Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przekroczyc 3 kanaly ?  (Przeczytany 4686 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #90 dnia: 10 Grudnia 2002, 17:58 »
>:Cholera wie, az tak biegly w kodzie nie jestem zeby w to sie wglebiac  

Jestes wystarczajaco biegly i qmaty.

Ozdrawiam.

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #91 dnia: 11 Grudnia 2002, 21:42 »
Qrde jak zmusic Vice zeby speech sample bylo slychac? Czy to w ogole mozliwe czy tez moze emulatory to wielkie lajno?

Narazie widze, ze programik dziala ale slysze krzyk ciszy.

Ozdrawiam (innych a siebie lecze).

eXbee_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #92 dnia: 11 Grudnia 2002, 23:45 »
Jemasoft: a zobacz ustawienia New/Old Sid, moze to cos pomoze... No i sprawdz jeszcze na CCS64. Mi na jakims z nich (sorki, nie pamietam juz dokladnie...) wszystko dzialalo jak nalezy - chociaz najlepiej odsluchiwac na C64, co nie musze chyba dodawac.

Smalltown Boy_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #93 dnia: 12 Grudnia 2002, 00:13 »
Na VICE 1.10 wszystko powinno chodzic, no chyba ze wlaczyles 8580 - jak nadal nie dziala, to moze mi to przyslij (chbrown@wp.pl) zobacze co z tym.
Emulatory rzadza
A jakze...

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #94 dnia: 08 Grudnia 2002, 16:42 »
Niniejszym dementuje swoje wczesniejsze stwierdzenio-przypuszczenia!!!

Zaciekawiony dyskusja zrobilem na predce (bo nie mam tyle wolnego czasu ile bym chcial gdyz na chleb zarabiam) sekcje programikowi SPEECH SAMPLE, ktory to powala jakoscia technologii Electronic Speech System. Mamy tu do czynienia z zaawansowana technologia odtwarzania sampli przy uzyciu przerwan NMI. Nie jest to jednak chamskie i kretynskie odtwarzanko z jakim mamy do czynienia na co dzien.

Wszystkim fachowcom goraco polecam przejrzenie kodu, ktory startuje od adresu $c800.

Szczegolnej uwadze Kolegow polecam fajniusie procedurki obslugi przerwanek rozpoczynajace sie od adresu $c083.

Jestem ciekaw wnioskow szanowenego grona po analizie.

Tymczasem tradycynie wszystkich ozdrawiam i zaraz wyjezdzam na 2 dzionki do Poznania (podraznic kibicow Lecha

wizard_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #95 dnia: 08 Grudnia 2002, 17:53 »
>:Jestem ciekaw wnioskow szanowenego grona po analizie.  

No to patrz pare postow wyzej

emeryt_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #96 dnia: 10 Grudnia 2002, 00:07 »
widze ze rozmowa zeszla na bardzo wysoki poziom. Dla mnie w tym momencie juz jest to czyta abstrakcja - powiem szczerze, ze nie bardzo rozumiem o czym gadacie (Jemasoft, Wizard, Smalltown Boy..) - no i juz macie sposob, zeby zaimponowac kobiecie hehehe

Jak dalej bedzie takie zainteresowanie C64, to podejrzewam ze ktos wreszcie wpadnie na pomysl zrobienia muzyki chociaz na jednym kanale wiecej.  

Uklony.

Smalltown Boy_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #97 dnia: 12 Grudnia 2002, 00:11 »
>: Jak dalej bedzie takie zainteresowanie C64, to podejrzewam ze ktos wreszcie
>: wpadnie na pomysl zrobienia muzyki chociaz na jednym kanale wiecej.  

No przeciez dopiero co umowilismy sie wszyscy, ze mozna zrobic muzyczke pieciokanalowa

Jemasoft_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #98 dnia: 12 Grudnia 2002, 18:28 »
>:No przeciez dopiero co umowilismy sie wszyscy, ze mozna zrobic muzyczke pieciokanalowa  

A Dolby Digital 5.1 mozna? Bo ja wielkim fanem jestem.

Offline wackee

• Level 6
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #99 dnia: 15 Stycznia 2003, 01:31 »
CHOLERA JASNA!

Jak to sie stalo ze mnie taka dyskusja ominela??

Tak to jest jak sie pobieznie forum przeglada :wink:

Wlasnie przeczytalem sobe caly ten watek (przyznam sie bez bicia - Z WYPIEKAMI NA TWARZY)...

Do poczatkowej czesci dyskusji jeszcze bym moze cos dorzucil (przeprowadzilismy kiedys bardzo owocna dyskusje z Olsenem i Praiserem (chyba dobrze pamietam) na temat pozornego zwiekszania ilosci kanalow,  wniosek byl taki, iz wiekszosc muzykow ma jakies tam swoje patenty, najciekawsze jest to ze ja swoj patent tlumaczylem chyba ze trzy razy i chyba nie do konca skutecznie, hie hie).  

Ale od momentu jak weszly sample to juz bym chyba nie dal rady. Nie znam sie po prostu. Pogadac o samplach i syntezie na PC to moglbym (zajebiscie duzo na ten temat czlowiek lyka, jak siedzi w Buzzie, lub tez interesuje sie troche historia muzyki elektronicznej i starymi (ladne angielskie slowko \'vintage\') syntezatorami analogowymi). Ale to zupelnie inna para kaloszy.

Innymi slowy - dzieki dla wszystkich udzielajacych sie w powyzszym watku, i respekt!

.wenrzowy [your.favourite.noizz.dealah]

emeryt_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #100 dnia: 16 Stycznia 2003, 12:40 »
WACEK:

>:Jak to sie stalo ze mnie taka dyskusja ominela??  

trzeba zagladac czesciej

>:Wlasnie przeczytalem sobe caly ten watek (przyznam sie bez bicia - Z WYPIEKAMI NA TWARZY)...  

nieskromnie powiem, ze jestem dumny ze odwazylem sie zapytac o te kanaly i powstal chyba najciekawszy watek na tym forum.

>: wniosek byl taki, iz wiekszosc muzykow ma jakies tam swoje patenty, najciekawsze jest to ze ja swoj patent tlumaczylem chyba ze trzy razy i chyba nie do konca skutecznie, hie hie).  

tzn. mas 3 kanaly ale slychac jakby bylo ich wiecej ? Tylko prosze: wytlumacz to najprosciej jak potrafisz bo ja na muzyce nie bardzo sie znam (tehnicznie).

POZDRO

wizard_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #101 dnia: 16 Stycznia 2003, 13:14 »
Emeryt:

(Pozwolicie ze wtrace cos od siebie)  
Pozorne zwiekszanie ilosci kanalow to po prostu uzywanie wielu instrumentow na jednym kanale, ale rowniez rozdzielanie poszczegolnych partii utworu (granych przez jeden instrument) na wiecej niz jeden kanal. Np. na jednym gra nam perkusja+bas (oczywiscie nie naraz, tylko sekwencyjnie-po sobie), na drugim arrpeggio i tez perkusja, gdzieniegdzie mozna wrzucic pojedyncze dzwieki basu, na trzecim lead i moze cos jeszcze...    
Glowna idea jest taka, ze jezeli na danym kanale mamy w pewnym momencie ":wolne miejsce": (cisze) to przenosimy tam dzwiek ktory normalnie gralby na innym kanale i przez to robi sie ":wolne miejsce": na tym innym kanale   Wrazenie jest takie jakby gralo wiecej sciezek instrumentow niz jest w rzeczywistosci, jest tylko zasadnicza wada, ze wybrzmiewanie tych instrumentow nie moze byc zbyt duze (bo po prostu nowy zagrany dzwiek utnie nam poprzedni).
Sa jeszcze patenty z robieniem pojedynczego instrumentu, ktory brzmi jak dwa (przynajmniej bardzo podobnie), ale to juz osobny temat

PS. Zgadzam sie ze to jeden z ciekawszych watkow na tym forum, dlatego przyjmij moje podziekowania i zarazem gratulacje za ":zainicjowanie": tej dyskusji

eXbee_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #102 dnia: 16 Stycznia 2003, 13:24 »
ooo, watek zmartwychwstal

wizard >:>: no, to co opisales niezmiennie stosuje od kilku lat. U mnie dokladnie wyglada to tak:  

#1 kanal - \'stopa\' + bass
#2 kanal - appregio (":woda": - (C) by Milosz Ignatowski) + \'talerz\'
#3 kanal - solowka

dzieki takim zabiegom mozna tez robic echo na hardtracku (nie wiem jak to jest na innych edytorach, moze tam echo jest jako efekt na jednym kanale?). Tzn. na jednym kanale rozdysponowac bass+appregio+talerz (da sie, da, chociaz nie brzmi to najlepiej) a na dwoch pozostalych robic solowke (na jednym kanale normalne solo, na drugim na instrumencie ":sciszonym": i wszystko przesuniete o 2 jednostki do przodu..).

emeryt >:>: przeczytaj to co napisalem do wizarda. Moze to ci rozjasni co nieco. Domyslam sie, ze to wlasnie ten patent Wacka, chociaz... jesli Olsen nie mogl tego zrozumiec........ hmmmm. To moze jednak co innego ma wacek w rekawie

Smalltown Boy_

• Gość
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #103 dnia: 16 Stycznia 2003, 22:52 »
A propos robienia ":jednego instrumentu brzmiacego jak dwa": - to czy ktos kiedys zrobil inny miks niz bas+cos?
Ja mam na koncie juz: bas+werbel, bas+hihat (to robi prawie kazdy), bas+stopa, bas+krotkie dzwieki niby-syntezatora.
A nie, przepraszam - jeszcze arpeggio+hihat.
Co do echa - mozna zrobic patent taki, by np. na kanale z melodyjka wstawiac ten sam instrument, ktory prowadzi melodyjke, tylko z opoznieniem i ciszej. Czasem mozna go jeszcze skrocic (zmiana adsr).

Offline wackee

• Level 6
Przekroczyc 3 kanaly ?
« Odpowiedź #104 dnia: 18 Stycznia 2003, 18:37 »
Kwestia kanalow to w ogole jak dla mnie jest maksymalna wtopa, bo marza mi sie naprawde glebokie pady i solidne stringi nakladajace sie na siebie... Do zrobienia ambientu na c64 rzecz IMHO niezbedna (jedno z moich idee fix jako kompozytora na c64). Dlatego chyba do dnia dzisiejszego nikt nie zrobil naprawde dobrego ambientoidalnego brzmienia na SIDzie - ja pare razy probowalem - w ":Life In Forms": chociazby. Ale jest to bardzo trudne, bo przy trzech kanalach ciezko zrobic ladne \'przelewanie sie\' brzmien ze soba + jakies fxy w tle...

Co do mojego patentu, to rzeczywiscie zostalem w sumie troche rozpracowany przez Wizarda i Smalltown Boya ale nie do konca. Rzeczywiscie chodzi mi o granie dzwiekiem ktory udaje dwa dzwieki, ale mam na mysli polaczenia w rodzaju stopa + krotki synth lub dlugi bas + krotki synth. Patent mozna wykorzystac przede wszystkim przy muzyce robionej na kompo, kiedy wiadomo jest, ze bedzie ona odgrywana na sali z poglosem (wiekszosc party place ma niezle poglosy, prawda?) ...Teraz robimy sobie kilka (zagadka nr.1 - ile?) identycznych brzmieniowo instrumentow, ale z innymi tabelami przebiegow fal (jak przy instrumentach perkusyjnych). Przykladowo, laczac bas oparty o $4x z synthem $2x, tworze sobie instrument w ktorym pierwsze dwie ramki to $2x, a reszta do konca - $4x, przy czym $2x jest wyzsze od $4x o +3 oktawy Nastepnie tworze sobie kolejny instrument - identyczny, ale $2x jest wyzsze od $4x o +3 oktawy i jeden polton Nastepny instrument ->: analogicznie  + 2 poltony i tak dalej. Tak samo tworze instrumenty przesuniete ":w dol":, aby moc zagrac kazda \'odleglosc\' w poltonach miedzy basem a synthem.  

Jak latwo przewidziec, ustawienie tego wszystkiego w patternie przy niezaleznosci tych dwoch linii melodycznych jest dosc karkolomne i nierzadko wymaga kawalka kartki i dlugopisu.

Efekt moze byc niezly, jezeli dodatkowo wrzuca sie po drodze to brzmienie $2x na innym kanale z innym instrumentem lub luzem (maskuje to wrazenie zaleznosci rytmicznej miedzy linia basu a rzeczonym $2x). Oczywiscie, nie w kazdym kawalku da sie w ogole cos takiego zrobic aby mialo rece i nogi - im wiecej dzieje sie w kawalku, im jest on dynamiczniejszy i bardziej \'zamotany\' - tym bardziej jest to niezauwazalne... No i oczywiscie nalezy sie modlic, iz poglos sali zrobi swoje tzn. uczyni z tych krotkich piskow cos co przypominac bedzie syntha

Nie wiem czy ten patent jest dla kogokolwiek czyms zaskakujacym pewnie nie

Jezeli chodzi o (pseudo) echo, to moja metoda najczesciej jest zrobienie dzwieku w miare szybko wybrzmiewajacego, na ktorym grane sa zapetlone trzy krotkie dzwieki. Dzieki temu kazde powtorzenie jest cichsze od poprzedniego no i mamy pseudo-echo