Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Konwerter S-Video na VGA (recenzja)  (Przeczytany 4583 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Zbych

• Level 3
Konwerter S-Video na VGA (recenzja)
« dnia: 12 Grudnia 2015, 21:02 »
Postanowiłem podzielić się moimi wrażeniami po zakupie konwertera HD Game Box znanego także poz nazwą MyGica. Po nieudanym zakupie popularnego na Alegro konwertera i średnim zadowoleniu z użytkowania tunera analogowego (VGA TV Box) szukałem innego w miarę taniego rozwiązania i zaryzykowałem z tym:

Koszt na Aliexpress w granicach 40$ (ok. 160 zł). Wiem że za taką kasę można spokojnie kupić monitor z wejściem svideo i że powinienem używać monitora CRT, ale niestety nie mam na tyle miejsca żebym mógł sobie na to pozwolić.

Konwerter umożliwia standardowo podłączenie przez RCA i S-Video - testowałem oba warianty, ale szybko zakończyłem z RCA, po prostu S-Video jest o niebo lepsze. Możliwości zmiany konfiguracji/ustawień są bardzo ubogie i ograniczają się do ustawienia rozdzielczości wyjściowej oraz podstawowych parametrów obrazu (jasność, kontrast, nasycenie). Rozdziałka wyjściowa jest od 640x480 do 1920x1200, niestety brak jest możliwości zmiany proporcji obrazu.

Jakość obrazu - jak dla mnie super, ale nie idealnie, można się przyczepić do tego że czasami gdy jakiś obiekt przesuwa się na ekranie może pojawić się efekt dodatkowych pikseli np. podczas wyświetlania scrolla, od czasu do czasu przy literze może pojawić się dodatkowy piksel (prawdopodobnie jest to jeszcze piksel z poprzedniej ramki obrazu), starałem się przedstawić ten efekt na filmiku, nie jest zbyt często widoczne. Można też zauważyć delikatne drganie elementów obrazu gdy w ich pobliżu zmieni się gwałtownie kolor tzn. zauważyłem to tylko w jednym momencie - podczas migania kursora :), starałem się to pokazać na drugim filmiku. Dla mnie nie jest to uciążliwe. Plusem konwertera jest natomiast jest to, że cyt. "obraz mryga" :) tzn. widać obrazki z interlace.

Widziałem że dostępne są też z tej samej firmy konwertery na HDMI ale kiedyś gdzieś znalazłem opinię że jakość była niezadowalająca (niestety nie wiem co było źródłem obrazu), poza tym są one droższe.
Jeszcze jedna uwaga: jeśli ktoś się zdecyduje na zakup to trzeba zwrócić uwagę na zasilacz, bo są też wersje na rynek amerykański (zazwyczaj były ciut tańsze).

Poniżej link do filmiku z przykładem działania, nagrywałem 60fps z nadzieją że będzie lepiej widać obrazki interlace, oczywiście filmik nie oddaje wiernie rzeczywistości bo nie widać że tło miga, a sam efekt interlace jest bardziej równomierny.

https://youtu.be/mXW8Ef3a6cs

oraz oczywiście ekran powitalny z którym widać delikatne drganie podczas migania kursora

https://youtu.be/81MOzn5aans

Offline maliniak

• Level 5
Re: Konwerter S-Video na VGA (recenzja)
« Odpowiedź #1 dnia: 12 Grudnia 2015, 21:49 »
Co do konwertera hdmi , to ostatnio kupiłem taki SPEAKA HDV-8S i jestem również zadowolony obraz żyleta nic się nie trzęsie i mogę podłączyć do niego amige,c64,psxy itd...
Bo konwerter odbiera sygnały svideo,compositive, rgb  przez złącze scart.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #2 dnia: 12 Grudnia 2015, 22:22 »
Co do konwertera hdmi , to ostatnio kupiłem taki SPEAKA HDV-8S i jestem również zadowolony obraz żyleta nic się nie trzęsie i mogę podłączyć do niego amige,c64,psxy itd...
Bo konwerter odbiera sygnały svideo,compositive, rgb  przez złącze scart.

Brzmi ciekawie, zwłaszcza że na HDMI, a możesz zapodać jakiś filmik jak się na nim prezentuje obrazek w interlejsie z Amigi albo C64 ?

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 12 Grudnia 2015, 22:54 »
Mogę jutro nakręcić jakiś filmik/fote jak znajdę chwilkę czasu, powiedz tylko co chcesz mieć na ekranie.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 13 Grudnia 2015, 00:42 »
Maliniak przecież napisał.... a fucktycznie nie rozumiesz ;)
Wszystkie te zabawki mają jedną wadę nie pokazują interlace.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #5 dnia: 13 Grudnia 2015, 13:04 »
Mogę jutro nakręcić jakiś filmik/fote jak znajdę chwilkę czasu, powiedz tylko co chcesz mieć na ekranie.

Może być to samo czyli Krestology (http://csdb.dk/release/?id=11586), albo na dysku tools jest edytor, albo obrazek "Truecolor-Trip".

Maliniak przecież napisał.... a fucktycznie nie rozumiesz ;)
Wszystkie te zabawki mają jedną wadę nie pokazują interlace.
No tak jak pisałem nie jest idealnie, ale coś tam pokazują w interlace, innego typu konwertery nie pokazują niczego.
« Ostatnia zmiana: 13 Grudnia 2015, 13:08 wysłana przez Zbych »

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 14 Grudnia 2015, 21:42 »
Sprawdzałem ale nie widzę sensu nagrywać obraz z przeplotem. Jest taka kaszana że ho ho, u ciebie drży a u mnie się rozlewa.

Offline Zbych

• Level 3
« Odpowiedź #7 dnia: 14 Grudnia 2015, 22:09 »
Sprawdzałem ale nie widzę sensu nagrywać obraz z przeplotem. Jest taka kaszana że ho ho, u ciebie drży a u mnie się rozlewa.
[/quoete]

Mimo wszystko ciekawi mnie jak wygląda, jaka jest różnica. Poza tym chętnie zobaczyłbym nagranie ekranu początkowego z Giana sisters jeśli to nie jest problem, bo mam wrażenie że u mnie jakby nierównomiernie scroll chodzi.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 14 Grudnia 2015, 23:47 »

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #9 dnia: 15 Grudnia 2015, 00:09 »
To i ja się podzielę swoimi wrażeniami z pewnego konwertera - jakiś czas temu dostałem w swoje łapy coś zwane "Grand video console". Jest to właśnie konwerter composite (lub S-video) do VGA.
Nie wiem ile to kosztuje naprawdę, bo ja to kupiłem za przysłowiowe "tanie wino". W każdym razie potrafi konwertować całkiem znośnie do 1024x768 lub 800x600, ale nic wyżej, więc mając LCD o większej rozdzielczości można być pewnym ramki, ewentualnie liczyć na ułomną interpolację samego sterownika LCD. Nawigacja po menu jest nieszczególnie poręczna, a część opcji wydaje się działać dopiero na ekstremalnych pozycjach.

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 18 Lipca 2016, 22:32 »
Cześć.
Pozwolę sobie odświeżyć temat, ponieważ ja właśnie walczę (AD2016) z tematem konwertowania sygnału video C64 na monitor LCD.
Monitor PC jaki mam to 27" LCD LED ASUS-a na matrycy IPS. Niestety z braku chęci i miejsca nie mogę używać CRT-ków.

Czy może mi ktoś wskazać i opisać sprawdzone, inne urządzenie tego typu, niż modele wymienione wcześniej w tym poście? Czego używacie?
Nie muszę mieć przeskalowanego obrazu na FullHD. Jestem w stanie przyjąć jakąś ramkę w niższej rozdzielczości.

Nie słuchałem głosu rozsądku i chcąc oszczędzić zamówiłem "konwerter video", czyli urządzenie lekko większe od pudełka zapałek, o nazwie AV 2 HDMI.
Tragedia straszna, obraz nie do użytku kompletnie. Nawet współczesny Blu-Ray po Composite video dawał na tym obraz jak przekaz z Marsa.

Po nauczce z AV 2 HDMI rozważam jeszcze, bardzo, bardzo słabo puszczenie sygnału przez S-Video na tym: Konwerter sygnału S-Video VGA:
http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-s-video-vga-cvbs-na-vga-wwa-i5361985777.html
VGA to analog, więc teoretycznie występuje mniej skomplikowane przekształcanie sygnału... Na innym forum ktoś przeklinał na takie urządzenie, w podobnej obudowie i wykonaniu, a np innemu to działało idealnie i na YT jest filmik z takim rozwiązaniem i obraz jest naprawdę spoko. Podejrzewam, że w jednej obudowie może być w sprzedaży 30 różnych edycji made in China...

To co rozważam na poważnie to:
- mogę puścić obraz przez PC np. jakiś tuner wewnętrzny, lub coś dobrego na USB.
Jako, że na płycie głównej mam już tylko PCI-E, to zastanawiam się nad czymś takim:
http://www.avermedia.com/tv_more/product/tv/avertv_nova_t2
Czy ktoś testował takie rozwiązanie ?

Opcja ku której najbardziej się skłaniam to bezpośrednie wyświetlanie na monitorze FullHD.
To urządzenie, którym zaczął się post jest ciekawe, niestety nie mogę go już namierzyć  w sklepach, a chyba bym je kupił...

Radzono mi również rejestratory gier np. do XBOX-a. Ponoć obrazek C64 jest miodzio w takim rozwiązaniu... To jednak, wg mnie, też za droga zabawa żeby puścić tylko ładny sygnał z C64...
Z tego postu do kupienia jest jeszcze:"SPEAKA HDV-8S" za niecałe 400zł.
I chyba skłonię się do tego wyboru, jednak może da się to rozwiązać taniej? Możecie polecić coś sprawdzonego, co działa?

Ostatnie pytanie: czy jest zasadnicza różnica w pracy tych konwerterów po Composite video lub po S-Video? Spotkałem, się na jakimś forum z opiniami, że lepszy jest kabel S-Video do C64?
Legends never die!

Offline taurus

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #11 dnia: 18 Lipca 2016, 22:52 »
Nie kupuj tego !!!

KUP TO:

http://allegro.pl/tuner-avertv-1280x1024-avertv-box-7-i6348071562.html

Mam boxa 5 i 7, i chociaż 5 jest o lepsza od 7 to i tak ten tuner jest niesamowity.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #12 dnia: 18 Lipca 2016, 23:11 »
tylko cena z dupy

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 18 Lipca 2016, 23:20 »
Dziękuję za szybkie info taurus.

Namierzyłem to też na Allegro i również rozważałem, bo też, na jakimś forum, ktoś to polecał. Napisałem już do sprzedającej z kilkoma pytaniami, nie wiadomo w jakim to stanie jest, sprzedający ma też kilka słabych negów... Na razie nie odpisuje na @. ;)

Legends never die!

Offline roobix

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 18 Lipca 2016, 23:25 »
Jeżeli jest tak dobre jak pisze taurus to jestem w stanie dać 170 złotych, patrząc na te wszystkie shroty z Allegro S-VIDEO 2 HDMI w cenie od 100 zł do 300zł...

Nameless ile powinien taki tuner kosztować wg Ciebie?
Legends never die!