Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Być trendy  (Przeczytany 2690 razy)

Offline wegi

• Level 7
Być trendy
« dnia: 22 Października 2009, 17:06 »
 Ostatnio  chyba  jest  w  modzie  retro  na  8  bit  -  taka  ekstrawagancka  maniera?

Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

andrus64

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #1 dnia: 22 Października 2009, 17:36 »
 Ja  to  zauważyłem  tylko  przez  aktywność  na  forum  użytkowników  poniżej  18(co  mnie  przy  tym  z  lekka  denerwuje    \'\'  ).  To  może  być  znak,  że  coraz  więcej  ludzi  nie  dostrzega  piękna  w  sterylnych  blaszakach.  Z  jednej  strony-  Super!  Kontentacja  przeciw  udoskonalanej  rzeczywistości  przez  komputery.  Z  drugiej-  To  tylko  moda.  Nic  nie  wniesie.  Tyle,  że  \'converse`y\'  z  motywami  8-bitowców  się  będą  sprzedawały(nie  wiem,  czy  coś  takiego  istnieje,  ale  podejrzewam,  że  to  kwestia  czasu  ),  albo(co  gorsze)  zaczną  wykupywać  ośmiobitowce,  \'bo  fajne\',  po  czym,  gdy  ich  nie  zainteresują,  to  wyrzucą  jak  zwykłą  zabawkę.  

Ja  myślę,  żeby  potraktować  to  jak  trola  na  forum:  nie  karmić  to  zdechnie.  

gornipio

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #2 dnia: 22 Października 2009, 17:54 »
 Yhh...  właśnie  w  pewien  sposób  mnie  obraziłeś...  ;P  

A  więc.    

Żeby  coś  było  popularne,  zwykle  trzeba  3  zasady:  

-Engrish  (tak,  ENGRISH!)  =  great  
  -8-Bit/Nostalgia/Retro  =  awesome  
  -POUNDING  TECHNO!!!  

Jeżeli  coś  łączy  te  3  rzeczy,  zwykle  z  miejsca  staje  się  popularne,  nawet  jeśli  to  \'flash  loop\'...  

Ja  nie  przybyłem  tu  z  powodu  jakiejkolwiek  mody.    
  Nie  odnotowałem  w  chwili  obecnej  żadnej  mody  dot.  8-Bit.  
  Jeśli  takowa  jest,  to  gdzie?  

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
Być trendy
« Odpowiedź #3 dnia: 22 Października 2009, 18:30 »
 timberland
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

andrus64

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #4 dnia: 22 Października 2009, 19:18 »
 Kisiel-  Mistrz  ciętej  riposty.  

Moda  na  \'retro\'  jet  jeszcze  u  innych  muzyków.  Brytyjski  britPop  (czy  jakj  kto  woli  \'idie  rock\')  teraz  mocno  kożysta  z  tak  zwanego  \'ośmobitowego  brzmienia\'.  Ja  się  temu  nie  dziwię.  8-bitowy  dźwięk  ma  w  sobie  to  coś.  

Offline Kisiel

• Level 7
Być trendy
« Odpowiedź #5 dnia: 22 Października 2009, 19:35 »
 tą  suchość,  dziewiczość  osiemdziesiolatki  po  bajpasie  :P

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kisiel

• Level 7
Być trendy
« Odpowiedź #6 dnia: 22 Października 2009, 19:47 »
 a  tak  bardziej  na  poważnie  to  moja  żona  lubi  parę  utworków  z  komcia  (po  za  \'do  it\')  Czy  to  jest  moda?  to  raczej  jest  sprawa  dostępności  i  wiedzy.  Nas  to  bawi  bo  wiemy  o  co  chodzi  i  skąd  to  wziąć.

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #7 dnia: 22 Października 2009, 19:56 »
 @andrus64.  Normalnie  post  roku.    \'\'  Zero  wiedzy  na  temat  realiów,  a  do  tego  jakieś  niemiłe  teksty.  

Możesz  być  spokojny.  Żaden  niepełnoletni  gnojek  nie  zszarga  Twojego  elitarnego  świata.    \'\'  Nie  ma  mody  na  komputery  ośmiobitowe.  Nie  ma  i  nie  będzie  tak  samo  jak  nie  będzie  mody  na  lampowe  czarno-białe  telewizory  czy  pralki  \'Frania\'.  Nikt  nie  będzie  za  pomocą  starych  ośmiobitowców  (uwaga,  to  jest  debeściak    \'\')  \'kontestował  rzeczywistości  udoskonalanej  przez  komputery\'.  Co  najwyżej  jak  zbiera  różne  starocie,  to  może  sobie  takiego  C64  czy  Spectruma  dokupi  na  tej  samej  zasadzie  jak  starą  maszynę  do  pisania  czy  patefon.  Oczywiście  może  się  pojawić  moda  na  wzornictwo  ośmiobitowe,  ale  to  zupełnie  inna  historia.  Tak  właśnie  jest  z  pewnymi  brzmieniami  w  muzyce.  To  nie  jest  moda  na  sprzęt  ośmiobitowy  (pomijając  fakt,  że  jest  to  sprawa  marginalna).  

Nieco  inaczej  wygląda  sytuacja  w  przypadku  gier  retro,  choć  też  nie  można  mówić  o  modzie.  One  po  prostu  stanowią  pewien  odrębny,  niezależny  od  platformy  sprzętowej  megagatunek,  który  wciąż  znajduje  odbiorców.  A  że  wywodzą  się  ze  starego  sprzętu,  to  wywołują  zainteresowanie  (dość  umiarkowane  zresztą)  tym  sprzętem.  I  tyle.  

gornipio

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #8 dnia: 22 Października 2009, 20:39 »
 @Tomaaz  zgadzam  się  z  tobą  xD  

No  raczej  moda  na  C64  i  8bit  nie  wybuchnie  wśród  dresów,  którzy  jedyne  co  robią  to  chleją  pod  murkiem  mojej  starej  podstawówki,  a  jak  znaleźli  by  gdzieś  C64  to  by  wyrzucili...  

Jeżeli  wybuchła  by  taka  moda,  to  raczej  wśród  osób  \'nie  dresów\'  tj.  normalnych...  
  A  wiadomo,  że  tacy  dbają  o  takie  rzeczy,  w  najgorszym  wypadku  sprzedaliby  na  Allegro.  

Ja  sobie  od  czasu  do  czasu  gadam  z  kolegą  o  8bit  (a  dokładniej  konsolkach),  on  ma  Segę  Master  System  a  ja  kolekcję  swoją,  jakby  sobie  kupił  C64,  na  pewno  by  szanował  xD  

BTW  Nasz  informatyk  nam  kazał  stronę  internetową.  Nietrudno  się  domyślić,  że  robię  ją  o  mikrokomputerach  i  8Bit  xD

gornipio

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #9 dnia: 22 Października 2009, 20:47 »
 A  o  tym,  że  nie  jestem  trollem,  może  świadczyć  mój  postcounter.  Dzisiaj,  w  tym  temacie  stuknęło  400  postów  xD  
  Poszperaj  w  archiwum,  w  dziale  Offtopic  będą  jakieś  posty  jakiegoś  kubasa  czy  jakoś  tak,  który  pisze  w  ogóle  bez  sensu...  

Moja  strona  (beta):  
  8bitcollective.glt.pl  

Nie  ma  większości  podstron,  są  reklamy  (ale  normalnie  ich  nie  ma,  to  tylko  hosting  dodaje),  nie  ma  licznika  wizyt,  nawet  loga  jeszcze  nie  ma...  No  bo  to  BETA  xD

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #10 dnia: 22 Października 2009, 21:07 »
 @gornipio.  Nie  chodzi  o  dresów/niedresów.  Po  prostu  żeby  mówić  o  modzie,  to  musimy  mieć  do  czynienia  z  jakimś  powszechnym  trendem,  zjawiskiem  na  dużą  skalę.  A  czegoś  takiego  po  prostu  nie  ma.  Są  oczywiście  ludzie  tacy  jak  Ty,  którzy  interesują  się  takim  sprzętem.  Ja  to  szanuję  i  dażę  sympatią  (andrus64  z  jakichś  pokręconych  powodów  ma  coś  przeciw)  ale  nie  określałbym  tego  jako  \'modę\'.

Tomaaz

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #11 dnia: 22 Października 2009, 21:18 »
 @kisiel.  Ja  próbowałem  puszczać  sidy  bardzo  różnym  ludziom.  Niestety  nie  doczekałem  się  nawet  cienia  zainteresowania.  Z  ich  twarzy  wyczytywałem  coś  w  stylu  \'no  niech  on  już  wyłączy  ten  shit\'.  Ludzie  nie  słuchają  tego,  bo  im  się  nie  podoba,  a  nie  dlatego,  że  nie  wiedzą  gdzie  znaleźć.  W  dobie  internetu,  gdyby  taka  muzyka  się  podobała,  wieści  o  niej  rozniosłyby  się  błyskawicznie.  

Jestem  pewien,  że  gdyby  nie  sentymenty  i  miłe  wspomnienia  to  ja  też  nie  byłbym  w  stanie  tego  słuchać  (no  może  z  jakimiś  bardzo  nielicznymi  wyjątkami).

Offline kenji

• Level 5
Być trendy
« Odpowiedź #12 dnia: 22 Października 2009, 21:23 »
 Ja  tam  jestem  akurat  zboczony  na  punkcie  muzyki  z  C-64.  Pamiętam  jaką  scenę  zazdrości  mi  zrobiła  żona  gdy  oglądając  jakiś  teledysk  z  gnącymi  się  pizdami  (cytat)  siedziałem  jak  zahipnotyzowany  przed  telewizorem.  Na  nic  nie  pomogły  wytłumaczenia  że  to  był  SID  :D  

Tak  swoją  drogą,  to  śladów  znajomych  dźwięków  można  się  doszukać  na  najnowszej  płycie  Agnieszki  Chylińskiej.  (a  może  to  już  faktycznie  zboczenie).

zyga

• Gość
Być trendy
« Odpowiedź #13 dnia: 22 Października 2009, 21:29 »
 Ja  puszczałem  kiedyś  kolegom  (niezwiązanym  z  c64)  kawałki  Kordiaukisa  i  bardzo  się  podobały.  Do  tego  stopnia,  że  była  prośba  o  nagranie  ich  na  magnetofon.

Offline wegi

• Level 7
Być trendy
« Odpowiedź #14 dnia: 22 Października 2009, 22:31 »
 Ja  sobie  przeczytałem  posta  retro  mania  i  tak  mi  się  pomyślało  \'\'  
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???