Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 97958 razy)

Offline moneo

• Level 3
Re: Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #675 dnia: 11 Października 2015, 00:03 »
O to i ja się pochwalę, że też pająka się nie bojam (nawiązując do pewnej aukcji).

Dodałem 128kB pamięci SRAM do komodorka.
Od lewej:
1)
CIA #3 $dd40 - PB sterowanie bankami pamięci
7 bit on/off
0-2 bit 8x 16 kB widoczne $4000-$7fff
2)
Potem płytka uniwersalna z:
ROM c64
dodatkowe 128 kB
3)
Powyżej profesjonalnie zabezpieczona płytka uniwersalna z dekoderem adresów, oraz sygnałów -RD i -WR.

Muszę jeszcze przemyśleć układ podtrzymywania. A jak się naumiam już eagla, albo Protela (sam nie wiem, co jeszcze się nauczę), to może zrobię pro schemat i płytkę.

Miłego. M.

Offline jarekgol

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #676 dnia: 11 Października 2015, 22:47 »
Skopiowałem kilka dyskietek na SD, wreszcie mam jakiś program, który wykorzystuje 80 kolumn.

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #677 dnia: 15 Października 2015, 01:01 »
Zmontowałem kabel XE1541

https://www.dropbox.com/s/ezj2gtixj50xv5j/IMG_4366.JPG?dl=0

i udało się na nim odpalić moją ulubioną grę z programu 64HDD

https://www.dropbox.com/s/2c9l4k5ni7ogc7d/IMG_4364.JPG?dl=0

Generalnie temat emulacji 1541 na PC był poruszany na forum i potwierdzam, że kompatybilność to żal i wstyd. Jeszcze na PC musiałem downclocking do 1.6GHz bo na 3.2 to już całkiem źle to działało. Ale satysfakcja z "dzieła" jest :)
Jeszcze tylko gdybym miał jakiś interfejs MIDI do tego klawikorda...

Offline bor@s

• Level 3
« Odpowiedź #678 dnia: 16 Października 2015, 00:53 »
Zmontowałem kabel XE1541

https://www.dropbox.com/s/ezj2gtixj50xv5j/IMG_4366.JPG?dl=0

i udało się na nim odpalić moją ulubioną grę z programu 64HDD

https://www.dropbox.com/s/2c9l4k5ni7ogc7d/IMG_4364.JPG?dl=0

Generalnie temat emulacji 1541 na PC był poruszany na forum i potwierdzam, że kompatybilność to żal i wstyd. Jeszcze na PC musiałem downclocking do 1.6GHz bo na 3.2 to już całkiem źle to działało. Ale satysfakcja z "dzieła" jest :)
Jeszcze tylko gdybym miał jakiś interfejs MIDI do tego klawikorda...

Dziś podtunowałem timingi i 64HDD już działa na pełnej prędkości Core i3. Oczywiście tylko na s/w bez fastloaderów.

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #679 dnia: 17 Października 2015, 23:29 »
Zainstalowałem JiffyDos w swoim C64G

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #680 dnia: 22 Października 2015, 10:01 »
Teletext Mian. Zrobiłem dump Epromu - porównuję z tym co zrobiłem wieki temu jeszcze Willemem - i WTF, Willem czytając 27256 zrobił mi mirror "dolnej" połowy ?  Dziwne, zrzucałem/programowałem nim też inne Epromy i było wszystko wtedy OK. Nieważne - teraz drugi programator raczej mnie nie oszukał.  Chce ktoś Willema tanio ? ;)

Ladies and Gentelman, otóż właśnie natrafiłem na prawdopodobnie najlepiej zabezpieczony polski kart. W ogóle jaki sens robienia zabezpieczeń do czegoś, co do pracy wymaga "dongle'a" w postaci dekodera telegazety ;) Cóż - tam wszystkie scalaki poszlifowane, w karcie - Epromu tylko nie zeszlifowali, bo przecież po okienku można poznać co to jest. Ale takie cuś obok, DIL-20 z 1-ką podpiętą do Fi2 z Expansion. No jak nic, 16V8 i to w trybie rejestrowym zapewne - bo /Reset też do niego dochodzi. OKi... żeby tylko linie adresowe i /OE były przez niego generowane  - tam bodajże D2 zostało przepuszczone przez GALa. Dlatego w dumpie CBM80 nie uświadczysz.

Więc - albo robię dump GAL'a (Zyga ! Dzięki za cynk !! :)  Niemieccy amigowcy odkryli przypadkiem, że zabezpieczony przed odczytem GAL głupieje jak mu się wpierw Vpp włączy - przed Vcc, w ten sposób można "odbezpieczyć" GALa na czas jednej sesji - teraz można w końcu zabrać się za analizę GALi ze starych sprzętów) - albo (co prostsze) - Exrom+Game na przełączniki, kernel podmieniam na Speeddosa - to umożliwi zrzucenie Epromu z poziomu C64 i wyczajenie bankowania.
-profil nieaktywny-

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #681 dnia: 22 Października 2015, 10:17 »
Co do odkrycia z Galem.
To da radę zrobić klona BBv9?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #682 dnia: 22 Października 2015, 11:50 »
To da radę zrobić klona ?
Klony się da zawsze zrobić przeciez wiesz...jak się to robi.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline maliniak

• Level 5
« Odpowiedź #683 dnia: 22 Października 2015, 12:06 »
Klony się da zawsze zrobić przeciez wiesz...jak się to robi.

Faktycznie, znowu udaję głupa.

Offline jarekgol

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #684 dnia: 22 Października 2015, 22:35 »
Kilka dni temu wrzuciłem SwinSida w C128 i dźwięk wrócił  :) jestem z tego powodu bardzo zadowolony.
Ciekawe jest to, że się komuś chciało coś takiego porzeźbić, to nie jest jakieś tam proste DAC wywalające wawe'y.

Więc - albo robię dump GAL'a (Zyga ! Dzięki za cynk !! :)  Niemieccy amigowcy odkryli przypadkiem, że zabezpieczony przed odczytem GAL głupieje jak mu się wpierw Vpp włączy - przed Vcc, w ten sposób można "odbezpieczyć" GALa na czas jednej sesji - teraz można w końcu zabrać się za analizę GALi ze starych sprzętów) - albo (co prostsze) - Exrom+Game na przełączniki, kernel podmieniam na Speeddosa - to umożliwi zrzucenie Epromu z poziomu C64 i wyczajenie bankowania.

a jakby podłączyć logikę pod jakiś uC, wystawiać po kolei wszystkie kombinacje adresowe, zczytywać wyjścia i wysyłać RS'em do PC-ta (na terminal) ? A potem naskrobać tabelkę lub ręcznie przeanalizować?

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #685 dnia: 22 Października 2015, 23:00 »
Klon Alert !!!!

PS. genialne ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
« Odpowiedź #686 dnia: 23 Października 2015, 08:36 »
a jakby podłączyć logikę pod jakiś uC, wystawiać po kolei wszystkie kombinacje adresowe, zczytywać wyjścia i wysyłać RS'em do PC-ta (na terminal) ? A potem naskrobać tabelkę lub ręcznie przeanalizować?

Tak to się Olo może zabierać za analizę GALa w trybie rejestrowym.
-profil nieaktywny-

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #687 dnia: 25 Października 2015, 09:59 »
z przyziemnych rzeczy
naprawiłem MATTa - gumy już były zużyte i nie kontaktowały użyłem silver glue , poskładałem i zagrałem w Commando :-)

Offline nameless

• Level 4
« Odpowiedź #688 dnia: 27 Października 2015, 21:28 »
Złożony DualSID do C64 i naprawiony C116

Offline MCbx

• Level 4
« Odpowiedź #689 dnia: 05 Listopada 2015, 20:45 »
Podaję dla potomnych przepis na bieda-wytrawiacz, gdy wszystkie sklepy elektroniczne są zamknięte a koniecznie ktoś musi coś wytrawić:
1. 3 porcje octu spirytusowego "10%",
2. 2 porcie wody utlenionej "3%",
3. Dwie szczypty soli kuchennej.
Moczyć płytkę kładąc trawioną stroną na powierzchni. Regularnie wyjmować płytkę i mieszać roztwór, bo bąbelki przyklejają się do powierzchni i w tych miejscach nie trawi. Zmiana koloru na zielonkawy i metaliczny fetorek to oznaki prawidłowego trawienia.
Skutki uboczne: Nieco podtrawia. Toner po kontakcie z czymkolwiek zawierającym wodę utlenioną odchodzi od razu sam z siebie, pisak również, lakier do metalu odchodzi po lekkim potarciu i chyba tylko płytki nim wykonane dają się tą metodą trawić.
Czas trawienia płytki z fotografii: Ok. 2,5h, temperatura otoczenia ok. 18*C, kąpieli nie podgrzewano.