Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Czego dziś dokonałem ;)  (Przeczytany 98195 razy)

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #435 dnia: 26 Października 2013, 00:55 »
Zrobiłem sobie mysz do Amigi z innej myszki do PCta (LM324 i porownywanie).

Uwaga, obcina wypowiedzi na forach do pierwszego znaku diakrytyzowanego!
Ponadto w tematach nie widac tych znakow.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #436 dnia: 26 Października 2013, 08:57 »
no to probujemy:

żźćęółń
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #437 dnia: 26 Października 2013, 08:59 »
żźćęółń test 2
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #438 dnia: 26 Października 2013, 10:36 »
MCbx:
Zrobiłem sobie mysz do Amigi z innej myszki do PCta (LM324 i porownywanie).

jakieś szczegóły? tez chciałbym przerobić jakąś pecetyczną mychę bez zabaw kupowaniem/robieniem interfejsu ps2 dla ami

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #439 dnia: 26 Października 2013, 18:03 »
ja tam mam nadal krzaki.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #440 dnia: 27 Października 2013, 00:28 »
no i nadal urywa posty jak to ludzie pisali... nowoczesnosc pelna geba
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #441 dnia: 28 Października 2013, 21:45 »
Krok po kroku:
Zdemontować z płytki myszki WSZYSTKO za wyjątkiem:
 - Przycisków
 - LEDów
 - Fototranzystorów
 - Układu zasilania LEDów (najczęściej LEDy idą szeregowo + jakieś rezystory) i fototranzystorów (środkowa nóżka).
 - Rezystorów podciągających do Vcc od przycisków.
 - Rezystorów podciągających do masy od fototranzystorów.
Zapewnić zasilanie tego wszystkiego (czasami LEDy są zasilane z chipa), masę na przyciskach.
Komparator - porównuje napięcie z fototranzystorów z napięciem referencyjnym (ja akurat ustawiałem potencjometrem) bo to, co dają fototranzystory zależy od warunków.
Wyjście komparatora podciągnąć do 5V. Jest to sygnał zdatny do wpuszczenia w Amigę, Atari ST, Mac'a pre-ADB czy MS Bus Mouse.

Ogólny opis herezji ze schematem

P.S. W opisie jest ładne zdjęcie, z płytką... Ale miałem płytkę na LM339, więc z LM324 zrobiłem stylem "pająk+termoklej" \"\". Działa.

Offline uka

• Level 3
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #442 dnia: 31 Października 2013, 12:55 »
@dhg

Jakiś czas temu przerabiałem mysz ps2 według schematu na aminecie http://aminet.net/docs/hard/Mice.lha Przetestowane. Działa już pół roku ;)

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #443 dnia: 31 Października 2013, 13:52 »
Można i tak, na to samo wychodzi. Zamiast komparatora można użyć bramek Schmitta. To ma jedną wadę: Jeżeli fototranzystory są "niecodzienne", np. w starych pecetowych myszkach, to to może gubić impulsy bez dokładnego ustalenia napięcia referencyjnego. Z pewnością tak się dzieje w starych myszkach "SPM Computers" na szerokiego COMa, bo dwie przerabiałem.
Ponadto, czego w moim opisie nie ma, najlepiej jest użyć maksymalnie tego, co już jest na płytce myszki, mam tu na myśli zasilanie LEDów i fototranzystorów z 5V (często jest jakiś regulator).
Przerobiona myszka (wersja próbna bez PCB, potem potraktowałem to klejem).

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #444 dnia: 31 Października 2013, 15:41 »
Do amigi mam przejściówkę do myszek USB na PICu (16F627). Zgubiłem pół roku temu oryginalną a potrzeba była. Trochę wydawało mi się to "nie tego", ale używanie myszki optycznej do Amisi jest na prawdę wygodne! Skład przejściówki to wspomniany procek kondensator na zasilaniu  3 zworki  i dwa gniazda. Można to wszystko wpakować do myszki albo jakoś tam do Amigi (odpadną gazda, ja wolałem jako osobne urządzenie bo szkoda mi było A1200 no i myszki też \"\"...  i potem oryginalna się znalazła) Koszt to z 10-15 złotych \"\"
A jakie nowoczesne hihi.
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #445 dnia: 01 Listopada 2013, 18:00 »
slawera:
Do amigi mam przejściówkę do myszek USB na PICu (16F627).

w zasadzie to zwykłe ps2m i mysz usb nie zadziała z tym fejsem, musi obługiwać jeszcze protokół ps/2 . Tak samo było z myszami ps/2 działającymi na rs232 w pc - musiały obsługiwać oba standardy.

Póki co zamiast amigowej trumienki używam myszy na rs232. Teraz czekam na części do ps2m. Mam nadzieje ze mój willem 3b da rade zaprogramować tego PICa.

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Skull

• Level 6
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #446 dnia: 01 Listopada 2013, 23:08 »
No to ja jeszcze się pochwalę:
Premiera SDBrowse, na c64 ze stacją 1541 #9, oraz sd2iec #8. Jedną z ciekawszych funkcji jest zaimplementowany tool Jad-a do nagrywania dysków z obrazów D64. Program ma również path-e dla urządzeń obsługujące jiffy dos (tu sd2iec) więc na prawdę nieźle sobie radzi z operacjami transferu danych \"\". Całość dopełnia Nortonowski interfejs. To dopiero wczesne stadium tego projektu.

Patrzcie

ps. nie śmiać się z dźwięków w tle, czasy kawalerskie się już dawno skończyły \"\" i sorry za tą amatorszczyznę z kamerą.

ps2. dzięki za źródła Jad-a, niestety dopiero teraz (po premierze Bomberlandu) miałem czas przysiąść do tego.

Offline MCbx

• Level 4
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #447 dnia: 02 Listopada 2013, 00:43 »
Ciekawie. Ja od długiego czasu noszę się z zamiarem zbudowania sobie SD2IEC.

Można myszkę dołączać i na PICu, czemu nie, ja tą myszkę robiłem pierwotnie do Macintosh Plusa, później jeszcze taką samą zrobiłem do Amigi i jakiegoś Atari.
Z pewnością tego rozwiązania z przesunięciami używał Siemens w PC/D i Microsoft we wczesnych myszkach z kartą rozszerzeń.

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #448 dnia: 02 Listopada 2013, 11:28 »
Skull
No to chłopie gratuluję. Bardzo chciałbym przetestować ten program. Co prawda nie za często robię z obrazu dyskietki, ale się zdarza. Trochę to marudne, bo poprzez laptopa z PC, a na C64 to nie tylko wygodnie, ale i przyjemnie.
Jest szansa na testy softu?

PIC'owy interface do myszki Amigowej to rozwiązanie tymczasowe z założenia było bo mi się myszka zapodziała. Teraz jest po staremu (przejściówka może się kiedyś przyda), a i w sumie to i tak leżakuje w szafie ta Amiga, a pod TV to C64 leży. Wiosną zająłem się A1200. Odświeżyłem dysk (na 2calowy 20GB- nie w pełni wykorzystany <-bez myszki nic bym nie zrobił), pełne czyszczenie i wybielanie (musiałem bo stała na słońcu ze 2 lata z ściereczką na klawiaturze -za małą i zżółkła dookoła , efekt wybielania zaskoczył pozytywnie!), wymieniłem stacje dyskietek z PC (mała przeróbka i działa jak z Escomu). Teraz A1200 wygląda i działa jak kiedyś (jak nie miałem turbo, na początku), nie pytajcie po co to robiłem bo sam nie wiem, może sentyment \"\"
C64C+1541-II+SD2IEC+MPS1230

Offline slawera

• Level 3
    • slawera
Czego dziś dokonałem ;)
« Odpowiedź #449 dnia: 02 Listopada 2013, 14:18 »
OK, za szybko napisałem, nie w temacie byłem Hmmm
Rozumien, że to co na filmie to z :
tutaj na forum.
i tam na innym
Coś mi się edycja wyłączyła tu na forum :|
o a na tym poście działa. \"\"