Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98081 razy)

Offline jarekgol

• Level 1
  • *
Re: Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #690 dnia: 09 Listopada 2015, 00:03 »
Przeszedłem Impossible Mission :) mam tą grę ze 20 lat i w końcu się udało.

ps. http://impossible-mission.krissz.hu/ flash? java?

Offline bodzio.man

• Level 2
  • **
  • C64 forever i na zawsze;)
« Odpowiedź #691 dnia: 09 Listopada 2015, 06:33 »
Przeszedłem Impossible Mission :) mam tą grę ze 20 lat i w końcu się udało.
Od razu widać, że to nie te produkcję co teraz  się w mniej niz 10h przechodzi ;)

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #692 dnia: 12 Listopada 2015, 00:27 »
Kolejny pokaz własnego lenistwa: Motto: "Jeżeli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie". A właśnie popełniam wyjątkowo głupią próbę inżynierii wstecznej protokołu wyświetlacza. Nie, to nie jest 1.04 :).
Sytuacja: Mam bardzo fajny wyświetlacz VFD alfanumeryczny z wejściem szeregowym. Nie wiem jak go zainicjalizować. W środku siedzi mikrokontroler Nec uPD7537A, o którym nic poza wyprowadzeniami nie wiadomo.
Wiem, że pracował w systemie na 6502 (tzw. jednoręki bandyta), który miał raptem 8kB RAMu, więc domyślam się, że wszystko zamyka się w 8-16 bitach, może punkt startowy-atrybut albo coś takiego.
Podłączyłem przez tester scalaków oraz ULN2803 wyświetlacz do komputera.
Napisałem program rzucający jakieś losowe bity i generujący zegar - kaszani pięknie, mogę nawet w pewnym momencie wysyłając kolejne 8-bitowe bajty przesuwać "A, B, C, D...".
Napisałem drugi program. Tym razem próbuje każdego układu o zadanej długości słowa, po każdym resetując wyświetlacz linią Reset Nec'a.
Ale stwierdziłem, że nie będę siedział i gapił się w wyświetlacz kilka godzin czy zechce coś pokazać. No to program do skryptu shell'owego i teraz robi kamerką internetową zdjęcia efektu każdych danych wejściowych.
Zapuszczę to na noc. Najciekawiej będzie jak coś będzie się dało z tego uzyskać.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #693 dnia: 12 Listopada 2015, 09:25 »
Kolejny pokaz własnego lenistwa: Motto: "Jeżeli coś jest głupie, ale działa to nie jest głupie". A właśnie popełniam wyjątkowo głupią próbę inżynierii wstecznej protokołu wyświetlacza. Nie, to nie jest 1.04 :).
Sytuacja: Mam bardzo fajny wyświetlacz VFD alfanumeryczny z wejściem szeregowym. Nie wiem jak go zainicjalizować. W środku siedzi mikrokontroler Nec uPD7537A, o którym nic poza wyprowadzeniami nie wiadomo.
Wiem, że pracował w systemie na 6502 (tzw. jednoręki bandyta), który miał raptem 8kB RAMu, więc domyślam się, że wszystko zamyka się w 8-16 bitach, może punkt startowy-atrybut albo coś takiego.
Podłączyłem przez tester scalaków oraz ULN2803 wyświetlacz do komputera.
Napisałem program rzucający jakieś losowe bity i generujący zegar - kaszani pięknie, mogę nawet w pewnym momencie wysyłając kolejne 8-bitowe bajty przesuwać "A, B, C, D...".
Napisałem drugi program. Tym razem próbuje każdego układu o zadanej długości słowa, po każdym resetując wyświetlacz linią Reset Nec'a.
Ale stwierdziłem, że nie będę siedział i gapił się w wyświetlacz kilka godzin czy zechce coś pokazać. No to program do skryptu shell'owego i teraz robi kamerką internetową zdjęcia efektu każdych danych wejściowych.
Zapuszczę to na noc. Najciekawiej będzie jak coś będzie się dało z tego uzyskać.

Z głupiego pomysłu można zrobić dzieło. Napisz jakiś analizator jakości outputu wyświetlacza odsiewający ziarno od plew i zaprzęgnij uczenie maszynowe, jakiś algorytm genetyczny, albo coś, aby zawęzić poszukiwania. To by było dokonanie :)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #694 dnia: 12 Listopada 2015, 14:39 »
Dopasowalem obudowe Z7 do Easyflash od rs2322. :)

Offline dekanex

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #695 dnia: 12 Listopada 2015, 20:04 »
Możesz pochwalić się jakimś zdjęciem, albo przepisem how to?

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #696 dnia: 12 Listopada 2015, 23:52 »
Z gornej polowy obudowy, nad ukladami na podstawkach,  zdjąłem warstwę plastiku o grubości 1,3mm. Zostalo tam jeszcze 1,1mm. materialu. Dodatkowo płytkę osadzilem  pod lekkim skosem, tak by przycisk reset byl centralnie polozony na styku połówek obudowy.
Przycisk okazal się za krótki, prawie nie wystaje za obudowę.  Trzeba dorobic grzybek lub wymienic na dłuższy.
Ta samo dotyczy przelacznika do flaszowania.
Kondensatory, to co sie dalo, przytulilem do pcb.  Dwa przelutowalem na warstwe bottom. Jeden wymienilem na smd 1206, ten obok złącza karta najbliżej polozony.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Ostatnia zmiana: 13 Listopada 2015, 00:13 wysłana przez StaryMarabut »

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #698 dnia: 13 Listopada 2015, 01:10 »
Tradycyjnie perfekcyjna robota  :) .

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #699 dnia: 15 Listopada 2015, 11:28 »
Witajcie.
Napisałem instrukcję, jak spiąć C64 z PC, czerpać z tego przyjemność i przesyłać dane we wte i nazad.
UP2RS. Miłego czytania i pozdrawiam, M.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #700 dnia: 15 Listopada 2015, 20:16 »
No Borewicz.. gratulacje

Nawet fajny styl pisarski

Offline krolikbest

• Level 3
« Odpowiedź #701 dnia: 16 Listopada 2015, 18:15 »
No super robota!! Congrat.
i pytanko, jakiś czas temu też chciałem dowiedzieć się jak dodać jakieś funkcje do Finala3. niestety nie chciało mi sie zgłebiać tematu i go porzuciłem. teraz czytam ten wątek i znowu zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:
- zakupiłem (kilka miesiecy temu) EasyFlasha. Mój programik popełniony w Basicu i współpracujący poprzez rs232 z innym moim programikiem na pececie teoretycznie mógłbym wgrać do EF, ale.. dalej nie będzie tam Finala, w związku z czym
czy da się to jakoś pożenić na poziomie wgrywania paczki do EF? chodzi o to, żeby egzystowały tam dwa produkty- Final3 i mój program? może jest jakieś oprogramowanie które to umożliwia?

Pozdrawiam,

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #702 dnia: 16 Listopada 2015, 23:37 »
pytanko, jakiś czas temu też chciałem dowiedzieć się jak dodać jakieś funkcje do Finala3. niestety nie chciało mi sie zgłebiać tematu i go porzuciłem.
Ja nie wnikałem, w to jak dodać nowe polecenia basic'a do TFC3++. Może kiedyś to zrobię. Ja poszedłem śladem naszych rodzimych, z lat 80-90, kloniarzy Fajnala i pod F1 po prostu wpisałem sys57238 (w naszych polskich pirackich wersjach pod f1 było Load"",7). Potem przełączone są banki, prosty relokator z rom do ram i ot cała robota. To miało być proste i skuteczne. I działa. Może w przyszłości się będę zastanawiał, jak to ładniej zrobić.

teraz czytam ten wątek i znowu zastanawiam się nad takim rozwiązaniem:
 - zakupiłem (kilka miesiecy temu) EasyFlasha.
W sumie to nie ma znaczenia, czy u nasz na allegro, czy tutaj na forum, czy zagramanicą zakupiłeś.

Mój programik popełniony w Basicu i współpracujący poprzez rs232 z innym moim programikiem na pececie teoretycznie mógłbym wgrać do EF, ale.. dalej nie będzie tam Finala,
Fajnala tam nie będzie, bo go być nie może. Ani w wersji 2 EF, ani w wersji 3 Easy Flasha. Inne konstrukcje.

czy da się to jakoś pożenić na poziomie wgrywania paczki do EF? chodzi o to, żeby egzystowały tam dwa produkty- Final3 i mój program? może jest jakieś oprogramowanie które to umożliwia?
Nie ma takiej możliwości sprzętowej.

Nie znam się na Easy Flashu. Zakupiłem go z ciekawości i na razie to z raz chyba uruchomiłem.
Domyślam się, że chodzi Ci o wygodę Final 3 i o to, żeby mieć swój program  w pamięci. Możesz zrobić, tak jak ja. Dograć do ROM swój program wraz z procedurą go wywołującą. I w obszarze $de00 - $dfff, gdzie wolne miejsce dopisać zmianę banków pamięci, a potem sys'em to wywołać. Ale to jednak musisz kupić Final 3. Może tu, z forum od kolegi RS2232, coś za 65 zł sprzedaje, to nie majątek.

Pozdrawiam, M.

Offline moneo

• Level 3
« Odpowiedź #703 dnia: 16 Listopada 2015, 23:38 »
No Borewicz.. gratulacje
Nawet fajny styl pisarski

Dzięki. Skromnie sądzę, że mój pomysł będzie uzupełnieniem niejako Twojego artykułu n/t programowania. M.

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #704 dnia: 16 Listopada 2015, 23:41 »
skoro jesteście przy temacie easyflash.... to udało się komuś odpalić na tym gre Montezuma?
Zwykły plik prg , za cholere montezuma nie chce....