Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 38496 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #150 dnia: 13 Czerwca 2012, 15:35 »
Dodatkowe otwory kontrolne są naniesione. Eprom jest w podstawce bo łatwiej sprawdzić nowe pomysły (fachowcy nic nie chcą zdradzić) a zapowiada się ciekawie. Spróbuję z taśmą. Przesunięcie powstało chyba przez laminarkę, zawsze używałem żelazka i było do przyjęcia.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #151 dnia: 13 Czerwca 2012, 17:05 »
@elwer - jak dałeś podstawkę pod Winbounda to mogłeś dać też pod TTL'e bo i tak masz "wysoko" a w razie potrzeby naprawa to 20 sekund \"\"

Dzięki za fotki - miło popatrzeć

Jak będzie cały projekt to można by zamówić hurtem dla chętnych takie PRO płytki

A tak btw to mamy tu klona 3ch cartów jakby nie patrzeć - kto chce odzyska BB4, BB8, SMB3

Pewnie możnaby jeszcze zmodować BB3 soft do tego jakkolwiek to był BB4 bez intra i to tak jakby już bez sensu było - z kultowych cartów możnaby pomyśleć nad replikacją FC3 (FC2?) były jeszcze jakieś hybrydy FC2 i coś tam... Action w klonowaniu mógłby być upierdliwy z uwagi na dużą liczbę części i ten RAM - może już lepiej 32KB statica by tam dodać...
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #152 dnia: 13 Czerwca 2012, 21:38 »
elwer:
Postanowiłem zrobić klona BBv8 metodą termotransferową (rysowane w Acadzie12)

... noooo, fajnie, że jest KTOŚ, kto zechce zrobić drobne poprawki na PCB BB8 przy następnym modzie, bo ja już na stare lata nie mam do tego cieerpliwooości. \"\"

Offline kenji

• Level 5
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #153 dnia: 14 Czerwca 2012, 10:19 »
Klon FC3 to byłoby coś. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej. Ewentualnie FC2

Gdyby jeszcze któryś z wprawnych koderów (Wegi? :D) mógłby dodać do tego carta korektor ustawienia głowicy, to byśmy mieli uniwersalny dobry cart i pod stację i pod magnetofon.
Można by też zrobić jakieś wsparcie dla SD2IEC choćby w postaci podmiany komend pod niektórymi klawiszami funkcyjnymi.

Jeśli chcecie to mogę tą płytkę do BB zrobić w "kilku" egzemplarzach.
Cena by była 3zł+przesyłka, ale bez soldermaski. Z metalizacją otworów.

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #154 dnia: 14 Czerwca 2012, 12:59 »
@kenji
nie miałem w rękach FC3 ani FC2 więc trudno powiedzieć, ale chętnie bym go sobie zrobił (ceny na Allegro są porażające), co do płytek BB jak będzie końcowa wersja chętnie sam bym reflektował na parę sztuk.
Nic trzeba będzie się douczyć jakiegoś programu do robienia płytek, bo jak na razie wszystkie robią ścieżki tak jak chcą a nie jak mi się widzi (nie twierdzę że zawsze zgodnie ze sztuką).

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #155 dnia: 14 Czerwca 2012, 14:38 »
kenji:
Klon FC3 to byłoby coś. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej. Ewentualnie FC2

ja mam na stanie carta z przelacznikeim BB4 <> F2, wiec pewnie te carty sa dosc blisko. aczkolwiek nei ma to spejclanei sensu bo F2 ma inny fastloader niz F3
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline kenji

• Level 5
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #156 dnia: 14 Czerwca 2012, 15:08 »
Mój FC2 ma zerwaną jedną ze ścieżek i przez to nie mogę go uruchomić. Nigdy nie miałem tego carta. Jedynie FC3 i IMO jest to jeden z lepszych cartów do C64 (nie licząc AR chyba najlepszy)

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #157 dnia: 14 Czerwca 2012, 15:15 »
kenji:
Gdyby jeszcze któryś z wprawnych koderów (Wegi? :D) mógłby dodać do tego carta korektor ustawienia głowicy, to byśmy mieli uniwersalny dobry cart i pod stację i pod magnetofon.

Ja od zawsze marzyłem o korektorze głowicy w AR, o czym już chyba tutaj gdzieś wspominałem, a ktoś to nawet nazwał profanacją - LOL \"\" Akurat AR to najlepszy cart imho do zgrywania gier z kaset, bo ma turbo do stacji, więc zgrywanie idzie sprawnie i szybko. Jedynie trzeba ustawianie głowicy doczytywać z dyskietki. \"\"
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #158 dnia: 14 Czerwca 2012, 16:33 »
kenji:
Jeśli chcecie to mogę tą płytkę do BB zrobić w "kilku" egzemplarzach.
Cena by była 3zł+przesyłka, ale bez soldermaski. Z metalizacją otworów.

... chętnie skorzystamy , ale wstrzymaj sie jeszcze chwilkę, bo to nie koniec modzenia przy BB8.

Panowie spokojnie, bo widzę, że apetyt rośnie WAM w miarę jedzenia. Przypominam, że to temat o BB8 i póki co na tym sie skoncentrujmy i wróćmy na ziemię \"\" (aby to skończyć),  bo jak dotychczas to nawet tak prostym cartem jak BB8, nikt wcześniej jakoś bliżej się nie zainteresował! Moja "broszka" to: maksymalnie prosto, a ciekawie (zresztą jak wszystkie "wynalazki", które dotychczas przedstawiłem!), więc raczej za te bardziej rozbudowane carty, gdzie trzeba np. rozkminiać "logic programable" brać się raczej nie będę (za mało czasu, a za dużo innych, równie ciekawych zainteresowań mnie pochłania). No ale mamy przecież Kisiela, który może zechce (poza swoimi wydumanymi konstrukcjami) jakiś prosty dla plebsu temat pociągnąć dalej! \"\" \"\"

V-12/Tropyx:
Ja od zawsze marzyłem o korektorze głowicy w AR, o czym już chyba tutaj gdzieś wspominałem, a ktoś to nawet nazwał profanacją - LOL Akurat AR to najlepszy cart imho do zgrywania gier z kaset, bo ma turbo do stacji, więc zgrywanie idzie sprawnie i szybko. Jedynie trzeba ustawianie głowicy doczytywać z dyskietki.

... pamiętam o modzie datasette i elektronicznym korektorze głowicy, ale tak jak pisałem już wcześniej, temat ruszy dalej dopiero jesienią! Postaram się zrobić tak, żeby już nie trzeba było "doczytywać" tego korektora z dyskietki \"\" i nie będziemy zawracać głowy wegi'emu, żeby "grzebał" w sofcie ARa!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #159 dnia: 14 Czerwca 2012, 17:19 »
suchy:
nie będziemy zawracać głowy wegi'emu, żeby "grzebał" w sofcie ARa!

Myślę że Wegi nie ma też czasu na BB ;P
Co do modowania AR to jakoś nie widzę lasu rąk a platforma do tego całkiem przywzwoita. Może ktoś by sie pokusił chociaż o zmodowanie RR na GA... wiem, że się da \"\"
Co do modu FC3 to można pomęczyć Final Action czy jakoś tak czyli mod FC3 do RR (GA)
Nie widzę przeciw wskazań poza jednym... nie mam możliwości zrobienia nowych GA, więc ewentualne mody dotyczą garstki userów GA. Pomyślimy po projekcie BLT 1.0
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Psychik

• Level 5
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #160 dnia: 14 Czerwca 2012, 17:27 »
Raf:
ja mam na stanie carta z przelacznikeim BB4 <> F2

czy moglbys pokazac jak on wyglada? chodzi mi glownie o obudowe...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #161 dnia: 14 Czerwca 2012, 18:13 »
obudowa wygalda "normlanie", tyle ze pomiedzy dwoma przyciskami chwilowymi jest przelacznik. przycziski jak w finalu - 2 : jeden to reset a drugi freeer menu dzialajacy oczywiscie tylko w trybie BB
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #162 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:18 »
suchy:
... pamiętam o modzie datasette i elektronicznym korektorze głowicy, ale tak jak pisałem już wcześniej, temat ruszy dalej dopiero jesienią! Postaram się zrobić tak, żeby już nie trzeba było "doczytywać" tego korektora z dyskietki i nie będziemy zawracać głowy wegi'emu, żeby "grzebał" w sofcie ARa!

W zasadzie kiedyś sam spróbuję ruszyć temat ROM'ów do cartów. Teraz póki jeszcze nie mam programatora, to na sucho nie mam jakoś ochoty się bawić. Fajnie, że pamiętasz o modach magnetu - czekam na jesień z niecierpliwością \"\"

Kisiel:
Nie widzę przeciw wskazań poza jednym... nie mam możliwości zrobienia nowych GA, więc ewentualne mody dotyczą garstki userów GA. Pomyślimy po projekcie BLT 1.0

A co stoi na przeszkodzie w uruchomieniu produkcji kolejnej serii GA?
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #163 dnia: 14 Czerwca 2012, 20:28 »
V-12/Tropyx:
A co stoi na przeszkodzie w uruchomieniu produkcji kolejnej serii GA?

Atmel wycofał się z produkcji Flashy serii AT29C => użycie flashy ze sektorem 64KB (AM29...), brak zainteresowania ze strony userów, liczyłem, że nie tylko ja będę coś na to kodował.
IMO lepiej skupić się na czymś innym, do GA i jego modowania powróce chyba w tym roku. Jad koduje też niespodziankę... top secret ;)
Na topie teraz mam BLT1.0 z różnymi wynalazkami które zajmną nam trochę czasu.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zyga

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #164 dnia: 15 Czerwca 2012, 07:39 »
kenji
Klon FC3 to byłoby coś. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej.

Swego czasu Wegi męczył mnie o rozrysowanie tego w eaglu.

Zrobiłem:
- skany obu stron płytki po wylutowaniu scalaków,
- nałożenie na siebie obu warstw w PAINT.net,
- na każdej warstwie narysowałem ścieżki innym kolorem,
- po narysowaniu na tym scalaków (3cia warstwa)...
...wyrysowanie schematu było już o wiele łatwiejsze \"\"

Utknąłem na etapie układania płytki drukowanej. Autorouter jakoś kiepsko sobie radził. Może wrócić do pracy ?

Jest to wersja Riska & Comp Holland -  z jednym epromem 27C512.