Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Programowy reset stacji 1541  (Przeczytany 2115 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zbyndek

• Gość
Programowy reset stacji 1541
« Odpowiedź #30 dnia: 17 Czerwca 2010, 18:20 »
 Dzięki  za  informacje  z  sugestiami  sposobów  naprawy,  sprawdzę  je!  

Dzięki  Skull  za  link  do  instrukcji.  Miałem  wersję  dotyczącą  starszej  wersji  napędu  (1541)  i  dlatego  nie  mogłem  znaleźć  informacji  o  komendzie  resetującej.  Jestem  też  już  świadomy  wymienionych  przez  Ciebie  szczegółów  technicznych:)  Wiem,  że  musi  zachodzić  zgodna  komunikacja  między  stacją,  a  komputerem,  aby  odpowiadała  na  polecenia  z  komputera.  
  Z  racji  występowania  różnych  loaderów  można  nie  wiedzieć,  co  się  w  danej  chwili  znajduje  ramie  stacji.  Dlatego  szukam  sposobu  na  programowe  wywołanie  sygnału  reset  do  portu  szeregowego,  a  nie  komendy  resetującej  wykonywanej  przez  stację.  Przy  okazji  nauczyłem  się,  że  komendę  OPEN  trzeba  kierować  do  stacji,  gdy  nie  jest  zajęta  :)  

Co  do  resetu  stacji  w  powyższy  sposób  to  zaobserwowałem  u  siebie  raz  pewne  dziwne  zjawisko.  Mam  pewną  grę,  którą  wczytuję  za  pomocą  datasetta  z  obrazu  t64.  Przy  kartridżu  BlackBox  w  wersji  3  gry  się  nie  da  uruchomić,  działa  tylko  cracktro,  a  po  nim  zwis.  Naciśnięcie  resetu  na  kartridżu  w  tej  sytuacji  powodowało  reset  stacji  taki  ja  przy  włączaniu  komputera  (???).  Na  upartego  możnaby  było  stosować  taką  metodę,  gdyby  tylko  nie  ten  kart,  który  zakłóca  działanie  części  programów.  Ciekawy  jestem  jaki  udział  w  tym  \'zbiegu  okoliczności\'  mają  zawieszony  program,  wspomniany  kart  i  fakt  naciśnięcia  restu  na  kartridżu.

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #31 dnia: 17 Czerwca 2010, 18:20 »
 Poza  kwestiami  softwarowym  to  mam  w  planach  budowę  m.in.  układu  hard  reset,  ale  z  racji,  że  sam  nie  podołam  temu  zadaniu  i  będzie  to  na  razie  nieco  dalsza  przyszłość  szukam  innych  prostszych  rozwiązań.  
  Poza  programowym  resetem  szyny  szeregowej  szeregowej  przyszedł  mi  jeszcze  pomysł  na  reset  stacji  poprzez  zwarcie  linii  reset  w  wolnym  porcie  szeregowym  stacji.  Z  magazynu  C&A  dowiedziałem  się  pomyśle  wtyku  pasującego  do  portu  szeregowego  zakończonego  
  wyłącznikiem  astabilnym.  Nowszy  model  (C64C)  jak  wiadomo  nie  daje  możliwości  resetu  przez  serial  port,  jednak  ciekawy  jestem  jakby  się  zachowały  stacja  dysków.  Ciekawe  czy  blokada  resetu  z  zewnątrz  dotyczy  też  stacji  dysków  1541-II.

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #32 dnia: 24 Czerwca 2010, 18:18 »
 Komenda  OPEN  15,8,15,\'I\',  a  potem  CLOSE  15  rozwiązała  problem  mojego  \'zepsutego\'  napędu,  może  za  bardzo  spanikowałem?  ;)

zbyndek

• Gość
« Odpowiedź #33 dnia: 13 Września 2010, 20:38 »
 Dzięki  2sam  za  przykładową  procedurę.  Wypróbowałem  ją  jak  tylko  zyskałem  możliwość  \'zamrożenia\'  uruchomionego  programu  no  i...  udało  mi  się  nie  pozwolić  jednemu  demu  zawiesić  stacji.  

Miałem  porzucić  ten  temat,  ale  jednak  jeszcze  się  nim  zajmę  przez  jakiś  czas.