@
wegi, testowałeś TESTCART na prawdziwym C64 z realnym cartem? Jesli tak to opisz jak to robiłeś.
Jedyny cart, który nie sprawiał mi problemów i dał się testować przy pomocy TESTCARTa, to BBv2 (akurat takiego najprostszego carta mam). No ale tak na dobrą sprawę, to nie ma co w nim testować: 27C64 - jeden blok 8KB widziany w obszarze ROML i tylko załącz/wyłącz widoczność carta, poprzez impuls na I/O1/ lub I/O2. Poprawiony program TESTCARTA wyswietla dobrze, wpisane do DRAMa zera (po wyłączeniu widoczności BBv2) lub wyswietla zawartość EPROMa na carcie (po załączeniu widoczności BBv2), pokazaną na ekranie zawartośc można przewijać. Widać jest również poprawnie zawartośc ROMa BASICa i chodzą dobrze inne opcje TESTCARTa, tak jak założyłeś
wegi, no ale na tym koniec. Z innymi cartami TESTCART nie działa poprawnie. Moim skromnym zdaniem program do odczytania zawartości carta to jedna sprawa, a testowanie carta to druga (no i teraz nie wiem, czy coś uniwersalnego dla jednej czy drugiej sprawy ma sens) - "macanie" po omacku bankowanego carta prowadzi do "zwiech" (np. po nieświadomym załaczeniu trybu ULTIMAX, jak to jest w przypadku konstrukcji BB8) i po tym w konsekwencji dziwnych działań zarówno TESTCARTa jak i samego carta (wyszło w praktyce i nie wszystkie sytuacje z tym związane są dla mnie do końca jasne). Dodatkowo może dojść do ustalenia stanów zabronionych na pinach EPROMa w carcie po niewłaściwym bankowaniu - słuszne dla BB8, ze względu na jego konstrukcję, przy pracy z mniejszymi pamięciami niż 27512 - patrz wcześniej moja tabelka bankowania, poprostu niektórych adresów bankowania w BB8 nie można uzywać dla określonych typów EPROMów). Nadal będę optował, że testowanie carta, to raczej softem z poziomu carta i z pełną świadomością konstrukcji i sposobu działania carta - no chyba, że cos NIE TAK KUMAM do końca, to mnie w razie czego wyprowdźcie z błędu!
elwer:
pomysł z ożywieniem BB8 fantastyczny, ale wydaje mi się że przeróbki poszły za daleko albo za blisko
... no właśnie, jeśli chodzi o mnie to nie chodziło mi o ożywianie BB8, ale o jego modowanie i pokazanie, że ten cart coś jeszcze potrafi, dzięki ciekawemu PCB. Mody z "ożenkami" (jak to fajnie określił
wegi) poszły na początek, ale to jeszcze nie koniec.
PS Ale Ruscy pogrom Czechom zrobili!
MOD7B i MOD6A sprawdzę następnym razem.