11:17 »
 No  widać  jest  co  wspominać  \'\'    
  A  czemu  na  pewno  nie  \'wracasz\',  boisz  się  że  się  wciągniesz  ?;-)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Nowe forum
« Odpowiedź #84 dnia: 16 Lutego 2010, 11:50 »
 bartosz  twardy  jest  jak  żelki  z  biedronki;)  Kiedyś  próbowałem  go  \'przekręcić\'  ale  się  nie  dał.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

supczinskib

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #85 dnia: 17 Lutego 2010, 01:49 »
 \'A  czemu  na  pewno  nie  \'wracasz\'\'  

Wole  tworzyc  rzeczy,  ktore  sa  innym  realnie  potrzebne,  a  programowanie  na  C64  moze  traktowac  jedynie  jako  hobby  tak  jak  zbieranie  znaczkow  czy  pocztowek.  

chateau

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #86 dnia: 17 Lutego 2010, 02:11 »
 w  tej  kwestii  to  raczej  niewiele  sie  zmienilo  przez  10  lat    \'\'  

supczinskib

• Gość
Nowe forum
« Odpowiedź #87 dnia: 17 Lutego 2010, 02:25 »
 Ludzie  sie  zmienili,  maja  inne  potrzeby.  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Nowe forum
« Odpowiedź #88 dnia: 17 Lutego 2010, 04:24 »
 mówiłem  że  twardy  jest:)  Z  takim  argumentem  się  nie  dyskutuje.  A  tak  przy  okazji  to  jak  będą  pierniki  to  może  Victor  zawitasz  w  toronto.  Z  tego  co  pamiętam  termin  to  wiosna,  mógłbyś  obaczyć  starych  znajomych:)  Na  pewno  pojawię  się  ja  i  grabba.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....