Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC  (Przeczytany 12857 razy)

Jacek31

• Gość
Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC
« dnia: 28 Stycznia 2011, 16:22 »
Witam. Tak, tak nie umarlem choc dlugo mnie nie bylo.
W sumie jak w temacie dorwalem druga M644 do projektu czytnika kart MMC/SD do C64, poniewaz pierwsza padla (lub sie zblokowala ?), to prosil bym o pomoc, przy zaprogramowaniu drugiej. Ale poniewaz PCB jeszcze nie mam to prosze o link do schematu, oraz do softu (najnowszego/najlepszego waszym zdaniem), jak sciagne to sie odezwe.
Mam programator STK200 a sorki, nie mam juz LPT w kompie to musze uzyc tego programatora:
http://www.sibit.pl/sklep/?8,usb-avr-prog

suchy

• Gość
« Odpowiedź #1 dnia: 28 Stycznia 2011, 16:40 »
@Jacek31, to juz nieaktualne, 644 mozna juz do szuflady odlozyc. Teraz rzadzi: ATMEGA1284P  \"Wink\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 28 Stycznia 2011, 16:42 »
No dobra ale chyba schematy i softy do wersji na M644 jeszcze gdzies sa \"Question\" Przeciez nie wyparowaly z dnia na dzien.
A ta ATMEGA1284P da sie zaprogromowac przez SPI, jak tak to bym se kupil majatku nie kosztuje.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 28 Stycznia 2011, 16:45 »
... pewnie, ze sa i ostatnia wersja na 644 obsluguje juz GEOSa. Zaraz Ci zapodam linki

Robisz na PCB w SMD, czy DIP na uniwersalnym??

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 28 Stycznia 2011, 16:48 »
DIP, bo taka mam. Tylko mam wersje bez P na koncu, ale chyba to bez znaczenia.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 28 Stycznia 2011, 17:37 »
No nie wiem, czy tak zupelnie bez znaczenia (w szczegoly sie nie wglebialem, bo nie mialem takiej potrzeby) . Jest niewielka roznica miedzy tymi prockami, a na stronie gdzie projekt SD2IEC jest dalej rozwijany specjalnie podaja poprawiona wersje oprogramowania do SiProga (PonyProg), ktora robi poprawnie 644P (bo wersja oryginalna Lanconelliego robi tylko 644). Przeczytaj to:

http://www.eltop.republika.pl/sd2iec.html

... i gdyby co to pytaj. Jak tylko bede w stanie to pomoge.

Zwroc uwage, ze jest kilka wersji PCB do MMC/SD2IEC. Roznia sie wykorzystaniem innych nog w procku i sposobem przeprowadzenia konwersji 3V/5V, oraz poprawieniem w ostatnich wersjach (PCB shadowolf) szyny IEC (rozdzielenie transmit/recive na nogach procka), co ma zmniejszyc kolizyjnosc SD2IEC z innymi urzadzeniami (stacja) podpietymi rownolegle do szyny IEC.

Ja mam w zasadzie pierwsza wersje PCB wg. schematu LarsaP, nie dla tego, ze tak wybralem, ale dla tego, ze od tego zaczalem testy (wczesniej jeszcze z prockiem 32) i juz tak zostalo \"Wink\". Obecnie mam tam zaprogramowana ostatnia wersje wsadu dla 644P 0.10.0. Nowsza wymaga juz wymiany procka na 1284P

Jesli chodzi o 1284P, to ciezko jest dostac u nas wersje DIP. Chyba tylko w hurtowni MICROS z Krakowa widzialem.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 28 Stycznia 2011, 21:20 »
Tak z ciekawosci luknalem sobie na datasheeta obu prockow: 644 i 644P. Pierwszy ma jeden programowalny USART, a drugi dwa, wiec nie sa zamienne miedzy soba w sytuacji gdy oba USARTy sa wykorzystywane. Drugi USART w 644P wyprowadzony jest (jako dodatkowa funkcja opcjonalna) na nogach PD2 (RxD1) i PD3 (TxD1) czego nie ma w procesorze 644!! Troche w BALONA atmel zrobil swoich klientow, bo najczesciej literki na koncu kojarzy sie z typem obudowy, a nie roznicami w strukturze.  \"Rolling

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 29 Stycznia 2011, 09:15 »
Tzn. TAk. Ja mam ten zestaw Kamami:
http://www.kamami.pl/dl/kamodmmc.pdf
Jest to gniazdo kart MMC/SD z konwerterem 3,3V<>5V i go chce wykorzystac, wiec sama plytka z CPU M644 moge pozbawic stabilizatora 3,3V i zasilac ja 5V z C64. Te 2 Diody LED mam zamiar zrobic tak ze wyciagne oryginalna diode POWER z obudowy C64 i wstawie tam diode RGB, z czego zielona to bedzie power, a czerwona i niebieska podlacze do czytnika. Tylko nie wiem jakie funkcje pelnia D1 i D2 na schemacie ?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 29 Stycznia 2011, 11:59 »
D1 RED - sygnalizuje zapis na SD (ciagle swiecenie w czasie zapisu) oraz blad urzadzenia (miganie)
D2 GREEN - sygnalizuje odczyt z SD (ciagle swiecenie w czasie odczytu)

... to wg. schematu Shadowolf\'a, natomiast w linku ktory podalem wyzej (schemat montazowy plytki wg. LarsP) dioda zapisu/bledu to D2 RED, dioda odczytu D3 w oryginale GREEN (ja u siebie dalem YELLOW).

Docelowo (po wbudowaniu SD2IEC do komcia) tez sie zastanawialem nad uzyciem jednej diody, co by nie dziurawic komcia (mam gdzies nawet zakiszona LED RGB 5mm), ale majac juz pewne doswiadczenie w uzytkowaniu SD2IEC proponuje jednak w celu jednoznacznosci sygnalizacji stanow SD2IEC (co by nie mieszac kolorow LED RGB, bo to dobrze widac tylko z pewnej odleglosci) wykonac jakis dodatkowy, prosty ukladzik, ktory bedzie wygaszal diode POWER komcia (GREEN w RGB) w momencie wlaczania sie  zapisu/bledu (RED w RGB), czy odczytu (BLUE w RGB).

Acha nie zapomnij o zamontowaniu przelacznikow UP/DOWN zmiany dyskietki (nie mam jeszcze koncepcji jak zamontowac te dwa mikroswitche w obudowie komcia) bo inaczej nie bedziesz mogl korzystac z GEOSa.

PS No tylko z takim wykorzystaniem LED RGB moze byc jednak pewien problem, bo po pierwsze o ile sie nie myle (nie sprawdzalem tego bo nie korzystam z bootloadera, ktory nie toleruje niektorych kart SD) jest tryb naprzemiennego migania D1/D2 w momencie upgradeowania z SD wsadu do procka.  \"Rolling , a po drugie mam takie wrazenie (po jakims juz czasie uzytkowania SD2IEC), ze oddzielne LEDy chyba lepiej percepcyjnie docieraja do wyobrazni w celu sygnalizacji stanu pracy, niz jedna LED migajaca roznymi kolorami!

... dobra, ale zostawmy te niuanse na koniec. Najpierw musisz zmontowac i uruchomic toto.  \"Wink\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 29 Stycznia 2011, 15:22 »
Faktycznie wodotryski zostawmy sobie na koniec, choc mozna by to zrobic na jednej LEDzie, tak jak w PC. Ale to na potem.
No nic musze zamowic jakas uniwersalna plytke bo nie umiem znalezc nic w moich gratach co by spasowalo. Moze i po drodze kupie te Mege1284P w DIPie bo znalazlem za 25zl, ale nie wiem czy pasuje do tego ukladu ?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 29 Stycznia 2011, 16:13 »
Daj linka gdzie znalazles 1284P do kupienia (w detalu, czy hurt? i czy faktycznie maja na stanie??).
... ja uzywalem plytki uniwersalne z TME, takiej (5cmx10cm), juz powiercona, a wiec mniej roboty:

H25PS050

... niewiele wiecej jak polowe tej plytki to jest wlasnie moj SD2IEC:

... zreszta zlacza widoczne na fotce, przewody, podstawka, kwarc, wtyczka DIN, no i ATMEGA644P PDIP40 tez sa z TME. Czytnik + karte uSD (Kingston 2GB) z redukcja do standard SD kupilem u usera: Gwarancja24 na alledrogo przy okazji wiekszych zakupow (podaje te dane, bo moze ktos jeszcze zechce sobie razem z nami zmontowac SD2IEC).

Jacek31 napisal:
Moze i po drodze kupie te Mege1284P w DIPie bo znalazlem za 25zl, ale nie wiem czy pasuje do tego ukladu ?

... pasuje do kazdej wersji PCB SD2IEC (nogologicznie zgodny z 644P). sciagnij sobie to:

http://www.sd2iec.de/sd2iec-0.10.1-binaries.zip

... i rozpakuj, bedziesz tam mial wszystkie, najnowsze niezbedne pliki dla 644P i dla 1284P. Te z wyroznikiem LarsP sa do plytki takiej jak moja (ta na fotce wyzej), czyli rowniez do Twojego SD2IEC z ta plytka zlacza SD z konwerterem z KAMAMI. U mnie za konwerter 3V/5V/3V robia cztery rezystory - rozwiazanie najprostsze, ale najgorsze z mozliwych).

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 29 Stycznia 2011, 17:12 »
ATMega1284P w DIP jest tu:
http://sklep.monster.pl/ATmega-1284P-PU-DIP-40-UKLAD(4,37724,42165).aspx
Plytke uniwersalna tez tam maja:
http://sklep.monster.pl/PS-50-50mm-x-100mm-3xPUNK-PLYTKA-UNIW(4,,42282).aspx
Wiec jutro jeszcze raz na spokojnie przetrzasne moje graty, zobacze co mam, zeby potem sie nie okazalo ze kwarcu nie ma czy co i zrobie zamowienie na M1284p, plytka i ewentualna reszte.
Karty MMC mam 2 - 32MB i 512MB z mojej starej Nokii, ale znalazlem 64MB na allegro za 7zl/szt, wiec sobie tez z 2 kupie, bo tyle mi starczy, do C64.
Gier z 2GB instalkami chyba na C64 jeszcze nikt nie robi \"Wink\" Przynajmniej nie slyszalem zeby nowy Crysis 2 wychodzil na c64.  \"Laughing\"
PS. linki sa poprawne, znaczy sie tak wygladaja w przegladarce, zreszta z stad je skopiowalem, tylko nawiasy powoduja ze na forum zle sie wyswietlaja ?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #12 dnia: 29 Stycznia 2011, 17:13 »
suchy a nie boisz sie ze taki pajak to gryzie?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 29 Stycznia 2011, 17:21 »
@kisiel, juz od wieeelu miesiecy wala mi sie toto po biurku, szojgam tym na lewo i prawo, na dodatek mam do tego dopiety (w celu testow) zegarek RTC zmontowany na polu stykowym (na powyzszej fotce tego nie ma) ze scalaczkiem PCF8583 i jakos wszystko hula bez problemu, a ja nadal jestem zdrowy i nie pokasany.  \"Wink\"  Docelowo bedzie wbudowane na stale do komcia, a wiec no problem (tej wtyczki DIN nie bedzie).

Zreszta popatrz tu: TOP / BOTTOM

... widywalem gorsze pajaki, bardziej wypasione!  \"Wink\"

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 29 Stycznia 2011, 17:23 »
Pajak by to byl jak bys to zlutowal na samej podstawce pod procesor, bez PCB. Tak to to bardziej pod model testowy podchodzi. Zreszta schludnie i dobrze zmontowany uklad na uniwersalce, bedzie dzialal lata bez awarii. Jedynie problemy mogly by byc jak by to mialo dzialac z jakimis bardzo duzymi czestotliwosciami, ale raczej taka grozba nie istnieje.