Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !
Strona główna
Pomoc
Kalendarz
Zaloguj się
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.Czy dotarł do Ciebie
email aktywacyjny?
C64Power Forum
»
Inne
»
Offtopic
»
Przyłbice i kaptury aka Handlarze i kolekcjonerzy
« poprzedni
następny »
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
Do dołu
Autor
Wątek: Przyłbice i kaptury aka Handlarze i kolekcjonerzy (Przeczytany 2156 razy)
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
Kisiel
Level 7
Number 7 in all users competition...
«
Odpowiedź #15 dnia:
22 Marca 2010, 21:00 »
Podżegasz do przestępstwa. Ogólnie skierują sprawę do policji i to jemu zostanie do udowodnienia że nie jest garbaty. Policja/prokuratura wyśle wezwanie do zwycięscy aukcji i o ile się stawi jako świadek (grzywna 1000PLN) to kolo jest udupiony.
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach
...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....
Kisiel
Level 7
«
Odpowiedź #16 dnia:
22 Marca 2010, 21:03 »
Oczywiście jest też możliwe, że o 6:00 kolbami w drzwi załomocą, w poszukiwaniu dowodów. W końcu sprzedaje nie legalne kopie oprogramowania:) Nie ma tutaj znaczenia, że program jest wart 5gr, przecież można go sprzedać milionom polaków.
...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....
Dragonsky
Level 2
«
Odpowiedź #17 dnia:
22 Marca 2010, 21:50 »
z tego co wiem to po 10latach jest już po własnośći intelektualnej, tzn. że nielegalnie możesz dowolnie sobie używać win 98 itp...tylko nie wiem jak to wygląda pod względem zarobkowym, bo do własnych celów można tego używać...
sky
Gość
«
Odpowiedź #18 dnia:
23 Marca 2010, 07:32 »
@Dragonsky
Jesteś w błędzie gdyż okres ochrony prawem autorskim wynosi od 50 do 70 lat, a niestety żaden program na Commodore nie jest aż tak stary.
Ktoś powie, a co z abandonware?
Abandonware to głównie wymysł administratorów serwerów udostępniających retro soft będący przykrywką ich nielegalnego działania (wykorzystują tzw. niską szkodliwość społeczną czynu).
@Kisiel
Allegro już 24h zastanawia się czy sprzedaż tych kaset jest legalna
Mikra_Lbn
Level 3
«
Odpowiedź #19 dnia:
23 Marca 2010, 08:59 »
Z abandonware jest o tyle problem, że tego typu gry dawno wyszły ze sprzedaży, a wiele osób chciałoby sobie w nie pograć. Tak naprawdę należałoby zamknąć wszystkie serwisy typu gb64.com - w końcu tam też znajduje się chronione prawem autorskim oprogramowanie.
sky
Gość
«
Odpowiedź #20 dnia:
23 Marca 2010, 09:55 »
@Mikra_Lbn
Chcieć a móc to różnica...
zyga
Gość
«
Odpowiedź #21 dnia:
23 Marca 2010, 13:03 »
Daleko nie szukając CSDB też by poszło na rzeź
Na szczęście nikomu nie chce się tego ścigać w dobie rapidshare/torrentów/emule i reszty. Tutaj są prawdziwe straty dla branży.
Uriel75
Gość
«
Odpowiedź #22 dnia:
23 Marca 2010, 18:28 »
Ale suma sumarum - skąd legalnie w świetle prawa można by zdobyć oprogramowanie? Połowa firm je produkujące dawni nie istnieje, następna połowa się przebranżowiła, następna połowa, która istnieje ma to głęboko w d...ie. Wiem - to 3 połowy ale softu było i jest dużo hahaha. Fajne rozważania. I wiecie co? Chciałbym znać jaki jest naprawdę status posiadania oprogramowania na C64. Wolno czy nie wolno?
Kisiel
Level 7
«
Odpowiedź #23 dnia:
23 Marca 2010, 18:57 »
możesz mieć nie możesz sprzedawać i udostępniać to proste. To jest własność autorska.
Uriel75
Gość
«
Odpowiedź #24 dnia:
23 Marca 2010, 22:27 »
Dziękuję. W pewnym stopniu zaspokoiłeś moją ciekawość. Ale tylko w pewnym stopniu... Muszę pogrzebać w ustawach itd. Tak dla samej tylko satysfakcji gdyby mnie kiedyś natchnęło wystawić oryginał dla ZX \'Alien 8\' i \'Knight Lore\'. Kurde, nie mam na kasecie daty produkcji :[ Ćwierć wieku z kawałkiem chyba...
Uriel75
Gość
«
Odpowiedź #25 dnia:
24 Marca 2010, 00:40 »
A nowość z allegro. Panowie, w pewnym sensie uważajcie. Dwóm użytkownikom zadałem niewygodne pytania. I dupa. Jestem już teraz u nich na \'czarnej liście\' oczywiście bez odpowiedzi.
Więc jeszcze raz - jak chcecie kogoś przycisnąć z allegro do muru, to konsekwencje mogą być takie jak u mnie... Czarna lista bo... \'Jestem niewygodny\' !!!
sky
Gość
«
Odpowiedź #26 dnia:
24 Marca 2010, 09:56 »
@Uriel75
Najwyższy czas, byś wybrał sobie nowy nick do drugiego konta allegro.
Ciekawe czy jesteś na czarnej liście „cywila” (człowiek nie siedzący w temacie Commodore) czy może typowego handlarza.
Jeśli masz oryginały to ich sprzedaż jest w 100% legalna.
Uriel75
Gość
«
Odpowiedź #27 dnia:
24 Marca 2010, 10:41 »
Atakuję allegro z innego konta, tzn mam wspólnie z żoną inne konto, nie Uriel75. Ot tak by nikt nie wiedział, że ja to ja. Poza tym ja tylko tam kupuję. Praktycznie niewiele sprzedaję. I nadal szukam obudowy C64C (może być z flakami)..
Mikra_Lbn
Level 3
«
Odpowiedź #28 dnia:
24 Marca 2010, 14:24 »
Jak już mówimy o prawach autorskich, to spytam, na jakich zasadach działa download na 64Power?
Kisiel
Level 7
«
Odpowiedź #29 dnia:
24 Marca 2010, 18:32 »
na takiej jak wszystko, nie legalne ale jak udostępniasz na stronce np. windows 7 to Ciebie będą ścigać z mocy podpierdolenia przez BSA, jak udostępniasz gierce na komcia to nikt się do ciebie nie dopieprzy bo i po co. W życiu realnym liczy się kasa, pod kasę jest ustawiane prawo... pamięta ktoś \'pomroczność jasną\'?
W stanach spowodowałoby takie orzeczenie dowolne rozjeżdżanie przechodniów na ulicach całkowicie legalnie (precedens) Mamy po prostu dziwne prawo i sądy.
Drukuj
Strony:
1
[
2
]
Do góry
« poprzedni
następny »
C64Power Forum
»
Inne