Koledzy,
wiem, że pewnie mało z Was miało do czynienia w temacie, dlatego proszę tylko o konkretne odpowiedzi osób, które miały doświadczenie, a nie czytały/ słyszały.
Rozważam zakup małej (biurkowej) frezarki CNC do wycinania swoich projektów PCB.
Dlaczego CNC? Zero chemii w domu. Mechaniczne cięcie, więc jak coś spieprzysz to tylko w procesie projektowania, a nie trawienia. Masz to praktycznie od ręki. Nie chcę zamawiać gotowych PCB, bo cena za prototyp (1 szt.) jest z kosmosu, a jak zamówisz 15-20 z pierwszym projektem, a okaże się, że coś tam jest spier... to masz 15-20 płytek do wywalenia. Ponadto musisz na nie czekać (w kraju 2 tyg. w Azji miesiąc do półtora). To wszystko przemawia dla mnie za CNC w domu.
Jakie macie doświadczenie? Jakie minusy? Jakich rozczarowań mogę się spodziewać? Koszt CNC, które sobie upatrzyłem, to 4kPLN. Nie jest to mało, dlatego wolę zasięgnąć opinii, zanim kliknę "Kup Teraz".
Zastosowanie jak w temacie, głównie SMD. Naoglądałem się filmów, wygląda dobrze, ale to tylko filmy, więc jak to się ma w praktyce?