Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: C64c ze szrotów  (Przeczytany 4265 razy)

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
C64c ze szrotów
« dnia: 22 Lutego 2018, 21:58 »
zwracam się do Was z zapytaniem ile osób by było chętnych na c64c te kanciaste białe
komputery są ze szrotu w różnym stanie
zasada jest taka że robicie w wątku listę chętnych na ten egzemplarz
ok sierpnia i lutego mam dostawę po kilka czy kilkanaście sztuk i zamiast je firma ma mielić to mogę je kupić dla Was
1szt wychodzi po 70-80zł

ja jadę na szrot i robię rozeznanie wstępne, potem Wam pisze ile jest szt i mniej więcej wybieram całe i odkładam
potem zbieram kasę i jak już wszyscy wpłaca to jadę i odbieram komputery
potem na mojej głowie jest logistyka pakowania i wysyłek do Was
ja na tym nic nie zarabiam, chodzi mi tylko o jak największe odzyskanie tych komputerków

oczywiście jeśli macie jakiś pomysł inny to piszcie, równie dobrze zbiórką i listą może się ktoś inny zająć

to jest moja propozycja

przeważnie jestem na sąsiednim forum i mniej więcj mam juz to opanowane ale chciałem się dowiedzieć jakie macie opinie i czy w ogóle jest zainetresowanie na c64c

Offline F7sus4

• Level 6
Re: C64c ze szrotów
« Odpowiedź #1 dnia: 23 Lutego 2018, 07:09 »
Biorę od jednego gościa ze starej rzeźni w Poznaniu mielonkę C64 "na części", ale nie zostawiam u niego więcej, niż 300-400zł za 8-10 sztuk w zależności od oceny "na oko". Raz na kwartał, może pół roku.

Trzeba mieć świadomość, że spora część tych komputerów to trupy, czasami do odzykania zostają ekrany lub porty wyłącznie, sprawne egzemplarze do restauracji są coraz rzadsze. Z logicznego punktu widzenia, sprzętu z potrzaskanymi budami, szczerbatego lub zjedzonego rdzą, przy całym ryzyku, nie wyceniałbym na 80zł/sztukę, gdy można kupić sprawne C64C w dobrym stanie do 100zł na forum (ostatnio V-12 oferował przy okazji porządków), albo nawet na Allegro. 20zł nie jest warte tej różnicy.

Dlatego jeżeli ludzie biorą tamte nietesty/stłuczkę po 80zł/szt. na innym forum, to zdecydowanie ich bym się trzymał - trafiłeś na żyzny grunt. ;)
« Ostatnia zmiana: 23 Lutego 2018, 07:16 wysłana przez F7sus4 »

Offline Rzeznik666

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #2 dnia: 23 Lutego 2018, 14:03 »
Z tego co wiem, to Jack musi płacić za to w tym szrocie na kg, 40 PLN za 1kg - jeden komp waży ok 2kg, stąd ta cena.

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #3 dnia: 23 Lutego 2018, 14:59 »
Z tego co wiem, to Jack musi płacić za to w tym szrocie na kg, 40 PLN za 1kg - jeden komp waży ok 2kg, stąd ta cena.

Mały offtop - pamiętacie reklamy Unipolbritów ? "W całości, czy odrąbać ?" ;) 
Tak mi się skojarzyło z tym 40 zeta za kilo komputera.
-profil nieaktywny-

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #4 dnia: 23 Lutego 2018, 15:22 »
Skoro to jest stłuczka, to poproszę 2kg SIDów i nawet hojnie podbiję do 200zł za całość. 8)

Offline android

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 23 Lutego 2018, 20:08 »
Filip tak mnie tym tekstem rozbawiłeś, że aż musiałem dopisać jedno zdanie, to mam nadzieję, że nie dostanę za to bana... SID'y na kilogramy, dobre :D Pozdrawiam :)

Offline Rzeznik666

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #6 dnia: 24 Lutego 2018, 10:38 »
Podobno nie pozwalają nic wygrzebywać, albo całość albo nic. Kuźwa Jack sam się broń przed tym Filipkiem-nicponiem ;), Twój wątek.

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #7 dnia: 24 Lutego 2018, 11:53 »
jestem  :)
rzadko tu zaglądam wiec nie mogłem odpisać

tak biorę te kompy na kg po 40zł/kg, c64c i c64g białe lub ciemne ważą ok 1,90-2,0 stąd ta cena 70-80zł
nie mogę rozkręcać, tylko odkładam co biorę i płacę, a jak już zapłacę to moje tz wasze
stąd najpierw deklaracja kto i co, zbiórka kasy a potem ja jadę

mnie c64c nie intreresuje dlatego ich nie biorę w ogóle, a jest tego masa a jak nie wezmę to idzie na przemiał

którka piłka,  macie czas do sierpnia bo następna moja dostawa gdzieś tak będzie aż się nazbiera, chyba że zadzwonią do mnie wcześniej

co do sidów luzem, to jak jest jakaś płyta tam na wierzchu to mam podważę i szybko wyciągnę, tyle mogę zrobić ale żadnego rozakręcania

większość z tego co do tej pory wziąłem to działa, generalnie jak nie jest w środku połamane to powinnien komp odpalić
obudowy rzeczywiście są w różnym stanie, ale mogę wybrać najładniejsze tam na miejscu z dostępnych

jak nie będzie zainteresowania to więcej po prostu c64c już nie ściągnę, negocjacji ceny nie ma nawet hurtem, ja na tym nie zarabiam

mój koszt to pakowanie, folia, taśmy i logistyka,
a wysyłka wychodzi 15zł kurierem przeważnie dhl albo paczkomatem
« Ostatnia zmiana: 24 Lutego 2018, 11:57 wysłana przez Jack_Swidnik »

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #8 dnia: 24 Lutego 2018, 12:19 »
Ja nie krytykuję, że organizujesz takie egzemplarze, ani tym bardziej źródła, gdyż z tymi bywa różnie - właściwie coraz gorzej.

Gdybym miał się czepiać, to powiedziałbym, ze wyślesz ludziom padaki, a sobie odłożysz sprawne. A nie czepiam się tylko wskazuję, że jeżeli w tym układzie, który Ci proponują wychodzi 80zł za sztukę nietesta C64C, to jest to high-risk przy opłacalności i lepiej dołożyć do pełnej stówki i mieć sprawnego w dobrym stanie.

PS. Czy mogę wiedzieć do kogo należą te nowe konta, które kojarzą mnie z imienia?

Offline android

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 24 Lutego 2018, 13:21 »
nie mogę rozkręcać, tylko odkładam co biorę i płacę, a jak już zapłacę to moje tz wasze
stąd najpierw deklaracja kto i co, zbiórka kasy a potem ja jadę

mnie c64c nie intreresuje dlatego ich nie biorę w ogóle, a jest tego masa a jak nie wezmę to idzie na przemiał

Sorry, że się wtrącam w temat, bo ja ogólnie się nie zajmuje takimi rzeczami tzn. C64 w tych czasach jest dla mnie już tylko emulowany na PC. Nie wierzę Jack, że nie idzie się dogadać z właścicielem szrotu, skoro jak sam napisałeś, to jest tych C64c cała masa. Na pewno jeśli przekonasz właściciela szrotu, że zarobi lepiej np. na samych wyjętych SID'ach, jak miałby to przemielić, to nie wierzę w to, że nie pójdzie na układ, skoro i tak to przemieli z SID'ami, lub bez nich. Wystarczy może trochę pomyśleć i ułożyć jakiś dobry plan rozmowy z właścicielem tego szrotu.

PS. Czy mogę wiedzieć do kogo należą te nowe konta, które kojarzą mnie z imienia?

No nie mów, że ogólnie nie jesteś znany na demoscenie, ale np. wpis na CSDB pod F7sus4 : "other handle: Skuter, Lamb" ?

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #10 dnia: 24 Lutego 2018, 13:35 »
Sorry, że się wtrącam w temat, bo ja ogólnie się nie zajmuje takimi rzeczami tzn. C64 w tych czasach jest dla mnie już tylko emulowany na PC. Nie wierzę Jack, że nie idzie się dogadać z właścicielem szrotu, skoro jak sam napisałeś, to jest tych C64c cała masa. Na pewno jeśli przekonasz właściciela szrotu, że zarobi lepiej np. na samych wyjętych SID'ach, jak miałby to przemielić, to nie wierzę w to, że nie pójdzie na układ, skoro i tak to przemieli z SID'ami, lub bez nich. Wystarczy może trochę pomyśleć i ułożyć jakiś dobry plan rozmowy z właścicielem tego szrotu.

Jeżeli gość dowie się, że pojedyncza kostka kosztuje tyle, co cały komputer, to wyciągnie wszystkie SIDy, a wybrakowaną mielonkę sprzeda po starej cenie. Ot, rezultat proponowanej dyplomacji, czyli podwajanie zysków - Janusz Nosacz. 8)

Offline Jack_Swidnik

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 24 Lutego 2018, 14:56 »
chyba mnie w ogóle nie rozumiecie   :o
to duża koproracja zatrudniająca pewnie ze setkę osób, nie właściciel tam jest tylko prezes, to nie szrot który ma jednego właściciela i jednego czy dwóch do sortowania gdzie idę z flaszką i załatwiam :P
ja tam mam swojego opiekuna i jest kierownik sortowni, jest cała masa ludzi z którymi musiał bym rozmawiać
oni się tam nie bawią w jakieś liczenie ile jaki komputer jest warty czy układ, nie mają na to czasu i pewnie się im to nie opłaca, ostatnio wydziałem obok swoich gratów skrzynkę taką samą jak moja z samymi lunetami wojskowymi chyba do długiej broni i to też na przemiał szło.

ja rzuciłem hasło żeby robić listę chętnych, chcecie komentować to proszę nie ma problemu , poczytam
tylko zanim ktoś coś napisze proponuję zapoznać się z tym wątkiem http://www.speccy.pl/forum/index.php?topic=2414.0 od początku i do końca go przeczytać tam macie wszytko wyjaśnione

Offline Rzeznik666

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #12 dnia: 24 Lutego 2018, 16:03 »
Moje konto znowu takie nowe nie jest ;) Imię Twoje podał kolega wyżej więc skorzystałem :)

Offline Kusiu

• Level 3
« Odpowiedź #13 dnia: 24 Lutego 2018, 17:01 »
Mi by się przydał płaski C128 w cenie 40zł/kg :)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #14 dnia: 24 Lutego 2018, 19:51 »
chyba mnie w ogóle nie rozumiecie   :o
to duża koproracja zatrudniająca pewnie ze setkę osób, nie właściciel tam jest tylko prezes, to nie szrot który ma jednego właściciela i jednego czy dwóch do sortowania gdzie idę z flaszką i załatwiam :P
ja tam mam swojego opiekuna i jest kierownik sortowni

No właśnie, są takie duże młyny, że nie będą się o głupie paredziesiąt starych C64 co pół roku specjalnie napinać. Nie takie rzeczy zmielili ;)

Ja kiedyś kupiłem stację 5.25 na 2.88 MB. Tak, duża na 2.88, nie 3.5 calowa. Gdzie takie były ?  Niektóre mainframe IBM. Pytałem szrot czy te ustrojstwa, z których je (mieli kilka) wyciągnieto zostały zmielone - nie odniosłem wrażenia, żeby się przejęli ich losem.
-profil nieaktywny-