Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: [S] Czasopisma C&A, Bajtek, 64+4&Amiga, Top Secret, Secret Service  (Przeczytany 4619 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Adix1975

• Level 2
  • **
[S] Czasopisma C&A, Bajtek, 64+4&Amiga, Top Secret, Secret Service
« Odpowiedź #75 dnia: 28 Września 2014, 11:03 »
Naszło mnie jeszcze tylko jedno już ostatnie pytanie \"\" jeśli ktoś wystawia aukcję od 1 zł czyli zgadza się na kwotę startu od 1 zł, a później osobę która wpisała w/w kwotę dodaje do czarnej listy to nie łamie zasad/regulaminu Allegro?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #76 dnia: 28 Września 2014, 11:18 »
olo jak zawsze nie czytasz nie myślisz a czepiasz się wszystkiego co godzi w twoje interesy.
RTFM
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #77 dnia: 28 Września 2014, 11:18 »
W mysl regulaminu sprzedajacy nie musi podawac zadnego uzasadnienia podjetej decyzji.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #78 dnia: 28 Września 2014, 11:23 »
@fskutela aka niemampieniedzy wysłałem prv :P

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #79 dnia: 28 Września 2014, 12:13 »
@F7sus4
jednego delikwenta nie masz:
6.    FURUKAWA (245)    słup olo

dzięki, poszerzyłem moje horyzonty.

PS. potrzebuje jeszcze do paczki nika z allegro imić Mentos, taki to Master123 z c64scene.pl

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #80 dnia: 28 Września 2014, 13:35 »
wackee:
Dla przykladu, jest na Allegro babeczka wystawiajaca ladne C64C po 80-90zl w Kup Teraz (ewp). Praktycznie nikt tego nie bierze, komputery leza 2-3 tygodnie, schodza jak krew z nosa, najczesciej dopiero po obnizkach. Takie same zestawy, w gorszym stanie, z byle jakim opisem i zdjeciami z telefonu, wystawiane w licytacji koncza na poziomie 120-150zl. Nie sa to odosobnione przypadki

Od razu zaznaczam, że należę zdecydowanie bardziej do grupy kupujących niż sprzedających - więc moja "analiza psychologiczna aukcji", jest raczej tego pierwszego rodzaju.
Dyskusję podjąłem nie o aukcjach "kup teraz" (bo w sumie co to za aukcja, to po prostu sprzedaż), tylko o powodach i reakcjach na aukcje rozpoczynające się się od 1zł (lub też minimalnych prawie kwot). Oczywiście każdy może sobie robić takie aukcje jakie chce i każdy może sobie blokować wg uznania itd. można powiedzieć, że uczciwość nie jest zachwiana - pytanie tylko o powody, tak z ciekawości. W tym przypadku "blokad", czyli bardziej sposobu osądzania - w sumie F7 daje nawet na to jakieś logiczne argumenty: nie lubi cwaniactwa [jak każdy], ale też odstrasza przyszłych klientów, no i czy to wszystko daje na pewno zamierzony skutek.
@Kisiel ma rację, takie aukcje na pewno ściągają większą ilość zainteresowanych (bo w końcu okazja), ale tylko na początku, potem bitwa (jeżeli do niej dojdzie), rozgrywa się już tylko wśród uczestniczących.
Powiem tak, unikam tłumnych aukcji, bo moje szanse drastycznie maleją i szkoda czasu na zaangażowanie. Dlatego nie licytuje w takich małych aukcjach od razu tylko czekam na rozwój sytuacji.

wackee:
Dla przykladu, jest na Allegro babeczka wystawiajaca ladne C64C po 80-90zl w Kup Teraz (ewp). Praktycznie nikt tego nie bierze, komputery leza 2-3 tygodnie, schodza jak krew z nosa, najczesciej dopiero po obnizkach. Takie same zestawy, w gorszym stanie, z byle jakim opisem i zdjeciami z telefonu, wystawiane w licytacji koncza na poziomie 120-150zl. Nie sa to odosobnione przypadki

Jednak "niezłotówkowa" cena startowa, a kup teraz to kolosalna różnica, w dobie konfigurowania, obserwacji działów na allegro, to jak cena "kup teraz" jest atrakcyjna to zaraz znika ... Jeśli utrzymuje się ponad dobę, to oznacza przynajmniej tyle, że nie ma się co spieszyć z kupnem, no i nie ma już tego (fakt!) dreszczyku hazardu (to już nie aukcja- patrz wyżej), z czasem może przejść w zupełny brak zainteresowania.
Chociaż z drugiej strony, czasem właśnie przez take podejście, można złapać okazję. Bo przez to wahanie u kupującego(-ych), można na spokojnie przeanalizować cenę i stwierdzić czy może to rzeczywiście nie jest taka zła cena. Przykład, nie dawno na allegro (sorry że nie podaje linka, ale nie jest aż tak biegły w wyciąganiu archiwów jak F7 \"\" , ktoś sprzedawał dwa stare opiekacze 1541, za kup teraz "70" zł w wizualnie całkiem niezłym stanie (przynajmniej na zdjęciach), teoretycznie powinny zejść od razu, bo aukcję "słabych" zaczynają się od 30-40 zł, a tu jeszcze korzyść w postaci jednorazowej przesyłki. Jednak aukcja utrzymała się chyba przez ponad dobę, albo dwie - widocznie kalkulacja taka musiała przejść pewien proces myślowy u kupującego.

ps. jeszcze raz wracając do aukcji jendozłotówkowych, zapewniam, że jest pewna grupa ludzi który wręcz automatycznie biorą w niej udział,na zasadzie a co mi tam jak się uda to dobrze (może jeszcze później zarobię), a jak nie to nic mnie to nie kosztuje. F7 tak więc sam przyciągasz "chwasty", a później się dziwisz że są - dawaj trochę więcej na start to zaraz znikną.

Offline Adix1975

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #81 dnia: 28 Września 2014, 23:18 »
Kisiel
Kisiel:
olo jak zawsze nie czytasz nie myślisz a czepiasz się wszystkiego co godzi w twoje interesy.
RTFM

Do mnie pijesz z "olo"?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #82 dnia: 28 Września 2014, 23:23 »
pije tylko z olo ewentualnie z heniem.

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #83 dnia: 28 Września 2014, 23:34 »
Kisiel
No to zdrówko bo właśnie degustuję browara i na wspominki mi się zebrało\"\"

wątek o takie tam przemyślenia..........wspomnienia\"\"

Ale ciekawe jest to, że w swoim światopoglądzie (użytkowników c64) wylądowałem u Ciebie przy stole razem z"OLO" , który to nomen omen kiedyś po mojej wystawionej aukcji z gratami min: kart Atrax oświadczył mi, że jak go nie dostanie ode mnie to mnie zabije.............
Do dziś ciarki mi przechodzą na samą myśl o tej aukcji........\"\"

Offline Adix1975

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #84 dnia: 28 Września 2014, 23:38 »
Ja myślę, że Wy już macie jakąś chorą obsesję na punkcie "olo". Nic tylko czekać jak kisiel w końcu stwierdzi, że sam jest "olo" ;)

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #85 dnia: 29 Września 2014, 00:20 »
heniek29cr:
że jak go nie dostanie ode mnie to mnie zabije.............

.......i przejmie konto na c64power po zmarłym.
Uważam to za całkowicie logiczne, z pewnością olo tego nie czyta \"\"

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #86 dnia: 29 Września 2014, 00:27 »
Kisiel
Kiedyś mówił mi, że nawet tu nie zagląda więc czuję się na razie bezpieczny\"\"
Ale tak poważnie to mam nadzieję, że to był żart i nie osierocę mej cudownej córeczki, która to akurat wczoraj tj. 28 ma urodzinki i grała ze mną we  Flimbo's......w nagrodę i prezent...
więc bądźmy dobrej myśli........
Zresztą już dawno nic do niego nie mam i jak on sam to pisał na ppa w wątku  z Rafem  najlepszy kontakt ze mną to brak kontaktu więc wszyscy są zadowoleni i niech tak zostanie\"\"
Ale jak bym tak przestał coś pisać to wiesz........

Offline WojT_GL

• Level 4
« Odpowiedź #87 dnia: 29 Września 2014, 08:49 »
F7 - nie udało mi się wylicytować Top Secretów (grubo poszło)
Czekam na Bajtki - może tu będę miał więcej szczęścia?

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #88 dnia: 29 Września 2014, 09:19 »
WojT_GL: Wystawie je niebawem. Ostatecznie beda 2 zestawy, poniewaz jeden dokupilem, by uzupelnic zbior, zanim padla decyzja o sprzedazy wszystkich pism zusammen.

gstolarz

• Gość
« Odpowiedź #89 dnia: 29 Września 2014, 22:00 »
F7sus4:
Jak ktos sklada w 99% ofert retro-komputerowych 1zl (i tylko 1zl), czekajac na lut szczescia, nie jest powaznym oferentem. Nie ma tu o czym dyskutowac. Byl wczesniej podobny kupiec - grzegorzstolarz. U wiekszosci sprzedawcow pokonczyl, jak pokonczyl - na czarnej liscie.

Chcialbym poznac tych sprzedawcow u ktorych rzekomo jestem na czarnej liscie.
Chyba, ze znow piszesz o sobie? Z tego co wiem to mam dwa bany na kontach: niemampieniedzy i fskutela

Nie przypominam sobie, zeby kiedykolwiek udalo mi sie cos kupic za 1 zl na Allegro.
Nawet na to nie licze. Swego czasu po prostu robilem sporo zakupow zabawek retro na Allegro.
Zaczynalem od 1 zl (w wiekszosci aukcji bylem pierwszym licytujacym).
Aukcja sie zmieniala i juz nie bylem zainteresowany (biorac pod uwage ilosc aukcji w ktorych bralem udzial).
Zostawalem jako ten "1zl". Nikomu to nie przeszkadzalo - przynajmniej nikt sie nie skarzyl. Poza Toba.

Dobrze, ze nie musze robic z Toba zadnych interesow.
Natomiast nie rozumiem po co wymyslac takie bzdury:
"U wiekszosci sprzedawcow pokonczyl, jak pokonczyl - na czarnej liscie."
Zwazywszy u ilu sprzedawcow kupowalem to chyba powinienem miec jakikolwiek problem
z kupieniem czegokolwiek w kategorii Stare komputery na Allegro.