D1 RED - sygnalizuje zapis na SD (ciagle swiecenie w czasie zapisu) oraz blad urzadzenia (miganie)
D2 GREEN - sygnalizuje odczyt z SD (ciagle swiecenie w czasie odczytu)
... to wg. schematu Shadowolf\'a, natomiast w linku ktory podalem wyzej (schemat montazowy plytki wg. LarsP) dioda zapisu/bledu to D2 RED, dioda odczytu D3 w oryginale GREEN (ja u siebie dalem YELLOW).
Docelowo (po wbudowaniu SD2IEC do komcia) tez sie zastanawialem nad uzyciem jednej diody, co by nie dziurawic komcia (mam gdzies nawet zakiszona LED RGB 5mm), ale majac juz pewne doswiadczenie w uzytkowaniu SD2IEC proponuje jednak w celu jednoznacznosci sygnalizacji stanow SD2IEC (co by nie mieszac kolorow LED RGB, bo to dobrze widac tylko z pewnej odleglosci) wykonac jakis dodatkowy, prosty ukladzik, ktory bedzie wygaszal diode POWER komcia (GREEN w RGB) w momencie wlaczania sie zapisu/bledu (RED w RGB), czy odczytu (BLUE w RGB).
Acha nie zapomnij o zamontowaniu przelacznikow UP/DOWN zmiany dyskietki (nie mam jeszcze koncepcji jak zamontowac te dwa mikroswitche w obudowie komcia) bo inaczej nie bedziesz mogl korzystac z GEOSa.
PS No tylko z takim wykorzystaniem LED RGB moze byc jednak pewien problem, bo po pierwsze o ile sie nie myle (nie sprawdzalem tego bo nie korzystam z bootloadera, ktory nie toleruje niektorych kart SD) jest tryb naprzemiennego migania D1/D2 w momencie upgradeowania z SD wsadu do procka.

, a po drugie mam takie wrazenie (po jakims juz czasie uzytkowania SD2IEC), ze oddzielne LEDy chyba lepiej percepcyjnie docieraja do wyobrazni w celu sygnalizacji stanu pracy, niz jedna LED migajaca roznymi kolorami!
... dobra, ale zostawmy te niuanse na koniec. Najpierw musisz zmontowac i uruchomic toto.