Cześć.
Pozwolę sobie odświeżyć temat, ponieważ ja właśnie walczę (AD2016) z tematem konwertowania sygnału video C64 na monitor LCD.
Monitor PC jaki mam to 27" LCD LED ASUS-a na matrycy IPS. Niestety z braku chęci i miejsca nie mogę używać CRT-ków.
Czy może mi ktoś wskazać i opisać sprawdzone, inne urządzenie tego typu, niż modele wymienione wcześniej w tym poście? Czego używacie?
Nie muszę mieć przeskalowanego obrazu na FullHD. Jestem w stanie przyjąć jakąś ramkę w niższej rozdzielczości.
Nie słuchałem głosu rozsądku i chcąc oszczędzić zamówiłem "konwerter video", czyli urządzenie lekko większe od pudełka zapałek, o nazwie AV 2 HDMI.
Tragedia straszna, obraz nie do użytku kompletnie. Nawet współczesny Blu-Ray po Composite video dawał na tym obraz jak przekaz z Marsa.
Po nauczce z AV 2 HDMI rozważam jeszcze, bardzo, bardzo słabo puszczenie sygnału przez S-Video na tym: Konwerter sygnału S-Video VGA:
http://allegro.pl/konwerter-sygnalu-s-video-vga-cvbs-na-vga-wwa-i5361985777.htmlVGA to analog, więc teoretycznie występuje mniej skomplikowane przekształcanie sygnału... Na innym forum ktoś przeklinał na takie urządzenie, w podobnej obudowie i wykonaniu, a np innemu to działało idealnie i na YT jest filmik z takim rozwiązaniem i obraz jest naprawdę spoko. Podejrzewam, że w jednej obudowie może być w sprzedaży 30 różnych edycji made in China...
To co rozważam na poważnie to:
- mogę puścić obraz przez PC np. jakiś tuner wewnętrzny, lub coś dobrego na USB.
Jako, że na płycie głównej mam już tylko PCI-E, to zastanawiam się nad czymś takim:
http://www.avermedia.com/tv_more/product/tv/avertv_nova_t2Czy ktoś testował takie rozwiązanie ?
Opcja ku której najbardziej się skłaniam to bezpośrednie wyświetlanie na monitorze FullHD.
To urządzenie, którym zaczął się post jest ciekawe, niestety nie mogę go już namierzyć w sklepach, a chyba bym je kupił...
Radzono mi również rejestratory gier np. do XBOX-a. Ponoć obrazek C64 jest miodzio w takim rozwiązaniu... To jednak, wg mnie, też za droga zabawa żeby puścić tylko ładny sygnał z C64...
Z tego postu do kupienia jest jeszcze:"SPEAKA HDV-8S" za niecałe 400zł.
I chyba skłonię się do tego wyboru, jednak może da się to rozwiązać taniej? Możecie polecić coś sprawdzonego, co działa?
Ostatnie pytanie: czy jest zasadnicza różnica w pracy tych konwerterów po Composite video lub po S-Video? Spotkałem, się na jakimś forum z opiniami, że lepszy jest kabel S-Video do C64?