Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: PCB CNC SMD  (Przeczytany 3810 razy)

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
Re: PCB CNC SMD
« Odpowiedź #15 dnia: 16 Czerwca 2017, 11:53 »
Jesteście kochani :)

btw. wybór padł na mniejszą. Już zakupiona, w poniedziałek powinna dotrzeć, to jako świeżak będę się dzielił doświadczeniem i wiedzą za darmo... taki los nowicjusza :P

Na razie walczę z eksportem z Eagle do G-Code i mam problem z CopperCam. Z wszystkich wygenerowanych plików czyta tylko ten z otworami (i wygląda poprawnie), reszty nawet nie ma ochoty otwierać :/

Daj znać jak się sprawuje. Za miesiąc urodziny (szit, 0x2A), coś by wypadało sobie kupić na poprawę humoru :P
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #16 dnia: 16 Czerwca 2017, 12:57 »
jak wrzucisz kase wmodyfikacje to da sie tego urzywac. IMO kasa w bloto. Domator sklada produkt z chin, dokladnosc Z0,3 mm co to oznacza przy frezie grawerskim ?
Ciekawy mebel, jak zaczniesz sie tym bawic to kup wszystkim ochronniki sluchu
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #17 dnia: 16 Czerwca 2017, 13:47 »
jak wrzucisz kase wmodyfikacje to da sie tego urzywac. IMO kasa w bloto. Domator sklada produkt z chin, dokladnosc Z0,3 mm co to oznacza przy frezie grawerskim ?
Ciekawy mebel, jak zaczniesz sie tym bawic to kup wszystkim ochronniki sluchu

0,3mm oznacza, że spokojnie można sobie zrobić karta, nawet z elementami SMD.. nie zamierzam na tym rzeźbić przemysłowych wchujskomplikowanych układów.

przestań malkontencić :) przy takim podejściu to bym musiał do 1 płytki zbudować fabrykę za pierdyliard ojrodolarów. 

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #18 dnia: 16 Czerwca 2017, 13:51 »
btw.. dla zainteresowanych, właśnie znalazłem fajny, prosty plugin do eagla generujący G-Code i fajną darmową przeglądarkę kodu z możliwością odtworzenia przebiegów narzędzia na maszynie :)

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #19 dnia: 16 Czerwca 2017, 19:42 »
btw.. dla zainteresowanych, właśnie znalazłem fajny, prosty plugin do eagla generujący G-Code i fajną darmową przeglądarkę kodu z możliwością odtworzenia przebiegów narzędzia na maszynie :)
Jestem zainteresowany. Moje CNC "się składa" już któryś rok z rzędu. Może w końcu...  :P  ;D

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #20 dnia: 17 Czerwca 2017, 20:48 »
Obczaj projekt Cyclone PCB factory. Pisalem o tym na blogu. Drukowana na drukarce 3D i spokojnie daje rade. Nie jest to szybka metoda i chyba predzej trawienie mi idzie.
Zrobilem sobie juz takie 3 Cyclony ale szczerze mowiac nie uzywam lol :D Wole zamowic PCB u ping-pongow

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #21 dnia: 19 Czerwca 2017, 20:28 »
Maszynka przyszła, poskładana, zapoznajemy się :)

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 20 Czerwca 2017, 20:06 »
Nie jest to szybka metoda i chyba predzej trawienie mi idzie.
Napewno, niemniej jednak odpalasz i znikasz (cos innego dzialac), a trawienie wymaga uwagi. Btw. calkiem sprytne to cudo. :)

Jakie wrazenia?

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #23 dnia: 21 Czerwca 2017, 22:42 »
Nie jest to szybka metoda i chyba predzej trawienie mi idzie.
Napewno, niemniej jednak odpalasz i znikasz (cos innego dzialac), a trawienie wymaga uwagi. Btw. calkiem sprytne to cudo. :)

Jakie wrazenia?

Docieramy się. Dzisiaj zamówiłem frezy 0,1mm.. bo te co są w komplecie (0,3mm) to zdecydowanie nie nadają się np. pod raster atmegi w SMD.. usuwają wszystkie pola przy obrysie.
G-Code z eagle, jaki plugin by nie był, to i tak wymaga "ręcznej" interwencji w kodzie.

Offline drygol

• Level 2
  • **
    • RetroHax
« Odpowiedź #24 dnia: 22 Czerwca 2017, 10:14 »
Zerknij tu: http://carbide3d.com/apps/pcb/
albo na soft co sie zowie FlatCAM

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #25 dnia: 25 Czerwca 2017, 17:05 »
Zerknij tu: http://carbide3d.com/apps/pcb/
albo na soft co sie zowie FlatCAM

Stronka fajna, chociaż robi błędy w kodzie. Ustawiam posuw roboczy 100, a w kodzie i tak mam 600. 2 frezy już poszły przez to w ch... :) ale właśnie kminie nad porządnym frezem 0.1mm z węglika spiekanego V 45 st. tylko cena z lekka odstrasza... 50 pln, no ale dobrze, porządne narzędzie musi kosztować, pytanie tylko czy faktycznie takie będzie.
Pierwsze testy wyszły pozytywnie. Odkryłem kilka trików ułatwiających życie. Maszyna nie reaguje na komendę Z-0.001 (ani dygnie) więc stosuję taką metodę: w punkcie 0,0 ustawiam ręcznie zagłębienie freza tyle ile mu wystarczy do zebrania miedzi i nie robienia koryta rzeki ze ścieżki, a w kodzie zmieniam zagłębienie na Z-0.001. Sprawdza się idealnie. Posuw max. 200. i wychodzą cuda Panie... cuda :) Pola pod atmege tqfp44 narysował mi na płytce wręcz bajkowo. FlatCAM trochę za bardzo rozbudowany i nie wiem jak z niego zrobić G-Code. Olać. To co jest pod linkiem działa spoko.

Offline Term

• Level 1
  • *
« Odpowiedź #26 dnia: 25 Czerwca 2017, 20:51 »
i wychodzą cuda Panie... cuda :) Pola pod atmege tqfp44 narysował mi na płytce wręcz bajkowo.
Mozna fotke prosic?

A i dalem kiedys znajomemu uszkodzone frezy dentystyczne (ulamana glowica), co prawda nie robil PCB tylko grawerunek na CNC i mowil ze sa "zaje...". Efektow nie widzialem, ani tego co z nimi konkretnie zrobil przed uzyciem - wierze na slowo. Stal wysokoweglowa bo strasznie kruche i twarde, nie jestem "experterm", ale mozesz sprobowac. ;p
« Ostatnia zmiana: 25 Czerwca 2017, 21:05 wysłana przez Term »

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
« Odpowiedź #27 dnia: 26 Czerwca 2017, 08:45 »
Frezik za 5 dych,  upadnie raz na terakote i do wywalenia jest.

Offline rs2322

• Level 5
  • ASAP
« Odpowiedź #28 dnia: 26 Czerwca 2017, 09:04 »
Pokaz co to za frez za te 5 dych, troche przesada wedlug mnie chyba ze bedziesz stal frezował, ja uzywam frezów po 1,5-3Euro sztuka dedykowanych do PCB, jaki masz uchwyt w tym swoim CNC pod frez ?

http://aarcircuits.blogspot.com/2015/12/lpkf-protomat-s-43-experiences-tools.html

odpowiedniki troche tansze, czasem troche gorsze zakupisz na ebay'u, szukaj dedykowanych pod LPKF (protomat)

Pamięci RAM każda ilość: KM4164, 4464, TMS 4464 MT1259-10
PCB - projekty na zamówienie.
Programowanie pamięci EEPROM, EPROM - free !
SD2IEC http://c64power.com/forumng/index.php?topic=6630.0

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #29 dnia: 26 Czerwca 2017, 13:10 »
http://allegro.pl/frez-vhm-grawerski-6-mm-45-stopni-0-1mm-v-type-cnc-i6802534507.html

taki frez.

zdjęcie wrzuce jak będe w domu na spokojnie..

mocowanie 1/8"? (3.175mm)

Obawiam się, że te 1,5-3€ to te same co miałem po 8,50 pln. Jeszcze nie wiem czy padły z winy moich błędów przy frezowaniu(czego oczywiście nie wykluczam), czy były na tyle wytrzymałe, że wszystkie trzy zużyłem w jeden dzień.