Teletext Mian. Zrobiłem dump Epromu - porównuję z tym co zrobiłem wieki temu jeszcze Willemem - i WTF, Willem czytając 27256 zrobił mi mirror "dolnej" połowy ? Dziwne, zrzucałem/programowałem nim też inne Epromy i było wszystko wtedy OK. Nieważne - teraz drugi programator raczej mnie nie oszukał. Chce ktoś Willema tanio ?

Ladies and Gentelman, otóż właśnie natrafiłem na prawdopodobnie najlepiej zabezpieczony polski kart. W ogóle jaki sens robienia zabezpieczeń do czegoś, co do pracy wymaga "dongle'a" w postaci dekodera telegazety

Cóż - tam wszystkie scalaki poszlifowane, w karcie - Epromu tylko nie zeszlifowali, bo przecież po okienku można poznać co to jest. Ale takie cuś obok, DIL-20 z 1-ką podpiętą do Fi2 z Expansion. No jak nic, 16V8 i to w trybie rejestrowym zapewne - bo /Reset też do niego dochodzi. OKi... żeby tylko linie adresowe i /OE były przez niego generowane - tam bodajże D2 zostało przepuszczone przez GALa. Dlatego w dumpie CBM80 nie uświadczysz.
Więc - albo robię dump GAL'a (Zyga ! Dzięki za cynk !!

Niemieccy amigowcy odkryli przypadkiem, że zabezpieczony przed odczytem GAL głupieje jak mu się wpierw Vpp włączy - przed Vcc, w ten sposób można "odbezpieczyć" GALa na czas jednej sesji - teraz można w końcu zabrać się za analizę GALi ze starych sprzętów) - albo (co prostsze) - Exrom+Game na przełączniki, kernel podmieniam na Speeddosa - to umożliwi zrzucenie Epromu z poziomu C64 i wyczajenie bankowania.