Powtórzę za przedmówcami - brak przycisku RESET, ubogi i powolny BASIC oraz niewykorzystanie potencjału równoległej transmisji danych ze stacją dysków (lub chociaż brak wyłączenia ekranu w celu przyspieszenia ładowania danych).
No i jeszcze jeden szczegół - jak dla mnie słaba konfiguracja kolorów startowych. Jasnoniebieskie litery na ciemnoniebieskim tle z jasnoniebieską ramką stały się znakiem rozpoznawczym C64, ale mnie się nie podoba taka kombinacja.
To niebieskie tlo i jasne litery ma jakies uzasadnienie naukowe,ze ponoc mniej meczy wzrok i pomaga wyszukiwac bledy w tekscie.
To dlatego byl dosc popularny w komputerach, nawet office chyba do wersji 2007 mialy to jako opcje wyswietlania tekstu.
Co do RESET to wowczas panowala jaks moda oaby go niedodawac , tak samo bylo w pierwszych atari 400 i chyba 800. Mam taka teorie ze RESET byl w AppleII , ale umieszczony dosc niefortunnie na klawiaturze i wielu ludzi wrecz go odlaczalo,lub przerabuialo...
Moze to std ta niechec
Ubogi BASIC ? Ale czy lepij byloby gdyby go wzbogacajac zabrano 8 kB RAM ?
Dopiero w C minus 4 wpadli na pomysl ze basic moze kozystac z pamieci RAM i ROM jednoczwesnie pod tym samymi adresami.