... w kazdym badz razie ja bede sie trzymal przyjetej pinologii, czyli tak jak na foto powyzej (a Ty sobie przetlumacz na swoje

w razie czego).
Na plytce czytnika (dowolnego) przecinamy nastepujace sciezki biegnace od procka czytnika do pinow gniazda karty SD:
SD9 (DAT2)
SD1 (CS)
SD2 (DI)
SD5 (SCLK)
SD7 (DO)
SD8 (DAT1)
... po czym odciete piny gniazda karty SD: SD9 i SD8 lutujemy \"na sztywno\" do masy (konfiguracja karty SD do pracy z szyna SPI), a do pozostalych pinow j.w. lutujemy kabelki od plytki SD2IEC zgodnie z opisami na tym schemacie montazowym:

... przy czym SD1=SD01 itd.
Dodatkowo na plytce czytnika kart SD nalezy odciac od procka czytnika sciezki biegnace do przelacznikow stanu karty, ktore sie znajduja w gniezdzie karty SD. Do \"uwolnionych\" stykow przelacznikow podlutowac kabelki: SD CARD_DETECT i SD WRITE_PROTECT od plytki SD2IEC. Styki tych przelacznikow sa blisko siebie (na brzegu gniazda), ktory jest ktory nalezy zlokalizowac, a wiedzac jak dzialaja te przelaczniki nie bedzie z tym problemu (u mnie przelacznik SD WRITE_PROTECT jest z brzegu gniazda, ale nie mam pewnosci czy tak samo sa rozmieszczone we wszystkich typach gniazd do kart SD?):
- SD CART_DETECT zwiera styk do masy, jak karta jest w gniezdzie
- SD WRITE_PROTECT rozwiera styk od masy, jak przelacznik na karcie SD jest w pozycji LOCK (karta zabezpieczona przed zapisem).
Pozostalo jeszcze dolutowac do plytki czytnika kabelki od plytki SD2IEC z zasilaniem: +5V i masa (GND) (z lokalizacja masy nie ma problemu, natomiast +5V zgodnie z rozpiska zlacza USB)
... ot i cala przerobka czytnika SD w celu dostosowania go do wspolpracy z plytka SD2IEC.
PS1 Przypominam, ze jak wykorzystujemy czytnik SD, to juz nie potrzebujemy widocznego na powyzszym schemacie montazowym stabilizatora +3V3!
... i jeszcze jedno, niektorzy pewnie pomysla, ze takie podejscie do czytnika to istny hardcore

i owszem

, ale za to:
1/ czytnik kosztowal mnie 2,80 PLN (kupujac oddzielnie gniazdo karty SD i stabilizator +3V3 trzeba dac wiecej)
2/ lutowanie gniazda SD na plytce uniwersalnej, to raczej niezbyt dobry pomysl!

PS2 @starymarabut, ma byc dokladnie tak jak napisales