Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Stan i aktywnosc naszej sceny  (Przeczytany 2158 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

booker__

• Gość
Stan i aktywnosc naszej sceny
« Odpowiedź #45 dnia: 28 Marca 2011, 14:52 »

kisiel napisal:
Na Norcie pamietam Randala co biegal i przepraszal organizatora ze nie sprawdzil msx przed compo na realsprzecie, booker tez sie chwalil tym na Forever C \"Wink\"

K*WA ---   S P R A W D Z I L E M !!!!1oneoneone

I napewno nie mowilem, ze NIE sprawdzilem.

Oddalem dobrego zaka. Po kompotach odpalilem NA EMU, a ze bylem nawalony nie sprawdzilem nastawow - odpalil sie ze starym SIDem, popierdzial, to uwierzylem, ze mialem cos zwalone.

kisiel napisal:

Zrobcie sobie rachunek sumienia:
1. Kiedy ostatni raz widzialem dema na c64 na zywym sprzecie (np. EOD)?

Zara po Forewerze, na przyklad. A wczesniej w grudniu, na Silly Venture 2k10, i troche przed, sprawdzajac czy demca na pokaz funguja z moim 1541u a emul byl bardzo pomocy, zeby sobie poprzewijac na warpie dziesiatki dem, co by obaczyc, ktore nudne.

kisiel napisal:

2. Odpalam produkcje przed kompo na c64?

Z A W S Z E pomijajac 2SID, bo nie mam.

kisiel napisal:

Jest zmiana no nie?

Tak, jest - robi sie szybciej, wygodniej, przyjemniej \"Smile\" Jak w 2006 na X-Party 500 razy prad sie walil, to myslalem ze sie zajebie,
i plakalem, ze nie robilem POD EMULATOOOREEEEEMM \"Laughing\" Nie mowiac, o tym, ze edytor muzyczny JCHa zgrywal wylacznie bez turbo, a ze zrodla maja po 100-pare blokow, no to bylo kurwa, zenujace. (pomne, ze srednio na zaka zgrywam od 30 do 90 workow)

kisiel napisal:

Na lepsze ?

Nie robisz dem/grafy/muzy a sie najwiecej odnosnie ich robienia odzywasz \"Razz\" \"Laughing\"  
Ksiadz i eunuch z jednej sa parafii
 \"Laughing\"  \"Laughing\"

Reasumujac Twa kisilozofia jest taka - lepiej zrobic jedno chujowe demo na rok tylko komodorze, joystickach, potracic w chuj pracy na zjebanych dyskietkach i itd. niz zrobic  pare fajnych na emulu. Wez daj spokoj stary \"Very Zrob cos w koncu na tego swojego wypasionego komodora z dyskiem i turbem itd, bo bym chcial cos W KONCU na niego zobaczyc, zrobionego. No. A nie tylko puszczasz sample z Neptuna cale kurwa boze party \"Very

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Marca 2011, 15:37 »
wow ales sie rozkrecil. Booker jak widze rozmowa o sensie sie sprowadza jak zwykle do udowodnienia racji. No wiec nie jestem garbaty i nie zamierzam tego udowadniac \"Smile\" Przedstawilem moja opinie i tyle.

PS. Czyli co czesc zakow byla puszczona na dobrym sprzecie a czesc na zlym? Czy jakis equalizer byl ustawiony?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

booker__

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 28 Marca 2011, 15:47 »

kisiel napisal:
wow ales sie rozkrecil. Booker jak widze rozmowa o sensie sie sprowadza jak zwykle do udowodnienia racji. No wiec nie jestem garbaty i nie zamierzam tego udowadniac \"Smile\"

Nie wiem dlaczego ale podnosi mi cinienie takie gadanie.  \"Laughing\"  Racje maja Ci, co robia \"Smile\" Dla mnie np. jak produkcja jest sredniej jakosci (wpomniane 15 years Tropyxu - bez urazy, ale jest to dla mnie srednie) a robiona byla na samej komodzie, znaczenia nie ma - kiedy efekt koncowy jest z dupy, to jest z dupy, i tyle... filozofie tez moza sobie wsadzic w dupe \"Very Przedstawiam tylko moja opinie, i tyle. Czy robimy na komie czy emu, koncowe ograniczenia dla wszystkich sa takie same \"Smile\" bo produkcja ma chodzic na C64.

kisiel napisal:
PS. Czyli co czesc zakow byla puszczona na dobrym sprzecie a czesc na zlym? Czy jakis equalizer byl ustawiony?

Stary nie wiem. \"Smile\" Komp byl caly czas ten sam, czyli z 8580. CreamD puszczal mi to, co sobie skopiowal na swojego 1541u-II to to w ogole sie rozjezdzalo, jakby plik byl rozwalony. On juz nie rozprowadzil tego pliku -  w paczce ze stuffem z Forever C jest to co oddalem jako \"poprawione\" \"Laughing\" (ma lekko inna nazwe). Zak przed oddaniem sprawdzalismy na maszynie Conrada z 6582 (ktory ma te same bebechy co 8580) jedyna roznica, to byly sciete dolne czestotliwosci, ale juz wiem dlaczego - monitor ktory przywiozlem na party na wysciu je scinal (samorobka z tym wyjsciem). Na CSDb wrzucilem link do zgrywki z mojej komody tego samego pliku, ktory dostal CreamD.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #48 dnia: 28 Marca 2011, 15:58 »
co do dem Tropyx\'u to jak ich bawi tworzenie takich dem, to dla mnie poziom jest do zaakceptowania, w koncu kontra bylo wspaniale Demo, Sebaloza. Jakos ludzie duzo pisza o speedcodach i metodach kodowania na PC a Tropyx nic  sobie z tego nie robi i robi dema na C64. Taki oldskul i jakos to dziala.

Booker no to jak to wyszlo to ja juz sam nie wiem, 1541U raczej nie poszatkowalo pliku, moze dales jakis meta nie sprawdzony plik a inny sprawdziles.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

booker__

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 28 Marca 2011, 16:05 »

kisiel napisal:
co do dem Tropyx\'u to jak ich bawi tworzenie takich dem, to dla mnie poziom jest do zaakceptowania, w koncu kontra bylo wspaniale Demo, Sebaloza. Jakos ludzie duzo pisza o speedcodach i metodach kodowania na PC a Tropyx nic z sobie z tego nie robi i robi dema na C64. Taki oldskul i jakos to dziala.

A ja sobie nic z tego nie robie \"Smile\" To, ze Tropyx robi tylko na C64 to super ale to ich sprawa jest. I git ale mnie z tego powodu nie staje.. Uwazam, ze kazdy powinien i ma prawo uzywac takich narzedzi jakich chce \"Smile\" To co moze byc lepsze albo gorsze, lamerskie albo mistrzowskie, to efekt koncowy.

Dokladnie - nie wazne jak, byle by mi stanal \"Very

Co do Sebaloza, mysle, ze BSOD byl lepsza odpowiedzia.

Bysmy szli oldskool, na snail maile i inne gowna, nigdy w 6 dni nie poskladano by inwitki SP5. Samo wyslanie dyskietki w te i z powrotem do UK to dwa tygi luzem. Dlaczego zaden oldskulowiec jej nie zrobil, tylko emulamuchy musialy? \"Laughing\"  

Prosze, do LCP jest 4 miechy, zbierz oldskuli i zrobcie nowa inwitke. Serio.

kisiel napisal:

Booker no to jak to wyszlo to ja juz sam nie wiem, 1541U raczej nie poszatkowalo pliku, moze dales jakis meta nie sprawdzony plik a inny sprawdziles.

No wlasnie nie..  - te same pliki (.d64 i .prg) przywiozlem do domu i wrzucilem na CSDb, i to samo tez odpalalem na komodzie Conrada, i z tego samego zgralem audio z mojej komody.  Ale to dopiero jak wytrzezwialem wszystko mi sie ulozylo w logiczna calosc.

Co do szatkowania, to wiem ze Firmware 2.0C dla 1541u-I zle tworzy .d64 itd. Ogolnie cos jest z zapisem. No ale chyba dla -II jest ok.

Anyway - po temacie!  \"Very

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #50 dnia: 28 Marca 2011, 17:11 »

kisiel napisal:
ja nie moge tworzyc sprzetu(produkcji) bez wlaczenia c64.

Jak stworzysz jeden projekt plytki CART-a zajebisty w calosci na C64 uzywajac programu Platine z 1985 roku to Twoje spojrzenie na nia bedzie zupelnie inne.

http://noname.c64.org/csdb/release/?id=84671

Przeczytaj sobie co napisales a co ja napisalem.

To o tej drodze pisze, jak ktos ma fun w robieniu projektu plytki w piec minut na PC, konwert w 2s to rozumiem ale jak do tego dorabia sie pojecia SCENA HARDWARE na C64.... znaczy sie jaka: PC? Bo to chyba logiczne ze jak ktos projektuje plytki na C64 na Platine 1985 to ma tylko pod gorke i nie mozna tego porownac do nowej szkoly tworzenia na Cadzie na PC.

Wg mnie scena HARDWARE zmienila sie calkowicie, kiedys projektowalo sie plytki na Platine na c64 albo olowkiem na kartce - jesli akurat c64 byl zajety, bo crunchowalo sie nowe demko \"Smile\"

Potem rysowalo sie flamasterem sciezki na plytce, wrzucalo plytke do kwasu i po wytrawieniu powstawala piekna przyjemna plytka old school. Reczna wiertarka na korbke wiercilo sie dziury, wsadzalo podzespoly i lutowalo kolba.

Dzis na scenie HARDWARE juz nikt nie uzywa sprzetu sprzed 20-30 lat.

Plytki projektuje sie w 5 minut na PC na programie typu CAD lub konwert w 2s, wysyla sie pliki do Chinczykow, nikt sie nie bawi w reczne rysowanie sciezek, bo nie ma na to czasu, lepiej za wszystko komus zaplacic.

wlasnie najtansza oferta to byla w chinach na zrobienie pcb, klopot ze trzeba bylo zamowic kila tysiecy sztuk aby moc pochwalic sie kosztami na poziomie paru zlotych za plytke (bodaj 60 centow $).
Plytki oczywiscie bez testow i w najtanszym wykonaniu.

Mozna tez zamowic na stronie www.drukowane.pl, potem zaproponowac zeby ktos polutowal za 30 zl (niech zarobi na kolegach). Nieliczni maja profesjonalne stacje lutownicze (takie ultimate) np BGA ZM-R5860 za 13 tysiecy zlotych z dotykowym ekranem i komputerkiem ze sterownikiem PLC Delta (po skonczonym procesie istnieje mozliwosc analizowania przebiegu). Do tego jakis tani nowoczesny Tester napiecia DUSPOL digital plus (alarm wibracyjny + podswietlacz 3-pozycyjny wyswietlacz). Nie wspomne o programatorze T51Prog2 obslugujacego mikrokontrolery rodzin 51 i AVR (cena 1330 zl na allegro).

Zrobcie sobie rachunek sumienia:
1. Kiedy ostatni raz projektowalem plytke na Platine na c64?
2. Widzialem plytke z zywymi sciezkami namalowanymi flamastrem?
3. Lutowalem kolba?

Jest zmiana no nie? Na lepsze ? Na moj gust na gorsze.

Demka tez sie tak powinno robic w stylu old school Kisiel,  zgromadzic sprzet i soft za 20 tysiecy, zaprojektowac na PC ale nic nie kodowac na PC, tylko wykonanie czesci do dema zlecic Chinczykom (wg naszego projektu), a do poskladania demo dac do Zygi i PROJECT gotowy do wrzucenia na csdb \"Smile\"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #51 dnia: 28 Marca 2011, 17:50 »
Sebaloz ja projektuje plytki w Protelu.. co dla dzisiejszych elektronikow jest jak pisanie na komcia, ten program ma ponad 12 lat \"Smile\" I dziala.

Offline Sebaloz

• Level 6
« Odpowiedź #52 dnia: 28 Marca 2011, 17:54 »
Pierdolenie. 6502TurboAssembler V1.31 ma 13 lat i tez dziala. Tylko ze nie na c64.

Offline c---n

• Level 5
« Odpowiedź #53 dnia: 28 Marca 2011, 17:59 »
szczerze... 1 raz w zyciu mi sie tekst sebaloza podoba.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #54 dnia: 28 Marca 2011, 19:12 »
Sebaloz, a od kiedy tworzenie sprzetu do C64 jest dla ciebie scenowym.. hehe  Scena w 1986 w 1996 byla inna niz teraz ... tylko mnie sie to wydaje jak widac.
Konwertowane grafy Sebcia sa najlepsze i huj !!!!

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #55 dnia: 28 Marca 2011, 19:19 »
Takie tam Kisiolenie.

Dla mnie roznica jest taka, ze dzieki crossdev moge sobie porobic swoje kupiaste czterokilowki w roznych miejscach do tego nie przeznaczonych (czytaj: w hotelu w delegacji albo w pociagu \"Very). Dzieki temu latwiej mi znalezc na to czas i mam frajde, ze cos zrobilem. Przelicytuj to.

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #56 dnia: 28 Marca 2011, 19:25 »
Nie gadam juz na ten temat !!! Kurwa o gustach sie nie dyskutuje \"Wink\"

Ja wam wszystkim wpierdole piernika:P

booker__

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 28 Marca 2011, 19:28 »
2:1 \"Very

Kisiel nie mow, ze plytki ROBISZ NA PE CE CIE???

kotrobot__

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 28 Marca 2011, 19:39 »

wackee napisal:
Takie tam Kisiolenie.

Dla mnie roznica jest taka, ze dzieki crossdev moge sobie porobic swoje kupiaste czterokilowki w roznych miejscach do tego nie przeznaczonych (czytaj: w hotelu w delegacji albo w pociagu \"Very). Dzieki temu latwiej mi znalezc na to czas i mam frajde, ze cos zrobilem. Przelicytuj to.

W fabryce oczywiscie nie, bo to forum otwarte... \"Wink\"

zielok__

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 28 Marca 2011, 19:53 »

kisiel napisal:
Konwertowane grafy Sebcia sa najlepsze i huj !!!!

Kontynujac watek aby na forum nie nastala cisza:)
A czemu uwazasz, ze grafy Sebcia sa konwertowane?