Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97998 razy)

Offline misiek2

• Level 4
Re: Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #720 dnia: 31 Stycznia 2016, 23:05 »
Może Cię zaskoczę, ale miałem to samo pod klawiaturą w kompie, który stał u mnie na półce w pokoju (nie w stodole ani oborze) od dawien dawna. Przypuszczam, że mniej gratisa mają te sztuki, które były trzymane w pudełku lub pod pokrywą. To jest normalny kurz, który zgromadził się przez około 25 lat. W sumie czyściłem już z 10 klawiatur i to jest norma, jeśli ktoś tego nie zrobił przed Tobą (czyszczenie klawiatury).

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #721 dnia: 02 Lutego 2016, 00:33 »
Tak, takie rzeczy są normalne w starych komputerach. Po prostu lata użytkowania, wsysania i ubijania kurzu zrobiły swoje. Czasami jest gorzej, miałem rz maszynę w stanie "rok w gołębniku".

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #722 dnia: 21 Lutego 2016, 20:33 »
To może nie retro ale upolowałem na aukcji nigdy nie otwieraną oryginalnie zaplombowaną Playstation 3 Fat 60GB (czytnik kart, 4 usb, Kompatybilność z PS2 i wiele wiele innych bajerów) oczywiście z YLODEM ale opalareczka w dłoń oraz czyszczenie a przede wszystkim Arctic Silver 5 na dobre odprowadzanie ciepła i..................CHODZI PIĘKNIE :P.
Miałem słabość do tej wersji, ponieważ miałem ją po premierze w 2007 roku ale po około 2,5 roku padła i się jej pozbyłem czego żałowałem jeszcze do zeszłego tygodnia ale wróciła i teraz do pudła i na półkę a odpalana będzie tylko dla pokazówki i dla przyjemności bo ten sprzęt naprawdę pracuje  najlepiej i tak jakoś dostojnie ;D

aaaa i nawet plomby uchowałem:-) ale cicho sza :-X

Pozdr
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 20:37 wysłana przez heniek29cr »

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #723 dnia: 21 Lutego 2016, 21:45 »
Cały problem z PS3 polega na bezołowiowej cynie. Dałeś jej życie na miesiąc, dwa, trzy.... żeby zrobić to dobrze, nie obejdzie się bez reballingu. Do tego potrzebna jest przynajmniej stacja UV, sitko i kulki. Traktując ją opalarką, bez kontroli temperatury to tak jak ratować topielca waląc go kijem po głowie, może za którymś razem zajarzy i złapie za kija...

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #724 dnia: 21 Lutego 2016, 22:06 »
Wiem wiem ale robiłem to nie pierwszy raz i mam opalarke z kontrolą temp. a konsola chodzi bardzo dobrze i cichutko a co do rebalingu to mam złe doświadczenia z jednym z serwisów z Opola....straszne ciaproki i partacze jak jeszcze miałbym pewny serwis to może...ale konsola u mnie będzie eksponatem odpalanym tylko okazjonalnie bo mam też slima więc posłuży na pewno dłużej niż parę miesięcy:-)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #725 dnia: 21 Lutego 2016, 22:30 »
CHODZI PIĘKNIE :P

w jednym egzemplarzu robiłem to jakieś cztery razy, po reballingu problem zniknął na kilka miesięcy. oddałem koledze, kupiłem slima.
to co koledzy pisali - ten model jest pain in the ass, nawet po pewnym serwisie potrafi być wkrvę głośny.

do testów polecam tytuł przy którym pracowałem -  dogfight 1942 (eu) / combat wings (jp). jeśli pograsz dłużej niz 15 min to są dobre rokowania że pożyje xd

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #726 dnia: 21 Lutego 2016, 22:56 »
CHODZI PIĘKNIE :P

w jednym egzemplarzu robiłem to jakieś cztery razy, po reballingu problem zniknął na kilka miesięcy. oddałem koledze, kupiłem slima.
to co koledzy pisali - ten model jest pain in the ass, nawet po pewnym serwisie potrafi być wkrvę głośny.

do testów polecam tytuł przy którym pracowałem -  dogfight 1942 (eu) / combat wings (jp). jeśli pograsz dłużej niz 15 min to są dobre rokowania że pożyje xd

Ja dobrych kilkanaście  godzin testowałem na GTA IV oraz okazjonalnie Hevenly Sword,  Burnout Paradise,  i pierwszy  Resistance (powspominałem premierowe hity)  a konsola ledwo włączyła drugi bieg wentylatora ale teraz jest okres zimowy więc pracowała w dogodnych warunkach około 21 stopni w pokoju.

A to że ta wersja oprócz najlepszego wyglądu i największych możliwości jest też najbardziej podatna na przegrzanie niestety wiem ale sentyment to sentyment i się nie dyskutuje he he:-)

Ale trzeba przyznać, że jest najpiękniejsza ze wszystkich ps trójek

A co do do Twoich typów to oprócz oczywiście uznania dla Twórcy gier to proszę no co wyście tam robili specjalne gry do zarżniecia sprzętów?
He hehe he  ;D
« Ostatnia zmiana: 21 Lutego 2016, 23:05 wysłana przez heniek29cr »

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #727 dnia: 22 Lutego 2016, 00:24 »
Ale trzeba przyznać, że jest najpiękniejsza ze wszystkich ps trójek

nie.
chyba że:

albo

XD

największych możliwości

CECH-Axx / CECH-Bxx ? w sensie - masz ps2 compatible? przy okazji - polecam wsadzić ssd.

co wyście tam robili specjalne gry do zarżniecia sprzętów?

np spory overdraw (drzewa, particle itd), do tego użycie niespecjalnie wydajnego enginu (vision havok)

do testów grubasa najlepsze są świeższe tytuły, te które ewidentnie mają problem z utrzymaniem przyzwoitego fps np.:
https://www.youtube.com/watch?v=In3osfKXYFc
« Ostatnia zmiana: 22 Lutego 2016, 00:27 wysłana przez comankh »

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #728 dnia: 22 Lutego 2016, 08:20 »
Tak moja wersja jest kompatybilna z PS2 bo właśnie o nią mi chodziło;-) tj: CECHC04 do tego mam made in Japan:-)
ale proszę napisz co to za sprzęt ta pod tą "TOOL" bo pierwszy raz widzę taką maszynkę??
Pozdr

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
« Odpowiedź #729 dnia: 22 Lutego 2016, 12:00 »
Tak moja wersja jest kompatybilna z PS2 bo właśnie o nią mi chodziło;-) tj: CECHC04 do tego mam made in Japan:-)

z ciekawości zapytam - upgrade firmware nie uwala tej opcji?

ale proszę napisz co to za sprzęt ta pod tą "TOOL" bo pierwszy raz widzę taką maszynkę??

obydwie wersje to devkity.

Offline heniek29cr

• Level 5
« Odpowiedź #730 dnia: 22 Lutego 2016, 13:48 »

z ciekawości zapytam - upgrade firmware nie uwala tej opcji?

obydwie wersje to devkity.

Piękny ten devkit:-)
A co do opcji odpalania gier z PS2 to działa bez problemu (testowane)jedynie co zabrali to możliwość instalacji linuksa tzn other os..
Pozdr.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #731 dnia: 23 Lutego 2016, 19:35 »
Naprawiłem płytę z C64C .
Czarny ekran.
Wymiana RAM'u i płyta ożyła.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #732 dnia: 23 Lutego 2016, 21:43 »
Zrobiłem sobie jeszcze kabel S-Video :-P

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #733 dnia: 10 Marca 2016, 22:19 »
Kupiłem takie cosik
http://allegro.pl/stacja-dyskietek-5-25-commodore-atari-amiga-i5995913189.html
Pierwsze myślałem że to Oceanic , ale jednak chyba nie
http://www.richardlagendijk.nl/cip/diskdrive/item/9900/en
Coś mi się zdaje , że tę stacje można było kupić w sklepach w Polsce.
Nie miałem zasilacza więc wykonałem przejściówkę na zasilacz od nagrywwarki ( DIN4 - minidin5 )
Niestety po podłączeniu stacja martwa. Szkoda było zrywać plombę ale nie było wyjścia.
Szybkie oględziny i okazało się , że jest brak cyny na gniazdku i masie .
Cyknięcie cyną i .... stacja ozyła ;-)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #734 dnia: 11 Marca 2016, 10:39 »
Pierwsze myślałem że to Oceanic , ale jednak chyba nie
[...]
Szybkie oględziny i okazało się , że jest brak cyny na gniazdku i masie .
Cyknięcie cyną i .... stacja ozyła ;-)

To klon - oryginał miał wajchę po prawej stronie, no i były też drobne różnice w rozmieszczeniu gniazdek i DIP switchy. Nie wiem czy Oceanic tłukł je w Chinach - wszystkie jakie widziałem (OK, "wszystkie jakie mam") były "Made in Taiwan", klony to już Chiny.  No i jeszcze były "OEMy" - Excelerator Plus, Rex 9900, jakieś DOSy 40-ścieżkowe itp.

Tak z ciekawości - że jak to, cyna "wyparowała" ? ;)  Nie było po niej śladów nigdzie ?  Plomba była, więc... zastanawiające jest jakim badziewiem to lutowano, że się porozlatywało.
-profil nieaktywny-