Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64c ze szrotów  (Przeczytany 4267 razy)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Re: C64c ze szrotów
« Odpowiedź #30 dnia: 26 Lutego 2018, 21:35 »
Nie chwyciłes zartu 8)

Offline sajmosia

• Level 3
« Odpowiedź #31 dnia: 27 Lutego 2018, 10:34 »
Hmmm....

A600 podzielilem przez C64 i wyszlo mi 13.39722572509458 :)

Pozdro.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #32 dnia: 01 Marca 2018, 16:03 »
@StaryMarabut: Chwila, moment, przecież to ja byłem serwującym.  ;D

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #33 dnia: 01 Marca 2018, 17:30 »
@StaryMarabut: Chwila, moment, przecież to ja byłem serwującym.  ;D
Tu się rozchodzi o kupowanie a nie serwowanie :)

Offline hobocti77x

• Level 5
« Odpowiedź #34 dnia: 01 Marca 2018, 17:32 »
Hmmm....

A600 podzielilem przez C64 i wyszlo mi 13.39722572509458 :)

Pozdro.
Dziwne bo mi A600 / C64 wychodzi D... ;)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #35 dnia: 12 Listopada 2018, 10:11 »
to duża koproracja zatrudniająca pewnie ze setkę osób, nie właściciel tam jest tylko prezes, to nie szrot który ma jednego właściciela i jednego czy dwóch do sortowania gdzie idę z flaszką i załatwiam :P

No właśnie, są takie duże młyny, że nie będą się o głupie paredziesiąt starych C64 co pół roku specjalnie napinać. Nie takie rzeczy zmielili ;)

GlaxoSmithKline retroelektrorecyklingu, poważna sprawa, poważni ludzie. Blizzardy 1260 mielą taśmami - co się będzie prezes (nie właściciel!) napinał, oczywiście Amigowcy dostają zawału i nie mogą po tym spać po nocach. 8)

Odkopuję wątek bo w sobotę odbyłem sobie ciekawą pogawędkę z ludźmi z pewnej firmy od elektrorecyklingu (mają umowę z urzędem pewnego podwarszawskiego miasta i co miesiąc przed nim stoją) - przy okazji odratowałem fajny kalkulator Elwro (z drukarką) przed przemiałem, nad oscyloskopem (Unitra KR-coś tam, 15 MHz) się już nie litowałem. Opowiadali jak np. lata temu zabrali na przemiał komputery (klasy Odra) z Huty Sędzimira. Sprzęt, którego miejsce powinno być w Muzeum Techniki - sru...

Zdziwieni byli, że np. za Elwro Juniory ludzie obecnie chcą dawać i ponad tysiąc zeta. "Panie, trzeba by się znać na tym" - tak mi powiedział facet, który nota bene dobrze wiedział do czego ten zabierany na przemiał oscyloskop służy ("w technikum nam pokazywali prąd przemienny" itp), "pilnują nas, żebyśmy elektrozłom zbierali a nie rozdawali".

Nic tam, mój "personal favourite" to gościu, który posłał parę sztuk C65 z biura MOS/GMT na przemiał.
-profil nieaktywny-

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #36 dnia: 12 Listopada 2018, 14:34 »
Podobnie jest z samochodami, bardzo wiele ludzi oddaje na szrot fajne klasyki lub auta bedace materialem na takowe. Jednak za auto nawet gdy tylko stoi to co tam placic trzeba a wiekszosc komputerow jednak mala i poreczna, gdzies mozna upchac, gorzej z tymi "wielkimi szafami" ;)

Na uczeniach potrafili np utylizowac komputery typu zx80/81 kilkadziesiat sztuk tak to, moj kolega ok 10-12 lat temu wyrwal zx81 z mempackiem z uczelni i wiedzac ze to zabytek i tak go rozbebeszyl/zniszczyl, kiedys inny kolega dostal z technikum dysk ide 20MB, roz***l go (ja dostalem wowczas wlasnie elwro 800 junior i atari 800xl, elwro jest u Silver Dream! a atari mialo pociete mobo, ktore zostalo u mnie na czesci a buda poszla gdzies do kogos...)

No ale coz, teraz za sama plyte c128 ze szrotu w stanie nieznanym przychodzi placic nawet 150zl a nowy zasilacz do c64/c128 niemal zawsze za drogi :)

PS. Ludzie potrafia kupic np idealne tico od pierwszego wlasciciela z przebiegiem 30 000km za 2000zl i heja na wrak race, wiec...
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #37 dnia: 12 Listopada 2018, 20:46 »
dlatego elwro 800 junior mam i wile innych dzięki takim akcjom jak zbiórka elektro
niestety czasy się zmieniają i będzie trudniej lub wcale
kto się orientuje w temacie to wie
pisałem wcześniej i dalej jest aktualne c64c są jeszcze kilka lub kilkanaście sztuk ale podobno się  Wam nie opłaca

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #38 dnia: 12 Listopada 2018, 22:41 »
Jesli goly c64, wygladajacy jak wyciagniety ze smietnika, bedzie kosztowal 200zl, to pewnie sie zacznie oplacac :)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"