Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)  (Przeczytany 104217 razy)

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
Ciekawostki aukcyjne (ebay, allegro itp)
« Odpowiedź #1920 dnia: 29 Listopada 2012, 18:52 »
F7sus4:
Polska mentalnosc sie klania. My cwaniakujemy, czatujemy i probujemy uderzac w ostatniej chwili. Na zachodzie standardem jest wbicie maksymalnej mozliwej kwoty od razu i pozostawianie rozstrzygniecia samemu sobie. U Niemcow zwlaszcza.

Nie zgodzę się, że to cwaniakowanie. Myślę, że nie wszyscy teraz licytują odrazu tam swoje max kwoty i na pewno nie są to też Polacy. To że nie licytuje teraz max, to też znaczy, że nie chce się ujawniać z kwotą max. Ja nie lubię podbijaczy a tacy często występują, widzą, że nie osiągneli max drugiej osoby (łatwo to zauważyć) i podbijają tak aby cena max była niewiele niższa od oferty.

Co do wcześniejszego zakończenia to tak czytałem opis i to mnie od początku trochę martwiło - bo albo chce sprzedać albo nie chce. Ta furtka najbardziej mi coś mówi, że to badanie rynku.

Na finał to ja mam winko własne - niezależnie od tego jaki rezultat będzie dla mnie \"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1921 dnia: 29 Listopada 2012, 18:55 »
F7sus4:
podlinkowalem im posty

mógł żyć w błogiej nieświadomości wtedy jest się szczęśliwszym
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #1922 dnia: 29 Listopada 2012, 19:01 »
F7sus4:
Polska mentalnosc sie klania. My cwaniakujemy, czatujemy i probujemy uderzac w ostatniej chwili. Na zachodzie standardem jest wbicie maksymalnej mozliwej kwoty od razu i pozostawianie rozstrzygniecia samemu sobie. U Niemcow zwlaszcza.

W takim razie ja to widzę inaczej, na zachodzie tym sposobem rozumowania mieszkają ekonomiczni imbecyle a my jesteśmy po prostu rozsądni, nie za bardzo widzę tu sens użycia słowa cwaniakować. Cwaniakował to gość z AmberGold. Krótko mówiąc - nie zgadzam się z tym co piszesz. Na zachodzie ludzie umieją bardzo dobrze liczyć pieniądze i snajpery nie snajpery to wcale nie nasz pomysł a właśnie pragmatycznie myślących ludzi z zachodu.
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

https://www.youtube.com/watch?v=iKcWu0tsiZM

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1923 dnia: 29 Listopada 2012, 19:17 »
Mentos: Systemy pt. Snajper z samego zalozenia maja na celu licytacje w ostatniej chwili, by uniemozliwic i nie dac czasu na reakcje kontrlicytujacym. Jesli nie miesci sie to dla Ciebie w pojeciu "przechytrzyc kogos", to dyskusja na ten temat nie ma sensu i powinienes sobie to pojecie gruntownie przewartosciowac.

Pozniej dziwimy sie, ze pojawiaja sie opisy pt. "zastrzegam sobie prawo zakonczenia aukcji przed czasem z odwolaniem ofert - licytujac, zgadzasz sie na to". Oczywiscie, ten medal ma tylko jedna strone i na pewno wina lezy wylacznie po stronie sprzedawcy. Na pewno.

Polskie realia sa takie, ze przecietny Jan Kowalski liczy kazde 20zl - albo z wyzszej koniecznosci, albo dlatego, ze kiedys tak robil i sobie pewne czynnosci wyuczyl. "Bo musi byc tanio". Wystarczy spojrzec na sprzedaz: w Polsce - wygrywa ten sprzedawca, ktory zaoferuje ten sam przedmiot po najnizszej cenie (inaczej serwisy typu Ceneo, nigdy by nie powstaly); na zachodzie - przedmiot sprzeda sie, poniewaz sklep znajduje sie mozliwie najblizej kupca i zostanie szybko dostarczony; cena gra drugorzedna role.

Frustraci wyzywajacy sprzedawcow od oszustow, poniewaz przypadkiem wyliczyli o 1,50zl inaczej koszty przesylki, sa na porzadku dziennym. Rzeczywiscie, nie chodzi o kazdy grosz - to tylko taki styl bycia!

\"\" \"\" \"\"

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1924 dnia: 29 Listopada 2012, 19:33 »
wegi:
mógł żyć w błogiej nieświadomości wtedy jest się szczęśliwszym

Prawde mowiac, dowiedzialem sie, ze jak sie mi (nam) nie podoba, to wcale nie musze (musimy) kupowac. I tak sie zapewne wlasnie stanie. \"\"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #1925 dnia: 29 Listopada 2012, 19:36 »
F7sus4:
Frustraci wyzywajacy sprzedawcow od oszustow, poniewaz przypadkiem wyliczyli o 1,50zl inaczej koszty przesylki, sa na porzadku dziennym.

wiem do czego pijesz, ale realnie:
zlodzieje ktorzy w koszcie wysylki ukrywaja cene sa zdecydowanie czestsza przypadloscia, szczegolnie dotyczy to tanich przedmiotow, zeby nie robic totalnego offtopu to poszukaj sobie padow do klonow NESa po allegro ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1926 dnia: 29 Listopada 2012, 19:44 »
Takie oszustwa na 1,50zl maja "sens" jesli prowadzisz sklep i wyrabiasz norme powyzej 500 sprzedanych przedmiotow na miesiac. Detalistom nie starczy nawet na tanie wino, a zla opinie latwo sobie wyrobic. Zreszta, nie tylko kupujacych mozna kiwac. Przy tej aukcji, wspomnieni NESowcy wypadaja dosc blado:
http://allegro.pl/item2813667909.html \"\"

Tanio kupione. Nie wiedzialem tez, ze Poczta ma takie stawki. Oczywiscie, wcale nie chodzi o unikanie prowizji dla Allegro, a wspomniana "polska mentalnosc" to tylko urojenia! \"\"

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #1927 dnia: 29 Listopada 2012, 20:25 »
F7sus4:
Mentos: Systemy pt. Snajper z samego zalozenia maja na celu licytacje w ostatniej chwili, by uniemozliwic i nie dac czasu na reakcje kontrlicytujacym. Jesli nie miesci sie to dla Ciebie w pojeciu "przechytrzyc kogos", to dyskusja na ten temat nie ma sensu i powinienes sobie to pojecie gruntownie przewartosciowac.

No sorry ale dalej nie rozumiem.
Piszesz o polskiej mentalności a jak mówię że to nie "nasz" pomysł to przemilczasz sprawę??? To w takim razie czyja ta mentalność ???? Wg mnie pisząc "polska" to zayebiste nadużycie i po prostu obiektywna nie prawda. Co to za kosmopolityczna maniera wszystko co "polskie" ubierać w negatywy? Niemcy na Niemców nie plują, a nasi robią to z uwielbieniem. Z zainteresowaniem obserwowałem to prawie rok poza granicami naszego kraju. Snajper to nie nasz pomysł powtórzę ! i to mentalność HomoEconomicus nie ważne w jakiej jaskini tenże jegomość mieszka. No już abstrahując, że nie widzę w tym absolutnie nic złego. Co jest dozwolone nie jest zabronione. Ja też jak nie chcę by ktoś strzelał piszę, że w wypadku braku ofert (nie wystawiam od śmiesznie niskich cen a tylu ile min. chcę) usuwam aukcję przed zakończeniem - o proszę bardzo bo nie robię z tego tajemnicy:

http://allegro.pl/atari-800xl-100-sprawne-b-dobry-stan-rzadka-ver-i2804053373.html

i nie mam do nikogo pretensji. A jak licytuję ustawiam w snajperze moje max i się nie excytuję. Wygram to wygram, nie to nie, jak ktoś się wycofa przed czasem szat nie drę.
polityczna poprawność, ta zaraza współczesnego demokratycznego świata musi SCZEZNĄĆ!

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1928 dnia: 29 Listopada 2012, 20:45 »
Taka dyskusja to troche bledne kolo. Wystawisz od zbyt wysokiej ceny, to ludzie beda mniej chetnie licytowac, anizeli przy osiagnieciu tej samej kwoty w licytacji od 1zl - wiele razy to przerabialismy, nie ma sensu powtarzac. Vice versa, jezeli wystawisz od 1zl, to zapewne wskocza Ci bubki, ktorzy beda probowali kupic za srut - nie daj zboze, aby aukcja nie cieszyla sie zainteresowaniem - iluz bedzie wtedy "pokrzywdzonych", w koncu oferowali swoje cenne sto groszy... itd. itp. etc. I wlasnie to jest owa "polska mentalnosc" - nie jest "zla" dlatego, ze jest polska, tylko dlatego, ze kombinatorska. Z drugiej strony, gdyby nie to, Enigma pewnie do dzis bylaby tajemnica narodowa panstwa obcego. Wlasnie dlatego zdania sa jak posladki.

Offline mentos

• Level 5
« Odpowiedź #1929 dnia: 29 Listopada 2012, 21:56 »
Gdyby ludzie nie kombinowali to by dalej w jaskiniach mieszkali \"\" Nawet nie wiedzieli by co to błędne koło bo zwykłego by nie znali \"\". Nie zgadzam się KATEGORYCZNIE z powtarzaniem jak mantra, że Polacy to kombinatorzy i nadawanie temu słowu pejoratywnego, negatywnego znaczenia. Dla mnie to pozytyw i mądrość człowieka (nie Polaka) kombinować żeby zarobić, żeby oszczędzić, żeby coś obejść, żeby ułatwić sobie życie coś wymyślając. Bez kombinatorstwa cywilizacji by nie było i skończmy z tym gnojenem samych siebie. Żaden inny naród z taką ochotą (i głupotą) tego nie robi. Mnie bardziej martwi, że mądrze kombinujemy, wymyślamy a nie umiemy tego wykorzystać jak inne nacje by to spieniężyć.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1930 dnia: 29 Listopada 2012, 22:05 »
A wracajac do tematu aukcji:
http://www.ebay.de/itm/221156698685

Wycenilibyscie, panowie, swoje 1551-ki na tyle? \"\"

Offline V-12/Tropyx

• Level 7
  • 0ldsk00l 4ever!
    • http://www.riversedge.pl/
« Odpowiedź #1931 dnia: 29 Listopada 2012, 22:21 »
F7sus4:

Wielokrotnie brałem udział w niemieckich aukcjach i nie jest do końca tak, jak piszesz. Dużo osób licytuje non stop, składając nawet kilkanaście ofert, gdy zostanie przebity. Nie każdy więc wrzuca swoją maxymalną cenę, tylko wkręca się w licytację (sporo takich sytuacji z psychologicznego pkt widzenia przeradza się w samą chęć wygrania, bez względu na cenę).

Ja wielokrotnie też wrzucam cenę maksymalną wychodząc z założenia, że jak mnie ktoś przebije, to trudno. Nie ma się co spinać. \"\" Niemniej nierzadko sięgam też do licytacji w ostatnich sekundach, całkowicie bez korzystania ze snajpera (snajp jest dla lamuchów\"\". Tylko dlatego, że zbyt wiele aukcji jest podbijanych i nie ma sensu samego siebie podbijać w trakcie.
http://www.riversedge.pl/ - zapraszam na nową stronę: recenzje, relacje, strefa C64.

Serwis Commodore 64/1541 - naprawa/diagnoza.
Zawsze aktualne!

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #1932 dnia: 29 Listopada 2012, 22:24 »
Raf:
zlodzieje ktorzy w koszcie wysylki ukrywaja cene sa zdecydowanie czestsza przypadloscia,

ostatnio żona kupowała żarówki ledowe. wszystko ładnie pięknie ale.....

koszt wysyłki - paczka pocztowa - priorytet 12 pln

przyszły zwykłym listem za 4.90 ...

napisała maila z tak zwanym zjeberem.. gość oczywiście że no przecież doszły i tak jest taniej... ale nie popuściła mu tego... poszedł neutral.... z info że koleś wali po rogach na wysyłce

łyknąłbym.. ale nie za taką cenę :/ max 100.. wszak to był pierwszy komp jakiego tata pożyczył od kolegi żebym mógł grać... do 3 nad ranem :D

Offline PTR

• Level 3
« Odpowiedź #1933 dnia: 29 Listopada 2012, 22:41 »
F7sus4:
A wracajac do tematu aukcji:http://www.ebay.de/itm/221156698685Wycenilibyscie, panowie, swoje 1551-ki na tyle?

napiszę jedno słowo: piękna \"\"

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #1934 dnia: 29 Listopada 2012, 22:45 »

kolekcjonersko tak ale klamot tak rzadki i do tego zawala  exp port - trochę przerost formy nad treścią.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???