Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: PCB CNC SMD  (Przeczytany 3811 razy)

Offline StaryMarabut

• Level 6
  • Robię wszystkim dobrze *za pół ceny.
Re: PCB CNC SMD
« Odpowiedź #45 dnia: 27 Czerwca 2017, 15:50 »
To licz się z tym, że bez hot air-a będziesz miał ciężko podnosić takie ciasno montowane  scalaczki. Szczególnie w miejscach lutowania na warstwie top.  Gdy noga przyklei się do pada i bedze trzymać mimo odessania cyny.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #46 dnia: 28 Czerwca 2017, 08:36 »
Spoko.. hota mam, umiem nim władać :)

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #47 dnia: 23 Sierpnia 2017, 09:46 »
Mały update po kilku tygodniach zabawy.

- przede wszystkim TRZEBA wymienić uchwyt wrzeciona na ER11. To zdecydowanie ułatwia życie i daje większą elastyczność. Niestety do średnicy osi mojego silnika dostępny był tylko jeden za 99 pln.. ale cóż, kupiłem
- frezy z węglika spiekanego 0,1mm nie nadają się do tej zabawy, a przynajmniej nie przy posuwie 250mm/min, na wolniejszy posuw szkoda czasu, chyba że potrzebujemy coś mega precyzyjnego wykonać
- ustawianie obrotów dostarczonego silnika komendami z komputera to fikcja. Obroty reguluje się po prostu napięciem na zasilaczu i nie wiadomo ile wynoszą. Na szczęście do zasilania korzystam z zasilacza laboratoryjnego i mam regulację z ręki
- chińskie frezy mają to do siebie, że jest loteriada z biciem :) w niektórych da się je wyeliminować kombinując głębokością umieszczenia freza w uchwycie i regulować obrotami, w innych nie ma szans.

Teraz walczę z innym problemem. Gerbery z EAGLE nie są idealne, a brak tego ideału powoduje przesunięcie warstwy TOP względem BOTTOM o różne wartości od 0,5-2,75mm i nie wiem jak to ugryźć. Pozycjonowanie płytki do frezowania dwustronnych PCB już opanowałem, jednak problem jest z tym co powstaje po wygenerowaniu G-CODE z GERBERA.

Zamówiłem u chińczyka frezy 0,1 0,2 i 0,3mm napylane tytanem :D zobaczymy czy będą trwalsze od tych "zwykłych"

Obecnie "rysuje" frezem 0.3mm i przy prędkości posuwu 450mm/min daje rade. Frez się nie przypala, a płytka nie jest poszarpana jak szynka przez Reksia.

cdn...

Offline wegi

• Level 7
« Odpowiedź #48 dnia: 23 Sierpnia 2017, 17:04 »
Niestety... Oprócz dokładności problemem pozostaje jakość styków (nie mówiąc już o takich rzeczach jak przelotki). Swego czasu RS232 podesłał mi prototypy mojego multikernel dla C64 https://easyeda.com/wegi1/C64C_16_x_kernal-MmEysJ1jB . Pomimo że płytka nie jest skomplikowana nie byłem w stanie jej polutować z uwagi właśnie na jakość styków. W EasyEDA płytki robią w 2 tygodnie z dostawą do domu. Płytki z EasyEDA lutnięte w 10 minut. Prostsze projekty zrobisz, ale przy mniejszym rastrze to będzie droga przez mękę.
Gdy po wynalezieniu komputera kwantowego jedni pytali o sposób wytwarzania prądu, kisiel pytał jak wytwarzać świeczki...

NIECH NIE BĘDZIE NICZEGO !!!

CZY RAF PIŁ Z JERICHA KUBECZKA ???

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #49 dnia: 23 Sierpnia 2017, 17:41 »
Niestety... Oprócz dokładności problemem pozostaje jakość styków (nie mówiąc już o takich rzeczach jak przelotki). Swego czasu RS232 podesłał mi prototypy mojego multikernel dla C64 https://easyeda.com/wegi1/C64C_16_x_kernal-MmEysJ1jB . Pomimo że płytka nie jest skomplikowana nie byłem w stanie jej polutować z uwagi właśnie na jakość styków. W EasyEDA płytki robią w 2 tygodnie z dostawą do domu. Płytki z EasyEDA lutnięte w 10 minut. Prostsze projekty zrobisz, ale przy mniejszym rastrze to będzie droga przez mękę.

Na lutowanie SMD i przelotki nie narzekam. Lutuje się bardzo fajnie. Przelotki robię z kawałka przewlekanego drucika. Trochę zabawy z tym jest, głównie czas pochłania, ale jak zobaczyłem ceny gotowych VIA to mi przeszło myślenie o nich (ok 130 zł za 1000 szt., gdzie przy jednym moim projekcie, musiałbym ich dać ok 90 na płytkę)
Problem mam głównie z przesunięciem warstwy TOP względem BOTTOM. W EAGLE teoretycznie płytka powinna być symetryczna po odwróceniu (a jedną ze stron MUSISZ zrobić w lustrzanym odbiciu przy tworzeniu GERBER'a dla GCODE) a tak nie jest. Podobny problem jest przy płytkach gdzie masz w projekcie złącza wystające poza obrys płytki. Pomimo, że pola lutownicze tych złącz znajdują się w obrębie PCB, a lewy dolny róg samego PCB ma współrzędne 0,0, to i tak po wygenerowaniu kodu dla frezarki, już na wizualizacji widać, że frez nie startuje w miejscu 0,0 tylko np. w osi Y jest przesunięty w górę, właśnie o wysokość "obudowy" wtyczki.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #50 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:02 »

Miedź się utlenia i pojawia się problem. Taka płytka musi być czysta.
Najlepiej pocynować całość przed lutowaniem elementów.

Offline ExciterELB

• Level 6
« Odpowiedź #51 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:18 »

Miedź się utlenia i pojawia się problem. Taka płytka musi być czysta.
Najlepiej pocynować całość przed lutowaniem elementów.

...albo użyć lakieru do zabezpieczania PCB.

Offline StaryMarabut

• Level 6
« Odpowiedź #52 dnia: 23 Sierpnia 2017, 20:21 »
Lakier, kalafonia, co tam kto ma pod ręką.