Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Oszust "choper" szukam prawdziwych danych  (Przeczytany 5025 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline maliniak

• Level 5
Oszust "choper" szukam prawdziwych danych
« dnia: 21 Września 2015, 13:57 »
Na moje ogłoszenie o chęci kupna urządzenia UK1541 na forum , napisał do mnie "choper" który od 2012 ma konto tu na forum. Zaoferował mi sprzedaż UK1541 w cenie 350zł + wysyłka 15zł. Jak sam napisał kupił je za 250zł i czekał na to pół roku (tyle czasu około trwa realizacja zamówienia u autora ) . Więc się zgodziłem podał dane i numer konta. Wpłaciłem 26 sierpnia. Do dziś oszust "choper" twierdzi że żadnego przelewu nie otrzymał a sam ze mnie robi naciągacza który domaga się zwrotu wpłaconych pieniędzy. Nie odpisuje praktycznie wogóle na moje wiadomości , chęci złożenia reklamacji w banku, podania nr telefonu aby wyjaśnić itd. Jedynie co odpisał to "nie ma przelewu". Na wysłany mu potwierdzenie przelewu z banku zaopatrzone pieczątką i podpisem kasjera - nic już nie odpisuje. Dlatego przestrzegam przed oszustem który podaje się za osobę :
nick "choper"

J*** K***
 ul. B****
 88-400 Żnin
 Nr konta bankowego : 56  *****

//edit elroy - wygwiazdkowano dane osobowe.
 Oszust podał adres na który jest zarejestrowana działalność gospodarcza. Kontaktowałem się z osobą która prowadzi DG i niestety ciągle potwierdzają się moje przypuszczenia " nikt taki tutaj nie mieszka i nie mieszkał, nie znam takiej osoby".

Dostałem również odpowiedź od autora urządzenia UK1541 "Kisiel"
że nie ma takiej osoby na jego liście która by kupywała u niego UK1541.

Ale na początku uwierzyłem oszustowi że może jednak coś jakaś awaria i przelewu nie dostał więc złożyłem reklamacje w swoim oddziale banku bo tylko tak mogę .
I tak jak się spodziewałem , odpowiedź po 2 tygodniach :
 Szanowny Panie,
 W nawiązaniu do Pana zgłoszenia dotyczącego przelewu na kwotę 365,00 PLN wykonanego w dniu 26 sierpnia 2015 roku na rachunek o numerze 56 1140 2004 0000 3402 7479 8995 dziękuję za kontakt. Uprzejmie informuję, że bank odbiorcy potwierdził zaksięgowanie transakcji na wskazanym rachunku w dniu 27 sierpnia 2015 roku. W przypadku dodatkowych pytań lub wątpliwości uprzejmie proszę o ponowny kontakt.

Sprawę już zgłosiłem do prokuratury . Jeśli ktoś ma jakielkolwiek informacje na temat tego "oszusta" ( coś u kogoś kupował itd.. ) to proszę o informację przez PW.
Również jeśli ktoś został też oszukany przez tego człowieka ( np.zgadza się ten sam nr konta) również proszę o informację na PW.

Załączam potwierdzenie przelewu jakby ktoś miał wątpliwości:
« Ostatnia zmiana: 24 Września 2015, 07:39 wysłana przez elroy »

Offline cacodemon

• Level 5
Re: Oszust "choper" szukam prawdziwych danych
« Odpowiedź #1 dnia: 21 Września 2015, 17:27 »
Szanse na odzyskanie kasy minimalne. Przerabiałem to samo na forum pclab tyle, że tam oszust oszukał nie tylko mnie, ale co najmniej kilkanaście osób. W prokuraturze wyjaśniał, że nikogo nie chciał oszukać i że wszystko odda, a prekurator uwierzył mu i z tego co wiem to dostał wyrok w zawiasach.  Kiedy nie wywiązywał się z zobowiązania (a przecież i tak nie miał takiego zamiaru) to powiedział że nie ma z czego oddać. Oficjalnie nic nie ma, komornik siedzi mu na karku, ale gówno może mu zrobić. Nie ma z czego wyegzekwować długu. Podobno dalej oszukuje.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #2 dnia: 21 Września 2015, 17:30 »
Tak jak mówisz . Ale najbardziej mi chodzi o to aby skubneli oszusta i aby odpowiedał za to.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2015, 17:32 wysłana przez maliniak »

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #3 dnia: 21 Września 2015, 23:33 »
Witaj Maliniak.
Czytam na ppa i tutaj i mogę jedno powiedzieć - może być lipa jak napisał cocodemon.
Jak już wyczają kto to jest, napisze, że wszystko odda i zdeklaruje, że zapłaci do jakiegoś czasu a jako chęć dobrej woli wpłaci 1/10 kwoty.
Oszuka kolejne, by móc Tobie oddać.
Nie może być skarżony z 286kk dlatego, że niczego nie dostałeś - więc nie ma oszustwa, on Ciebie nie oszukał, po prostu wpłaciłeś mu pieniądze..
Gdybyś dostał cegłę, sprzęt niesprawny - wówczas mamy oszustwo.
Na tą chwilę jest przywłaszczenie mienia.
Jeżeli dane są fałszywe (nie powinieneś podawać gdyż jeszcze nie masz pewności do do fałszywych danych) to wyłącznie wszyscy powinni uważać nie na dane (bo może podać kolejnym razem inne) a na nr konta - to jest ważne.
A teraz jeżeli się okaże, że to są prawdziwe dane i wysmarowałeś jego dane na kilku portalach, weźmie dobrego adwokata zapłacisz 10 x tyle ile wpłaciłeś na jego konto + sprostowanie w mediach.
Ręce opadają, że już w temacie retro komputerów czy akcesoriów trafiają się oszuści.

Dlaczego nie kupiłeś od Comankh?
Dlaczego jego zestawu nie wylicytowałeś?
Miał komplet z C64 i poszedł w bardzo dobrej cenie, oraz wiesz co i od kogo kupujesz.
« Ostatnia zmiana: 21 Września 2015, 23:37 wysłana przez Canga »
Dobrym słowem zajdziesz dalej...

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #4 dnia: 21 Września 2015, 23:48 »
Czytałem różne fora i przy braku towaru ( wzioł kase i nie wysłał towaru ) to jest 286 kk.
Tym bardziej że twierdzi że nie otrzymał kasy i po jego zachowaniu i załatwienia sprawy można dużo zrozumieć.
Nawet jeśli nie 286 kk to już napewno 405 kc.
Dane fałszywe - to już sprawdzałem - nie ma takiej osoby pod adresem. Weryfikowałem to.
Comankh nie wystawił tego wtedy na allegro, ja zakupiłem u chopera 26 sierpnia.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #5 dnia: 21 Września 2015, 23:53 »
Ręce opadają, że już w temacie retro komputerów czy akcesoriów trafiają się oszuści.

A nie czytałeś o mega oszuście z bielska białej który ciągle sprzedaje A1200 po okazyjnych cenach?

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #6 dnia: 21 Września 2015, 23:56 »
Czytałem. Został złapany i go wypuścili po czym dalej to robił.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #7 dnia: 21 Września 2015, 23:57 »
Widzisz takie rzeczy ma się już we krwi.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Września 2015, 00:04 »
Ale, że wpłaciłeś bez z góry? Mógł wystawić na Allegro, oboje siedzicie, on wystawia, Ty odświerzasz i kupujesz pierwszy.
Nie mów, że ludzie siedzą i odświerzają oraz czekają aż jakiś gość wystawi UK za 350zł.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Września 2015, 00:07 »
chciałem szybko to załatwić, na allegro to on chciał wystawić za 400zł taką odpowiedź usłyszałem jak zaproponowałem allegro, zbywał że mnie przelicytują itd..

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Września 2015, 00:24 »
Najciekawsze jest to, że jest tutaj od 2012 roku, ma zaledwie kilkanaście postów, opisuje że szuka gier dla córki, więc człowiek myśli, że to ktoś poważny.
Zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś pomyłka?
Może czeski błąd przy wpisywaniu nr konta?

Maliniak, różnie bywa i może źle przepisałeś, 5 na 6 itd?
Najlepiej jakby się odezwał i napisał coś od siebie kolega.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Września 2015, 01:05 »
pomyłka tak jak sugerujesz z 5 na 6 spowodowała by , że cały numer konta jest do dupy i przelew nie przejdzie.
dwie pierwsze cyfry w ibanie to suma kontrolna wyliczana na podstawie pozostałych 24 cyfr.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Września 2015, 07:15 »
Najciekawsze jest to, że jest tutaj od 2012 roku, ma zaledwie kilkanaście postów, opisuje że szuka gier dla córki, więc człowiek myśli, że to ktoś poważny.
Zaczynam się zastanawiać czy to nie jakaś pomyłka?
Może czeski błąd przy wpisywaniu nr konta?

Maliniak, różnie bywa i może źle przepisałeś, 5 na 6 itd?
Najlepiej jakby się odezwał i napisał coś od siebie kolega.

Też sprawdzałem profil przed wpłatą i co mi to dało?
Żadna pomyłka. Przelew wszedł na konto , jakby była pomyłka z 1 cyfrą to by nie weszło, gdyż te numery mają jakiś kod kontrolny ( poczytaj gdzieś indziej ).
Ja go z 5 razy pytałem czy zweryfikował nr konta i czy dobrze podał numer. Nigdy mi na tą dokładną odpowiedź nie odpisał.Jeśli odpisywał to:
Dobry Wieczór. Ja mam wypłate przelaną. Nie wiem co jest nie tak. Prosze to wyjaśnić.
J.

Czy wyjaśnił Pan sprawe przelewu? Wiadomo co się stało?
Dzień Dobry,
Próbowałem coś wyjaśnić w mBanku. Przelewu na moim koncie nie ma.
Pytanie dlaczego Pan nie wysłał pieniędzy z konta w mBanku. Taki przelew jest błyskawiczny i już dzisiaj UK by był u Pana.
J.

A jak ja bym ci coś sprzedał i tak samo pisał to byś mi uwierzył?
Niestety ale gość struga "wariata"

Ja nigdy żadnej konkretnej odpowiedzi nie uzyskałem od niego na pytanie :
czy złożył reklamacje, czy zweryfikował nr konta, baa musiałem iść do banku o potwierdzenie przelewu z pieczatką i podpisem bo jak mu wysłałem elektroniczne potwierdzenie to mi napisał że jest "dziwne bo bez adresu" .
Jak wysłałem skan z potwierdzenia z pieczątką to już był koniec tematu.
i tak sobie czekałem póki nie otrzymałem odpowiedzi na reklamację z banku.
Przez ten czas weryfikowałem go czy taki ktoś taki tam mieszka . I widzisz dobrze że jest DG na tym adresie to się coś dowiedziałem bo tak byłbym w dupie. 
-Nie zakupił tego urządzenia u kiśla, chodź pisał że kupił za 250zł i czekał ponad pół roku
-Nie zamieszkuje pod tym adresem i nikt go tam nie zna
-Nie odpisuje konkretnie na moje pytanie
-Nigdy nie odpisał mi przez mail, choć go prosiłem jak nic sobie ma do zarzucenia

Ale przecież on pytał że szuka gry dla córki więc musi być poważny a ja powinnien sobie odpuścić przelaną kwotę bo jest niewinny.

Tu nie ma żadnego znaczenia czy szukał gier, może nie miał na mleko i miał łatwą okazje aby zajumać niecałe 400stówki.

Mnie to dziwi bo jeśli będzie wszczęte dochodzenie i sprawdzą po nr kto to taki to i tak wyjdzie. Chyba że podał nr konta jakiegoś koleżki to koleżka będzie odpowiadać.

A on się już na forum wypowiedział:
Pan Malina twierdzi ze dostalem jakies dziegi od niego za przedmiot. Nie dostalem na konto ani zlotowki. Teraz pisze do mnie pisma ze mam mu oddac kase. Rozmawialem ze znajomym prawnikiem i mi poradzil isc na policje za probe wyludzenia.
Proponuje dwa razy zastanowic sie nad robieniem bisnesu z tym naciagaczem.

PS. taka ciekawostka to drugi przelew też mu wysłałem na 10groszy z tytułem o zwrot kasy bo inaczej sprawa do prok.

Offline Canga

• Level 5
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Września 2015, 11:33 »
Maliniak, nic dodać nic ująć. To jest zakup na szybko. A wystarczyło poprosić o wystawienie na Allegro.
Nikt by nie kupił w 1 minutę jak byście razem w danej chwili się ugadali na sprzedaż/zakup.
A tak skończyło się jak się skończyło.
Wiem, że dobrze się doradza siedząc z boku, sam nie raz kupowałem wpłacając z góry i wiem czym może się to właśnie skończyć.
Myślę, że albo dobra wola, albo doniesienie o popełnieniu przestępstwa. Fakt, popełnił oszustwo podając fałszywe dane osobowe, mając na celu wyłudzenie pieniędzy/oszustwo, więc podchodzi pod 186kk art1. umyślna w zamiarze bezpośrednim.

Kolega powinien przeczytać co mu grozi, a jak ma dzieci to niech się zastanowi dobrze, bo jeżeli nie wyrok skazujący na bezwzględne więzienie to może za uchylanie się dostać areszt śledczy.
Jeżeli potrzebował kasy, to przynajmniej niech się przyzna i zacznie spłacać (jak nie ma całości).

A teraz IP gościa, czytam że Raf nie chce dać tej wiadomości, lecz przecież nie przekazuje prywatnych dany, to IP publiczne a co za tym idzie nie jest kryte i widoczne z każdego miejsca.

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Września 2015, 12:08 »
przecież on pytał że szuka gry dla córki więc musi być poważny

kolego maliniak, gniję.