Skull:
Tak. To jest prawda.
Pamiętam, że byłem bardzo młody [podstawówka], gdy po raz pierwszy otrzymałem C64. Powiedziano mi tylko co to jest <-L[load], RUN i LIST [i chyba <-YT, a <-HF to później]. Pamiętam, że na początku analizowałem kody programów i na tej podstawie próbowałem dojść o co chodzi. Pierwszą instrukcją była instrukcja PRINT i instrukcje podstawiania a=3, itd. ;-D Heca pełna. Po pewnym czasie mój tata kupił mi 2 książki dot. programowania na C64. Jedna dot. Basica, sprzętu i ASM, a druga chyba tylko ASM [bardzo dużo kodów] i pełne listingi [np. kernela, etc.].
Wtedy dopiero dowiedziałem się mniej więcej co, gdzie i po co.
Fakt, że miałem tylko \'taśmociąg\' i nie miałem lepszych programów, niż różnej maści monitory. Pamiętam tylko tryb z wąskimi literami i lepszym BASICiem, ale brak turbo i niekiedy błędy wczytywania spowodowały, że powiedziałem im \'nie\'.
Później jeszcze dostałem trzecią książkę o C64 [przy okazji tego Amstrada], ale była ona po niemiecku i w dużej mierze powtarzała tamte 2. Pamiętam, że rozumiałem treść nie po czytaniu opisu [po niemiecku], tylko po analizie kodu xD