Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Oszust "choper" szukam prawdziwych danych  (Przeczytany 5021 razy)

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Canga

• Level 5
Re: Oszust "choper" szukam prawdziwych danych
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Września 2015, 12:23 »
Wątpię by kolego korzystał z tego od 2012 roku ;)
Zresztą tego typu wynalazki były już znane i stosowane wcześniej.

Co do samego IP to niestety ale jeżeli kolega ma przypisany na stałe to podanie publicznie również jest naruszeniem jego praw, równoznaczne z podaniem jego danych osobowych.
Fakt jednak jest taki, że istnieje prawdopodobieństwo dokonania przestępstwa i by usprawnić postępowanie można podać IP zainteresowanej osobie.
Jeżeli trzeba by było czekać na reakcję Policji to można się nie doczekać.
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2015, 12:31 wysłana przez Canga »
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Września 2015, 12:44 »
Co do IP to jest to dla mnie sprawa "ostatniej deski". Na pierwszy rzut jest konto w banku. To konto musi być na kogoś zarejestrowane. Niewiem jak to jest z kontem prepaid, bo jeśli takie miał to zostaje tylko IP. A bank na żądanie prok. napewno wyda dane właściciela konta , a jeśli prepaid to mam nadzieje że wyda ip. I tak jeśli prok. wyda że nie ustalono sprawcy to będę się odwoływał do skutku. Bo czasami tak jest że niechce im się sprawdzać i z automatu chcą umarzać, a jeśli poszkodowany się nie odwołuje to sprawę zamiata się pod dywan.
więc podchodzi pod 186kk art1.

Canga my mówimy o oszustwie , a nie o urządzeniach zabezpieczających wodę przed zanieczyszczeniem :)

To jest art 286 kk i taki zgłosiłem w zawiadomieniu do prok.
Jak coś przyjdzie dam znać od dnich to dam znać.

Co do zwrotu to napisałem jemu aby zwrócił całość lub w ratach, bo zauważyłem że dziś się logował.
Jak zwróci to sprawa jest zamknięta, usuwamy posty i informuję prok. o zamknięcu sprawy.
Przecież może iść do mojego banku lub na poczte i zwrócić mi na konto bez podawania prawdziwych danych jak się boi z własnego konta abym nie ujrzał jego prawdziwych danych.

Jeżeli trzeba by było czekać na reakcję Policji to można się nie doczekać.
Tu się zgodzę dlatego takie sprawy kierować bezpoś. do prok.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #18 dnia: 22 Września 2015, 12:53 »
Tak, 286kk. To właśnie taki czeski błąd z klawiatury;)

A co do konta, bez pracy oficjalnej (prokuratura, policja) niestety nic więcej nie zrobisz. Bank kompletnie nic nie poda i dobrze o tym wiesz.
Wniosek o ściganie możesz cofnąć, ale wymaga to zgody prokuratora, a jeśli sprawa trafiła już do sądu, to taką zgodę może wydać tylko sąd. Nie możesz cofnąć wniosku, jeżeli został już w sądzie odczytany akt oskarżenia.
Jeżeli prokurator nie zgodzi się na wycofanie oskarżenia to bez względu na Twoje działania sprawa będzie się toczyć dalej.
Ważny jest czas, bo im bardziej sięzwleka i prokuratura dokonała jakiś ważnych czynności to ktoś za te czynności dokonane będzie musiał zapłacić:)
« Ostatnia zmiana: 22 Września 2015, 13:00 wysłana przez Canga »
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #19 dnia: 22 Września 2015, 13:14 »
Canga,

Ja wniosku o ściganie nie składałem , wniosek taki to można składać jak masz ustaloną tożsamość tego sprawcy.
Ja złożyłem zawiadomienie o popełnieniu przestępstwa z art 286 kk i tylko to.
W sądzie jeszcze napewno nie jest, bo najpierw trzeba ustalić podejrzanego a i ja muszę otrzymać pismo z prok. ze zostało wszczęte postępowanie

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #20 dnia: 22 Września 2015, 13:30 »
Teraz można zakładać konto za pomocą przelewu na konto więc wystarczy przelew za pomocą poczty na fejkowe dane.... i bum. Koszt chyba 4 zyla wyjdzie.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #21 dnia: 22 Września 2015, 13:43 »
Tak to wiem, ale bank napewno przechowuje dane logowania ip itd na każde konto, nawet są konta bankowe prepaid ale niewiem czy to na dane się zakłada.
Co do mojej sprawy wszystko się okaże jak zostanie wszczęte postępowanie, teraz to można gdybać jakie miał konto.
A i zapomniałem , dostanę jeszcze jakieś info na dniach z mBanku bo jeszcze do mbanku złożyłem reklamację za pośrednictwem mojego banku czemu dokonali zaksięgowania na koncie bez weyfikacji danych, i że domagam się wystąpienia banku do właściciela konta  z wnioskiem o zwrot środków przez bezpodstawne wzbogacenie się 405 kc.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #22 dnia: 22 Września 2015, 14:57 »
ale jak to jest - taka znajomosc kk i kc, radosne truchtanie po instytucjach, a zakup taki nieroztropny?.
serio pytam.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #23 dnia: 22 Września 2015, 15:31 »
ale jak to jest - taka znajomosc kk i kc, radosne truchtanie po instytucjach, a zakup taki nieroztropny?.
serio pytam.

Madry Polak po szkodzie.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Września 2015, 15:45 »
serio pytam.

Widzisz cmk,
Ja nigdy nie zostałem do tej chwili oszukany, kupowałem na olx..tablica.. wysyłka różne rzeczy do około 100zł i nikt mnie w ha nie zrobił.
Tutaj zaufałem gościowi , konto od 2012 ... no kilka postów ma ale przecież to nic nie znaczy.
Na moje żądanie wysłał mi jakieś foty ukeja co prawda strasznie rozmazane ale tłumaczył się słabym aparatem. Więc mu zaufałem i przelałem kase. Nie dawał na początku żadnych znaków oszusta , nawet rzucił hasło "przelej i wyślij mi na maila pdfa z potwierdzeniem wpłaty" a nikt inny nie złożył mi oferty w tej cenie. Chodź wątpliwości jak zawsze miałem , więc pytam dlaczego chce się on pozbyć UKeja, on na to " nie podoba mi się osoba autora" . I kasa poszła.
Teraz mam nauczkę jak to się mówi szkodzie, ale sprawę do końca poprowadzę  >:(

Dobrze zagrał

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #25 dnia: 22 Września 2015, 16:04 »
foty ukeja

exif? metadata?

nie złożył mi oferty w tej cenie

a producent?

nie podoba mi się osoba autora

genialny SP.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #26 dnia: 22 Września 2015, 16:20 »
exif? metadata?
Nic żadnych danych , zaskakujące jest to że dał fotki w formacie GIF - to są te 2 pliki:

Img 20150825 224209.gif
Img 20150825 224219.gif

Podejrzewam że coś kombinował z tymi plikami , chyba żaden aparat ani urządzenie nie wstawia spacji z nazwe zdjęcia tylko _ ????

a producent?

cytuje wypowiedź jednego forumowicza:
"ten kisiel ma więcej zamówień niż możliwości... mógłby kurcze jakoś usprawnić produkcję, bo też bym chciał to od niego kupić... ma tyle zamówień na świecie, że np w Polsce to podobno już w ogóle nie sprzedaje..."

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #27 dnia: 22 Września 2015, 18:21 »
Img 20150825 224209.gif

broken link. btw jaki aparat robi indexed 256?xd

Podejrzewam że coś kombinował z tymi plikami , chyba żaden aparat ani urządzenie nie wstawia spacji z nazwe zdjęcia tylko _ ????

"ma tyle zamówień na świecie, że np w Polsce to podobno już w ogóle nie sprzedaje..."

a to jest jakaś nowość rozumiem?

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #29 dnia: 22 Września 2015, 18:37 »
Myślę że nie ma co dalej ciągnąć tego tematu, jak przyjdzie coś do skrzynki listowej to  wrzucę dla zainteresowanych