Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Wątek nabijający posty  (Przeczytany 2050 razy)

Offline comankh

• 1liner
  • Level 6
  • *
    • Ty Bułko!
Re: Wątek nabijający posty
« Odpowiedź #30 dnia: 03 Czerwca 2016, 11:07 »
Wybebeszyłem stary długopis

u mnie padło na lightpen.

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #31 dnia: 04 Stycznia 2018, 12:11 »
To może jeszcze ostatnia historyjka, która bardziej zalicza się do kategorii cudów, niż czegoś, co warto wspomnieć, więc kto nie chce, niech nie wierzy, ale ja zaklinam się, że jest prawdziwa.

Otóż pewnego razu, bardzo, bardzo dawno temu, mniej więcej tak dawno jak działy się wszystkie powyższe posty, peekując od zera do 65535 i poke'ując to do 1024+i zauważyłem, że pośród errorów w BASICu był jeden, z którym się jeszcze nigdy nie spotkałem ani na żywo, ani w żadnym podręczniku: "FORMULA TOO COMPLEX". Och, jak to cudownie i tajemniczo brzmiało! Powiedzcie to na głos, śmiało: *FORMULA* *TOO* *COMPLEX*. Zaraz też zacząłem ochoczo pisać różne formuły, aby sprawdzić, jaka formuła jest zbyt complex dla Commodore 64 i jak możecie się domyślić - uzyskałem co najwyżej swojski ?SYNTAX ERROR. Choćbym nie wiem co robił.

Tak więc FORMULA TOO COMPLEX pozostała dla mnie nieodkrytą zagadką... Zagadką, która parę lat później, niczym jakiś figlarny duch mojego komodorka sobie ze mnie zakpiła...

Stało się to pewnego dnia, może było to już nawet we wspaniałych latach 90-tych, siedziałem sobie przy mojej oliwkowej mydelnicy i bębniłem brązowymi klawiszami co popadnie. Głównie "POKE cośtam,śrośtam" albo SYS "ileśtam" i patrzyłem, co się wydarzy.

Oczywiście w większości wypadków była albo zwiecha, albo czysty ekran z napisem "READY." Jednak w pewnym momencie, po pewnym SYSie, stało się, i przypominam - chuj mnie obchodzi, czy uwierzycie, czy nie - TO:

Ekran wypełnił się CAŁKOWICIE powtarzającym się napisem "FORMULA TOO COMPLEX" i jakby jeszcze tego było mało - coś dodatkowo waliło po rejestrach kolorów, bo litery zmieniały kolory niczym światła na dyskotekach w ubiegłej dekadzie! Wyglądało to jak psychodeliczna choinka zbudowana ze zbyt skomplikowanych formuł, skrolujących się żwawo w górę.

Byłem w całkowitym szoku.

A napis "FORMULA TOO COMPLEX" nie pojawił się na ekranie mojego Videotona-Unitra-Polkolor już nigdy więcej...

Offline krolikbest

• Level 3
« Odpowiedź #32 dnia: 04 Stycznia 2018, 16:22 »
Czym sie obecnie zajmujesz?

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #33 dnia: 04 Stycznia 2018, 17:33 »
Bezpieczeństwem IT w dużej, złej instytucji.

Offline aniol

• Level 3
« Odpowiedź #34 dnia: 04 Stycznia 2018, 21:19 »
A między próbami były miękkie czy twarde resety?

Offline qus

• Level 3
« Odpowiedź #35 dnia: 04 Stycznia 2018, 21:54 »
Hehe, nie myślisz, że po 30 latach pamiętam takie szczególiki? Ale zakładałbym, że dopóki nie zawisł, to nie było sensu robić power on/power off. Guzika reset nie miałem.

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #36 dnia: 05 Stycznia 2018, 19:22 »
qus nie czuj sie urazony ale wiele "januszy" tu wpada na tani zakup aby pogonic fanta dalej i nabic sobie kabze,

a potem spamują na forum żaląc się że nie sprzedajesz "normalnie" ?  Powtórzę za Zaxonem, nikt nie będzie Ciebie kochał za to że sprzedajesz tanio na forum.

rs2322 zło !
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline Kagaster

• Level 3
« Odpowiedź #37 dnia: 28 Stycznia 2018, 05:50 »
Człowieku, pisz więcej. Pisz nawet o czasach współczesnych z c64, bo masz talent. Nie może literacki, ale gawędziarsko - zinowy.
Serio fajnie sie czyta :)