Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Oszusci z internetowych aukcji/transakcji  (Przeczytany 21592 razy)

flash05

• Gość
Oszusci z internetowych aukcji/transakcji
« dnia: 16 Stycznia 2013, 18:34 »
F7sus4
kupiłeś od gościa z Suchej Beskidzkiej?

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #1 dnia: 17 Stycznia 2013, 11:44 »
Tak, to ta aukcja. Uklad okazal sie 100% sprawny - przenioslem sobie te konstrukcje na inna plyte, tamta byla w oplakanym stanie.

flash05

• Gość
« Odpowiedź #2 dnia: 17 Stycznia 2013, 16:56 »
Trzy razy sprzedał ten zestaw.
http://allegro.pl/show_item.php?item=2800745325
To była pierwsza aukcja w której ktoś mnie przelicytował. Szczególnie mi nie zależało bo potrzebuję tylko kilku części z starszych bochenków.
Dnia następnego (03/12/12) pan pisze do mnie i to dwa maile (jeden z konta alle, drugi z prywatnego) że nabywca się wycofał i jeśli jestem zainteresowany to za 220 pln ów zestaw mi sprzeda. Długo się nie zastanawiałem (bo kto by na poczciwej komodzie chciał wałki kręcić - pomyślałem) i przelałem pieniązki na wskazane konto. Jak się jednak później okazało był to błąd. Facet pisał obszerne maile nie szczędząc zwrotów grzecznościowych i zapewniając o prawych zamiarach. Cud miód i orzeszki \"\" Z racji pracy w delegacji ostateczny termin wysyłki paczki określił na 06/12/12, dnia tego jednak na jego karcie użytkownika alle... pojawia się komentarz od "niedoszłego nabywcy" - pozytywny \"\"
15/12/12  przyleciałem do Polski i zgadnij co? Paczki w domu nie zastałem, ale że okres świąteczny to biorąc poprawkę na działanie PP zaczekałem jeszcze kilka dni. Dalej nic.
19/12/12  pytam pana grzecznie gdzie, co i jak z tą paczką. Dnia następnego otrzymuję odpowiedz że trudności rodzinne itd. itp... i zapewnia iż tu cytat: " daleki jestem od postawy wziął pieniądze i ma resztę gdzieś" i znowu odwleka termin wysyłki. Zapewnia nawet i tu znowu cytat: "Pański sprzęt zostanie zapakowany w weekend i wysłany w poniedziałek rano. Do przyszłej środy dotrze na pewno." a owa przyszła środa to drugi dzień świąt \"\"
Poprosiłem o wysyłkę kurierem który odbierze sprzęt z pod drzwi gdyż zależy mi na czasie i jednocześnie jeśli ta opcja nie jest możliwa to zostanie nam ta z przelewem zwrotnym na moje konto.
Odpowiedz przychodzi po pięciu dniach tj. 25/12 że jestem w błędzie co do całej sytuacji i jego osoby i że pieniądze zwróci (co jednak nie następuje), nawet mi się głupio zrobiło i chciałem abyśmy dokończyli transakcję jednak on oświadczami iż już sprzęt sprzedał.
Wysłałem panu numer konta i dane do przelewu zwrotnego jednak on za kolejne kilka dni znów o ów numer pyta tak jakby maila nie dostał. Skopiowałem więc z historii i wysłałem ponownie. Próżno było już jednak czekać na odpowiedz czy pieniążki. Nie odpisał nawet jak poinformowałem go iż sprawę o jego występku naświetlę w środowisku 8-bit i zrujnuję mu tym samym reputację. Widocznie mu na niej nie zależy, a za wyłudzone 220 pln ułoży sobie na nowo życie \"\"
Cała sprawa żenująca, jednak prawdziwa.
Pan Stanisław jednak niebawem jeszcze się mocno zdziwi, bo kwota choć niewielka to czyn zwykłym przestępstwem jest i należy go napiętnować.
A interesy z owym jegomościem szanownym kolegom i koleżankom odradzam.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #3 dnia: 17 Stycznia 2013, 17:05 »
flash05: Pan Stanisław już jakiś czas temu odwalał szopki:

http://allegro.pl/show_user.php?uid=381098&type=fb_all&feedback_type=fb_recvd_neg

Dzięki za ostrzeżenie.

Pan Stanisław -> Blacklista!

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #4 dnia: 17 Stycznia 2013, 19:41 »
flash05
Nie widzę Twojego negatywa na jego koncie?
Zgłosiłeś go do allegro i na policję?

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #5 dnia: 17 Stycznia 2013, 19:49 »
Jericho/Draco:
Nie widzę Twojego negatywa na jego koncie?

Z opisu flash05'a wynika,że transakcja była poza Allegro, więc nie ma negatywa.

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #6 dnia: 17 Stycznia 2013, 19:56 »
ok nie doczytałem tego.. tak czy inaczej bym zgłosił do alle bo ktoś mu podbijał i wystawił pozytywa. i na policję bo przelew przecież poszedł!

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #7 dnia: 17 Stycznia 2013, 20:21 »
flash05: Jesli pocieszy Cie ten fakt, z tego sprzetu i tak niewiele dalo sie odzyskac - stacja, wbrew zapewnieniom o "swiecacych diodach" w srodku byla zalana. SpeedDOS po przelutowaniu na sprawne PCB, dziala, podobnie jak kilka innych scalakow. Patrzac po opiniach, nie jest to pierwsza podobna zagrywka sprzedawcy. \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #8 dnia: 17 Stycznia 2013, 21:04 »
flash05
Idź na policję masz przelew i historię maili więc sprawa jest prosta.
Poza tym napisz do kolesia, że idziesz na policję czy mu zależy czy nie?

A pan stasiu to na miescie mieszka? Może jakaś znana szycha?
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

flash05

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 17 Stycznia 2013, 21:15 »
F7sus4:
Jesli pocieszy Cie ten fakt, z tego sprzetu i tak niewiele dalo sie odzyskac

Nie, nie cieszy i nie pociesza mnie ten fakt. Z cudzej krzywdy przyjemności nie czerpię. Nawet powiem iż współczuję że i Ciebie w wuja zrobił. Ja właśnie o kilku częściach myślałem no i o tym trzecim "gratisowym" - plaskaczu, którego już później w ofercie nie było.

@Jericho/Draco, @Kisiel
Generalnie na policje można iść, ale w moim przypadku zza granicy ciężko.
Mam jednak w zanadrzu nieco ciekawszą opcję, gdyż w rodzinie mam prawnika a ten znajomego po fachu który uwielbia takie śmieszne sprawy. Więc za marne kilka złotych facet sobie "narobił w papiery" bo ruszymy z powództwa cywilnego.
Ktoś może powie że skórka za wyprawkę. Może, a nawet na pewno jeszcze do "interesu" dopłacę. Jednak nie suma a czyn jest tu faktem kluczowy i wolę stracić a takiego typka spod ciemnej gwiazdy rozumu nauczyć. Satysfakcja gwarantowana! \"\"

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #10 dnia: 17 Stycznia 2013, 21:22 »
Myślę że do rozprawy nawet nie dojdzie. Wystarczy pisemko z kancelarii. Ja tak załatwiłem jedną sprawę... polubownie ;)
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

flash05

• Gość
« Odpowiedź #11 dnia: 17 Stycznia 2013, 21:38 »
Kisiel
Polubiliście się ponownie? \"\"

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #12 dnia: 17 Stycznia 2013, 21:51 »
flash05: Tak, czy inaczej byl to zlom. Podoba mi sie jednak Twoj pomysl z listem z kancelarii. Nawiasem mowiac, mialem raz sytuacje, ze kolega znalazl skomponowana przeze mnie muzyke w gierce flashowej. Wydawca zaslanial sie, ze mial prawo wykorzystac utwor, poniewaz nie byl on zgloszony do zadnego zrzeszenia, np. ZAiKSu, wiec uznal go za public domain. Sek, ze wcale nie musi byc zglaszany - interes utworu chroniony jest wowczas przez tworce. Nawet, gdyby bylo to public domain, wykluczona jest mozliwosc komercyjnego uzytku, a gra byla platna. List kancelaryjny zalatwil sprawe, bez targowania wyplacili pieciokrotnosc wynagrodzenia, jakiego oczekiwalbym na normalnych warunkach. Ergo: chytry piec razy traci.

\"\"

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #13 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:10 »
flash05:
Pan Stanisław jednak niebawem jeszcze się mocno zdziwi, bo kwota choć niewielka to czyn zwykłym przestępstwem jest i należy go napiętnować.

Pan Stanisław to jednak niezły cwaniak. Poniżej wątek na jego temat z forum ZX Spectrum:

http://speccy.pl/forum/index.php/topic,774.0.html

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #14 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:28 »
o dziwo kolesie maja zdrowe podejscie do tematu a nie "mnie jeszcze nie wyjebal to jest ok"
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"