Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98200 razy)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #450 dnia: 02 Listopada 2013, 16:04 »
No chyba Skull chce połączyć dwa programy, kopier  Jada z przegladarką typu file browser.
Co uważam za bardzo dobry pomysł.

Offline Skull

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #451 dnia: 02 Listopada 2013, 20:40 »
Program jest jeszcze nie dostępny do ściągnięcia, bo nie nadaje się nawet do testowego korzystania, muszę jeszcze oprogramować szereg własności samego browsera bo są wszędzie luki, każdy ruch nie "nie pomyśli" programu kończy się zawieszeniem - a to pali na starcie nawet najciekawsze produkcje. Puki nie będzie kontroli, chociaż podstawowych operacji (np. chodzenie po katalogach), to nie udostępnię - bo mnie wyśmieją \"\"))  
Ale spokojnie, nie jest tak źle, myślę że uda mi się w ciągu tego tygodnia opanować - proste operację - wystawię taki preview.

W tej chwili jest:
zaadoptowany program Jad-a w którym są wykorzystane loadery z samego Fast Hacke-ma do zapisu ścieżka po ścieżce całego dysku. Tu jest trochę inny podział porcji bo mam mniejszy bufor pamięci. Grafika jest w trybie bitmapy (nie tekstowym), więc mogłem sobie pozwolić na fonty 6x8, co daje pełne pole dla dwóch paneli.
No i ważne że zrobiłem własne procedury kernala z "pathem" na jiffy - tzn, że BEZ romu w c64 z Jiffy Dosem, korzystasz z dobrodziejstw tego transferu. Szczególnie ucieszą się posiadacze SD2IEC, którzy nie mają Jiffy Dos-a w komciu.
Transfer na D64 jak widać na filmiku to trochę ponad 1,5 min - i jest to na prawdę dobry wynik - chyba szybszy od kabli XE itp. na PC, a nawet na ultimate nie ma bezpośredniej opcji zgrywania całości na dysk  - trzeba uruchamiać np. Fast Hackem, ustawiać napędy w opcjach co jest już mniej wygodne, i czasowo może trwać nawet dłużej.

Kolejną rzeczą jest wczytywanie samych programów z browsera, tu również leci to transmisja Jiffy a wiec szybko można uruchomić nawet duże pliki.

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #452 dnia: 02 Listopada 2013, 21:25 »
Ja się nie mogę doczekać. Kupię sobie do układania 1000-elementowe puzzle by czas szybciej zleciał. \"\"
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #453 dnia: 02 Listopada 2013, 21:26 »
30s na C64+ z CF, zresztą też zakodował to jad ;)

Jad zrobił chyba 5x8 znaki z tego co pamiętam z jego browsera... znaczy się to Twoja procka czy modyfikujesz to co robił kiedys jad i nie skończył?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Skull

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #454 dnia: 02 Listopada 2013, 23:13 »
Nic nie wiem o browserze Jad-a, ja otrzymałem źródła do programu d64to1541, z tego wątku co podał slawera - który jest również na multi actionie.

30 sec. to super wynik (chociaż pewnie dotyczy samego zapisu na dysk)- tylko kto ma  c64+.

Tu jest wgrywanie do standardowego ramu c64 i z niego zgrywanie - program "dla ludu" \"\"

ps. chociaż nie bedę ukrywał że możlwiości GA lub MA nie byłyby pomocne :P

Offline Kisiel

• Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #455 dnia: 02 Listopada 2013, 23:41 »
zestawienie Ultimate + 1541II i fast hackem na dwie stacje to da szybkość jakieś 25s... jak ktoś już musi przenosić dane z SD na dyskietkę. Fakt że poręczność tej metody nie jest duża ale szybkość nadal jest wielokrotnie szybsza.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline hobocti77x

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #456 dnia: 03 Listopada 2013, 19:34 »
Udało mi się uruchomić c64 z moim rozszerzeniem RAM do 1MB na SIMM-ach . Po 2 dniowych testach nawet działa .
Muszę jeszcze zdobyć SD2IEC i zacznę odtwarzać oprogramowanie .

Offline hobocti77x

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #457 dnia: 07 Listopada 2013, 19:36 »
dołączam filmik z działającym rozszerzeniem:
http://www.youtube.com/watch?v=VMahKWokaPU&feature=youtu.be

Offline Kisiel

• Level 7
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #458 dnia: 07 Listopada 2013, 19:42 »
ale pająk \"\" \"\" \"\" Kurcze przypomniało mi to czasy jak sam zaczynałem przygodę z elektroniką w 1993r.
Musisz opracować coś bezpieczniejszego w użytkowaniu bo Ci ten sprzęt pierdyknie z czasem.

Offline hobocti77x

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #459 dnia: 07 Listopada 2013, 19:57 »
spokojnie to tylko eksperyment , teraz biorę się za zaprojektowanie poważniejszej wersji  \"\"

Offline hobocti77x

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #460 dnia: 07 Listopada 2013, 20:03 »
spokojnie to tylko eksperyment , teraz biorę się za zaprojektowanie poważniejszej wersji  \"\"

Offline cdzam

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #461 dnia: 08 Listopada 2013, 13:38 »
Zmieńcie Panowie to LOGO Atari - To naprawdę razi !

Esio

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #462 dnia: 08 Listopada 2013, 13:44 »
Hehehe, czemu ? Ja wczoraj naprawiłem monitor Atari SC1435 i chciałbym się pochwalić \"\"
Uszkodzone było trafo WN, tyrystor, tranzystor i kilka diod w przetwornicy.

ExusOne

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #463 dnia: 17 Listopada 2013, 14:49 »
To może i ja się pochwalę swoimi łowami z dnia dzisiejszego na pewnym poznańskim pchlim targu (mieszkający w Poznaniu pewnie kojarzą giełdę na "starej rzeźni" na garbarach.) Otóż dzisiaj udało mi się tam upolować w pełni sprawnego QuickShota model SVI-102 Plus za kwotę... 3.50 zł\"\" Do tego był on w kartonie od...QuickJoya II Turbo model SV-124. Sam karton wygląda na nadgryziony czasem, ale joystick prezentuje się i działa idealnie\"\" Także dzisiaj widziałem tam odtwarzacz Datasette, prawdopodobnie model C2N w oryginalnym kartoniku z styropianami, jednakże nie pytałem o cenę bo mam już taki u siebie.

A z tematyki bardziej komputerowej, to udało mi się naprawić monitor Belineę 19 calowy, z usterką polegającą na wyłączaniu się krótko po włączeniu. Winny okazał się spuchnięty kondensator 330 mikroF 16V który został wymieniony. Także podobnie z kondensatorami wyglądał zasilacz marki Fortron ATX-300PNF, w kompie który z kolei resetował się po np włożeniu płyty do napędu. I tu winne okazały się kondensatorki kolejno 3x 2200 mikroF na 10V i jeden 2200mikroF na 16V.

Offline shango

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #464 dnia: 17 Listopada 2013, 17:08 »
Teraz każdy serwisant najpierw zagląda czy nie wybuliło kondziołow potem inne rzeczy sprawdza. Teraz jest gorzej z jakością niż za sławnej afery kondensatorowej na początku wieku.