Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SD2IEC i DEMA w praktyce - pytanie  (Przeczytany 11244 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbyndek

• Gość
SD2IEC i DEMA w praktyce - pytanie
« dnia: 08 Lutego 2011, 13:33 »
 Rozważam  zakup  sd2ieca  i  mam  pytanie  do  jego  użytkowników.  Uwielbiam  oglądać  dema  na  swoim  C=.  Jak  się  sprawdza  sd2iec  w  tym  celu?
Z  demami  jednoplikowym  sprawa  jest  raczej  oczywista.  Natomiast  do  bardziej  rozbudowanych  produkcji  i  tak  potrzebna  będzie  raczej  prawdziwa  stacja  dysków  (bądź  1541  ultimate,  ale  nie  o  nim  teraz  mowa).
Jak  w  praktyce  wygląda  współpraca  sd2ieca  ze  stacją  dysków?  Ile  trwa  transfer  obrazu  d64  na  prawdziwą  dyskietkę?
Czy  sd2iec  da  się  programowo  wyłączyć,  czy  jest  konieczność  rozłączania  sprzętu  (z  racji,  że  niektóre  dema  działają  tylko  z  jedną  stacją  dysków)?

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #1 dnia: 08 Lutego 2011, 17:42 »
 Witam

Dema  i  sd2iec  =  katastrofa.  Albo  1541U  albo  klasyczne  1541.  
Bez  JiffyDos  transfer  z  SD  >  1541  =  około  20  minut.

Co  do  ostatniego  pytania  to  nie  wiem.  U  mnie  SD  chodzi  jako  urządzenie  numer  10,  robi  za  twardy  dysk  do  wszystkich  jednoplikowych  spraw  +  ostatnio  wrzuciłem  kolekcje  gier  Suchego.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #2 dnia: 08 Lutego 2011, 19:05 »
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

suchy

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 08 Lutego 2011, 20:46 »
 SD2IEC to niedrogi, wygodny (z nowszymi OS np. JiffyDOS, bo z Kernalem to porażka w transferach)),  mały,  energooszczędny, krzemowy \'twardy  dysk\'  (słusznie  to  kenji  sformułował),  niewiele  mający  wspólnego  z  1541,  a  więc  w  zasadzie  tylko  przydatny  dla  komciowych  graczy  (jednoplikówki  i  gry  dyskowe  przekonwertowane  do  formatu  M2I)  i  elektroników  amatorów  (wykorzystujących  jeszcze  komcia  jako uniwersalny  sterownik  programowalny z możliwością szybkiego testowania i uruchamiania aplikacji w systemie).  Cieszy  fakt,  że  firmware  do  SD2IEC  jest  nadal  rozwijane  przez  pasjonatów  C64  (SD2IEC  obsługuje  już  GEOSa  i  Weels).  Szkoda,  że  tak  mało  softu  wspomagającego  SD2IEC  powstaje  (DraBrowse,  DraCopy,  Fibr  i  to  chyba  wszystko??).  

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 10 Lutego 2011, 21:20 »
 Właśnie.  Wiem,  że  samodzielnie  sd2iec  nie  bardzo  nadaje  się  do  dem  (poza  jednoplikowymi).  Dlatego  od  razu  zakładam  jego  pracę  w  duecie  ze  stacją  dysków  oraz  transferem  danych  na  dyskietki.
Ciekawie  kwestię  transferu  poruszył  Jericho,  czyli  przesłania  \'gołego\'  pliku  d64  prosto  do  1541.

\'Bez  JiffyDos  transfer  z  SD  >  1541  =  około  20  minut.\'.  Ok,  ale  chyba  są  szybsze  opcje?
Czy  przekonwertowanie  d64  na  m2i  (aby  potem  skopiować  to  na  dyskietkę)  sprawia  jakieś  problemy?

A  co  softu  do  sd2iec  to  czy  przypadkiem  ten  odtwarzacz  wideo,  o  którym  wspomniał  Kisiel,  zapowiadany  na  nadchodzące  Silesia  Party  z  niego  nie  korzysta?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #5 dnia: 10 Lutego 2011, 21:23 »
 możesz  mnie  zacytować????  Co  ty  pier..  chłopie  :)

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 10 Lutego 2011, 21:49 »
 Hahahahaha!!  Pytanie  jak  najbardziej  zasadne!

No  cóż  moja  pamięć  zakrzywiła  trochę  parę  faktów,  więc  już  sprostowuję:

-chodziło  mi  o  wątek  zatytułowany:  \'Dopalanie  komodorka  czyli  co  można  zobaczyć  na  SP5\';
-wspomniany  odtwarzacz  jednak  nie  ma  nic  wspólnego  z  sd2iec.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 10 Lutego 2011, 22:59 »
 w  zasadzie  SD2IEC  do  dem  nie  jest  jakoś  szczególnie  przeciwny  -  po  prostu  loadery  w  demach  najczęściej  uwzględniają  TYLKO  1541,  reszta  drive`ów(nawet  tych  commodorowskich)  ma  podobne  problemy  (chyba  że  dość  wiernie  emuluje  1541).  No  niestety  taki  standard  się  wcześniej  przyjął,  miejmy  nadzieję  że  w  obecnych  czasach  loadery  w  demach  będą  bardziej  uniwersalne  (i  powninny  chodzić  tez  na  SD2IEC).

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #8 dnia: 11 Lutego 2011, 10:19 »
 Krill  napisał  loader  \'uniwersalny\'  podobno  ...  Slash/Fairlight  działa?

suchy

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 11 Lutego 2011, 18:01 »
 Skull  napisał:

\'w  zasadzie  SD2IEC  do  dem  nie  jest  jakoś  szczególnie  przeciwny  -  po  prostu  loadery  w  demach  najczęściej  uwzględniają  TYLKO  1541  ...\'

...  weź  Skull  przekaż  to  dalej  innym  koderom!    \'\'   chyba pora żeby \'pójść z czasem\' (jak to mawia Kisiel) :-))

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 12 Lutego 2011, 16:02 »
 Z  drugiej  strony  jednak  to  miło,  że  można  odtwarzać  najnowsze  produkcje  dokładnie  na  tym  samym  sprzęcie,  z  którym  się  miało  do  czynienia  lata  temu,  aczkolwiek  na  rozszerzonych  maszynach  dzieją  się  jeszcze  większe  cuda.

Pozostaje  czekać,  aż  jakieś  rozszerzenie  stanie  się  ogólnodostępnym  standardem.

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #11 dnia: 12 Lutego 2011, 17:46 »
 kompatybilnym  rozwiazaniem  jest  uzywanie  procedur  ROMu,  tak  jak  to  zalozyl  producent  ...  a  wiadomo  powszechnie  czemu  sie  tego  nie  robi  ;)
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 15 Lutego 2011, 16:28 »
 Witam  ponownie.  Ponawiam  pytanie  do  użytkowników  sd2iec:  czy  da  się  w  sensownym  czasie  przenieść  obraz  dyskietki  z  karty  sd  na  prawdziwą  dyskietkę  w  prawdziwej  stacji  1541?  Przy  założeniu:  oba  urządzenia  podłączone  do  C=  i  plik  d64  przekonwertowany  do  formatu  sd2ieca.

Offline kenji

• Level 5
« Odpowiedź #13 dnia: 15 Lutego 2011, 17:19 »
 Na  99%  procent  czas  będzie  taki  sam  jak  w  przypadku  nieprzerobionego  pliku.

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #14 dnia: 14 Września 2011, 22:14 »
Dzięki Kisiel za wskazanie tego kopiera. Generalnie szukałem czegoś takiego. Zapoznałem się z jego działaniem na emulatorze. Wirtualnie przekopiowałem obraz d64 z napędu 1581 do 1541, trwało to jakieś 6 minut. Nie posiadam (jeszcze) sd2ieca, więc mam pytanko: ile czasu się taki obraz kopiuje z sd2ieca na 1541? zakładam, że z sd2iecem toto współpracuje skoro o nim była dyskusja.