Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: BB8 ATRAX CLONE  (Przeczytany 38491 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #120 dnia: 08 Czerwca 2012, 11:29 »
Witam!
Uruchomiłem mojego karta, cuda już się nie dzieją (działa na wszystkich kompach), jeszcze raz dzięki za zainteresowanie.
Wegi pomysł z ożywieniem BB8 fantastyczny, ale wydaje mi się że przeróbki poszły za daleko albo za blisko - już wyjaśniam, kart BB8 i BB4 lub SMBIII i przełącznikiem mechanicznym działa wspaniale, natomiast w programowym zgubiliśmy funkcje resetu (nie wiem jak jest SMBIII bo nie znalazłem instrukcji). Po usunięciu resetu zostanie wolne miejsce do wykorzystania lub może da sie wypruć co ciekawsze kawałki z trzech i zrobić jednego karta, ewentualnie pozbierać co ciekawsze kawałki z innych.  Można też zrobić piggymod z dwóch 27c512 i przełącznikiem mechanicznym.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #121 dnia: 08 Czerwca 2012, 16:43 »
@elwer - pomysł reaktywacji BB8 fajny od Marabuta wyszedł, Bago i suchego - dzięki teraz czas na dokumentację, zrzut PCB itp \"\"

Z odzyskaniem miejsca po resecie - nie bardzo bo 5 bajtów nas nie urządza \"\"

Lda $dc01
cmp #$fd
bne +

jmp reset1
+
jmp reset2

To przykład obsługi resetu z wciśniętym lub nie CBM...

Zamiast ryć w prockach BB4 BB8... można od nowa postawić solidnego carta :D

Bardzo zacny pomysł na 128KB carta zapodajesz
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #122 dnia: 08 Czerwca 2012, 17:04 »
http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_07B_BB8&BB4.ZIP

to mod zmodowany o odzyskanie resetu - dodane opóźnienie po return'ie pozwala wcisnąć klawisz widoczny podczas resetu - info do dokumentacji:

sta $DF03 - to wspólne dla cartów wyłączenie widoczności epromu w obszarze $8000 - $BFFF

w epromie sprawa wygląda tak (banki zliczam od 0):

bank 0 i 1 to BB8 z bankowaniami sta $DF03, sta $dF08 i sta $dF0C

bank 2 to BB4 sta $DF03 i sta $DF04

Bank 3 to start carta którego źródło wygląda tak:

*=$8000

.BYTE <COLD
.BYTE >COLD
.BYTE <COLD
.BYTE >COLD
.BYTE $C3,$C2,$CD,$38,$30

COLD      
      SEI
      CLD
      LDX #$FF
      TXS
      INX

-
      LDA SYSOP,X
      STA $0900,X
      LDA SYSOP+256,X ;na wszelki wypadek 2 bloki...
      STA $0A00,X
      INX
      BNE -
      JMP $0900

SYSOP

.LOGICAL $0900   
      STA $DF03 ;disable cart and make cold start   

LDA #$37
STA $01

JSR $FDA3
LDA #$00
TAX
TAY

LP1
STA $02,Y
STA $0200,Y
STA $0300,Y
INY
BNE LP1
LDY #$A0

STY $C2
STA $C1

JSR $FE2D
JSR $FD90
JSR $FD15
JSR $FF5B
JSR $E453
JSR $E3BF

JSR $A644
LDX #$FB
TXS  

LDX #$00
   -
      LDA T1,X
      BEQ +
      AND #$3F
      CPX #14      
      BCS *+4
      ORA #$80
      STA $0608,X
      LDA #$01
      STA $DA08,X
      INX
      BNE -
   +
      LDX #$FB
      TXS
      CLI
;read key
KEY
      LDA #$00
      STA $C6
      JSR $FFE4
      BEQ *-3
      CMP #$0D
      BNE +
      STA $DF08 ;enable BB8
      LDA $0608
      BMI BBV8
      STA $DF04 ;enable BB4
BBV8
      LDA #$FE
      LDX #$00

;delay for press CBM or other key to reset...
   -
      DEY
      BNE -
      DEX
      BNE -
      CLC
      ADC #$01
      BCC -

JMP ($8000)
   +
      LDX #27
   -
      LDA $0608,X ;change inverse chars for choice
      EOR #$80
      STA $0608,X
      DEX
      BPL -
      JMP KEY

T1      .TEXT " BLACK BOX V8  BLACK BOX V4  RETURN"
      .BYTE 0
.HERE

I to chyba finalny MOD - mariaż BB4 i BB8
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #123 dnia: 08 Czerwca 2012, 17:30 »
http://c64power.com/forum/uploads/files/MOD_06A_BB8&SMB3.ZIP

To samo dla hybrydy BB8 SMB3 opóźnienie dla możliwości wciśnięcia klawisza opcji resetu
źródła dodane w zipie zarówno tu jak i dla BB4<=>BB8.

W tym wypadku reset jest na dwa razy jakby tzn. najpierw krótka procka starująca carta przepisuje się pod $0A00:

*=$BFA0
      SEI
      LDX #$00
   -
      LDA SYSOP,X
      STA $0A00,X
      INX
      BNE -
      JMP $0A00

SYSOP
      STA $DF04 ;anable mianbox and continue coldstart
      JMP $8200 ;like before rewrite from rom to ram and run to $0900
;here is $0A06 delay for pressing a key and start cartridge - we back here after the choice cart
      LDA #$FE
      LDX #$00
   -
      DEY
      BNE -
      DEX
      BNE -
      CLC
      ADC #$01
      BCC -
      JMP $85A7 ;this same start adress for SMB3, BB8 and btw. also BB4

druga główna procedura niewiele się różni od BB8&BB4 poza tym, że jest podzielona - współdziała z pierwszą z uwagi na braki wolnego miejsca w EPROM.

*=$8200 ;in SMB3 used spaces after cutted text of Athor R. Drahokaupil

LDX #$00

-
      LDA SYSOP,X
      STA $0900,X
      INX
      BNE -
      JMP $0900

SYSOP

.LOGICAL $0900   
      STA $DF03   

LDA #$37
STA $01

JSR $FDA3
LDA #$00
TAX
TAY

LP1
STA $02,Y
STA $0200,Y
STA $0300,Y
INY
BNE LP1
LDY #$A0

STY $C2
STA $C1

JSR $FE2D
JSR $FD90
JSR $FD15
JSR $FF5B
JSR $E453
JSR $E3BF

JSR $A644
LDX #$FB
TXS  

LDX #$00
   -
      LDA T1,X
      BEQ +
      AND #$3F
      CPX #14      
      BCS *+4
      ORA #$80
      STA $0608,X
      LDA #$01
      STA $DA08,X
      INX
      BNE -
   +
      LDX #$FB
      TXS
      CLI
KEY
      LDA #$00
      STA $C6
      JSR $FFE4
      BEQ *-3
      CMP #$0D
      BNE +
      STA $DF00
      LDA $0608
      BPL BBV8
      STA $DF08
BBV8
      JMP $0A06 ;back to last rewrited block for delay and run cart
   +
      LDX #31
   -
      LDA $0608,X
      EOR #$80
      STA $0608,X
      DEX
      BPL -
      JMP KEY

T1      .TEXT " BLACK BOX V8  SUPER MIAN BOX 3  RETURN"
      .BYTE 0
.HERE

Fizycznie w EPROM - pierwsze dwa banki to SMB3, ostatnie dwa to BB8 - pierwszy załącza się BB8 po resecie i on ma zmieniony wektor startu ($8000) z $85a7 na $BFA0.

Istotne: SB3 jest niezmieniony w kwestii bankowania - modowane bankowanie ma BB8 - SB3 jest zmodowany o startową procedurę i BB8 ma znnienione bankowanie oraz wektor startu o czym powyżej.

Kto może niech sprawdzi mody\"\"

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #124 dnia: 08 Czerwca 2012, 17:55 »
MOD07A - OK!

TESTCART - OK! ale trzeba przesterzegać pewnych reżimów pracy w zależności od typu carta! O co chodzi (i testy pozostałych poprawek) wyjaśnie juz po meczu. Niech MOC (jak mawiał Yoda) będzie z naszymi!!!

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #125 dnia: 08 Czerwca 2012, 18:28 »
całkiem dobrze im idzie \"\"

Ps. no jak wygra Grecja w dziesiątkę to będzie słabo ... nie możliwe :P
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #126 dnia: 08 Czerwca 2012, 18:54 »
Suchy zapewne ma na myśli NMI wyzwalane przez zamrażarki AR i FC3... i tryb ultimax - dlatego program jest napisany w obszarze "poniżej" $1000

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #127 dnia: 08 Czerwca 2012, 22:35 »
@wegi, testowałeś TESTCART na prawdziwym C64 z realnym cartem? Jesli tak to opisz jak to robiłeś.

Jedyny cart, który nie sprawiał mi problemów i dał się testować przy pomocy TESTCARTa, to BBv2 (akurat takiego najprostszego carta mam). No ale tak na dobrą sprawę, to nie ma co w nim testować: 27C64 - jeden blok 8KB widziany w obszarze ROML i tylko załącz/wyłącz widoczność carta, poprzez impuls na I/O1/ lub I/O2. Poprawiony program TESTCARTA wyswietla dobrze, wpisane do DRAMa zera (po wyłączeniu widoczności BBv2) lub wyswietla zawartość EPROMa na carcie (po załączeniu widoczności BBv2), pokazaną na ekranie zawartośc można przewijać. Widać jest również poprawnie zawartośc ROMa BASICa i chodzą dobrze inne opcje TESTCARTa, tak jak założyłeś wegi, no ale na tym koniec. Z innymi cartami TESTCART nie działa poprawnie. Moim skromnym zdaniem program do odczytania zawartości carta to jedna sprawa, a testowanie carta to druga (no i teraz nie wiem, czy coś uniwersalnego dla jednej czy drugiej sprawy ma sens) - "macanie" po omacku bankowanego carta prowadzi do "zwiech" (np. po nieświadomym załaczeniu trybu ULTIMAX, jak to jest w przypadku konstrukcji BB8) i po tym w konsekwencji dziwnych działań zarówno TESTCARTa jak i samego carta (wyszło w praktyce i nie wszystkie sytuacje z tym związane są dla mnie do końca jasne). Dodatkowo może dojść do ustalenia stanów zabronionych na pinach EPROMa w carcie po niewłaściwym bankowaniu - słuszne dla BB8, ze względu na jego konstrukcję, przy pracy z mniejszymi pamięciami niż 27512 - patrz wcześniej moja tabelka bankowania, poprostu niektórych adresów bankowania w BB8 nie można uzywać dla określonych typów EPROMów). Nadal będę optował, że testowanie carta, to raczej softem z poziomu carta i z pełną świadomością konstrukcji i sposobu działania carta - no chyba, że cos NIE TAK KUMAM do końca, to mnie w razie czego wyprowdźcie z błędu!

elwer:
pomysł z ożywieniem BB8 fantastyczny, ale wydaje mi się że przeróbki poszły za daleko albo za blisko

... no właśnie, jeśli chodzi o mnie to nie chodziło mi o ożywianie BB8, ale o jego modowanie i pokazanie, że ten cart coś jeszcze potrafi, dzięki ciekawemu PCB. Mody z "ożenkami" (jak to fajnie określił wegi) poszły na początek, ale to jeszcze nie koniec. \"\"

PS Ale Ruscy pogrom Czechom zrobili!

MOD7B i MOD6A sprawdzę następnym razem.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #128 dnia: 08 Czerwca 2012, 22:59 »
Poprawię testcarta - może wprowadzenie w ultimaxa doprowadza do zwiech owszem - ja używam IRQ w nim i wtedy przesłaniany jest wektor romu - tym nie mniej jak masz zadanie dostać carta w łapy i rozkminić jego bankowanie to nie masz wielkich możliwości - owszem były zwiechy ale one też są sygnałem jakimś - sprawdzę zaraz co jest i powiem. Akurat nie mam już niestety żadnego BB mam actiona i finala - na emu action chodzi to duże prawdopodobieństwo, że pochodzi na realu. Poprawię, żeby to się wykonywało w pętli a nie z IRQ może będzie lepiej ale jak już wiesz np, że masz coś takiego jak w BB i jak będziesz ustawiał wartości na $DF00 a potem przełączysz na IO1 - powinno być OK...

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #129 dnia: 08 Czerwca 2012, 23:21 »
@wegi, jak już poprawiasz, to może na początku przed uruchomieniem TESTCARTa opcja z pytaniem w stylu:

Wpisz domyślny adres bankowania? (DE00-DEFF/DF00-DFFF)
Wpisz domyślny bajt bankowania? (00-FF)"

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #130 dnia: 09 Czerwca 2012, 00:21 »
Działa to u mnie w 1541U gdzie wybieram albo Actiona albo FC3. @suchy - czym innym jest zrobienie programu do testowania znanego Ci już karta - taki selftest czy np. włożono 32/64/128/256KB ROM a czym innym "macanie na ślepo" jak nie wiesz jak się cart bankuje - dlatego zrobienie takich "wygód" jak wpisanie żądanego adresu w trakcie może być niewykonalne bo np w tym momencie basic masz zasłonięty cartem i obsługa klawiatury nie działa, zmienione wektory itp. takie coś byłoby najlepiej na starcie bo jak już zabankowałeś carta to odwołania do rom są niebezpieczne - rozpoczęcie bankowania od $DF00 jest bezpieczne dla FINAL3 i AR które bankują się na $DFFF i $DE00 - w praktyce jak działasz na nieznanym carcie - to nie wiesz co jest "bezpieczne" a co nie i to jest właśnie macanka - ja to robiłem tak, że w pętli "waliłem" wszystkie możliwości po całym IO i zatrzymywałem się tam, gdzie był "zasłonięty" RAM. Tu nie ma idealnych rozwiązań. Jest source kto chce i się zainteresuje zmieni sobie\"\"

MODY 7B i 6A działają?

Offline elwer

• Level 4
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #131 dnia: 09 Czerwca 2012, 11:02 »
Nie sprawdzałem Reset + CTRL (uruchamianie programu przez reset) muszę pogrzebać za programem. Pozostałe funkcje  BB 8 i 4 w modach 7B i 6A działają (trzeba załapać naciskanie klawiszy). Co do SMBIII to Reset +CTRL(to co klawisz F7)  i +R/S(moduł syntezy) działają reszta ? - może ma ktoś instrukcję do SMBIII.

Offline wegi

• Level 7
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #132 dnia: 09 Czerwca 2012, 14:10 »
Jedyny podejrzany o instrukcję MB3 to V12 \"\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #133 dnia: 09 Czerwca 2012, 14:35 »
Mam instrukcję \"\". Wciskając reset i trzymając jednocześnie klawisz CONTROL, przechodzi się bezpośrednio do systemu Black Box X (bardzo wygodna opcja, tysiące razy przeze mnie wykorzystywana). Opcja ta działa również, jak uruchamiamy C64 przyciskiem POWER i przytrzymujemy klawisz Control.

Z kolei przytrzymanie klawisza Run/Stop z resetem powoduje wskoczenie do Modułu Syntezy Polskiej Mowy. Reset z C= wskakuje do C64 bez kartridża ;)
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

suchy

• Gość
BB8 ATRAX CLONE
« Odpowiedź #134 dnia: 09 Czerwca 2012, 19:01 »
Panowie bez przesady z tymi resetami, przecież wegi nie będzie tworzył od nowa softa do cartów MB, czy BB. \"\" \"\" (szkoda na to jego czasu). Obsługa za bardzo się komplikuje. No coś za coś (do opcji kartów mozna przecież wejść z menu każdego carta i nie jest to jakieś bardzo upierdliwe) - mamy teraz na jednym carcie BB8, praktycznie bez żadnych poważniejszych przeróbek (poza wymianą pamięci) dodatkowy drugi cart do wyboru, więc to juz i tak dużo. Czy jest sens dalej to poprawiać i komplikowac obsługę. To juz lepiej stworzyć zupełnie nowego carta, tak jak zresztą wegi pisał. Te "ożenki" cartów to tylko MOD nr 1 BB8 (w celu pokazania, że PCB BB8 stać na więcej)  - będą następne mody BB8 (juz nie związane z oprogramowaniem MianBoxów, czy BlackBoxów) Jeśli już to wolałbym, żeby wegi skoncentrował sie teraz na uzupełnieniu/poprawieniu TESTCARTa - to może wyjdzie z tego jakiś fajny i przydatny programik. Ktoś testował TESTCARTa na real-sprzęcie (poza wegim i mną), np z BB8?

elwer:
Nie sprawdzałem Reset + CTRL (uruchamianie programu przez reset) muszę pogrzebać za programem. Pozostałe funkcje BB 8 i 4 w modach 7B i 6A działają (trzeba załapać naciskanie klawiszy). Co do SMBIII to Reset +CTRL(to co klawisz F7) i +R/S(moduł syntezy) działają reszta ? - może ma ktoś instrukcję do SMBIII.

... no fajnie, że to sprawdziłeś. W końcu ktoś mnie zluzował na posterunku. \"\" \"\" Niestety wegi sam "kodzi" w tym wątku - do pomocy chętnych nie ma.