Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Prośba o interpretacje aukcji allegro  (Przeczytany 16926 razy)

Offline Beda

• Level 3
Prośba o interpretacje aukcji allegro
« Odpowiedź #15 dnia: 24 Czerwca 2013, 16:42 »
dominiqr:
Wyobraźcie sobie sytuację, kiedy sprzedawana jest sama obudowa z klawiatura bez bebechów np. do C64, zrobione zdjęcie frontu sprzedawanego przedmiotu, natomiast w opisie aukcji zaznaczone jest co zawiera zestaw.

A u Ciebie, to właśnie wyszło, jakby na odwrót - napisałbyś, że sprzedajesz komputer, a w środku nie wspomniałeś, że nie ma płyty głównej...

Komputer, to komputer; klawiatura, to klawiatura - siedzisz na forum, to znasz podstawowe pojęcia i nazwy - używając takich sztuczek słownych nie dziw się, że nie każdy będzie pochlebnie do tego podchodził...

Zacytuję jeszcze raz opis z Twojej aukcji, bo później wszystko zniknie...
"Na sprzedaż

Klawiatura do Commodore Amiga 600 <--- KLAWIATURA

Wersja z niebieską folią czyli klawisze mocowane na kwadratowych zatrzaskach. <-- TU NAWET WSPOMNIAŁEŚ O FOLII

Stan:
Klawisze w stanie niemal fabrycznym. Żadnych zżółknięć czy przebarwień.
Klawiatura sprawna do samego końca. <--- FAJNE HASŁO
Rzadkość, biorąc pod uwagę stan klawiszy!

Zestaw zawiera:
- klawiatura w układzie UK/PL <--- KLAWIATURA
- podkład spodni, metalowy
- zestaw wkrętów"

A końcowy opis, to już mnie rozłożył a łopatki - jak tak wyglądają sprawdzone rzeczy, to nie umiem sobie wyobrazić tych niesprawdzonych...

"Informacja dodatkowa:
Większość sprzętu na tym serwisie aukcyjnym sprzedaje się (lub nie) na zasadzie:
"Stan wizualny jest bardzo dobry,
pod względem technicznym nie mam możliwości sprawdzić."
Ja sprzęt przed wystawieniem sprawdzam, jeśli coś nie gra piszę o tym otwarcie!"

Amen!

ups - widzę, że podczas mojego pisania ktoś już coś naskrobał - ja piszę post w pracy, czyli ile wolnego, tyle piszę - czasem i godzinkę ...
Parę C64 i parę innych...

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Czerwca 2013, 16:48 »
Sprzedam syrenkę - syrenka jest sprawna po nalaniu do baku paliwa przekręcisz kluczyk i pojedziesz nią. Nawet nie rozwali się po 100 metrach - jest sprawna. Nawet syrenka jest sprawna bez tłumika - jeździć będzie - ALE NAWET TŁUMIK MA !!! Wszystko jest na TIP-TOP. Jest tylko jeden problem - syrenka jest wyrejestrowana - ale ja rejestracji nie sprzedaję - SPRZEDAJĘ SYRENKĘ. W dupie z debilem co ją kupi niech sobie wstawia ją do garażu albo niech jeździ bez rejestracji - takie to socjotechniczne moje allegrowe mędrkowanie tylko...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Czerwca 2013, 16:56 »
Beda:
Klawiatura sprawna do samego końca. <--- FAJNE HASŁO

No bo jak klawiatura jest uszkodzona na końcu to znaczy, że jest sprawna do samego końca \"\"

Haha dobry socjologiczny bełkot jak to Wegi napisał, więc w sumie wszystko jest cud miód malina, hahaha.

Jest takie jedno mądre hasło na taką okazję.

Klient ma zawsze racje.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline jad

• Level 3
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Czerwca 2013, 17:11 »
Dexter:
Jak dla mnie powinna być kompletna czy folia cała.
Jak jej nie chcesz to ją odkupię od Ciebie za tę kwotę bo szukam cały czas niepożółkłej aby zrobić sobie piękną Amigę 600 - faktycznie jest tak ładna jak na zdjęciu z aukcji?

a ja chetnie ci ja sprzedam w tych samych pieniadzach. najbardziej zalezalo mi wlasnie na folii, bo mam juz dwie takie klawiatury z przerwanym paskiem do zlacza na plycie.
proponuje gg/priv ustalimy adresy, numery kont.

klawisze, potwierdzam, sa w bardzo dobrym stanie. czarny plastik pod klawiszami czysty - bez kotow. blacha od spodu z delikatnymi kropkami rdzy. co najwazniejsze dla mnie - qwerty.
spodziewalem sie paczki z cyklu koperta babelkowa a tu przyszedl spory (w stosunku do gabarytow klawiatury) karton wypelniony szarym papierem i folia babelkowa.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Czerwca 2013, 17:19 »
jad
Tylko następny raz nie zapomnij zapytać na allegro czy klawiatura do amigi600 jest klawiaturą do amigi600 a konkretnie czy jest sprawna i czy możesz ją podłączyć do amigi 600. I w ogóle zwracaj uwagę na nawiasy bo okaże się, że nie czytasz ze zrozumieniem - ja przeczytałem ze zrozumieniem - zostałeś zrobiony w ciula. W końcu i tak wyjdziesz na debila bo przecież kto ci zabroni skołować pasek i go wmontować do klawiatury - i pokaże się jeszcze mędrzec na forum który powie ci, że masz czytać ze zrozumieniem.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Czerwca 2013, 21:24 »
Z neutralnego punktu, w opisie aukcji wyraznie widnieje: "Wersja z niebieską folią". Nie bez. Dobrze, ze sprawa znalazla satysfakcjonujacy final, a klawiatura trafi do nowego nabywcy wedlug stanu otrzymanego.

Dexter:
Co do podbicia do maksimum to może to być jego jakiś ziomek lub poprostu któryś z kupujących postanowił dać tyle samo

Raczej nie. m...1 (545) to zapewne mariancaban-m1 - facet kupuje i sprzedaje czasem peryferia w obszarach Amigi, uczciwy facet.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Czerwca 2013, 22:29 »
no i wersja z niebieską folią jest tylko złącza brak, nie przeczytałeś ze zrozumieniem.
Klawiatura jest do końca sprawna \"\" brak końca foli.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #22 dnia: 25 Czerwca 2013, 08:46 »
ta patologia, już jest przecież nie od dziś.
No i załóżmy że znajdzie się kilku uczciwych co rzetelnie podadzą stan, co wtedy? Cena będzie malutka - za marne grosze wykupią od nich ci o których tu mowa i wystawią "swoje' aukcję. To walka z wiatrakami.
Mało tego - po woli jest już mentalne przyzwolenie społeczeństwa - jak z tym cofaniem liczników w samochodach.
Handlarze się tłumaczą, że jak nie cofną to nie sprzedadzą - bo u nas każdy chce przebieg poniżej 200 tys.
Niestety, już nie wspominają, że cena musi być adekwatna do przebiegu (jak na zachodzie), ale oni chcą sprzedawać w cenach jakby rzeczywiście nie miały tych 200.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #23 dnia: 25 Czerwca 2013, 09:33 »
W tym momencie lepszy nawet handlarz-importer, bo nie zna sie i rzeczywiscie sprzedaje "ze szrotu" jak jest i to, co widzi - mozna na czesci kupic. Najgorzej, gdy sprzedaje nieuczciwy znawca - nie dosc, ze towar ograbiony jest z kluczowych czesci, to jeszcze wie, jak zrecznie zamaskowac ten fakt.

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #24 dnia: 25 Czerwca 2013, 17:51 »
Skull:
ta patologia, już jest przecież nie od dziś.

Skull:
wystawią "swoje' aukcję. To walka z wiatrakami.

Taka patologia na jaką się pozwala. Na forum są ludzie którzy mogą sobie pozwolić na taki manewr straty kilku złotych - wylicytować najtańszy badziew u takiego gnoja po to tylko żeby mieć możliwość dobicia mu negatywa. Z pięć takich aukcji wystarczająco napiętnuje mendę i jego szrot klienci omijać będą z daleka.

sna

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Czerwca 2013, 18:23 »
Problem Allegro polega tylko na tym, że potem dostaniesz negatywa odwetowego, który przeszkadza w ewentualnej sprzedaży towarów w przyszłości. Sam ostatnio kupiłem kardridge z dziurą czego w opisie nie było, ale uznałem, że skoro działa to szkoda mi czasu na kopanie się negatywami, jednak wiadomo ma mniejszą wartość kolekcjonerską przez to. Co do zaś wspominanych aukcji typu, nie sprawdzone, nie mam jak przetestować, nie mam kabla, nie znam się, to takie aukcje powinny być w dziale "uszkodzone" a z normalnych działów Allegro admini powinni te aukcje usuwać, ale wiadomo oni patrzą tylko na kasę z prowizji.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Czerwca 2013, 19:09 »
sna:
Sam ostatnio kupiłem kardridge z dziurą czego w opisie nie było,

Z dziurą powiadasz taką zalepioną ??? Toż to kart Polonusa/Padua, chłopie aleś miał farta...
... ostatni raz widziałem tego karta na party w 1991r !!
No i jak widać wszystko się zmienia jak za dotknięciem czarodziejskiej różczki.

@Wegi,
Akcje odwetowe w tym stylu ? To strasznie olowe, też dostałem w ten sposób negatywa od Aleksandra pięć jedynek, wylicytował, kasy nie przelał negatywa wystawił, prowizję zwrócili, komentarz unieważnili.
Ja znam prostą akcję, adres znany, jedziemy oglądać sprzęt ;)

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Czerwca 2013, 20:37 »
sna: Swego czasu wystawienie komentarza negatywnego/neutralnego sprzedawcy z poziomu kupujacego na eBayu, blokowalo mu mozliwosc wystawienia komentarza zwrotnego. Warunkiem bylo rozstrzygniecie na twoja rzecz sporu aukcyjnego. Przydaloby sie i na Allegro.

Offline jad

• Level 3
« Odpowiedź #28 dnia: 25 Czerwca 2013, 21:13 »
@Dexter
pisalem do ciebie pw i cisza. jesli sie wycofujesz z kupna tej 'klawiatury', to dzialam inaczej: pisze do domradz o zwrot i ew. zakladam spor na allegro.
postawie pytanie w jezyku centralnej saksonii - ja oder nein?

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Czerwca 2013, 21:18 »
@jad zaliczyłeś spam - nie wiem czemu ale ciągle z C64Power ląduje wszystko do spamu. Już odpisuje na emaila.