Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98090 razy)

Offline F7sus4

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #465 dnia: 17 Listopada 2013, 18:18 »
ExusOne: Zgadza sie, mozna upolowac tam nieco sprzetu. Ostatnio trafilem m.in. sprawna Amige 600 i stacje 1541-II.

Offline heniek29cr

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #466 dnia: 27 Listopada 2013, 22:22 »
Uratowałem, naprawiłem klawiaturę , wyczyściłem i wymieniłem fdd i przy okazji niczego nie spierniczyłem w Amidze 500 workbench 1.2 Red Led płyta  na ukladach mos\"\" do tego była w wersji box\"\"
Zdjęcia są na PPA.
Piękne uczucie postawienia sprzętu na nogi\"\"
Pozdrawiam

ExusOne

• Gość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #467 dnia: 27 Listopada 2013, 23:29 »
F7sus4
Gratuluję farta, sam poluję na stacje dyskietek tam :P Choć ostatnio jak byłem tam to młody kolo miał netbooka z Androidem na sprzedaż firmy Overmax 7 cali co niby system w nim nie startował, jednakże zasilacza nie było w zestawie. Cena - 20 zł \"\" niestety jakiś koleś mi go dmuchnął sprzed nosa...

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #468 dnia: 11 Stycznia 2014, 22:28 »
w ostatnim czasie:

naprawilem c64 z 1983, zreprodukowalem zasilacz do flat 128 (przetwornica impulsowa 5V 3A zamiast oryginalnego pcb), naprawilem zasilacz w 1571+ ja poskladalem, naprawilem c64 BN/E, zmontowalem sid stereo na sid2sid (lipne pcb, nie polecam) i cos tam chyba jeszcze, nie pamietma wszystkiego ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline heniek29cr

• Level 5
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #469 dnia: 12 Stycznia 2014, 13:26 »
Odkupiłem C64c od kolegi w stanie strychowym\"\" jednak po odpaleniu comodorek działał ale był bez dzwięku jednak po lekturze forum i zapytaniach min: do Rafa okazało się, że powodem był bezpiecznik. Teraz jest wszystko ok i płyta została przesadzona do ciekawszej obudowy(miks jasnej obudowy z C64G z ciemnymi klawiszami ze starych wersji)
Oraz odkupiłem UWAGA Dreamcasta przywiezionego z elektrozłomu z Niemiec\"\", który się notorycznie restartował ale laser czytał wszystkie płyty\"\"
I po wysprzątaniu i oczyszczeniu min: Alkoholem izopropylowym (styki zasilacza i wszystkie złącza) sprzęt stał się jak skała i działa bez zająknięcia.
Dodam tylko, że kiedyś miałem DC i stąd też z sentymentem do niego wróciłem i nawet po tylu latach daje rade........ zwłaszcza kultowe "Shenmue"\"\"

Pozdrawiam

Offline F7sus4

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #470 dnia: 12 Stycznia 2014, 14:49 »
U mnie tez by sie troche tego znalazlo, m.in. hardware restore z udzialem sprzetow uzyskanych na odzysk (Kenji, heniek29cr - thank you!), ale to moze zapodam photo story, jak projekt zostanie ukonczony.

\"\"

Offline ExciterELB

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #471 dnia: 12 Stycznia 2014, 18:32 »
Naprawiłem i przerobiłem C64C naszego nowego kolegi - Hospes \"\" Teraz ma CIA w podstawce i w każdej chwili może je wymienić w razie następnej padaki, oraz może się cieszyć SD2IEC \"\"

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #472 dnia: 17 Stycznia 2014, 02:31 »
Nieco poza Commodore - wreszcie udało mi się uzyskać monitor Biazet MMK-127. W przeciwieństwie do tego, co piszą w Bajtku ma biały a nie zielony kineskop.
Wyczyściłem, ogólnie sprawdziłem, czy nie ma herezji, pora testować...
Po uruchomieniu szyjka kineskopu świeci się na niebiesko i dobiegają z niej niewłaściwe dla tego urządzenia odgłosy. Wygląda na to, że baniak ma powietrze.
I tu mam szybkie pytanie do biegłych elektroników, jakbym gdzieś natknął się na podobny - czy w kineskopach jest coś takiego jak odpowiedniki? Ten, co dostał powietrza to A34-904W, o nim nie mogę znaleźć żadnych informacji.

Offline BagoZonde

• Level 6
    • http://www.commocore.com
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #473 dnia: 17 Stycznia 2014, 09:29 »
Ostatnio zająłem się trochę taśmowymi turbo loaderami więc jak na razie pojąłem jak działa autoloader z taśmy i odpalenie programu z headera - swoją drogą świetna sprawa! Teraz czeka mnie wybór turbo loadera i modyfikacja na swoje potrzeby. Witajcie z powrotem taśmy :]. No a oprócz tego 100% wolnego czasu poświęcam na inne rzeczy komodorowe o czym już niebawem :].

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #474 dnia: 17 Stycznia 2014, 11:58 »
BZ a ja czekam z MA na melonlover \"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #475 dnia: 18 Stycznia 2014, 13:56 »
...a ja z "nudów" przetłumaczyłem sobie mojego ACTION REPLAY.
Co prawda wyszły gdzie niegadzie takie kwiatki jak : "Wciśnij KEY", ale co tam, nie jest tego dużo a i EPROM leży na podstawce to może coś jeszcze wymyśle, albo nie wymyślę \"\"
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #476 dnia: 18 Stycznia 2014, 16:01 »
przyznaj sie, ze pozazdrosciles niemieckiego menu ze zrzutu, ktory ostatnio zamieszczony zostal na forum ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #477 dnia: 18 Stycznia 2014, 17:33 »
A co, Polacy nie gęsi i swój AR po Polsku mają  \"\"
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #478 dnia: 18 Stycznia 2014, 17:55 »
akurat slawera znany jest z tłumaczeń programów. Teraz się zabrał za C64 hehe.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline art1346

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #479 dnia: 18 Stycznia 2014, 22:29 »
Dodałem do VICEa emulacje kartów BB od wersji BB2 do wersji BB9. Raf dostał paczkę z plikami.