Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Programowy reset stacji 1541  (Przeczytany 2143 razy)

zbyndek

• Gość
Programowy reset stacji 1541
« dnia: 18 Maja 2010, 23:09 »
 Jak  w  temacie.  
  Czy  jest  możliwe  coś  takiego?  
  Nie  posiadam  żadnego  karta  wspomagającego  stację  dysków,  mam  tylko  black  boxy  i  \'X\'.  Kartów  używam  ze  względu  na  przycisk  reset.  Jednak  resetują  one  jedynie  jednostkę  centralną,  a  nie  stację.  Jak  wiadomo,  po  obejrzeniu  jakieś  większego  dema  lub  zagraniu  w  grę  posiadającą  własny  fastloader  i  resecie  stacja  nie  odpowiada  na  komendy.  

Czytałem  już  o  schemacie  hardreset,  jednak  jego  wykonanie  w  chwili  obecnej  byłoby  szalenie  kłopotliwe  dla  mnie.  Zdobyć  kartridż  wspierający  stację  też  nie  łatwo.  

Czy  zatem  jest  możliwość  wysłania  sygnału  reset  do  stacji  za  pomocą  programu  w  basicu  lub  assemblerze,  który  to  można  by  było  wprowadzać  do  c64  np.  za  pomocą  datassetta?

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #1 dnia: 19 Maja 2010, 08:15 »
 najszybciej  jednak  będzie  wyłączyć  i  włączyć  komputer,  wtedy  resetuje  się  również  stacja.

zyga

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 19 Maja 2010, 08:16 »
 Albo  włączyć/wyłączyć  samą  stację  :)

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 19 Maja 2010, 19:25 »
 To  ja  wiem,  że  stacja  się  resetuje  przy  ponownym  włączeniu  komputera.  Owszem  rozwiązania  najszybsze,  ale  mi  właśnie  zależy,  aby  ograniczyć  wyłączanie  i  włączanie  obu  urządzeń.  

A  skoro  mowa  o  wyłączeniu  i  włączeniu  stacji.  Jak  to  jest  z  tym  \'niebezpieczeństwem\'  włączania  i  wyłączania  stacji  dysków  przy  włączonym  c64?  
  W  wielu  miejscach  (m.in.  w  magazynie  C&A  wydawanym  przez  Bajtka)  spotkałem  się  ze  stwierdzeniem,  że  należy  najpierw  włączać  stację,  monitor/tv,  ewentualnie  inne  peryferia,  a  na  samym  końcu  jednostkę  centralną.  Włączanie  c64  najpierw  jest  podobno  niebezpieczne.  
  Sam  zaobserwowałem  następujące  dziwne  zjawiska:  
  Wyłączenie  stacji  przy  włączonym  c64  może  wpłynąć  niekorzystnie  na  aktualnie  działający  program.  
  Reset  na  kartridżu  \'X\'  działa  lepiej  (tj.  rzadziej  stacja  jest  zajęta  po  resecie)  gdy  stację  włączy  się  po  włączeniu  c64.  

Gubię  się  trochę  w  tych  niuansach,  a  zależy  mi  na  żywotności  mojego  sprzętu.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #4 dnia: 19 Maja 2010, 19:39 »
 ogólnie  wyłączyć  poczekać  włączyć.  Wymień  sobie  kondensatory  jak  się  obawiasz  o  żywotność  sprzętu.    
  BTW.  jestem  ciekawy  czy  obecne  kompy  też  są  projektowane  na  25  lat  życia.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 19 Maja 2010, 21:41 »
 Sądząc  po  tym,  jak  szybko  współczesne  kompy  się  zmieniają,  to  wątpię.  Nie  ma  takiej  potrzeby.

suchy

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20 Maja 2010, 15:52 »
 @Grogzbeak,  o  jakich  potrzebach  ty  piszesz      \'\'  Z  punktu  widzenia  producenta  sprzęt  ma  wytrzymać  słownie:  jeden  rok  i  na  tym  koniec,  bo  na  tyle  trzeba  dać  gwarancję!    \'\'  

suchy

• Gość
« Odpowiedź #7 dnia: 20 Maja 2010, 15:53 »
 ...  inaczej  od  razu  musieli  by  pozamykać  wszystkie  fabryki!    \'\'  

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 20 Maja 2010, 18:58 »
 O  takich,  że  jaki  jest  sens  projektowania  współczesnego  komputera,  który  przetrwa  25  lat?  Przecież  to  bezsens....    \'\'      
  Nie  ma  potrzeby,  bo  i  tak  ludzie  stosunkowo  szybko  zmieniają  sprzęt  wraz  ze  zmieniającymi  się  standardami.  Myślę,  że  bardziej  dobitnie  nie  trzeba  tego  wyjaśniać.

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 21 Maja 2010, 10:50 »
 Hehe,  ja  mam  jeszcze  kompa  z  1998  roku    z  procesorem  pentium  2  :)  
  Działa  bez  zarzutu,  na  drugim  zasilaczu  i  drugim  wiatraku  na  procku.  Komputer  był  modernizowany  oczywiście,  ale  procek  i  płyta  główna  pozostały  niezmienione  od  zakupu.  Do  2007  roku  był  używany  na  co  dzień.  
  Teraz  przynajmniej  nie  miałem  problemów  z  pozyskaniem  kompa  z  portem  równoległym  do  przenoszenia  danych  na  c64  :)

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #10 dnia: 21 Maja 2010, 14:43 »
 W  technikum  na  zajęciach  w  pracowni  mikroprocesorowej  używaliśmy  komputerów  z  procesorem  Pentium  166  MHz.  Znając  życie  stoją  do  tej  pory,  bo  większa  moc  obliczeniowa  nie  jest  potrzebna.  
  Nawiasem  mówiąc  sam  miałem  taki  sprzęt  i  to  jeszcze  kilka  lat  temu.  
  W  przypadku  niektórych  użytkowników  komputerów  (czytaj:  graczy  uznających  wyłącznie  najnowsze  produkcje)  sprzęt  nie  zdąży  się  zużyć,  bo  zostanie  wymieniony  na  nowy.

Grogzbeak

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 21 Maja 2010, 15:54 »
 No  właśnie    \'\'  

2sam

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 28 Maja 2010, 23:15 »
 Jeśli  dobrze  pamiętam  to  ciepły  reset  można  osiągnąć  procedurą:  

sei  
  jsr  $fda3  
  jsr  $fd15  
  jsr  $e518  
  cli  
  rts  

Problem  jest  tylko  taki,  że  jeśli  nie  masz  żadnej  karty  takiej  jak  ActionReplay,  jego  klony  czy  Final  III  to  możesz  mieć  problem  z  jej  wykonaniem  bo  nie  bardzo  będzie  jak  przerwać  działający  kod  żeby  wykonać  powyższą  procedurę.  Oczywiście  reset  stacji  za  pomocą  przycisku  ON/OFF  jest  najlepszy  gdyż  jest  to  już  sprzęt  leciwy  i  nigdy  nie  wiadomo  w  jaki  stan  stacja  została  wprowadzona.  Chyba  że  działa  z  nią  komunikacja  tzn  rozkazy  typu  M-E,  M-R,  M-W  działają.  Pod  tymi  rozkazami  oczywiście  kryje  się  procedura  przesyłająca  /  obierająca  bity  do  portu  Serial.  Można  więc  wszystkie  stacje  CBM  i  ich  klony  programować  także  w  ten  sposób.  Tutaj  mała  uwaga:  procedury  resetu  w  ROMie  różnią  się  pomiędzy  stacjami  1541,  157x  i  1581.    

Stację  można  więc  zresetować  wysyłając  do  niej  określony  rozkaz.  Dla  157x  jest  to  U:  lub  UJ  na  przykład.  

Reiter

• Gość
« Odpowiedź #13 dnia: 02 Czerwca 2010, 22:36 »
 Pytanie  ciekawe  i  warte  rozpracowania,  czasem,  aż  się  prosiło,  żeby  loader  usunął  się  z  ramu  stacji  dysków  i  nie  blokował  jej.

Offline Skull

• Level 6
« Odpowiedź #14 dnia: 03 Czerwca 2010, 12:05 »
 No  proszę,  temat  okazuje  się  i  mnie  \'dopadł\'.    
  Dla  restowania  1541,  znalazłem  temat  na  csdb:    
  http://noname.c64.org/csdb/forums/?roomid=11&topicid=62872\' target=_blank>http://noname.c64.org/csdb/forums/?roomid=11&topicid=62872

tyle  że  przedtem  jeszcze  trzeba  posłać  dane  do  stacji.  

Niestety  mnie  interesuje  bardziej  uniwersalne  rozwiązanie,  czyli  programowe  resetowanie  każdego  urządzenia  na  szynie  IEC.  Albo  zmuszenie  takiego  urządzenia  do  wyswietlenia  błędu  73  -  który  się  pojawia  jednokrotnie  właśnie  po  resecie  urządzenia.  

Przerabiał  to  ktoś  ?