Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Przyłbice i kaptury aka Handlarze i kolekcjonerzy  (Przeczytany 2155 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Przyłbice i kaptury aka Handlarze i kolekcjonerzy
« Odpowiedź #15 dnia: 22 Marca 2010, 21:00 »
 Podżegasz  do  przestępstwa.  Ogólnie  skierują  sprawę  do  policji  i  to  jemu  zostanie  do  udowodnienia  że  nie  jest  garbaty.  Policja/prokuratura  wyśle  wezwanie  do  zwycięscy  aukcji  i  o  ile  się  stawi  jako  świadek  (grzywna  1000PLN)  to  kolo  jest  udupiony.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #16 dnia: 22 Marca 2010, 21:03 »
 Oczywiście  jest  też  możliwe,  że  o  6:00  kolbami  w  drzwi  załomocą,  w  poszukiwaniu  dowodów.  W  końcu  sprzedaje  nie  legalne  kopie  oprogramowania:)  Nie  ma  tutaj  znaczenia,  że  program  jest  wart  5gr,  przecież  można  go  sprzedać  milionom  polaków.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Dragonsky

• Level 2
  • **
« Odpowiedź #17 dnia: 22 Marca 2010, 21:50 »
 z  tego  co  wiem  to  po  10latach  jest  już  po  własnośći  intelektualnej,  tzn.  że  nielegalnie  możesz  dowolnie  sobie  używać  win  98  itp...tylko  nie  wiem  jak  to  wygląda  pod  względem  zarobkowym,  bo  do  własnych  celów  można  tego  używać...

sky

• Gość
« Odpowiedź #18 dnia: 23 Marca 2010, 07:32 »
 @Dragonsky  
  Jesteś  w  błędzie  gdyż  okres  ochrony  prawem  autorskim  wynosi  od  50  do  70  lat,  a  niestety  żaden  program  na  Commodore  nie  jest  aż  tak  stary.  
  Ktoś  powie,  a  co  z  abandonware?    
  Abandonware  to  głównie  wymysł  administratorów  serwerów  udostępniających  retro  soft  będący  przykrywką  ich  nielegalnego  działania  (wykorzystują  tzw.  niską  szkodliwość  społeczną  czynu).  

@Kisiel  
  Allegro  już  24h  zastanawia  się  czy  sprzedaż  tych  kaset  jest  legalna    \'\'    

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #19 dnia: 23 Marca 2010, 08:59 »
 Z  abandonware  jest  o  tyle  problem,  że  tego  typu  gry  dawno  wyszły  ze  sprzedaży,  a  wiele  osób  chciałoby  sobie  w  nie  pograć.  Tak  naprawdę  należałoby  zamknąć  wszystkie  serwisy  typu  gb64.com  -  w  końcu  tam  też  znajduje  się  chronione  prawem  autorskim  oprogramowanie.

sky

• Gość
« Odpowiedź #20 dnia: 23 Marca 2010, 09:55 »
 @Mikra_Lbn    
  Chcieć  a  móc  to  różnica...

zyga

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 23 Marca 2010, 13:03 »
 Daleko  nie  szukając  CSDB  też  by  poszło  na  rzeź  :)  Na  szczęście  nikomu  nie  chce  się  tego  ścigać  w  dobie  rapidshare/torrentów/emule  i  reszty.  Tutaj  są  prawdziwe  straty  dla  branży.

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #22 dnia: 23 Marca 2010, 18:28 »
 Ale  suma  sumarum  -  skąd  legalnie  w  świetle  prawa  można  by  zdobyć  oprogramowanie?  Połowa  firm  je  produkujące  dawni  nie  istnieje,  następna  połowa  się  przebranżowiła,  następna  połowa,  która  istnieje  ma  to  głęboko  w  d...ie.  Wiem  -  to  3  połowy  ale  softu  było  i  jest  dużo  hahaha.  Fajne  rozważania.  I  wiecie  co?  Chciałbym  znać  jaki  jest  naprawdę  status  posiadania  oprogramowania  na  C64.  Wolno  czy  nie  wolno?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 23 Marca 2010, 18:57 »
 możesz  mieć  nie  możesz  sprzedawać  i  udostępniać  to  proste.  To  jest  własność  autorska.

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #24 dnia: 23 Marca 2010, 22:27 »
 Dziękuję.  W  pewnym  stopniu  zaspokoiłeś  moją  ciekawość.  Ale  tylko  w  pewnym  stopniu...  Muszę  pogrzebać  w  ustawach  itd.  Tak  dla  samej  tylko  satysfakcji  gdyby  mnie  kiedyś  natchnęło  wystawić  oryginał  dla  ZX  \'Alien  8\'  i  \'Knight  Lore\'.  Kurde,  nie  mam  na  kasecie  daty  produkcji  :[  Ćwierć  wieku  z  kawałkiem  chyba...

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Marca 2010, 00:40 »
 A  nowość  z  allegro.  Panowie,  w  pewnym  sensie  uważajcie.  Dwóm  użytkownikom  zadałem  niewygodne  pytania.  I  dupa.  Jestem    już  teraz  u  nich  na  \'czarnej  liście\'  oczywiście  bez  odpowiedzi.  

Więc  jeszcze  raz  -  jak  chcecie  kogoś  przycisnąć  z  allegro  do  muru,  to  konsekwencje  mogą  być  takie  jak  u  mnie...  Czarna  lista  bo...  \'Jestem  niewygodny\'  !!!

sky

• Gość
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Marca 2010, 09:56 »
 @Uriel75  
  Najwyższy  czas,  byś  wybrał  sobie  nowy  nick  do  drugiego  konta  allegro.  
  Ciekawe  czy  jesteś  na  czarnej  liście  „cywila”  (człowiek  nie  siedzący  w  temacie  Commodore)  czy  może  typowego  handlarza.  

Jeśli  masz  oryginały  to  ich  sprzedaż  jest  w  100%  legalna.  

Uriel75

• Gość
« Odpowiedź #27 dnia: 24 Marca 2010, 10:41 »
 Atakuję  allegro  z  innego  konta,  tzn  mam  wspólnie  z  żoną  inne  konto,  nie  Uriel75.  Ot  tak  by  nikt  nie  wiedział,  że  ja  to  ja.  Poza  tym  ja  tylko  tam  kupuję.  Praktycznie  niewiele  sprzedaję.  I  nadal  szukam  obudowy  C64C  (może  być  z  flakami)..

Offline Mikra_Lbn

• Level 3
    • http://www.lubus.info
« Odpowiedź #28 dnia: 24 Marca 2010, 14:24 »
 Jak  już  mówimy  o  prawach  autorskich,  to  spytam,  na  jakich  zasadach  działa  download  na  64Power?

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #29 dnia: 24 Marca 2010, 18:32 »
 na  takiej  jak  wszystko,  nie  legalne  ale  jak  udostępniasz  na  stronce  np.  windows  7  to  Ciebie  będą  ścigać  z  mocy  podpierdolenia  przez  BSA,  jak  udostępniasz  gierce  na  komcia  to  nikt  się  do  ciebie  nie  dopieprzy  bo  i  po  co.  W  życiu  realnym  liczy  się  kasa,  pod  kasę  jest  ustawiane  prawo...  pamięta  ktoś  \'pomroczność  jasną\'?  
  W  stanach  spowodowałoby  takie  orzeczenie  dowolne  rozjeżdżanie  przechodniów  na  ulicach  całkowicie  legalnie  (precedens)  Mamy  po  prostu  dziwne  prawo  i  sądy.