Dzięki za informacje z sugestiami sposobów naprawy, sprawdzę je!
Dzięki Skull za link do instrukcji. Miałem wersję dotyczącą starszej wersji napędu (1541) i dlatego nie mogłem znaleźć informacji o komendzie resetującej. Jestem też już świadomy wymienionych przez Ciebie szczegółów technicznych:) Wiem, że musi zachodzić zgodna komunikacja między stacją, a komputerem, aby odpowiadała na polecenia z komputera.
Z racji występowania różnych loaderów można nie wiedzieć, co się w danej chwili znajduje ramie stacji. Dlatego szukam sposobu na programowe wywołanie sygnału reset do portu szeregowego, a nie komendy resetującej wykonywanej przez stację. Przy okazji nauczyłem się, że komendę OPEN trzeba kierować do stacji, gdy nie jest zajęta
Co do resetu stacji w powyższy sposób to zaobserwowałem u siebie raz pewne dziwne zjawisko. Mam pewną grę, którą wczytuję za pomocą datasetta z obrazu t64. Przy kartridżu BlackBox w wersji 3 gry się nie da uruchomić, działa tylko cracktro, a po nim zwis. Naciśnięcie resetu na kartridżu w tej sytuacji powodowało reset stacji taki ja przy włączaniu komputera (

). Na upartego możnaby było stosować taką metodę, gdyby tylko nie ten kart, który zakłóca działanie części programów. Ciekawy jestem jaki udział w tym \'zbiegu okoliczności\' mają zawieszony program, wspomniany kart i fakt naciśnięcia restu na kartridżu.