Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC  (Przeczytany 12797 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
Jak we wlasnym zakresie zrobic SD2IEC
« Odpowiedź #45 dnia: 13 Lutego 2011, 09:58 »
... dobra poddaje sie  \"Wink\"  a moj apel do koderow (wytluszczonym powyzej) niech pozostanie \"wolaniem na puszczy\"!

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #46 dnia: 13 Lutego 2011, 11:31 »
E no to nie jest takie hop siup jak sie wydaje, koderow ktorzy WOGOLE sie zajmuja loaderami (rowniez dla 1541) jest jak na lekarstwo - i tu nie mowie o Polsce. Po prostu to nie taki \"rynek\" jak produkcje scenowe.
Fakt - brakuje jak cholera - programu ktory zrzuca z sd2iec obrazy d64 calodyskowo.

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #47 dnia: 17 Lutego 2011, 15:01 »
coz ponoc moja ATMega1284P pokazala sie na magazynie  \"Smile\" Dzis zaplacilem wiec pewnie w przyszlym tygodniu bedzie mozna rozpoczac prace monterskie.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #48 dnia: 17 Lutego 2011, 17:04 »
no ja chyba nawet wiem skad...

http://allegro.pl/atmel-atmega1284p-pu-dip40-atmega-okazja-i1456382431.html

\"Very

Jacek31

• Gość
« Odpowiedź #49 dnia: 19 Lutego 2011, 21:04 »
Oj to bys ja przeplacil na tym Alegrosiku. Ja dalem 27zl. + reszta bebechow do ukladu, co z wysylka dalo 57zl.
Co najmniej dobre piwo w plecy na tej aukcji jest gosciu co kupil te 1 z 4 szt.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #50 dnia: 20 Lutego 2011, 22:31 »
Suchy. mam do ciebie pytania.
Odnosnie przygotowania czytnika SD.
Tniemy linie, gniazdo karty->czytnik  sd1,sd2,sd5,sd7,sd8,sd9.  
Zostawiamy bez zmian linie, sd3,sd4,sd6
Linie sd8,sd9 z gniazda karty,laczymy do masy czytnika.
Czy tak to powinno byc zrobione?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: 21 Lutego 2011, 15:45 »
@starymarabut, piszac numeracje wyprowadzen SD1-9 miales na mysli taki:

... opis wyprowadzen karty??

PS. Powyzsza fotka zapozyczona ze strony:
http://elm-chan.org/docs/mmc/mmc_e.html

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #52 dnia: 21 Lutego 2011, 17:29 »
Zgadza sie.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #53 dnia: 21 Lutego 2011, 17:48 »
... w kazdym badz razie ja bede sie trzymal przyjetej pinologii, czyli tak jak na foto powyzej (a Ty sobie przetlumacz na swoje \"Wink\"  w razie czego).

Na plytce czytnika (dowolnego) przecinamy nastepujace sciezki biegnace od procka czytnika do pinow  gniazda karty SD:

SD9 (DAT2)
SD1 (CS)
SD2 (DI)
SD5 (SCLK)
SD7 (DO)
SD8 (DAT1)

... po czym odciete piny gniazda karty SD: SD9 i SD8 lutujemy \"na sztywno\" do masy (konfiguracja karty SD do pracy z szyna SPI), a do pozostalych pinow j.w. lutujemy kabelki od plytki SD2IEC zgodnie z opisami na tym schemacie montazowym:

... przy czym SD1=SD01 itd.

Dodatkowo na plytce czytnika kart SD nalezy odciac od procka czytnika sciezki biegnace do przelacznikow stanu karty, ktore sie znajduja w gniezdzie karty SD. Do \"uwolnionych\" stykow przelacznikow podlutowac kabelki: SD CARD_DETECT i SD WRITE_PROTECT od plytki SD2IEC.  Styki tych przelacznikow sa blisko siebie (na brzegu gniazda), ktory jest ktory nalezy zlokalizowac, a wiedzac jak dzialaja te przelaczniki nie bedzie z tym problemu (u mnie przelacznik SD WRITE_PROTECT jest z brzegu gniazda, ale nie mam pewnosci czy tak samo sa rozmieszczone we wszystkich typach gniazd do kart SD?):

- SD CART_DETECT zwiera styk do masy, jak karta jest w gniezdzie
- SD WRITE_PROTECT rozwiera styk od masy, jak przelacznik na karcie SD jest w pozycji LOCK (karta zabezpieczona przed zapisem).

Pozostalo jeszcze dolutowac do plytki czytnika kabelki od plytki SD2IEC z zasilaniem: +5V i masa (GND) (z lokalizacja masy nie ma problemu, natomiast +5V zgodnie z rozpiska zlacza USB)

... ot i cala przerobka czytnika SD w celu dostosowania go do wspolpracy z plytka SD2IEC.

PS1 Przypominam, ze jak wykorzystujemy czytnik SD, to juz nie potrzebujemy widocznego na powyzszym schemacie montazowym stabilizatora +3V3!

... i jeszcze jedno, niektorzy pewnie pomysla, ze takie podejscie do czytnika to istny hardcore  \"Exclamation\" i owszem  \"Twisted , ale za to:
1/ czytnik kosztowal mnie 2,80 PLN (kupujac oddzielnie gniazdo karty SD i stabilizator +3V3 trzeba dac wiecej)
2/ lutowanie gniazda SD na plytce uniwersalnej, to raczej niezbyt dobry pomysl!  \"Wink\"

PS2 @starymarabut, ma byc dokladnie tak jak napisales  \"Exclamation\"

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #54 dnia: 21 Lutego 2011, 18:41 »
To teraz wiem na 100% jak to ma byc  zarobione.
Troche zbilo mnie z tropu to, nie widac dokladnie na zdjeciu przebieg sciezki SD9.

Moj czytnik jest bardzo ubogi, nie ma wcale styku SD WRITE PROTECT , a styk SD CARD DETECT jest \"przytulony\" do pinu SD3. O jeden kabelek mniej. \"Smile\"   

czytnik_SD.JPG
 :Opis:                                                

:Rozmiar: :32.15 KB
 :Wyswietlen: :Plik sciagnieto 1565 raz(y)

\"czytnik_SD.JPG\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #55 dnia: 21 Lutego 2011, 18:55 »

starymarabut napisal:
Troche zbilo mnie z tropu to, nie widac dokladnie na zdjeciu przebieg sciezki SD9.

... no tak faktycznie. Na fotce: BOTTOM (powiekszenie) nie widac tego wyraznie. Przeciecie tej sciezki widac (obok sciezki SD1), ale sciezka dalej biegnac do pinu SD9, zakreca dookola pinu SD1 i jest przykryta ciemno-brazowym (ten kabelek jest brazowy, nie czarny) kabelkiem od pinu SD1!

Klax__

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: 24 Lutego 2011, 16:34 »
A moze dalo by sie zlozyc w calosc SD2IEC z tym http://www.commodore.ca/manuals/funet/cbm/b/kernal610-new.zip ? Wtedy jednym przewodem cale ustrojstwo byloby podlaczane.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: 24 Lutego 2011, 19:13 »
alepoco (ulubione slowo komancza  \"Wink\"  ) Ja juz mam zmieniony Kernal i z Jiffy transfery do/z SD2IEC sa jak dla mnie git (nie potrzebny do przyspieszania transmisji zaden cart). Stacji 1541 raczej nie bede uzywal  (komcio interesuje mnie jako sterownik programowalny, choc nie zarzekam sie tak do konca, bo nigdy nic nie wiadomo co na stare lata czlekowi odwali!?)  Nie znam tego rozwiazania z przerzuceniem szyny IEC z CIA do uPc - masz to u siebie??

Klax__

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: 24 Lutego 2011, 19:36 »
Chocby po to aby zamiast 2 przewodow miec jeden i wprawiac w zaklopotanie innych \"Wink\" Nie mam tego rozwiazania gdyz do jego obslugi potrzeba zmodyfikowanego kernala a ten w paczce jest do innego modelu. Gdyby komus sie chcialo zmodyfikowac kernala Jiffy, Beast, Exos albo standardowego tak by obslugiwal te przejsciowke to juz nic wiecej nie byloby potrzebne \"Smile\"

suchy

• Gość
« Odpowiedź #59 dnia: 24 Lutego 2011, 21:00 »
@Klax, zobacz ten filmik:

Testowanie C64 + JiffyDOS(z modulem OSswitchC64) + SD2IEC

... prezentuje na nim dzialanie modulu OSswitchC64 (auto RESET OSow: Kernal/Jiffy/Kernal/Jiffy) oraz przykladowe ladowanie z SD2IEC (C64&Jiffy) gry (Renegade III w formacie M2I) pelnodyskowej (uruchamiaja sie intra, levele, HI-scores). Korzystam w tym przypadku z DraCopy do prostej obslugi katalogow/podkatalogow w SD2IEC. Jak widac na filmiku pliki LADUJA SIE SZYBCIEJ niz uruchamiaja w komciu! Mnie osobiscie nie trzeba nic wiecej, mam przenosny sterownik programowalny (po przerobce komcia zasilanie calosci tylko z 12V akumulatora), jakiego chcialem do zastosowan amatorskich, a ze se demek nie poogladam w realu - zal, ale juz sie z tym pogodzilem.

Przy okazji, na filmiku w tle (z lewej strony 7\" monitorka LCD) widac kawalek mojego SD2IEC z dopietym do niego zegarem RTC PCF8583 - zmontowany do testow na plytce stykowej    \"Wink\"

... tylko czasu brak, zeby cos wiecej polutowac i \"pokodowac\"   \"Rolling