Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: SD2IEC i DEMA w praktyce - pytanie  (Przeczytany 11225 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

suchy

• Gość
SD2IEC i DEMA w praktyce - pytanie
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Września 2011, 23:03 »
@zbyndek, zobacz to:

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=496&start=30

... masz tam trochę demek (i nie tylko), które da się zapuścić z SD2IEC.

PS Zadałem tam pytanko, może ktoś skojarzy i odpowie?!

suchy

• Gość
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Września 2011, 19:20 »
@zbyndek, chyba nie zaglądasz na c64scene. Okazuje się, że jad pod koniec sierpnia napisał fajnego softa, dokładnie to czego szukasz. Zajrzyj tu:

http://c64scene.pl/viewtopic.php?t=725

... w 1:38 robi plik D64 z SD2IEC na dyskietkę 1541 (z JiffyDOSem rzecz jasna).

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #17 dnia: 26 Września 2011, 16:27 »
Ja mam małe pytanko, odnośnie SD2IEC, mam małe problemy ze znalezieniem opisu kabelków :P. Niestety moja elektronika stoi na bardzo niskim poziomie, a dzisiaj przyszedł SD2IEC (1.2) prosto z Londynu i chciałbym go przetestować. Również przydałyby mi się wskazówki w jakich miejscach podłączyć kabelki dla instalacji wewnątrz, a w jakich przy podłączaniu na zewnątrz Commodorka (czytałem, że serial, ale jeszcze 5v trzeba brać z innego złącza i chciał bym znać optymalne rozwiązanie). Z góry dziękuję.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 26 Września 2011, 17:18 »
W zasobach zaxona:

https://picasaweb.google.com/115831189273346524142/Sd2iec

masz pokazane jak podłączyć SD2IEC wewnątrz C64. Na pewno lepiej zainstalować SD2IEC w środku komcia (to przecież niewielkie ustrojstwo), bo nic Ci nie będzie się plątać na zewnątrz obudowy. Dobrze jest jednak zrobić to tak, aby istniała możliwość wyjmowania (wymiany) karty SD (tak jak dyskietki w stacji), no jednak w tym celu trzeba "nadziurawić" z deka dziadusia komusia! \"\"

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #19 dnia: 26 Września 2011, 18:50 »
Podłączyłem wszystko według schematu i mam problem, po włączeniu mruga mi cały czas czerwona dioda. Jak próbuję wczytać pliki z karty wywala mi device not found, a za drugim razem file error. Czy czegoś nie zrobiłem? wrzuciłem na kartę firmware ze strony, ale nie widzę żadnych zmian. Przepraszam, za zawracanie Wam tym głowy, ale mam pootwierane chyba 30 różnych stron, a nadal nie dowiedziałem się nic.

Przetestowałem przed chwilą 3 różne karty i z każdą zachowuje się inaczej, z żadną nie działa jak powinno.
Z Kingston SD 1GB mruga czerwonym, z MMC 256MB świeci czerwonym i mruga zielonym, a z MicroSD SanDisk świeci czerwonym. Nic się nie zmienia z czasem i jak próbuję wydać jakiekolwiek polecenie, wogóle nie reaguje. Jedynie miganie i świecenie ustaje.

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #20 dnia: 27 Września 2011, 00:33 »
A jak nie ma karty, też pali się czerwona dioda? Powinny tylko mrugać przy starcie.
Karta w fat-cie sformatowana?
Wymienione przez ciebie sd powinny byc ok..
Przewody mogą byc źle podłączone,częsty błąd w interpretacji pinów w gnieździe z powodu odwróconego widoku.
Tylko sd2iec masz podłączone w tym gnieździe?(nr.stacji zmienić).

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #21 dnia: 27 Września 2011, 00:59 »
Pinów raczej nie pomyliłem, zresztą chyba gdybym podłączył je na odwrót nic by nie świeciło? Wszystkie 3 FAT(16), urządzenie podłączone samodzielnie. Jak nie ma karty chwilkę pali się czerwone i gaśnie. Może któryś lut przy gnieździe SD zimny?

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #22 dnia: 27 Września 2011, 01:29 »
Zaxxon pewnie sprawdza przed wysyłką.
Masz pewność ze firmware wpakowaleś odpowiednie.
Podejrzewam kable.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #23 dnia: 27 Września 2011, 07:25 »
Gohanks
A ja się podlutowałem pod spodem płyty, bezpośrednio do gniazda Serial.
http://zapodaj.net/fea998c04de2.jpg.html

Zdjęcie robione skanerem ....

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #24 dnia: 27 Września 2011, 09:59 »
a może macie rózne kolorki kabli ?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #25 dnia: 27 Września 2011, 14:00 »
Sprawdzałem przejścia od płyty miernikiem i wszystko jest ok, Zastanawia mnie czemu z każdą kartą działa inaczej. Firmware wrzuciłem sd2iec-0.10.1-sw2-m644p.bin,  to chyba właściwy prawda? Siądę dzisiaj jeszcze raz i wszystko posprawdzam, jeśli macie jakieś pomysły co jeszcze może być nie tak piszcie będę sprawdzał co się da do skutku.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 27 Września 2011, 14:13 »
Podłącz samo zasilanie i zobacz jak się diody zachowują po włączeniu.

Wrzuć plik downgrader-sw2.bin z http://sd2iec.de/downgrader-sw2.zip na kartę i zobacz czy się zaktualizuje (będzie mrugać zielona dioda po starcie przy wczytywaniu firmware z karty a po zakończeniu operacji zgaśnie). Później możesz wrzucić którą wersję firmware chcesz.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 27 Września 2011, 14:52 »
Oczywiście dla SD2IEC 1.2 by Shadowolf (czyli np. od zaxona czy ode mnie) odpowiedni będzie firmware sw2-m644. Pisząc o wersjach miałem na myśli revision czyli v0.9.0, ...  v0.10.1 etc

Offline Gohanks

• Level 3
« Odpowiedź #28 dnia: 27 Września 2011, 16:58 »
Ok, robię to co polecił Zyga, wrzuciłem downgradera i teraz mruga mi na przemian czerwona i zielona. Co to znaczy? Zauważyłem, że bez karty też tak mruga - rozumiem, że to sygnalizuje brak komunikacji po prostu? Zaraz podłączę sygnały i dam znać co i jak, wydaje mi się, że teraz wgrało downgradera.

Update: Ok podłączyłem już wszystkie sygnały wgrałem nowy firmware i wszystko śmiga jak marzenie \"\". Serdecznie dziękuję za pomoc, jesteście wielcy :D

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #29 dnia: 27 Września 2011, 18:40 »
To teraz Jiffa kupić  i będziesz miał rakete \"\"