Aktualności: C64 Power - online od stycznia 2000 !

Autor Wątek: Oszusci z internetowych aukcji/transakcji  (Przeczytany 21625 razy)

Offline hsimpson

• Level 6
Oszusci z internetowych aukcji/transakcji
« Odpowiedź #15 dnia: 23 Stycznia 2013, 23:52 »
Może ich pomysł z listą uczciwych inaczej sprzedawców z Allegro (i innych) nie jest zły.

Offline dhg

• Level 4
  • god, root, i don't see any difference...
« Odpowiedź #16 dnia: 24 Stycznia 2013, 00:55 »
hsimpson:
Może ich pomysł z listą uczciwych inaczej sprzedawców z Allegro (i innych) nie jest zły.

na ppa jest kilka wątków na ten temat, a jako że amigowanie nie jest tanim hobby, amigowcy są szczególnie wyczuleni na oszustwa i oszustów

10?"DHG
20GOTO10
RUN

Offline Kisiel

• Level 7
  • Number 7 in all users competition...
    • http://wiki.projekt64.filety.pl/doku.php
« Odpowiedź #17 dnia: 24 Stycznia 2013, 10:40 »
Czasami wystarczy poczytać negatywy, tyle że trzeba mieć wiedzę ile dany oszust ma kont na allegro. Np.
"Komentarz wystawił złośliwie dopiero jak ktoś go oczernił na forum. Płyty nowe dostał i obie w 100% sprawne, po odesłaniu działały i kolejny klient za ten sam egzemplarz wystawił pozytyw. Przestrzegam! Więcej inform.? [wymoderowano]"
"Komentarz jest tutaj zbędny, wystarczy spojrzeć na dorobek negatywów pana [wymoderowano]. Poziom wystawionych komentarzy jest natomiast wprost proporcjonalny do poziomu inteligencji właściciela tego konta. Szkoda czasu. Zero wyrozumiałości."
"Zdecydowanie nie polecam, allegrowicz robi z igły widły, szuka najmniejszego powodu do kofliktu. Wiedział o stanie towaru, mści się za to, że wystawiłam towar na licytacje zamiast sprzedać poza Allegro. NIE POLECAM ZDECYDOWANIE !"

i tak ze 17 komentarzy a podsumowanie :
Raf:
o dziwo kolesie maja zdrowe podejscie do tematu a nie "mnie jeszcze nie wyjebal to jest ok"

Ba można to podsumować też, naganiam mu kolejnych łosi do golenia to mnie coś darmo puści / zrobi (skład gazetki) itp \"\"
idz wyprostowany wśród tych co idą na kolanach

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #18 dnia: 24 Stycznia 2013, 16:03 »
Uff, to ja widzę że miałem z kolesiem dużo szczęścia, bo dostałem od niego dokładnie to co miałem dostać \"\"

Offline Jericho/Draco

• Level 4
« Odpowiedź #19 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:14 »
ja miałem niemiłe doświadczenia z:

carrion - tm7518
oraz dick202 z wrocławia

ZDECDYDOWANIE NIE POLECAM TYCH ALLEGROWICZÓW!!!

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #20 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:21 »
Raf, może jakaś funkcjonalność strony pt. Retroszuści? ;)
Wystarczyłaby jakaś tabelka z możliwością edycji czy coś, forum chyba się nie nada ze względu na ograniczenia edytowania postów.

flash05

• Gość
« Odpowiedź #21 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:34 »
Jericho/Draco
jeśli chodzi o typa z Wrocławia to nick sam za siebie mówi, a Ty jeszcze z nim interesy robiłeś ;) ??

Offline Raf

• Master of disaster
  • Administrator
  • Level 7
  • Wolność, własność, sprawiedliwość
« Odpowiedź #22 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:36 »
Mysle ze mozna zalozyc przyklejony watek w bazarze (tj co to teraz :P)  a jak bedzie faktycznie duzo wpisow to bedzie mozna dodac jakas funkcjonalnosc, moze nawet do silnikia forum?
"Cokolwiek powiesz albo napiszesz, znajdzie się ktoś, kto słyszy lub czyta coś zupełnie innego i jeszcze bezczelnie wmawia Ci to"

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #23 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:38 »
wackee
Jeżeli w formie tabelki to Raf przejmuje odpowiedzialność za prawdziwość stwierdzenia "oszust" no i trzeba mieć czas na takie tabelki. W takim wątku jak ten może każdy napisać wszystko. Jak ktoś ma problemy to drugi może ich nie mieć itp... no ja tam nie wiem czy to dobry pomysł.

...w przypadku checi zakupu UK1541,GA,MA,T8500,T7501 prosze o kontakt na Facebooku, haslo: UK1541....

Offline wackee

• Level 6
« Odpowiedź #24 dnia: 24 Stycznia 2013, 21:55 »
Niekoniecznie z tą odpowiedzialnością. Ja to widzę tak:

Nieważne czy tabelka czy po prostu wątek w którym pierwszy post w wątku jest aktualizowany.

Każdy użytkownik może w tym wątku, pod pierwszym postem napisać: nick delikwenta, numer aukcji, opis sytuacji. Te informacje są następnie przez jakiegoś moda kopiowane do tabelki / pierwszego posta, ale oczywiście jest tam też dopisany nick osoby wystawiającej opinie jako odpowiedzialnej za nią.

W przyszłości można by to rozszerzyć o funkcjonalność polegającą na tym, że użytkownicy formy mogą dawać "thumbs up" i "thumbs down" do tych opinii, tzn. popierać je albo negować. I te głosy mogłbyby się pokazywać w tabelce jako liczba gwiazdek albo wartość (np. "-10" co oznaczałoby że 10 użytkowników zagłosowało że nie zgadza się z tą opinią). W ten sposób moglibyśmy spróbować kontrolować np. niesprawiedliwe oceny.

Wybór czy unikać osób podanych na liście pozostaje w gestii wolnego wyboru użytkowników. Oczywiście pod tabelką jest napisany disclaimer że ani Raf, ani forum nie bierze odpowiedzialności za zawartość tego posta.

Offline hsimpson

• Level 6
« Odpowiedź #25 dnia: 24 Stycznia 2013, 22:15 »
wackee: IMO to bardzo dobry pomysł.

Offline Dexter

• Level 5
    • http://www.josia.pl/
« Odpowiedź #26 dnia: 24 Stycznia 2013, 22:24 »
To ja niestety też kogoś dopiszę do listy. Nie wiem jakiego ma nicka na Allegro (jak ktoś ogólnie coś więcej wie to z chęcią informacje przygarne).
Jest to hororus z Atari Area - w lipcu 2012 sprzedawał gre MULE na Atari - niestety wpłaciłem kase, zwlekał kawał czasu z wysyłką a później bujdy że gra uszkodzona, kase zwróci. Nie zwracał to dalej drążyłem temat i gość jest zwykłym oszustem żeby nie nazwać go gorzej. Wymigiwał się problemami rodzinnymi - okej dałem jeszcze chwilę czasu jednak w grudniu straciłem cierpliwość. Gówno mnie obchodzą bajki o problemach rodzinnych i takich tam - nie wierze w nie jak ktoś unika kontaktu. Żałuję tylko że czasowo nie wyrobiłem się w grudnu zgłosić sprawę na policji. W tym roku niestety nowe przepisy i już tak bardzo mu nie zaszkodzę.
Kwota około 300zł - generalnie podchodzę teraz z dużym dystansem bo o ile do 2010 roku nie miałem prawie żadnych problemów to od tego czasu jakby oszustów przybyło i potem bieganie na policję, zgłaszanie i odzyskiwanie pieniędzy - na tę chwilę bez problemów z odzyskaniem ale po zmianie przepisów będzie pewnie dłużej to trwało.

Offline F7sus4

• Level 6
« Odpowiedź #27 dnia: 25 Stycznia 2013, 00:06 »
Jericho: Cholera, to ciekawa sprawa, bo mam staly kontakt z dick202 i dobra opinie na jego temat. Nie wiem, jak bylo w Twoim wypadku, ale nie mam do jego aukcji (o ktorych nieco rozmawiamy) specjalnych zastrzezen. To stary kolekcjoner Atari i Commodore. Wiedzac, ile ma sprzetu w domu, nie sadze, by laszczyl sie na skubanie Allegrowiczow. Mozesz rozwinac mysl? Miano "oszust" ulica nie chodzi. (Z Carrionem tez, wydaje mi sie, pospieszyles - to gosc z PPA, bez negatywnej reputacji).

Offline KB777

• Level 6
  • -profil nieaktywny-
-profil nieaktywny-

Offline Kisiel

• Level 7
« Odpowiedź #29 dnia: 25 Stycznia 2013, 08:55 »
F7sus4:
to gosc z PPA,

Chyba nie jesteś znawcą tematu... C & J to znajomi z kropelkowego forum / sceny. Ja osobiście uważam, że C postąpił wujowo i ktoś może czuć się oszukany.
F7sus4:
bo mam staly kontakt z dick202 i dobra opinie na jego temat.

No właśnie o tym problemie nadmieniałem Wackowi, tak samo może Psychol powiedzieć o pobycie u olka w domu. Trzeba rozróżnić oszusta od oszusta totalnego (co by rodzoną matkę sprzedał za paczkę dyskietek, a ojca zabił dla problemów rodzinnych) a taka ocena jest nie możliwa do zasądzenia .... więc ja to bym nazwał ten wątek lista alertów allegro a nie oszuści z allegro.
Dexter
Masz IP z maili, godność szacownego oszusta? Ludzie w dzisiejszych czasach strasznie łatwo udzielają swoich danych osobowych, ciekawe jak z tym kolesiem jest.